Merită să vizitez Hallstatt? Iată întrebarea la care încearcă să răspundă cu sinceritate acest articol.
Hallstatt, în patrimoniul UNESCO
Undeva, între Salzburg și Graz, pe malul unui lac “supus” unor munți înalți, un sătuc colorat și plin de energie își deapănă, încă din Epoca Bronzului, povestea de succes.
Vestea frumuseții Hallstatt a ajuns peste mări și țări datorită casei regale și a nobilimii care și-au luat proprietăți aici, dar și a artiștilor, în sec. al XIX-lea mai ales. În ultimii an. Hallstatt a tot apărut în topuri de turism internaționale, fiind de altfel foarte „instagramabil”.
Incluse în patrimoniul umanității UNESCO din 1997, satul Halstatt, lacul Hallstätter See și un perimetru adiacent sunt date drept exemplu de eficiență în turism, sistematizare, educație, conservare…
Și de monetizare maximă, adaug eu, deschizând astfel lista impresiilor sincere despre Hallstatt și această zonă a Austriei.
Impresii “la cald” din Hallstatt
Amplasat fotogenic pe malul idilicului lac cu nume de mare, Hallstätter See, la poalele masivului Dachstein (2.995 m), vechiul Hallstatt pare că se lasă greu de descoperit. Drumul până aici, deși perfect ca și peisajele pe care le traversează, este aglomerat și cu restricții de viteză. Când am pornit la drum dinspre Salzburg, știam că Hallstadtt e celebru și m-a convins de acest statut înainte de a ajunge la destinație. Cu câțiva kilometri înainte de intrarea în localitate, o mare de mașini parcate pe marginea drumului, acolo unde era posibil, desigur. Odată ajunși în sat, am intrat într-un furnicar strâmt de oameni grăbiți și de mașini mârâind în căutarea unui loc de parcare.
Sunt trei parcări oficiale în Hallstatt, iar situația locurilor libere, afișată defalcat pentru fiecare, indica epuizarea fulgerătoare a disponibilului. Cum nu mai era niciun loc, am întors când am putut, observând parcări publice unde mașini și rulote erau aliniate precum sardinele. Am avut șansa la parcarea nr. 2. E cea mai apropiată de obiectivele turistice care au consacrat Hallstatt, nu că celelalte ar fi prea departe. Am pornit la pas către vestita salină, pe străduțele strâmte blocate un TIR nu număr românesc (?!). Foarte aglomerat peste tot.
Prima impresie despre Hallstatt?
Un furnicar de turiști care încercau să-și păstreze răbdarea și amabilitatea. Spațiile publice sunt mici, dar totul este bine pus la punct, “bibilit” cum s-ar spune. Și da, Hallstatt este o bijuterie a naturii, pe care oamenii au adus-o la potențialul maxim pentru a bucura ochii călătorilor și a alimenta portofelele întreprinzătorilor locali.
Surprinzător, prețurile la cafea și mâncare nu sunt mai mari comparativ cu cele din alte destinații celebre din Austria. Dar la toate celelalte, alta e situația. Ești taxat pentru orice și nu cu puțin !
Cu Hallstatt trebuie să ai răbdare ca să-l descoperi. Îți va dezvălui doar astfel tot ce are mai frumos: natură, istorie și cultură. Pe noi ne-a purtat prin vreo trei anotimpuri, cu puțini stropi de ploaie, mulți nori, ceva ceață și soare nu atât de darnic pe cît ar fi putut să fie în luna iulie.
Scurtă istorie a Hallstatt și a zonei
*Istoria locului se pierde undeva la orizontul epocii bronzului, fiind legată primordial de exploatarea sării.
*Oamenii antici extrăgeau sistematic sarea încă de la sfârșitul mileniului II î.Hr., când saramura era captată în vase și apoi evaporau apa.
*Exploatarea subterană a sării a început la finele epocii bronzului.
*Încă din sec. al VIII-lea î.Hr., dovezile arheologice arată o societate înfloritoare în Hallstatt cu legături comerciale în Europa. Aceasta este cunoscută acum drept Cultura Hallstatt.
*Exploatarea sării a continuat pe vremea romanilor și a fost apoi “înviată” în sec. XIV-lea, sub controlul și gestiunea Coroanei Austriece.
