Iată o selecție a celor mai mari carnavaluri din lume în luna martie. Prima lună de primăvară nu duce lipsă de evenimente pline de muzică, culoare și optimism.

Carnavalul din Rio de Janeiro, Brazilia

Acesta este o ca o cireașă explozivă de pe tortul carnavalurilor, un eveniment mamut de care probabil a auzit toată suflarea pământului. Carnavalul din Rio are deja o lungă tradiție, fiind organizat pentru prima oară în 1723. Dar lumea nu s-a săturat de atmosfera sa electrizantă și lipsită de inhibiții, dovadă că adună peste două milioane de oameni pe zi. În centrul nebuniei generale se află ritmurile de samba. Peste 300 de cluburi de samba, fiecare reprezentând câte un cartier al Rio de Janeiro, concurează într-o reprezentație frenetică de muzică, dans și costume. Principalul punct de atracție îl reprezintă petrecerile de stradă, care au loc încă din prima zi a carnavalului.

Ai putea să-ți faci un costum, să-ți rezervi un loc pe Sambodromo și să te alături uneia dintre petrecerile dezlănțuite din diferitele colțuri de oraș. Totul e să-ți dorești asta!

Carnavalul din Rio de Janero, Brazilia, are loc între 1 și 9 martie 2019.

 

-Carnavalul din Binche, Belgia

Este una dintre cele vechi și mai mari sărbători publice din Belgia, parte a “patrimoniului oral și imaterial al umanității” UNESCO începând din 2003. Carnavalul din orășelul situat la 70 km sud de Bruxelles a fost organizat prima oară în 1549 de către regina Maria a Austriei, cu prilejul vizitei fratelui său, Carol al V-lea, în Binche. Astăzi, aceste petreceri au rămas sub numele de Triumfuri. Festivitățile din Binche se derulează în două etape: pre-carnavalul și carnavalul propriu-zis. Carnavalul are loc cu 49 de zile înaintea Paștelui și se remarcă nu doar prin muzică și voie bună pe străzi ci și prin concursuri de costume, care mai de care mai originale sau ciudate, din a căror coloristică nu lipsește portocaliul. Personajele principale ale carnavalului din Binche sunt „Gilles”( foto sus, sursa .carnivaland.net). „Gilles” arată ca niște clovni, dar ăși au rădăcinile în tradițiile păgâne legate de alungarea spiritelor iernii. Au măști de ceară și încălțăminte din lemn. Focurile de artificii și spectacolele dedicate celor mici sporesc popularitatea festivalului din Binche. 

Carnavalul din Binche are loc între 3 și 5 martie 2019. 

Las Fallas Fiesta din Valencia

Însorita Valencia sărbătorește în fiecare an venirea primăverii cu un program spectaculos, pentru care fiecare stradă din centrul orașului se gătește cu păpuși gigantice și colorate de hârtie.

Las Fallas Fiesta este un eveniment celebru pentru jocuri de lumini, costume tradiționale, spectacole de satiră, focuri de artificii și muzică, Atracția de bază a Las Fallas o reprezintă figurile și compozițiile alegorice cu un caracter satiric, inspirate din teme de actualitate. Aceste păpuși imense sunt arse fără milă în ultima noapte a festivalului. Un foc de artificii spectaculos are loc de obicei în Paseo de la Alameda pe 19 martie, în momentul în care Fallas ard peste tot în oraș într-un spectacol incendiar.

Între manifest[rile zgomotoase din timpul festivalului amintesc de „la Mascleta” un “concert” de praf de pușcă, care explodează simultan sute de maschete.

Așa că sfatul de a vizita Valencia la mijlocul lunii martie este unul demn de luat în considerație, dacă vrei ceva cu adevărat deosebit!

Las Fallas Valencia are loc în perioada 15-19 martie 2019.

