Iată o selecțe de vizite la muzee, obiective și activități de care te poți bucura gratis în Strasbourg, Franța. Deși la prima vedere nu pare așa, orașul supranumit “Capitala Crăciunului” are multe de oferit celor care călătoresc cu buget. Explorăm împreună acele obiective gratis în Strasbourg?
Catedrala Notre-Dame din Strasbourg
În Strasbourg, drumurile duc toate la Catedrala Notre-Dame, care parcă te ghidează către ea cu turnul ei monumental, de aproape de peste tot în Strasbourg. Impunătoarea și masiva catedrală e în același timp și delicată, deși turnul său ajunge la 142 m. Construită între 1015 și 1439, Catedrala Notre-Dame este o capodoperă a arhitecturii gotice.
A fost, timp de secole, cel mai înalt edificiu creștin, până în sec. XIX-lea. Fațada exterioară este cea mai mare „carte” de basoreliefuri pe care o oferă Evul Mediu. Vitraliile din secolele XII-XIV și rozeta sunt monumentale, ca și orga. Este este cel mai cunoscut monument religios al Stasbourg și are suprize plăcute și în interiorul maiestuos. Ceasul astronomic dă scurte reprezentații la ore fixe.
O capodoperă a Renașterii, Ceasul Astronomic încântă cu figurinele sale animate, care ies să încânte publicul în fiecare zi, la ora 12,30.
Reprezentația este scurtă, dar elocventă pentru mesajul său centrat pe efemeritatea vieții. Un copil, un adolescent, un adult și un bătrân defilează, pe rând, pe lângă Moarte. Deasupra, Apostolii au parade lor, înaintea lui Hristos. Bătăile de aripi și de sunetul cântatului unui cocoș asigură fundalul sonor. În fața ceasului e Stâlpul Îngerilor, o reprezentare originală a Judecății de Apoi.
Spectacolul de lumini de pe fațada Catedralei
Frumusețea arhitecturii gotice a Catedralei este pusă în valoare de un scenariu ingenios. Un joc de lumini și umbre dantelate, învăluie Catedrala Notre-Dame în fiecare seară din sezonul cald. Sutele de sculpturi, turnul și rozeta ies în evidență, accentuând detaliile arhitecturale și generând efecte spectaculoase. Turnul Catedralei Notre-Dame din Strasbourg ajunge la 142 de metri înălțime și pare și mai atrăgătoare sub “dansul” proiecțiilor colorate, la lăsarea serii.
Muzee gratuite în Strasbourg
În Strasbourg, toate muzeele sunt gratuite pentru toți în prima duminică a fiecărei luni.
Și toți vizitatorii sub 18 ani și cei cu dizabilități beneficiază de gratuitate la muzee.
Iată și câteva muzee interesante în Strasbourg
Muzeul Alsacian
Exponatele reflectă viața cotidiană din Alsacia rurală a secolelor VII-XIX. Poți admira mobilier tradițional, țesături, ceramică, jucării și alte obiecte laice și religioase. Acest muzeu dedicat Alsaciei, zonă de graniță între două țări, Franța și Germania, și de conexiune între cele două culturi, are aprox. 30 de camere, fiecare dedicată unei zone distincte.
Quai Saint-Nicolas, deschis zilnic, cu excepția zilei de marți.
Muzeul Artelor Decorative
Place du Château, închis marțea
Muzeul Artelor Decorative este situat în Palais Rohan, palat proiectat de arhitectul regal Robert de Cotte în sec. XVIII. Muzeul este împărțit în două, una care deschide publicului apartamentele cardinalului Rohan, cealaltă expune o colecție bogată de obiecte decorative datând din secolul al XVI-lea, găsite la Strasbourg.
Muzeul de Arte Frumoase
Situat la primul etaj al Palais Rohan, Muzeul de Arte Frumoase expune picturi europene semnate de artiști celebri precum Boticelli, Greco, Rubens, Canalleto, Goya, Delacroix și lista continuă.
Place du Château, închis marțea.
Centrul Tomi Ungerer
Tomi Ungerer, scriitor și artist născut în Strasbourg, celebru pentru cărțile sale pentru copii, cărți și desene satirice și afișe publicitare, a donat o mare parte a operei sale acestui muzeu. Aici poate fi admirată colecția sa de aprox. 3.500 de jocuri și jucării pe care le-a adunat vreme de 40 de ani. Jucării mecanice, electrice, optice și educative vechi și moderne, soldați de tablă fac deliciul copiilor mari și mici. O selecție deosebit de interesantă de aprox. 200 de jucării mecanice este expusă permanent la Musée des Arts decorative.
Pace du Château, închis lunea.
Muzeul Zoologic al Universității Louis Pasteur
Este unul dintre cele mai bogate din Franța, cu o colecție de un milion de insecte, 18.000 de păsări, 1.500 de mamifere, 60.000 de nevertebrate marine, 9.000 de schelete, 11.000 de pești și reptile. Sunt și exemplare unice, specii dispărute sau în curs de dispariție.
