Topul atracțiilor de neratat în Sibiu într-un weekend reușit, relaxat, de neuitat.

Sibiul are de toate pentru toți, de fiecare dată când îl vizitezi, găsești ceva nou și interesant de făcut și văzut. Poate fi o casă medievală în culori vesele sau o biserică veche, ascunse pe o străduță pietruită păzită de case țuguiate. Poți descoperi o cafenea drăguță, un butic cu lucrușoare meșteșugite sau locuri romantice, mai liniștite, cu priveliști deosebite. 

Nu ai cum să te plictisești în Sibiu, chiar dacă o iei pe străduțe haihui, fără niciun scop anume.

Impresii din Sibiu. Când ajungi în centrul istoric din Sibiu, ai făcut un pas direct în misterioasa epocă medievală, pe vremea când fortificațiile și turnurile de apărare erau cheia supraviețuirii. Poți întrezări scene din viața cotidiană, cu puțină imaginație îți poți închipui cum era în acele vremuri demult apuse. Ți-ar fi plăcut oare să trăiești atunci și aici, în acest burg? Nu știu dacă putem alege, dar e cert că în Sibiu sunt multe de admirat și testat. Nu este, cu siguranță, o destinație de ratat.

Iată ce nu e de ratat în Sibiu într-un weekend reușit 

Centrul istoric al Sibiului

Aici poți să te plimbi, să vizitezi muzee, să stai la o cafenea și să privești trecătorii. Să te urci în turnuri de apărare, de unde să spionezi burgul și împrejurimile sale. Și să te lași supravegheat de sus, de Făgăraș. Masivul nu e chiar așa departe!
Tot ce trebuie e ai grijă să-ți iei niște încălțări confortabile, să rezervi minim două zile pentru un sejur și să speri că va fi vreme bună.
Sunt trei piețe mari în centrul istoric al Sibiului-Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet-legate de un labirint de străduțe, alei, poduri și pasaje. Fiecare dintre acestea are o încărcătură istorică și propriile obiective fanion de vizitat.

Piața Mare din Sibiu

Este, așa cum cum îi spune și numele, cea mai mare și mai veche piață din Sibiu. Burgul e atestat încă din sec. al XII-lea, mai exact din 1191, și s-a construit în jurul pieței. Piața Mare fost și obor de vite, piață de cereale, de carne, de textile. Nu a fost mereu un loc plăcut și relaxat, cel puțin dacă avem în vedere că fost și loc de execuție dar și de petreceri.

Fără îndoială prima în topul atracțiilor de neratat în Sibiu

Piața Mare a rămas și în prezent inima orașului, punct de întâlnire și loc de recreere. Vara, careul mărginit de case cochete și bine îngrijite se umple de zarva cafenelelor și restaurantelor. Iarna, prin aerul înghețat se aud, și mai cristalini, clopoțeii și râsetele copiilor la Târgul de Crăciun.
Indiferent de anotimp și de vreme, Piața Mare e animată, mai ales că găzduiește câteva obiective “must see” din Sibiu.

Muzeul Brukenthal

Găzduit în Palatul Brukenthal, Muzeul Brukenthal este cel mai vechi muzeu din România. Finalizat în anul 1885, palatul a fost destinat să fie reședința guvernatorului Transilvaniei, Emanuel de Brukenthal. Acesta a donat clădirea în stil baroc vienez, biblioteca și pinacoteca pe care le găzduia cultului religios de care aparținea. Muzeul a fost deschis publicului încă din timpul vieții sale. Acum, aici poți vizita Galeria de Artă Europeană și Galeria de Artă Românească. Muzeul Brukenthal e deschis în fiecare zi, exceptând sărbătorile legale. Luni și marți este închis.

Privește la arhitectura caselor cu ferestre mari și priviri galeșe de pe acoperișuri.

Clădirile acestea cu diferite stiluri arhitectonice (de la gotic la renascentist la baroc) au istorii care de care mai vechi și interesante. Chiar dacă privirile nu vi se vor întâlni, vei înțelege repede de ce Sibiul are atât de mult farmec, e atât de special! Ochii acești melancolici care te privesc ștrengărește de pe acoperișuri, cu blândețe, par că văd tot și-ți spun că totul e sub control.