Mardi Gras din New Orleans

Probabil cea mai populară perioadă pentru a vizita New Orleans este weekendul prelungit înainte de Mardi Gras, între 1 și 6 martie, în 2019. Așa vei fi sigur că vei prinde cele mai populare parade, cum ar fi Endymion, Bacchus, Zulu, Rex și toate sărbătorile festive care au loc în tot orașul. Mardi Gras, sau „Marțea grasă”, este ultima zi a carnavalului, deoarece întotdeauna cade cu o zi înainte de începerea Postului Mare. Dar parada începe în New Orleans cu aproximativ două săptămâni înainte de Mardi Gras!

-Carnavalul din Basel -Basel Fasnacht-, Elveția

Carnavalul din Basel este cel mai mare carnaval din Elveția. Începe în lunea de după “miercurea cenușii”, durează exact 72 de ore și se încheie în dimineața zilei de joi, în jurul orei 4, cu Carnavalul propriu-zis. În acest interval, centrul orașului Basel este “ocupat” de grupuri de „carnavaliști” costumați după o temă dată și astfel încât să nu fie recunoscuți. Inițial, carnavalul din Basel, și nu numai, a fost un ultim prilej de sărbătoare înaintea privațiunilor din timpul postului de 40 de zile de dinaintea Paștelui. În timpul carnavalului, se consumau toate stocurile de alimente perisabile. Asta pentru că respectarea postului de 40 de zile a fost în evul mediu obligatoriu în multe locuri.

Diversele grupuri de „carnavaliști” din Basel poartă măști care imită persoane publice cunoscute sau politicieni. Există și costume ;i măști tradiționale. Cei mai zgomotoși sunt toboșarii și flautiștii, așa că centrul  Basel devine în aceste trei zile scena celui mai mare concert de flautiști din lume. De remarcat că publicul privește de pe margine „carnavaliștii”, nu se amestecă cu aceștia, nici măcar la cele două parade. Carnavalul din Basel a fost adăugat în decembrie 2017 pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității, UNESCO.

Carnavalul din Basel are loc între 11 și 13 martie 2019.

Festivalul Holi –Festivalul Culorilor-, India

Festivalul Holi –Festivalul Culorilor din India, sărbătorit anual de hinduși la finalul ierni, impresionează cu o serie de festivităţi şi petreceri de stradă fastuoase și pline de culoare. Holi are loc două zile consecutiv începând cu prima zi cu lună plină “Purnima” din luna „Falgun” (martie). 

Sunt celebrate venirea primăverii, alungarea demonilor şi a tenebrelor iernii. Se pregătesc anumite feluri de mâncare specifice, se aprind ruguri. Membrii familiei se stropesc cu pulberi și picături colorate în semn de iubire şi pentru a alunga spiritele rele. De pe acoperişurile clădirilor, copiii aruncă pe străzi cu o pudră colorată peste trecători. Principalul punct de atracție al festivalului Holi este arderea pe rug a vrăjitarei Holinka. Tradițional, rugul din ziua de Holi marchează uciderea demonului-vrăjitoarei Holinka. despre care se credea că nu poate muri din cauza focului. Și normal că nu era adevărat! Binele și adevărul înving întotdeauna, nu?

Indienii sărbătoresc astfel triumful binelui asupra răului și își arată recunoștința pentru o recoltă bună. petrecând împreună cu turiștii. 

Unde sunt cele mai tari petreceri de Holi

Petrecerile de Holi sunt organizate în toată India, dar cele mai exuberante sunt în nord. Orașele Anandpur Sahib (Punjab), Mathura și Vrindavan (Uttar Pradesh) găzduiesc cele mai mari festivități și sunt foarte pitorești în perioada Holi. Mathura este locul în care s-a născut Krishna, în timp ce Vrindavan a fost locul în care și-a petrecut copilăria. Lista destinațiilor populare cu ocazia Festivalului culorilor include Delhi, Udaipur și Jaipur (Rajasthan), mai ales că aici Holi coincide cu Festivalul Elefantului. Shantiniketan și Purulia (Bengalul de vest) sunt alte destinații recomandate pentru a te pierde în mulțimea pestriță cu ocazia Holi.

Anul acesta, Holi are loc la 20 și 21 martie.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat Intră în povestea noastră, hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2019 #inspiratie #travelblogger 

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This