În vizită la Londra, la pas prin City of London și Southwark ți se dezvăluie tot felul de atracții. Orice excursie la Londra nu trebuie să ocolească aceste două cartiere învecinate, City of London și Southwark. De ce? Pentru că aici sunt atracții de top din Londra, Turnul Londrei, Bridge Tower și London Eye fiind doar unele dintre ele.

O selecție de recomandări și informații bine de avut pentru cei care merg în prima vizită la Londra.

De de să vizitezi Londra?

Capitala regatului Unit al Marii Britanii este pe primul loc în topul celor mai vizitate orașe din Europa și pe toate listele de recomandări. Alături de alte destinații precum Roma, Paris, Istanbul, Viena, Ierusalim sau Barcelona, Londra este de vizitat o dată în viață. O urbe imensă, cu o arhitectură diversă și contrastantă, care se mândrește (uneori chiar prea mult) cu trecutul și prezentul său imperial, Londra are ce arăta și celor mici și celor mari. Londra e împărțită în cartiere-unele numite city și cumva, fiecare are specificul său. Iată ce poți vedea în cele mai importante dintre ele. Primului articol din acestă serie îi vor urma cartierele Westminster, Soho și West End. 

Hai într-o plimbare la pas prin City of London, Southwark și South Bank.

Despre City of London și obiectivele sale turistice

City of London este entitatea administrativă a orașului Londra aflată chiar pe locul formării orașului antic. Aici a fost momentul T zero al istoriei de aprox. două milenii a Londrei. Aici, pe malul nordic al Tamisei, romanii au întemeiat garnizoana Londinium, prin anul 43 D. Hr. Apoi s-au pus pe construit: un pod, o basilică și un zid de  apărare. Ruinele fortificațiilor se mai pot vedea lângă stația de metrou Tower Hill. Londinium a devenit capitala provinciei romane Britania, un nod comercial și un punct strategic important pe insulă. Aceasta până când a fost abandonată, în sec. al V-lea. d.Hr. A urmat apoi o perioadă tenebroasă care a culminat cu invazia nomazilor conduși de William Cuceritorul. Descendent al vikingilor, William Cuceritorul, duce de Normandia, a devenit rege al Angliei, fiind înscăunat la Westminster Abbey. Era Crăciunul, 25 decembrie 1066.

 

City of London și două milenii de istorie 

City of London e destul de restrânsă ca suprafață (aprox. 2,5 km) dar concentrează aprox. 2.000 de ani de istorie de cuceriri, trădări, incendii, alianțe, iubiri și omucideri. Tower Hill, Turnul Londrei, este martorul principal.

Turnul Londrei-fortăreața Londrei mai bine spus, a fost construit pentru William Cuceritorul. Construcția sa a  început în anul 1080 și s-a finalizat în 1097.

Turnul Alb (foto sus) este cea mai veche construcție din Tower of London, de pe vremea primului monarh. Turnul Însângerat și cel Verde, unde aveau loc schingiuirile și execuțiile, au făcut celebru Turnul Londrei, un obiectiv de neratat oricum. Ca de altfel și Podul Trădătorilor și Expoziția de bijuterii aparținând Casei Regale aflate tot între zidurile cetății medievale. Cu arhitectura și rolul important în istoria britanică.Turnul Londrei, este un sit important al UNESCO.

Tower Bridge – Podul Turnului – de peste Tamisa

Dacă o iei la pas prin City of London nu ai cum să ratezi Tower Bridge, un alt obiectiv iconic. Acesta a fost construit acum 125 de ani și este mobil, pentru a permite navelor cu un anumit tonaj și dimensiuni să navigheze pe Tamisa. Statisticile spun că Tower Bridge se ridică de aprox. 850 de ori pe an, programul fiind afișat din vreme. Se poate vizita pentru a-i înțelege mai bine funcționalitatea și istoria. Prețul unui bilet costă 9,80 lire/persoană.

Catedrala Sf Paul și alte peste 30 de biserici 

Tot în City of London, destul de aproape de cele două obiective, mai află și Catedrala Sf Paul. Este prima biserică protestantă propriu-zisă, ridicată în 1666, imediat după marele incendiu. A fost ctitorită pe locul unei bisericuțe din lemn dedicate Sf. Paul care a ars în anul 675, următoarea fiind distrusă de vikingi. A urmat o biserică (a treia) din piatră, dar iată că a fost și aceasta distrusă de un incendiu, în 1087. Nomanzii au reconstruit-o, fiind finalizată în 1300. Construcția impozantă din prezent e ocrotită de una dintre cele mai mari cupole din lume, inspirată de cea a catedralei din Vatican. Aici se află cel mai mare clopot mobil din Europa. “Marele Paul” bate în fiecare zi la ora 13.00 și acesta, precum și corul sunt câteva din atracțiile acestui lăcaș de cult impresionant. În City of London mai sunt peste 30 de biserici, cea mai veche datând din anul 687. 

Docul St. Katharine și Dickens Inn

Mergând la pas prin City of London și South Bank, ascuns oarecum privirii, dai de docul Sf. Katharine e lângă Tower Bridge, după un hotel. E un loc mai liniștit în acest punct fierbinte al turismului londonez. Aici, pe lângă o serie de cafenele și restaurante drăguțe cu vedere la ambarcațiuni luxoase, se află Dickens Inn. Hanul a aparținut nepotului marelui scriitor londonez Charles Dickens.

