Vizita la Londra continuă la pas prin City of Westminster. City of Westminster este cel mai elegant și cel mai opulent cartier al Londrei. Și cel mai puternic, să-i spun așa, pentru că aici se află atât sediul Parlamentului Britanic, în Palatul Westminster, cel al Guvernului, la 10 Downing Street. Nu mai amintesc de reședința regală, în impresionatul Palat Buckingham.

Tot în Westminster e și Soho, cartierul petrecerilor mai mult sau mai puțin rafinate care încep devreme și se termină târziu. Pasionații de shopping visează deja la tentantele Oxford Street, Regent Street (foto sus), Piccadilly și Bond Street.Sunt oferte pentru toate buzunarele, Oxford fiind cel mai accesibilă Iar parcurile regale nu sunt altceva decât oaze de verdeață și de liniște în inima neliniștitei Londre.

Nu e mai puțin adevărat că în City of Westminster se află unele dintre cele mai apreciate galerii de artă din lume, precum National Gallery, Tate Modern și National Portret Gallery.

Tot ce e mai bun în City of Westimster

Ar putea dura săptămâni pentru a descrie tot ce trebuie să vezi și să faci în centrul Londrei, așa că am selectat esențialul. Ca de obicei, tot ce e mai bun pentru voi, dragi prieteni, de la noi!

La capătul aglomeratului pod Westimster Bridge, pe malul nordic al Tamisei, strălucește în soarele timid vestitul Big Ben. Acum, turnul e bandajat bine cu ocazia lucrărilor de reabilitate (estimate a se termina în 2021), dar nu și-a pierdut farmecul. Privește de sus, de la înălțimea celor 96,3 m ai săi, la impozanta clădire a Palatului Westminster, sediul Parlamentului Britanic, la London Eye, concurentul său de vizavi și la cursul Tamisei.

Big Ben-Marele Ben

Denumirea, alintul Big Ben- Marele Ben- este adesea folosită pentru turnul, ceasul și clopotul turnului nordic al Casei Parlamentului. Oficial, denumirea acesteia e Turnul Elizabeth. Big Ben se încadrează bine în peisaj, și, deși ai putea crede că e mult mai bătrân, nu are decât 160 de ani. Asta pentru că palatul cât și turnul au fost reconstruite după incendiul din 1834. Amplasat în turnul nordic al Westminster, turnul cu patru fețe (și patru cadrane) și un clopot masiv, de 14  tone, e obișnuit să dea tonul și ora exactă. Cadranele ceasurilor sunt amplasate la 55 de metri înălțime, unde se ajunge după urcarea celor 334 de trepte. Multe scări, e drept, însă doar cetățenii Regatului Unit pot vizita Big Ben. Scările sunt în spirală și nu există nici lift!

Un simbol al Londrei

Turnul este susținut de o placă de beton îngropată la o adâncime de 4 m sub pământ. Placa are latura de 15 m și o grosime de 3 m. Primii 61 m de la bază sunt construiți din cărămidă învelită în calcar, restul turnului fiind construit din fier. Big Ben un simbol de necontestat al Londrei, al cărui cer și-l revendică și London Eye și tot mai multele clădiri zgârie-nori din oraș. Vizita la Londra, la pas prin city of Westminster continuă.

Palatul Parlamentului-Palace of Westminster

Palace of Westminster- e denumit și Casa Parlamentului (Houses of Parliament). Este sediul celor două camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Camera Lorzilor și Camera Comunelor.

Ansamblul imens e construit în stil neogotic, după incendiul devastator din 1834 care a distrus aproape total vechiul parlament britanic. Westminter Hall este tot ce a mai rămas din vechiul Parlament britanic. Asta dacă nu punem la socoteală moștenirile primite de unii nobili de a face parte din Camera Lorzilor. Sunt 692 de membri ai nobilimii britanice (Lords Temporal care își păstrează locul în Camera Lorzilor pe viață. Camera comunelor are 650 de membri, aleși prin sistemul uninominal.

Atunci când Camera Comunelor este în sesiune, drapelul britanic flutură în Turnul Victoria. Când ședinele au loc noaptea, o lumină specială este aprinsă special în Turnul Big Ben.

