Dârjiu (Darsch în germană, Székelyderzs în maghiară), un sat secuiesc din județul Harghita, a fost scos din anonimat de biserica sa fortificată, ridicată undeva la răscrucea dintre secolele XIII-XIV. Deși atât satul (unde trăiesc câteva sute de locuitori de religie unitariană) cât și biserica sa fortificată sunt incluse în patrimoniul mondial al UNESCO din anul 1999, prea puțini au auzit de Dârjiu și mai puțini sunt probabil cei care i-au călcat pragul. Și este păcat…
Peisaje care îți taie răsuflarea
Impresii din Dârjiu. Eu am ținut să ajung în Dârjiu și nu mi-a părut rău pentru vizită, dar trebuie să recunosc că cel mai mult mi-au plăcut piesajele deosebit de frumoase care te conduc până în sat. Drumul până la Dârjiu este destul de prost, dar nu impracticabil, însă peisajele sunt de-a dreptul spectaculoase. Șoseaua șerpuiește printre dealuri line, cu pășuni, livezi, păduri și fânețe prin care se “preling” turme de mioare dolofane.
Nu ai cum să te “pierzi“ în peisajul acesta ca de capăt de lume, căci turla țuguiată a bisericii te călăuzește de departe, maiestuoasă, neclintită. Imaginea bisericii din Dârjiu ascunsă prinde dealuri e demnă de orice carte poștală, eu m-aș întoarce aici doar pentru acesta!
Dar Dârjiu mai are și alte surprize, una dintre ele fiind chiar satul în sine, vechi, liniștit și cuminte, cu case tradiționale, solide, îngrămădite până în drum, dar cu străzi/ulițe pustii. Am ajuns într-o sâmbătă în Dârjiu și nu era nici țipenie de localnic pe drum și niciun vizitator interesat de situl UNESCO, una dintre cele șapte sate cu biserici fortificate din Transilvania. Nici vântul nu adia, nici clopotul nu bătea, nici măcar cocoșii nu-și strigau oful. Iar porțile bisericii erau ferecate…Dacă ești întâmpinat la fel, nu dispera, sună la numărul de mobil de pe ușă!
Era liniște și pace în Dârjiu și acest sentiment m-a învăluit total odată ce am pășit în interiorul vechii biserici. Într-un colț al navei principale,un pictor pasionat lucra în liniște la restaurarea picturilor și ne-a oferit amabil și câteva informații.
Despre biserica din Dârjiu
Biserica din Dârjiu, una dintre cele mai reprezentative biserici fortificate secuiești, a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIII-lea în stil romanic, după model saxon, fiind extinsă la începutul secolului al XV-lea. Frescele sale deosebite, care reprezintă legenda Sfântului Ladislau (regele Ungariei între anii 1077 și 1095) au fost pictate în anul 1419. La finele secolului al XV-lea începutul secolului al XVI-lea, biserica este reconstruită în stil gotic.
În secolul al XVI-lea, pe fondul atacurilor năvălitorilor și după ce Ungaria este transformată în provincie otomană, biserica din Dârjiu este fortificată, iar zidurile de apărare ridicate au peste cinci metri. Construcția zidului a fost finalizată în 1530 și în 1606 localitatea a fost cucerită de trupele austriece comandate de generalul Gheorghe Basta. În 1661, localnicii îi cer principelui Mihaly soldați pentra apăra biserica și aceasta rezistă atacului otomanilor. În timp, biserica romano-catolică din Dârjiu a devenit evanghelic-luterană, apoi calvinist-reformată și în timpul domniei regelui Ioan Sigismund, unitariană.
Turnul slăninii și povestea cuielor de lemn
Zidurile bisericii, întărite cu un turn cu două clopote și cu cinci bastioane, “păzesc” și o tradiție pe care locuitorii din Dârjiu o păstrează cu mândrie, aceea de a păstra alimentele sub cheie în hambare. Lăzile cu cereale înghesuite la baza zidului de apărare pot fi deschise o dată pe zi. Însă în turnul unde se țin, agățate de cuie de lemn, bucățile de șuncă, se poate urca doar o dată pe săptămână, și anume miercuri dimineața, atunci când se trag clopotele. Doar o persoană are cheile din “turnul slăninii” din biserica fortificată din Dârjiu, el știe ce și cum, când și cât taie din șuncă 🙂 .
Fiecare familie deține câte un hambar (sau mai multe) pentru cereale și un număr de cuie de lemn, folosite pentru a agăța produsele din slană de porc în bastion. Aceste cuie nu pot fi cumpărate, căci nimeni nu vrea să le vândă. Cu atât mai mult cu cât sunt date moștenire de la o generație la alta, iar numărul de cuie indică statutul social.
Urcând scara foarte îngustă și destul de șubredă care urcă la Turnul slăninii m-am gândit că trebuie ca localnicii din Dârjiu să fie ori foarte zvelți, ori vegetarieni, căci nu scârțăia deloc încurajator.
Cum ajungi la Dârjiu
Dârjiu se află la 27 kilometri de Saschiz, localitate a cărei biserică este inclusă și ea în patrimoniul UNESCO și la 38 de kilometri de Sighișoara. Poziţia exactă pe hartă şi coordonatele geografice ale Dărjiu sunt:
– 45°43’21”- 46°12’14” latitudine Nord.
– 23°39’28”- 25°46’32” longitudine Est.
Prețul unui bilet de intrare la biserica din Dârjiu este patru lei/persoană (anul 2015).
Sper că ți-a plăcut acest material, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Visează, iubește, călătorește. Drum bun!
O călătorie virtuală la Dârjiu. Galerie foto cu biserica fortificată Dârjiu, mai jos!
Confirmări/Notificări