Casa Albastră

Topul atracțiilor de neratat în Sibiu continuă cu Casa Albastră (din stânga Palatului Brukenthal) a fost proprietatea unui baron, a găzduit Universitatea de drept și sediul Gestapo.

Casa Hecht

(La nr 8) e una dintre cele mai vechi clădiri din Piața Mare și a fost sediul primei Monetării din Sibiu (la finele sec al XV-lea) și prima poștă din Transilvania. Casa Lutsch e chiar mai veche, de prin sec. al XIII-lea, când a fost ridicată pentru un comerciant genovez. Ca și vecinele sale, și aceasta casă a fost fiind supusă modificărilor, în timp, după dorințele proprietarilor.

Biserica Iezuților – de rit romano-catolic cu hramul Sf Treime.

Este un alt edificiu important din Piața Mare. Construită între 1726 și 1733, pe locul fostei piețe a cojocarilor, înglobează și casa parohială.

Turnul Sfatului

Ridicat în prima jumătate a secolului al XIII-lea este pe unul din primele locuri din topul atracțiilor de neratat în Sibiu, Turnul Sfatului a făcut parte din cea de-a doua centură de fortificații a orașului, Este de atunci simbolul oraşului Sibiu și datorită poziției sale strategice. Numele de Turn al Sfatului provine de la funcţia de apărare a porţii de intrare în cea de-a doua fortificație, situată în apropierea primăriei Sibiului.

Turnul Sfatului este deschis zilnic între orele 10 și 20.00, biletul costă doi lei/persoană.

Turnul Sfatului are în istoricul său toate “experiențele” pe care le-ar putea avea un turn din buricul unui burg cu pretenții. A fost turn de pază a porții, foișor de foc, depozit de cereale, închisoare. Acum, găzduiește o expoziție de fotografie și este un excelent punct de belvedere pentru turiști. Poți admira, la etajul sase, penultimul, mecanismul ceasului original făurit de o companie elvețiană, în anul 1494.

Piața Mică din Sibiu

Ai făcut câțiva pași pe pasajul de sub Turnul Sfatului și ai ajuns într-un alt loc, cel puțin la fel de fermecător, animat și colorat. Aici, ai sub observație imediată alte trei repere principale ale Sibiului. Drept în față e Podul Minciunilor, în dreapta Muzeul de Istorie a Farmaciei. Turnul Sfatului e chiar lângă tine, uită-te spre cer și îl vei vedea.

Urcă în Turnul Sfatului

Nu sunt prea multe trepte, le poate urca lejer și un copil, fiind cumva pe măsura lor, mai strâmte. Sus, te așteaptă unele dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului de pe râul Cibin. Sunt 114 trepte mici, pe o scară în spirală. Trebuie să depui doar un pic de efort, dar merită!

Muzeul de Istorie a Farmaciei face parte și el din topul atracțiilor de neratat în Sibiu

Este organizat într-o clădire care nu a fost modificată din 1568 (foto dreapta), care a fost farmacie timp de 372 de ani. În anul 1972, s-a deschis aici primul muzeu al farmaciei din țară. S-a pus punct istoriei de sute de ani a spițeriei “La ursul negru” care a funcționat aici.

Podul Minciunilor

Deși nu e chiar așa de vechi (în forma actuală), Podul Minciunilor are o legendă care merită testată! Le vei demonstra tuturor că nu minți și te vei lăsa convins că nici ceilalți nu obișnuiesc să facă asta. Una din legendele Podului Minciunilor e că acesta are urechi și geme când aude ceva departe de adevăr. Doar podul e în picioare, mai solid ca oricând, și nu scârțâie, nu? Actuala înfățișare e de dată mai recentă, din 1859, când a fost instalat primul pod din fontă din România. Podul Minciunilor este în top trei atracții de neratat în Sibiu.