Muzeul Londrei 

În City of London sunt și alte obiective turistice mari și mici. Aici se află Muzeul Londrei, unul din multele muzee gratuite din Londra. Probabil că Muzeul Londrei este cel mai bun loc unde poți cunoaște istoria acestui oraș fabulos. Afli despre preistorie, ajungi în epoca romană, cea medievală, treci prin Marele incendiu care a schimbat fața burgului în 1666…Foarte multe informații pentru cei mari și cei mici, deopotrivă, în acest muzeu de pe London Wall nr. 158.

Londra în top

Multe din clădirile cu aspect futurist care „străpung” semețe cerul Londrei sunt aici, în City of London. Le vei zări deasupra capului mergând la pas prin City of London și în toată splendoarea lor de pe Southwark mai ales. Gherkin (Castraveciorul) e o clădire emblematică pentru arhitectura modernă, care îți atrage privirea cu forma sa elicoidală. La concurență sunt Heron Tower (cel mai înalt), Tower 42 și clădirea supranumită ‘”Walkie Talkie”, denumirea oficială fiind Fenchurch 20

Poate știai (sau poate că nu), dar City of London este principalul district financiar al urbei și al doilea în lume după valoarea activelor bursiere tranzacționate aici. Clădiri impozante, din sticlă și oțel, își revendică cerul Londrei în Square Mile. Unele dintre ele au baruri și restaurante drăguțe la ultimul etaj, așa cum e cazul celebrei clădiri 20 Fenchurch Street alintată “The Walkie Talkie Building”.

Despre Southwark 

Southwark este amplasat pe partea dreaptă a Tamisei-Thames-, viziavi de City of Westminster. E pe partea opusă Westminster, între Podul Blackfriars, la est, până la Westminster Bridge. Este un district cultural, comercial și mai ales turistic, dat fiind că aici se găsesc multe muzee de top și atracții de neocolit în Londra.

E bine să știi puțin din istoria locului înainte de a-l vizita. Southwark de azi era un loc al distracției și al plăcerilor interzise în epoca medievală. Aici se distrau londonezii acum câteva sute de ani vizionând piese de teatru fără licență, mergând la lupte cu urși, la taverne sau…la dame de companie. Acum, South Bank i-a rămas să se mândrească de dimensiunea culturală, și la propriu și la figurat. Aici sunt sediile Tate Modern, o imensă galerie de artă modernă, National Theatre și multe galerii de artă. 

Southwark, locul plăcerilor din Londra medievală

Un reper de neocolit pe malul sudic al Tamisei este Shakespeare Globe ( foto sus), teatru asociat cu W. Shakespeare. titanul dramaturgiei englezești și nu numai. Aici, poți participa la spectacole și poți face un tur ghidat. Teatrul a fost construit în 1599 de compania lui Shakespeare, Lord of the Chamberlain’s Men, fiind distrus de un incendiu în vara lui 1613. Al doilea teatru Globe a fost construit pe același loc până în iunie 1614. Varianta reconstruită a Globe, „Shakespeare’s Globe” a fost deschisă în 1997 la aprox. 750 m de locul unde a fost inițial/. Primele teatre din Londra – The Clobe, The Hope (Speranța) și The Rose (Trandafirul) – au fost construite în Soutwark în secolul al XVI-lea. Catedrale gotice impozante precum Southwark și faimoasa piață Borough (cu produse ecologice) se află în Southwark. 

Mergând la pas pe malul Tamisei, nu foarte departe de Shakespeare Globe dai de Tate Modern, celebra și imensa galerie de artă modernă. Te vor încânta cu lucrări de Dali, Picasso, Brâncuși, Matisse, Magritte. National Theatre cu a sa clădire imensă, atrage nume mari ale scenei și iubitorii artei.

Arhitectura futuristă a centrului financiar al Londrei

Vei merge pe acest malul Tamisei și exemple spectaculoase ale arhitecturii futuriste a Londrei îți vor atrage atenția. Dar de aici, din South Bank, privește toată Londra de sus Shard of Glass sau Shard (foto sus), un zgârie-nori de 95 de etaje, proiectat de arhitectul italian Renzo Piano. Are o 309,7 metri înălțime și este cea mai înaltă clădire din Marea Britanie și (încă) cea mai înaltă clădire din UE. Dar concurența e mare. London Eye, cel mai vizitat obiectiv turistic al Londrei este aici.

Dacă vrei să te plimbi 30 de minute cu această roată uriașă, trebuie să-ți faci rezervare din timp, să-ți aloci câteva ore bune pentru a sta la coadă și a trece de controalele de securitate atente. Costă 27 lire sterline biletul standard și 37 cel cu acces mai rapid. Contra 470 de lire poți închiria o capsulă întreagă. Să ai parte de vreme bună !

Atracții pentru copii în Southwark

În South Bank mai există câteva tentații greu de ocolit,  Stau mărturie Sea Life London Aquarium ( acvariu) și London Dungeon (pentru amatorii de istorii și senzații înfricoșătoare), găzduite în County Hall. Foarte aproape, se află Shrek’s Adventure, un loc pe care cei mai mici îl vor îndrăgi nu dar pentru întâlnirea cu personaje celebre ci și pentru spectacolele care au loc aici. 

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

http:// Booking.com

#consilierturism #londra #top2019 #inspiratie #travelblogger #visitlondon

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This