*Hallstatt a fost reconstruit în stil baroc târziu, după incendiul din 1750 care a distrus clădirile din lemn.
Ce e de văzut și făcut în Hallstatt?
Cel mai celebru sat din Austria Superioară și-a păstrat arhitectura tradițională iar istoria sa este indisolubilă de cea a lacului, ambele fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Trebuie să te plimbi, cât mai relaxat cu putință, pe malul lacului și să te lași condus de străduțele pietonale către sat.
Hallstatt este atât de frumos și interesant, încât o companie minieră chineză a dezvoltat o replică la scară largă a sa, în Guangdong. Acesta de mai sus e locul, Markplatz.
Hallstätter See
Indiscutabil, lacul Hallstätter See are partea sa de “vină” la succes, contribuția sa la frumusețea și atractivitatea locului cântărește greu. Înconjurat de versanți destul de abrupți și bine împăduriți, lacul are o adâncime maximă de 125 de metri.
Lung de 8,5 kilometri și de maxim doi kilometri lățime, Hallstätter See e perfect pentru relaxare, pescuit, plimbări cu barca sau diverse sporturi nautice “pașnice” precum canoe, paddling sau hidrobicicleta.
Pe malul lacului s-au dezvoltat și alte sate încântătoare precum Obertraun, Steeg, dar Hallstatt a făcut un pas înainte, datorită proximității de mina de sare.
Hallstätter See nu este doar pitoresc, este și cel mai important lac din Alpi din punct de vedere istoric.
Drumeții și ciclism în zonă
Austria, mai ales cea montană, este un imens traseu de drumeții și ciclism. Nici zona lacului Hallstätter See nu face excepție, din contra! Unele trasee urmează malul lacului și merg în paralel cu șoseaua, dar cele mai frumoase urcă spre munții din jur.
Orașul vechi și Piața Marktplatz
Hallstatt, cu nici 10.000 de rezidenți permanenți, este poziționat perfect, idilic chiar, pe malul lacului Hallstätter See. Satul dominat de muntele de sare de la care și-a luat numele se grupează docil în jurul Marktplatz. Unele dintre liliputanele case tradiționale, cu balcoanele pline de flori, găzduiesc la parter magazine și cafenelele.
M-am lăsat ghidată de turla înaltă și zveltă a Bisericii Evanghelice și am trecut agale prin piața dominată de statuia Sfintei Treimi. Nu mă mai lăsam dusă din pitorescul cartier Römisches, unde există locuri perfecte pentru fotografii.
Centrul Hallstatt este dominat de Biserica Evanghelică (sec. XIX), dar există locașe de cult care ascund adevărate comori.
Punctul de belvedere asupra Hallstatt
Una dintre atracțiile Hallstatt este punctul de belvedere situat la 360 de metri asupra satului și a unei părți din lac. Ajungi aici mergând pe un podeț din fier bucurându-te de peisajele care ți se aștern la picioare sau cu funicularul care duce la mina de sare.
Vederi cel puțin la fel de spectaculoase sunt din istoricul Turnul lui Rudolf (Rudolfsturm). Această veche fortificație – accesibilă doar prin poduri – a fost construită pentru a apăra minele împotriva invadatorilor, iar acum servește drept restaurant.
Salzwelten Hallstatt, cea mai veche mină de sare din lume
La intrare în mină, primeşti salopete speciale de miner. Este o idee de marketing foarte bună dar are și o latură practică: înăuntru sunt cam opt grade. Nu poţi vizita mina decât cu un tur ghidat, durează astfel 1,30 ore timp în care sunt prezentate informații “aplicate”. Afli despre originea zăcământelor de sare din regiune, metodele de exploatare, despre mumia descoperită în 1734, „Omul în sare”, și alte curiozități. Te dai pe un tobogan din lemn între niveluri, așa cum făceau minerii pe vremuri. La ieşire, un trenuleţ din lemn te conduce către poartă. Vizita costă 32 de euro de persoană adultă și 16 euro de copil, la ieșire fiind consolat cu un mic dar, un recipient de sare. Detalii aici.