Pasajul Aurarilor

Cum ai trecut de Podul Minciunilor, către Piața Huet, pe lângă catedrală, în dreapta te vor ispiti un o arcadă și niște scări. E Pasajul Porții Aurarilor, altădată parte din Turnul de Apărare al Aurarilor. A fost construit în sec al XIV-lea, din piatră, ca parte a celei de-a treia centuri de fortificații a Sibiului.
Pasajul Aurarilor face și acum legătura dintre Orașul de Sus și cel de Jos. Jos, la baza scărilor, era fosta Piață a Aurarilor, parte din Orașul de Jos. Aici este unul dintre cele mai pitorești și mai frumoase locuri din Sibiu.

Casa Calfelor

Urcând scările și trecând prin Pasajul Aurarilor, în dreapta dai de Casa Calfelor. Lipită de Turnul Scărilor, Casa Calfelor este parte a primei centuri de fortificație a Sibiului și datează din sec. al XIII-lea.


Un stâlp de lemn cu piroane și tot felul de mici obiecte de fier implantate cu putere în el îți semnalizează Casa Calfelor. Sunt din ce în ce mai multe aceste obiecte înfipte în stâlp, pentru că fiecare tânăr ucenic care ajunge aici este obligat la plecare să lase ceva ce i-a aparținut. Un gest simbolic, menit să-i aducă noroc mai departe.

Stâlpul infamiei

Aici, lângă Turnul Scărilor, la bază, era cândva un loc al rușinii și pedepsei pentru cei care săvărșeau fapte considerate nedemne. Un obicei medieval îi punea la zid pe cei care încălcau legile comunității. Aici, la baza catedralei, era “stâlpul infamiei” local.
-Admiră de la înălțime Orașul de jos. Din spatele Bisericii Evanghelice, de deasupra zidurilor se poate admira splendida panoramă asupra Oraşului de Jos.

Catedrala evanghelică din Sibiu

Uitându-te către cer, nu ai cum să nu remarci cât de masivă este catedrala gotică. Zidurile puternice cu contraforturi susțin impozantul edificiu, turnul se înalță semeț către soare. Catedrala evanghelică a fost construită pe locul unei bazilici romanice, lucrările au demarat în anul 1380 și s-au încheiat în 1520, cu turnul. În această perioadă, au fost fortificate zidurile de apărare, din cauza numeroaselor atacuri.
Rezervă-ți timp să vizitezi catedrala, vara e răcoroasă, liniştită, te poți reculege ascultând concertele de orgă.


Urcă în turnul Catedralei Evanghelice

Urcă în turn, e o experiență deosebită, dacă nu ai claustrofobie și/sau rău de înălțime. Efortul de a urca în cel de-al doilea turn ca înălțime din Transilvania îți va fi răsplătit cu niște imagini și peisaje deosebite. Turnul, de 73,34 m înălţime, este înconjurat în partea superioară, la colţuri, de patru turnuleţe mai mici. E un semn că judecătorul din Sibiu avea drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor. Câtă putere și responsabilitate!


Sclipirea “de oțel” a Munților Făgăraș este de neratat, de aici e locul cel mai bun de observație!

De sus, vei observa și acoperișurile din țiglă ale caselor și zidurile de apărare. Încă de la întemeierea sa, în secolul al XII-lea, Sibiul s-a afirmat ca o cetate medievală puternică. Timp de trei secole, cetatea Sibiului a fost fortificată cu ziduri puternice de apărare, turnuri şi bastioane. Zidurile din cărămidă şi din piatră se întrezăreau din depărtări stârnind neliniștea invadatorilor care îi spuneau Sibiului „Oraşul Roşu”.

Catedrala mitropolitană ortodoxă Sf Treime

Inițiativa construirii acesteia i-a aparținut mitropolitului Andrei Şaguna, care a obținut aprobarea, în anul 1857, de la Împăratul Franz Joseph I. Lucrările au început abia în anul 1902 şi au continuat până în 1904, când biserica a primit acoperiş. Catedrala a fost sfinţită în aprilie 1906.

Strada Cetăţii

Aici, pare că timpul stă și mai mult în loc și că ai pășit pe pietrele caldarâmului direct în sec. al XVI-lea. Atunci, breslele întrețineau și păzeau turnurile de apărare ale burgului. Acum, Strada Cetății e un colț de cetate colorat și pitoresc. E o adevărată monstră a Sibiului medieval, mai autentică, cu ziduri de apărare, turnuri şi bastioane bătute de ploi, vremuri și soare.
Este amplasată pe latura sudică a fostei cetăţi, are două linii de ziduri de apărare și trei turnuri -Turnul Archebuzierilor, Olarilor şi Dulgherilor. Fostul Turn Gros găzduiește în prezent Sala Thalia a Filarmonicii de Stat.

