Viena este la înălțime când vine vorba de muzică, dans și calitatea vieții, dar merită să testezi și obiectivele turistice unde ai capitala Austriei la picioare și cele mai frumoase panorame.

Turnurile catedralei Sf. Ștefan-Stephansdom

Primul dintre aceste obiective este situat fix în centrul Vienei, în “inima” sa, catedrala Sfântul Ștefan- Stephansdom. În Viena, toate drumurile duc la catedrala Sfântul Ștefan, foarte iubită de vienezi și de vizitatori. Catedrala, cel mai frumos edificiu gotic din Austria și una dintre cele mai vechi din țară (fundația sa a fost pusă în 1147), e în fruntea topului celor mai apreciate obiective turistice din Viena. Lăcașul de cult are o istorie și dimensiuni impresionante, poți petrecere liniștit aici câteva ore bune fără a te plictisi. Când treci de intrarea principală, Poarta Gigantului (datează din sec. al XIII-lea), faci cumva un pas înapoi în istorie. De la catacombele unde sunt câteva mii de cranii, la amvon, nava centrală și orgă, vechiul Stephansdom este unic.

Dar dacă vrei imagini cea mai de deosebit, de exemplu imagini panoramice, ai două opțiuni: turnurile de nord și de sud ale Catedralei Sf Ștefan. În turnul nordic poți urca doar luând un lift (se află în stânga, în interiorul catedralei). E pentru cei mai comozi sau care nu sunt în cea mai bună formă și astfel e și mai aglomerat. Eu am ales turnul din sud, nu era coadă și e și cel mai înalt.

Turnul de sud al Stephansdom are 67 metri înălțime, a fost înălțat în 73 de ani și finalizat în anul 1433. Odată ajuns sus, te așteaptă imagini spectaculoase, de 360 grade, asupra Vienei. Savurezi pe îndelete panorama și nu lipsesc reperele importante ale capitalei Austriei: Palatul Hofburg, Rathaus, Stephansplatz, Palatul Belvedere, Opera. Vezi chiar și Prater, dealurile pe care sunt plantațiile de viță de vie și Dunărea…Fix la picioarele tele stau cele mai frumoase străzi și străduțe din Viena, piațetele animate, mulțimea de turiști și localnici.

Pentru ambele turnuri se plătește taxă de intrare (aprox. 5 euro fiecare) dar pentru Turnul sudic depui mai mult efort. Va trebui să urci toate cele 343 de trepte în spirală, fără nici altă sursă de lumină decât iluminatul natural, de la geamurile mai mici sau mai mari. Urcatul pe aceste trepte îți rezervă și un joc de lumini și umbre, iar locul e destul de strâmt. Nu e ceva ce aș recomanda claustrofobilor și celor fără un anumit nivel al condiției fizice.

De fapt, a fost o mică excursie destul de palpitantă dacă stau să mă gândesc că nu ai un loc special unde să-ți tragi sufletul pe drum, că te întâlnești pe aceleași scări cu cei din sens invers și va trebui să vă faceți loc cumva. Pe mine m-au surprins cel mai mult răbufnirile destul de puternice ale vântului, care făceau să vibreze totul, șuierând printre turnuri și turnulețe. Dar odată ce am ajuns în camera de observație, (nu a durat nici 15 minute urcușul cu tot cu încercarea de a face fotografii de pe platforma intermediară), am avut cea mai frumoasă priveliște. Vechea și noua Viena ți se desfășoară la picioare, țiglele de pe acoperișul catedralei strălucesc în soare. Și nu sunt decât 1.500.000 de țigle…

Despre Turnul sudic al catedralei Sf. Ștefan. Din secolul al XV-lea și până în anul 1956, în camera de veghe era locul de muncă al mai multor oameni, observatori și pompieri. Ziua și noaptea, de aici se cercetau cerul Vienei și împrejurimile orașului. De aici se dădea alarma în caz de incendii sau de atacuri. În timpul asediilor Vienei din 1529 și 1683, această cameră din vârful Turnului sudic al catedralei Sf Ștefan a servit și ca punct de comandă pentru trupele care apărau zidurile orașului. Câteva din obiectele folosite pe vremuri pentru a da alarma pot fi observate și în prezent.

O mică aventură în mijlocul Vienei care a meritat toți banii și efortul!

Donauturm -Turnul Dunării, la 170 metri

Un alt loc aflat la o și mai mare înălțime este Donauturm -Turnul Dunării. A fost ridicat în 1964 pentru Expoziția Internațională a Grădinilor din Viena și domină o zonă spațioasă de recreere – Parcul Dunării, din apropierea Centrului de Expoziții din Viena.

Ajungi aici cu metroul, linia verde, cobori la stația Donauturm, apoi treci prin centrul expozițional. Mai mergi câteva minute prin parcul liniștit și întins, te ghidează de la înălțime turnul. Achiți tichetul, costă minim 15 euro pentru un adult și urci cu liftul, foarte rapid.

Există în vârful Donauturm un restaurant, o platformă cu info desk multimedia cu informații despre obiectivele pe care le zărești de la înălțime și o cafenea cu prețuri acceptabile, mai ales că primești un voucher valoric inclus în prețul biletului. Platforma se rotește încet, așa că poți vedea toată Viena și împrejurimile sale de la înălțime stând relaxat la masă.

Despre Turnul Dunării-Donaurturm. Turnul Dunării, cu cei 252 de metri ai săi, este cea mai înaltă structură din Austria și atrage peste 420.000 de vizitatori anual. Este un loc potrivit pentru o cafea și un ștrudel la înălțime, sau o cină mai romantică în restaurantul situat la 170 metri înălțime pentru a marca un eveniment deosebit, de ce nu?! Biletele de urcare în turn pornesc de la 15 euro.

Roata Uriașă-Riesenrad din Prater

Din Turnul Dunării poți observa, pe celălalt mal al fluviului, vestitul parc de distracții Prater, unde se află unul dintre simbolurile Vienei, Roata uriașă- Riesenrad. De la înălțimea roții, de aproximativ 65 de metri, panorama metropolei de pe malul Dunării nu poate decât să te încânte. Poți rezerva și aici o masă, într-unul dintre vagoanele rezervate pentru restaurat, pentru momente mai speciale. Sau te poți bucura de momente la înălțime, deosebite, mai ales la apus.

Roata uriașă din Viena în cifre. A fost construită în anul 1897, cu ocazia celui de-a 50-a aniversări a domniei împăratului Franz Josef. Roata are un diametru de aproximativ 61 de metri, se învârte cu o viteză de 2,7 km/h și întreaga construcție din fier cântărește 430 de tone.

Roata Uriaşă a atras atenția regizorilor de la Hollywood, așa că a fost imortalizată în filme precum “Cel de-al treilea bărbat“ cu Orson Wells, în cele din seria James Bond („Cortina de fier” cu Timothy Dalton, 1987).

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook ! și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #viena #iaustria #travel #travelblogger

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This