Biserica parohială romano-catolică
Biserica parohială romano-catolică din Hallstatt (sec. XV) cu hramul Înălțarea Maicii Domnului are altare vechi excepționale și câteva exponate neobișnuite. În capela Sf. Mihail este un osuar cu cranii pictate cu flori. Adresă: Kirchenweg 40, 4830 Hallstatt
Cea mai e de vizitat în Halstatt și vecinătăți?
Muzeul Halstatt și Abația Admont
Muzeul Halstatt, cu exponate care tratează istoria bogată de șapte milenii a satului și a vecinătăților. Unele exponate se referă la coloniști de mai târziu, cum ar fi celții, în timp ce Studioul epocilor este o expoziție multi-media practică cu instrumente și artefacte din istoria satului. Adresă: Seestraße 56, 4830 Hallstatt
Dacă ai mai mult timp, poate te interesează Necropola preistorică. Construită pe locul un cimitir preistoric, unde au fost înmormântați aprox. 4.000 de oameni, în perioada 5000 î.Hr. -1000 î.Hr. Au fost descoperite și numeroase artefacte interesante, inclusiv mobilier funerar din epoca fierului.
Abația Admont (ridicată în 1704) și apoi upgradată cu adăugarea unui parc și a unei fântâni are o bibliotecă uimitoare, în stil baroc. Este cea mai mare bibliotecă mănăstirească din lume, cu peste 100.000 de volume.
La revedere, Hallstatt
Când scriu acest articol și privesc fotografiile, îmi dau seama cât de privilegiată sunt că pot călători în astfel de locuri. Unora din grupul meu restrîns nu le-a plăcut pentru că părea haotic, strâmt, aglomerat și foarte scumpă parcarea.
Mie mi-a plăcut mult Hallstatt în primul rând pentru arhitectură, amplasare și peisaje. Istoria locului e una excepțională, mai ales că sunt dovezi palpabile. Iar peisajele din Hallstatt-Dachstein, parte din Salzkammergut, sunt de-a dreptul dramatice.
Dar oamenii sunt cei care pun peisajele, natura, arhitectura și istoria în valoare. Se ocupă de acest loc probabil mai bine decât au făcut-o înaintașii lor, cu ei, istoria Hallstatt sigur va continua alți 7.000 de ani. De aceea propun să-i trimitem pe responsabilii din turism din România în vizite de documentare în astfel de destinații. Nu să se plimbe ci să vină cu raport: ce le-a plăcut, ce au învățat și ce se poate aplica la noi, punctual.
Cu ajungi în Hallstatt
Hallstatt este bine conectat cu Salzburg și cu Viena. Două autobuze circulă de la Salzburg la Hallstatt: Autobuzul 150 și Autobuzul 542. Fiecare călătorie durează aproximativ 2 ore și 15 minute.
În fiecare zi, dis de dimineață, mai multe trenuri pleacă de la gara Salzburg către Obertraun, vecinul de peste lac al Hallstatt. Călătoria cu trenul durează aproximativ 2 ore și 20 de minute. De la Obertraun, va trebui să iei feribotul pentru a ajunge în centrul Hallstatt. O călătorie dus costă 2 2uro, și îți oferă și peisaje uimitoare. Există și posibilitatea de a lua trenul din Viena, călătoria durează aprox. patru ore, astfel încât este indicat să-ți rezervi și cazare în Hallstatt. Pentru detalii ale mersului trenurilor, intră pe site-ul ÖBB.
Noi am avut șansa să circulăm cu mașina, varianta ideală de a călători pentru noi pentru că oferă cea mai mare libertate de mișcare.
Sper ca dorințele tale de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune!
Visează, Iubește, Călătorește! Drum bun!
#consilierturism #travelblogger #hallstatt #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #Austria #UNESCO
In concluzie, raspunsul meu este DA! Merita sa vizitezi Hallstatt! Este o destinatie minunata, amplasata intr-un cadru natural incredibil, cu o istorie bogata si care te poate impresiona extrem de mult. Merita sa lasi in urma agitatia cotidiana si sa te bucuri de peisaj, cultura si atmosfera atat de speciala si unica din Hallstatt. Vei avea astfel ocazia sa scri cateva pagini frumoase in jurnalul tau de calatorie!
Da, ați punctat perfect!