Boulevard de la Victoire nr 29. Deschis zilnic, cu excepția zilei de marți.
Muzeul Arheologic
Vizitând acest muzeu călătorești în timp, în istoria Alsaciei, admirând sculpturi, arme, bijuterii, ceramică, fresce și diverse obiecte vechi. Unele exponate datează din Epoca Bronzului și a Fierului. Colecția de obiecte din sticlă face din acest muzeu un popas de neratat dacă ești interesat de Alsacia. Și de ce nu ai fi dacă tot ai ajuns aici?
Palais Rohan, deschis zilnic, cu excepția zilei de marți
Muzeul Istoric al orașului Strasbourg
Situat la marginea Petite-France, Musée Historique de Strasbourg (Muzeul Istoric) merită vizitat pentru a înțelege povestea locului. Găzduit de un vechi abator (sec. XVI) micuțul muzeu te duce prin istoria locului, de la lagărul militar roman numit Argentoratum până în zilele noastre. Unele puncte importante includ o Biblie Gutenburg din 1485 și o machetă la scară a întregului oraș din anii 1720.
Rue du Vieux-Marché-aux-Poissons nr. 2, închis lunea.
Există mai multe carduri de muzeu diferite pe care le puteți alege pentru a vizita muzeele din Strasbourg:
Mergi la pas prin Petite France
Ce poate fi mai fermecător decât o plimbare prin Petite France, cel mai frumos cartier din Strasbourg? Un loc romantic, invadat de flori vara, care te transpune într-un decor grozav ideal pentru cărțile de povești. Casele în culori pastelate, cu obloane de lemn și statuiete pe pereții brăzdați de bârne se îngrămădesc înspre râu. Fiecare dintre aceste case vechi adăpostestea odinioară familii de pescari, măcelari și tăbăcări.
Situat în vestul Grande Île, cartierul Petite-France este unic datorită sistemului său de canale, podețe și clădiri etaje de lemn. Cea mai bună alegere: la pas! E una din experiențele must see și mai ales gratis în Strasbourg.
Barajul Vauban
Realizat de inginerul militar francez Sébastian Le Prestre de Vauban în sec. XVII-lea, Barajul Vauban se întinde toată lățimea râului III. Folosit ca pod și ca structură defensivă, Barajul Vauban e flancat în prezent o serie de expoziții de artă și restaurante. După ce ai admirat arta, urcă-te pe terasa de pe acoperișul podului. Priveliștile panoramice ale Petite-France și Ponts Couverts nu sunt de ratat.
Ponts Couverts-Podurile acoperite
Înainte de construcția Barajului Vauban, Ponts Couverts erau principalele structuri defensive ale Strasbourgului de pe râul III (ILL). Au fost deschise oficial în 1250. Numele provine de la acoperișurile din lemn care au fost construite peste poduri pentru a proteja soldații în timp de război. Acoperișurile au fost îndepărtate în 1784, dar numele le-a rămas și trezesc atenția. Ponts Couverts este probabil cel mai spectaculos mod de a traversa la pas cele patru canale fluviale care curg prin inima Petite-France. Sigur este una dintre cele mai frumoase atracții gratis în Strasbourg!
Place Kléber
Piața a fost numită după generalul Jean-Baptiste Kléber a cărui statuie domină de altfel mijlocul pieței. Nu numai că Place Kléber găzduiește multe magazine, unele de lux, dar există și câteva puncte de interes istoric care merită vizitate aici. Palatul Aubette, recent restaurat și deschis publicului, a fost numit „Capela Sixtină a artei abstracte”. La Târgul de Crăciun, un brad de 30 de metri înălțime își adjudecă fără drept de apel toate privirile. Este cea mai mare piață din centrul Strasbourg și a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1988. La Târgul de Crăciun, un brad de 30 de metri înălțime își adjudecă fără drept de apel toate privirile.
Cave Historiques des Hospices de Strasbourg
Una dintre cele mai vechi unități medicale din Franța, spitalul civil din Strasbourg a fost fondat în 1395. S-a dezvoltat continuu până la Revoluția franceză, când bunurile sale au fost confiscate. Spitalul avea o proprietate imensă, pacienții plătind pentru tratamente cu părți din recolte și chiar cu parcele de pământ. Multe din parcele au devenit podgorii, din ce în ce mai extinse. Astăzi, fostul spital face parte din Spitalele Universitare din Strasbourg, iar cramele sunt situate în “măruntaiele” sale. Pivnițele au fost introduse în circuitul turistic, sunt deschise publicului și se pare că conțin cel mai vechi butoi cu vin din lume, datorită asociației viticultorilor locali. Vechiul vin datează din 1472, iar butoiul a fost deschis doar de cinci ori de atunci.
Place de l’Hôpital nr. 1, închise duminica.
