La răscruce de vânturi, în calea istoriei și la mâna naturii, cetatea Histria a reușit să reziste peste 2.700 de ani și a devenit astfel cel mai vechi oraș din Romănia. Depre cetatea Histria.

Puține locuri din Dobrogea, din țară și din această zonă geografică sunt atât de vechi, interesante și încărcate de istorie precum cetatea Histria. Singuratică. izolată pe malul lacului Sinoe, bătrâna cetate își duce cu stoicism povestea mai departe.

Cetatea Histria are de fapt multe povești pentru cine are urechi să le asculte, un pic de imaginație și ochi să le vizualizeze, este doar cea mai veche așezare urbană din România.

Aici, pătrunzi prin porți mereu deschise, ridicate acum mii de ani, te minunezi de trăinicia zidurilor groase ale locuințelor, termelor, templelor, piețelor, bazilicilor, bisericilor. Vrei, nu vrei, la Histria calci pe istorie, la propriu. Mozaicuri vechi sunt spălate de ploi și arse de soare, lăsând să se întrevadă că aici a fost o perioadă când oamenii puneau preț pe frumos. Acum le lasă pradă naturii, o fi bine? Și nu poți să nu te întrebi cum era acum 2.700 de ani, cum arăta peisajul, cum se desfășura viața cetății, cine și cu ce intenții îi bătea Histriei la porți. Ce ascundeau în cală navele care acostau în port?

Dacă ar putea vânturile, valurile să ne șoptească istoria nespusă a locului…Am afla multe, mai toate s-ar clarifica. Dar am rămâne fără acea urmă de mister, un soi de sare și piper pentru locuri, oameni și istorie chiar.

Cetatea Histria e destul de izolată și nu poți să nu-ți pui întrebarea de ce s-a construit aici. Histria era, la data întemeierii sale, port la Marea Neagră. Dar fluviul Istros, cel de la care și-a luat numele, i-a fost și naș și nănaș, să-i spun așa. Golful s-a colmatat și așa a devenit Histria, după mai mult de un mileniu, o așezare pe malul lacului Sinoe, în nord-estul grindului Saele. Dar nu natura i-a dat lovitura de grație, ci atacurile din secolul al VII-lea d.Hr, care au produs pagube iremediabile.

Cetatea Histria de altădată

Întemeiată de către coloniştii din Milet (Asia Mică), la mijlocul secolului al VII-lea î. Hr., Histria a devenit una dintre cele mai puternice cetăți din zonă și un important centru comercial.

În secolele V-IV. d. Hr., în perioada elenistică, Histria cunoaște o mare dezvoltare, având legături comerciale cu marile orașe din sfera de influență a Atenei.

Urbea s-a dezvoltat neîntrerupt vreme de 1300 de ani, deși istoria sa a fost marcată de asedii și distrugeri. Cetatea a crescut și s-a micșorat, arheologii găsind cinci fortificații succesive. La sfârşitul sec. VI î.e.n. se ridică un nou zid de incintă, care reduce la jumătate suprafaţa iniţială a Histriei. Urmează totuși o perioadă de prosperitate, între secolele V-IV. Î. Hr. și  odată cu înflorirea comerțului, Histria devine un regim democratic, potrivit lui Aristotel. Intră în Liga maritimă Ateniană și se angajează în diferite războaie zonale, trimițând corăbii în luptă, în ajutorul aliaților appoloniați, ceea ce-i provoacă și probleme.

Histria va face față unei noi distrugeri, după atacul sciților, către finele sec. al IV-lea î. Hr. Oraşul își revine din nou şi se dezvoltă în secolele care urmează, mai ales în vremea alianţelor cu unele căpetenii ale geţilor. Regele Pontului, Mithridates VI Eupator, trimite trupe la Histria și o ocupă. Dar în anul 72 î.e.n. primele armate romane reușesc să scoată coloniile din vestul Mării Negre de sub influenţa lui Mithridate. Romanii se stabilesc aici și nu uită de confort, așa că își construiesc băi și un sistem de canalizare în oraș. Câţiva ani mai târziu, regele geto-dac Burebista ia Histria sub stăpânirea sa. Perioada de autonomie se termină imediat după moartea lui Burebista, când cetatea revine la stăpânirea romană, e integrată în regiunea Moesia și se bucură de o nouă perioadă de dezvoltare.

În perioada împăraților Hadrian și Antonius Pius, cetatea Histria cunoaște iar prosperitatea, fiind construite multe edificii publice noi și reabilitate cele vechi.

Criza imperiului roman le permite goților să avanseze și să producă Histriei, în a doua jumătate a secolului al III-lea d. Hr., pagube foarte mari, cele mai importante din istoria sa.

La începutul secolul al IV-lea este construită un nou zid de protecție, la adăpostul căruia Histria se pune pe picioare și se dezvoltă ajungând la bunăstare în secolul al VI-lea d. Hr. Era parte a lumii creștine și a avut rangul de episcopat, fiind construite mai multe bazilici.

Retragerea armatelor romane de la frontieră din anul 602 d. Hr. lasă Histria pradă năvălitorilor avari iar Histria își pierde statutul de oraș, devenind tot mai mică și neînsemnată. Din secolul  VII datează ultima atestare documentară ca localitate a Histriei.

Histria, cel mai vechi oraș din ţară, a fost descoperit începând din anul 1914, de săpăturile marelui istoric şi arheolog Vasile Pârvan.

Când intri în site-ul arheologic te întâmpină, în stânga, Muzeul Cetății Histria. Aici sunt expuse o serie de artefacte remarcabile, datând din diferitele perioade ale existenţei cetăţii. Apoi, un pic mai sus, tot în stânga, sunt termele romane construite în perioada lui Hadrian. Ruinele vechilor terme romane se găsesc între zidurile cetății. Din perioada elenistică se remarcă, aproape de malul lacului Sinoe, templele Afroditei și cele ale lui Apollo.

Așadar, Histria are o istorie cu multe suișuri și coborâșuri, pe care merităm să o cunoaștem! Piatră peste piatră, straturi peste straturi se așează istoria aici. Și nu e oricare istorie, e chiar a noastră. 

Cum ajungi la cetatea Histria

Amplasament: la 65 de km de Constanţa, în satul Istria, comuna Istria, pe malul lacului Sinoe.

Pe E87, iar după localitatea Istria există un drum județean de 7 km până la cetatea Histria.

S-a construit o cherhana chiar la intrarea în Cetatea Histria, unde sunt pregătiți o parte din peștii pescuiți din lac, midii, rapane și pești din Marea Neagră și chiar oceanici.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #românia #travel #travelblogger #constanta

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

Fotografii cu Histria la început de toamnă,m mai jos

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This