Abația Westminster

Puțin mai sus, trecând de intrarea în Parlament, e Abația Westminster, locul unde au loc toate ceremoniile de încoronare a regilor din anul 1066. Abația din prezent este o capodoperă arhitecturală din sec. XIII-XVI, un reper religios și istoric al Regatului. 16 nunți regale au avut loc la Westminster Abbey, unde sunt înmormântați regi, oameni de știință și de stat importanți, poeți și muzicieni. Povestea regală a abației a început în anul 1040, când regele Edward (mai târziu Sfântul Edward Mărturisitorul) și-a stabilit palatul pe malurile Tamisei. În apropiere, era o mică mănăstire benedictină fondată sub patronajul regelui Edgar și Sf. Dunstan în jurul anului 960 d.Hr. Edward a vrut să renoveze această mănăstire și să să o extindă, construind o biserică mare de piatră închinată Sf. Apostol Petru.

Prima încoronare, pe 25 decembrie 1065

Abația a fost cunoscută sub numele de „west minster” pentru a o distinge de Catedrala Sfântului Paul (din City of London). Din păcate, când noua biserică a fost consacrată la 28 decembrie 1065, regele era prea bolnav pentru a participa și a murit puțin mai târziu. Este înmormântate în fața altarului principal. Încoronarea lui William Cuceritor în ziua de Crăciun a anului 1066 a fost prima ceremonie de acest gen din Westminster Abbey. De atunci, fiecare monarh a fost încoronat în mănăstire, cu excepția lui Edward al V-lea și a lui Edward VIII (care a abdicat), care nu au fost niciodată încoronați. Vechiul scaun pe care stăteau monarhii poate fi văzut în biserică.

O istorie și 16 ceremonii de ungere

Mănăstirea Regelui Edward a supraviețuit două sute de ani, până la mijlocul secolului al XIII-lea, când regele Henric al III-lea a decis să-l reconstruiască în stilul gotic la modă pe atunci. Westminster Abbey a fost concepută pentru a fi nu doar o mare mănăstire ci și un loc pentru încoronarea și înmormântarea monarhilor, prin decretul Regelui. Această biserică a fost sfințită la 13 octombrie 1269. Din păcate, și acest rege a murit înainte ca naosul să poată fi finalizat. Corpul Sfântului Edward Mărturisitorul a fost mutat într-un mormânt mai impunător, în spatele altarului înalt din noua biserică. În jurul lui sunt îngropați alte capete încoronate precum Henry III, Edward I, Edward III, Richard II,, Anne of Bohemia și Henry V.

Războinicul Necunoscut din Westminster Abbey. Aproape de ușa de vest este Războinicul Necunoscut, un loc de pelerinaj. Șefii de stat care vizitează țara vin în mod invariabil să pună o coroană de flori la acest mormânt. O remarcabilă nouă adăugire la mănăstire a fost glorioasa Capela Lady construită de regele Henric al VII-lea, primul dintre monarhii dinastiei Tudorilor. Abația Westminster este parte a patrimoniului UNESCO. Prețul unui bilet este 23 lire/persoană dacă e cumpărat la fața locului și 21 lire dacă e achiziționat on-line.

Secole de istorie la Jewel Tower

Ești uimit, probabil, de măreția locului. Dar mai sunt multe alte puncta de atracție mari și mici! Două dintre ele, Central Hall Westmister ( biserică metodistă și sediu de evenimente) și Jewel Tower, sunt printre cele mai vechi construcții. Jewel Tower ( foto sus) e un supraviețuitor din secolul al XIV-lea, când a fost construit special pentru a găzdui comoara personală a lui Edward III. Turnul, o clădire din piatră cu trei etaje, era protejat de un șanț legat de Tamisa. Nu a fost ocolit de incendii, dar acum găzduiește un mic muzeu de istorie a parlamentului.

Statui ale unor personalități deosebit de importante priveau de sus, liniștite, demonstrațiile ani-Brexit din fața Parlamentului când am ajuns, Este vorba de statuia lui Oliver Cromwell, cel care a instaurat singura republică britanică, instaurată după Războiul Civil și înmormântat initial în Westminter Abbey. Statuile sobre lui Sir W. Churchill, legendarul om politic și cea a lui Abraham Lincoln îți atrag, poate, și ele atenția.