Parlamentul European
Parlamentul European din Strasbourg este deschis vizitatorilor, gratuit, șase zile pe săptămână, tot timpul anului. Vizitele sunt întotdeauna gratuite. Poți vizita camera Parlamentului European – Hemiciclul, Parlamentarium și câteva expoziții. La Strasbourg, membrii Parlamentului European se reunesc de douăsprezece ori pe an în timpul sesiunilor plenare pentru a dezbate și a vota legislația europeană. Poți participa în calitate de vizitator, la sesiune. Trebuie să ai actele de identitate la tine și să treci de controlul de securitate.
Clădirea Louise Weiss Building, Allée du Printemps nr. 1
Parc de l’Orangerie
La câteva sute de metri de acest centru de putere, pe drumul către centrul istoric, se află Parc de l’Orangerie, cel mai vechi parc din Strasbourg. Prima sa alee a fost creată la ordinal unui mareșal care dorea să dreseze cai. Apoi au apărut alte două alei umbrite, devenind repede loc de promenadă. Pavilionul a fost creat în 1804, din lemn, pentru Josephina, soția lui Napoleon, pentru a adăposti aproape 140 de portocali confiscați din castelul unor nobili germani. Pavilionul Josephine a fost reconstruit din piatră, după un incendiu. Locurile de joacă pentru copii, o mini-grădină zoologică, o plimbările cu barca, caruselul și mai ales liniștea fac din acest parc unul dintre acele locuri de neratat gratis în Strasbourg.
Avenue de l’Europe. Se închide noaptea.
Grădina botanică a Universității din Strasbourg
Mai puțin cunoscută, Grădina Botanică a Universității din Strasbourg este unul dintre acele locuri surprinzătoare din Strasbourg. Aici,la aprox. un kilometru de Catedrală, poți descoperi aprox. 6.000 de specii de plante, multe exotice. Acestea sunt adăpostite în sera topicală pe două etaje care asigură aer cald și umed tot timpul anului. Sunt palmieri, banani, plante carnivore, orhidee și mimoze. Situată în inima cartierului „Imperial” din Strasbourg, Grădina botanică găzduiește arbori rari în Europa precum pecan, Sequoia uriași și chiparoși chili.
Rue Goethe nr.28, deschis câteva orezi în perioada martie- noiembrie. Orarul e disponibil aici. https://jardin-botanique.unistra.fr/sinformer/contacts-horaires-et-plans
Jardin des Deux-Rives, simbolul prieteniei franco-germane
Amenajată la granița dintre Franța și Germania, pe ambele maluri ale Rinului, Jardin des Deux-Rives are o suprafață imensă, de 150 ha. Malurile francez și german se conectează printr-un pod suspendat cu tirant, în partea germană fiind orășelul Kehl. Aici, grădina devine Garten der zwei Ufer. Planet Trail, o reprezentare a sistemului solar la scara de 1/16 miliarde, grădinile tematice, locurile de joacă pentru copii, mesele de picnic și grătarele publice sunt principalele atracții ale Jardin des Deux-Rives. Weisstannenturm, turn de observație din lemn, înalt de 44 metri și podul prieteniei Mimram sunt alte repere ale acestui loc verde și aerisit. Jardin des Deux-Rives este parte din Forts Trail, traseul de ciclism franco-german care combină natura și istoria.
Crăciun în Strasbourg- Capitala Crăciunului
Probabil cea mai frumoasă experiență de care te poți bucura gratis în Strasbourg este vizitarea târgului de Crăciun-Marché de Noël à Strasbourg. Strasbourg este oricum unul dintre cele mai luminoase și mai vesele orașe din Europa. Și este o prezență nelipsită în topul celor mai frumoase târguri de Crăciun. Nu fără motiv, Strasbourg este supranumit “Capitala Crăciunului”. Primul târg de Crăciun a fost organizat în Strasbourg în 1570 și de atunci, mai ales în ultimii 30 de ani, totul e mai vesel, mai colorat dar și mai rafinat. Casele, străzile și piețele din Strasbourg sunt decorate cu atenție maximă. De vitrine, nu mai vorbesc! Aromele de scorțișoară, anason și vanilie se unesc, irezistibile, în aer. Colindele răsună din catedrale și biserici. Nu rata Place Kléber, unde cel mai înalt brad de Crăciun din Europa supraveghează cele aprox. 300 de căsuțe cu suveniruri și bunătăți tradiționale.
Anul acesta, Târgul de Crăciun din Strasbourg este deschis între 24 noiembrie și 24 decembrie. De fapt, sunt mai multe piețe de Crăciun mai mari sau mai mici în Strasbourg, atmosfera este deka dreptul specială.
Sper că ți-a plăcut acest articol dedicat acelor obiective și experiențe gratis în Strasbourg.
Descoperă Strasbourg la pas, e cea mai bună opțiune.
Hai cu noi în vacanțe și călătorii, arată-ne că apreciezi ceea ce facem noi, cu pasiune. Mulțumim pentru Like și follow.
Visează, Iubește, Călătorește!
#consilierturism #alsacia #travelblogger #franța #strasbourg #visitstrasbourg #viseazăiubeștecălătorește
Confirmări/Notificări