Parcul Cetății

În continuarea zidurilor de fortificaţii se află bastionul Haller şi bastionul Cisnădiei. Între cele două ziduri medievale a fost amenajat un parc umbros, Parcul Cetății.

Pe larg despre ce să vizitezi în centrul istoric al Sibiului aici,

Sibiul pentru copii

Topul atracțiilor de neratat în Sibiu și pentru copii

Există câteva atracții speciale pentru cei mai mici dintre vizitatori, una dintre ele fiind Grădina Zoologică.

Grădina Zoologică

Este prima Grădină Zoologică din România și a fost inaugurată în 1929, în pădurea Dumbrava. Cum intri în Grădina Zoologică, te va întâmpina un stejar bătrân de peste șase veacuri. Pe cele 20 de hectare ale Zoo Sibiu vei putea observa amplasamentul special creat pentru jaguari, care trece pe deasupra drumului principal de acces și multe specii de animale.

Ajungi cu autobuzul pe traseul 13, care leagă Gara CFR de Pădurea Dumbrava.

Grădina adăposteşte aprox. 270 de animale şi păsări și reptile din 63 de specii.
Grădina Zoologică Sibiu e situată în Pădurea Dumbrava, pe strada Calea Dumbrăvii nr. 142, la cinci km de centrul oraşului în direcţia Răşinari.


Muzeul Astra este fără îndoiala pe unul din primele locuri în topul atracțiilor de neratat în Sibiu

Un muzeu interesant, potrivit și pentru cei mai maturi. Aceștia se vor bucura de o vizită nostalgică în spațiu și timp pe ulițele satului românesc. Mergând pe cei 10 km de alei, poți să ajungi în toate regiunile istorice ale țării. Poți descoperi, într-o simplă plimbare, scene din viaţa la țară. Vei trece de porțile din lemn sculptat înregrit de vreme și vei păși în gospodării ţărăneşti, în ateliere, cămări și bisericuţe de lemn. Vei trece pe lângă troițe, mori de apă şi de vânt, vei admira diverse instalații și mașinării vechi și ingenioase.

Ghidul Verde Michelin i-a oferit Muzeului ASTRA 3 stele și nu fără motiv. Muzeul se află la 4 km de oraşul Sibiu, în rezervaţia naturală „Dumbrava Sibiului”.

Interioarele originale sunt bine păstrate și îţi vor trezi imaginația. Cum era traiul ţăranilor români, ce ocupaţii zilnice, obiceiuri şi tradiţii aveau? La ce visau tinerii și bătrânii? Nu era ușor, desigur.
Tot aici, te poți plimba cu barca și cu trăsura (primăvara și vara). Există o terasă și un restaurant, un centru de informare turistică şi spaţii de joacă. Vara, muzeul este animat de nenumărate evenimente.

Muzeul de Istorie Naturală

Colecţia muzeului numără aprox. 1.100.000 de piese din domeniile geologiei, paleontologiei, botanicii şi zoologiei. E situat pe Strada Cetății Nr. 1, lunea și marțea fiind închis.

Muzeul Locomotivelor cu aburi

Muzeul locomotivelor cu aburi este foarte atrăgător pentru cei mici și cei mari, pasionați de tehnică și de mașini. Cele peste 40 de exponate sunt fabricate între 1885-1958, perioada motoarelor cu aburi. Au fost construite fie la Reșița, la intreprinderile Malaxa Bucuresți, unele au fost cumpărate din Ungaria, Cehia, sau Germania. Locomotivele, plugurile de zăpadă, precum și macaralele cu abur și-au făcut datoria mulți ani față de căile ferate din România. Acum, sunt într-un depou în aer liber de pe Str. Dorobantilor, nr. 22 din Sibiu.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

http:// Booking.com

#consilierturism #românia #top2019 #inspiratie #travelblogger #sibiu

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This