Churchill War Rooms

Există un loc special dedicat premierului britanic, Churchill War Rooms. Acesta e buncărul subteran amenajat pentru guvernul britanic pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, transformat în muzeu. Poți să mergi în labirintul de încăperi și coridoare care se întind pe sub Westminster, să vezi diverse obiecte interesante și să retrăiești cumva, atmosfera tensionată a locului. În acest loc cunoscut pe vreme a războiului doar de câteva zeci de persoane, se adunau W.Churchill și membrii cabinetului de război atunci când erau bombardamentele naziștilor. Explorează și Muzeul Churchill pentru a afla povestea vieții sale și moștenirii sale în context istoric. Adresa Churchill War Rooms: Clive Steps, King Charles St, Westminster.

10 Downing Street

Vizita la Londra, la pas prin city of Westminster, nu ar trebui să ocolească 10 Downing Street. Vestita reședință a guvernului Regatului Unit și reședința oficială a Primului Lord al Trezoreriei. e destul de aproape de Big Ben. Aici sunt aprox. 100 de camere. O reședință privată ocupă cel de-al treilea etaj, iar în subsol există o bucătărie. La celelalte etaje sunt birouri și săli de conferințe, de ședință, recepție și de mese. Există o curte interioară și o terasă cu vedere la o grădină micuță. Foarte aproape, este parcul St James, foarte bine amenajat și populat cu tot felul de specii de păsări.

-Palatul Buckingham

Învecinat cu parcurile regale St James’ și Green Park și legat de Trafalgar Square de bulevardul The Mall, Palatul Buckingham este simbolul suprem al regalității. Este reședința din Londra a Maiestății Sale Regina și locul ei de muncă, să-i spunem așa. Aici se desfășoară banchetele și evenimentelor oficiale ale Casei Regale. Palatul Buckingham este una dintre puținele palate regale rămase în funcțiune din lume.

Inițial, aici a fost o vilă, reședința primului duce de Buckingham, ridicată în 1705. Între 1824 și 1831, George IV l-a angajat pe arhitectul G. Nash să extindă vila și să o transforme într-un palat grandios. Regina Victoria a fost prima care a locuit aici, începând din 1837.

Palatul, deschis publicului în august și septembrie

Din august până în septembrie, când regina în vizita anuală în Scoția, vizitatorii se pot plimba prin 19 dintre camerele Palatului Buckingham. Și prin grădina palatului, cu o suprafață de 4 ha. Te uimesc decorațiunile luxoase, Grand Staircase, maiestuoasa cameră a tronului și sala malre de bal.

În vizită la Londra, la pas prin City of Westminster, nu rata un eveniment foarte popular. Schimbarea Gărzii Regale de la palat are loc dimineața la 11 (sau la 10, duminica). Costumele, căciulile din blană de urs ale membrilor Gărzii Regale și parada în sine fac deliciul publicului. Balconul unde fețele regale vin să salute de sus mulțimea, apartamentele regale deschise în lunile august și septembrie sunt principalele atracții pentru public ale Palatului Buckingham.

 Parcuri regale în City of Westminster

Ar fi păcat să nu te relaxezi pe o bancă din St James, privind la trecători, la păsări și veverițe și admirând monstre peisagistice din vestitele grădini englezești. Sau poate e vremea de sezlong când ajungi la Londra, sunt câteva zeci, poate sute, împrăștiate pe iarbă și se închiriază. 

Un parc și mai umbros este Green Park, situat lângă Palatul Buckingham. Nu departe este Hyde Park, unul dintre cele mai mari din centrul Londrei, renumit pentru “Colțul oratorilor”. Aici, lângă Arcul de Marmură, le poți vorbi oamenilor din mulțime. Asta dacă nu cumva nu te tentează mai mult o plimbare cu barca pe lacul Serpentine.

Nici nu-ți dai seama când ajungi în Grădinile Kensington. Regent s Park este un alt parc regal, imens, are aproape 200 de hectare, Era situat în trecut într-un sat devenit cartier al Londrei, Marylbone. În nordul parcului se află Grădina Zoologică din Londra. Copii au atracții și diferite locuri de joacă. 

Câteva tipsuri. Trebuie să știi că bicicliștii nu au voie în parcurile din Londra decât pe traseele amenajate și că unele, precum Hyde Park, se închid pe timpul nopții.

National Gallery și Galeria Națională de Portrete

Dacă ți-ai reîncărcat bateriile, pornește la drum, dacă se poate la pas prin City of Westminster. Admiră clădirile impozante și vei putea vizita unele dintre cele mai apreciate galerii de artă din lume. Iar National Gallery, Tate Britain și National Portret Gallery sunt câteva dintre ele. Nu foarte departe de acesta, deși administrativ e în alt cartier (Camdem) este cel mai vechi și mai bogat muzeu din lume, British Museum. Este o oprire obligatorie pentru pasionații de istorie, artă și arhitectură.

Totuși, nu încerca să le vizitezi două muzee într-o zi, atât British Museum cât și National Gallery sunt imense și îți vor lua minim patru ore să le vizitezi. La sfârșitul vizitei, vei fi prea obosit de atât umblat prin galerii ca să mai apreciezi cum se cuvine bogăția de exponate și de informație care și se oferă. Gratis!

Dacă ești amator de artă, acest perimetru e de tine! Nu de alta dar aici există și alte câteva teatre celebre.

Londra pentru gurmanzi. Cartierul Chinezesc și nu numai

Londra pentru gurmanzi e un adevărat rai. Și nu mă refer deloc la tradiționalul fish and chips ci mai ales la toate celelalte bucătării ale lumii. Vrei mâncare italienească, găsești! Vrei indiană, coreeană sau românească, se face! Pentru amatorii de mâncare asiatică, cartierul Chinezesc (în arealul Gerrard Street, lipit de Soho) e numai bun de vizitat. Rață Pekin, pachețele de primăvară, colțunași cantonezi dim sum, noodles, toate sunt atracțiile nenumăratelor restaurante de aici. Am găsit pe străduțele din Soho și un restaurnat , undeva pe Oxford Street unul portughez….sunt sute, mii…

PiațaTrafalgar – Trafalgar Square 

O piață monumentală, Trafalgar Square este flancată de muzee, galerii, spații culturale și de multe clădiri istorice. Fântâni, coloane și statui sunt amplasate în acest perimetru, dominat totuși de clădirra impunătoare a Galeriei Naționale.

Trafalgar Square este un loc iconic, proiectat de vestitul arhitect John Nash începând cu anul 1812. Nash dorea ca acesta să fie un spațiu cultural deschis publicului, dar piața e acum și un centru al democrației și protestelor naționale. Trafalgar Square e dominată de statuia amiralului Horatio Nelson, câștigător în fața flotei franco-spaniole în bătălia de la Trafalgar (Spania), din 1805.

Soho, polul distracției!

Soho e vestit pentru atmosfera sa boemă și casele cu o arhitectură cosmopolită. ușor de recunoscut. În Soho sunt baruri, cafenele, restaurante și cluburi (celebre sau nu). Aici își dau întâlnire studenții care vor să socializeze și să se distreze cu prietenii, la un pahar sau chiar mai multe.

Dar în Soho poți vedea o piesă la un teatru de cabaret sau la music hall. În serile de weekend mai ales, lumea de pe străzile Soho devine mai pestriță și mult mai neliniștită. Artişti și diferite personalități se pierd în mulțimea venită după distracții mai mult sau mai puțin vinovate. Sper că nu ai obosit în această vizită la Londra, la pas prin City of Westminster, sau City of London. sau Camdem. Important e să faci ceea ce-ți place, să-ți faci o selecție a obiectivelor și să te relaxezi. 

Despre atracțiile turistice din City of London și Southwark citește aici. 

Sper că ți-a plăcut această vizită la Londra, prin centrul regalității unui fost mare imperiu ! Hai cu noi și pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne răsplătești pentru ceea ce facem din pasiune ? !

http:// Booking.com

#consilierturism #londra #top2019 #inspiratie #travelblogger #visitlondon

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This