Ghid turistic Salamanca. Ce merită văzut, făcut și plăcut în Salamanca, La Dorada

La 200 km nord-vest de Madrid, vechea Salamanca așteaptă relaxată, ca o doamnă dichisită de viță nobilă, să-i treci porțile. Și bine ai face, Salamanca are ce să-ți arate. Și te va răsplăti pentru curiozitatea și efortul depuse de a-i “bate la ușă”, mai ales dacă ești pasionat de istorie, arhitectură și artă. 

Te convingi că Salamanca are ceva deosebit imediat ce treci de podul antic și pătrunzi în centrul istoric, acolo unde pulsează vivace inima studioasă și frumoasă a acestui “ciudad” supranumit „La Dorada”,-„Orașul de Aur” impresionant.

Impresii din Salamanca

Poduri romane, turnuri înalte și clădiri din piatră aurie îți atrag privirea din depărtare și te ademenesc să le admiri cât mai aproape.

Pășind pe străduțele din piatră din Salamanca nu te simți mic și neînsemnat, nu e o atmosferă rece, distantă. Cum intri în ritmul local, și nu e unul foarte agitat, Salamanca ți se va așterne recunoscătoare la picioare. Pas cu pas descoperi un oraș mai puțin celebru dar foarte interesant dacă îți plac istoria, arhitectura și cultura.

Ușor provincial, dar autentic, Salamanca este animată și primitoare, cu o energie proaspătă în pofida vechimii sale considerabile.

Salamanca, o scurtă privire în istorie

Supranumit “Orașul de aur” datorită culorii clădirilor, Salamanca are o istorie multimilenară. Primii care au cucerit așezarea, în sec. III î.Hr, au fost cartaginezii. A venit apoi vremea stăpânirii romane, care au numit-o Helmantica. Romanii i-au lăsat amintire un impresionat pod peste puternicul râu Tormen. A venit rândul maurilor să domine și au condus Salamanca până în sec. al XI-lea.

Dar acest oraș din provincia Castilia Y Leon a intrat în istorie în primul rând datorită universității sale prestigioase, a patra cea mai veche din lume. În anul 1218, Regele Alfonso IX a fondat Universitatea din Salamanca și remarcabil e că multe din corpurile de clădiri sunt încă în funcțiune.

Centrul istoric al Salamanca este parte a patrimoniului universal al UNESCO din anul 1988.

Ce nu ar trebui să ratezi în Salamanca?

Salamanca are un evident aer tineresc și relaxat, chiar și în vacanța studenților, chiar dacă aici pășești pe istorie și la propriu și la figurat.

Plimbarea la pas în centrul istoric

 Cunoscută pentru arhitectura sa bogat ornamentată din gresie aurie și mai ales pentru Universitate, partea istorică a Salamancăi este mai mult decât o filă de istorie. Centrul său antic abundă de monumente cu o arhitectură diversă: romanică, gotică, maură, renascentistă, planterescă și și barocă. Bisericile, catedralele, palatele, universitățile și piețele mari și mici fac din Salamanca o uriașă expoziție architecturală.

Trebuie doar să-ți iei încălțări adecvate caldarâmului și curiozitatea de a descoperi frumusețea acestui oraș interesant, fermecător.

Pare că toate străduțele pietruite din Salamanca duc în Plaza Mayor și chiar dacă nu te duc, tot trebuie să găsești o cale să ajungi aici.

Plaza Mayor – Piața Mare

Cu galeriile și arcadele sale, cu figurinele de pe clădiri, monumentala Plaza Mayor pare că vrea să te îmbrățișeze. Spre deosebire de multe alte ansambluri arhitecturale celebre din oraș, Plaza Major din Salamanca datează doar din sec. al XVIII-lea. Construcția pieței a început în 1729, după proiectul arhitectului Alberto de Churriguera, celebru în zonă. Situat în centrul orașului istoric, patrulaterul neregulat al Plaza Mayor e flancat de clădiri cu trei etaje.

Arcadele fațadelor sunt pline basoreliefuri, dar se remarcată medalioanele. O adevărată “galerie cu celebrități”, medalioanele îi reprezintă pe monarhii spanioli și personalități precum El Cid și M. Cervantes.

Cel mai bine ajungi dimineața aici, când nu e așa de multă lume. În pofida numelui, Plaza Mayor nu e chiar atât de mare, freamătă de lume, e un adevărat furnicar.

În Plaza Mayor se află cea mai veche cafenea din oraș, Café Novelty, preferata lumii boeme încă de la deschiderea sa, acum peste 110 ani.

Ia pulsul veții locale, în Mercado Central

Nu departe, trecând pe sub arcada de sub fațada cu medalioane, dai de piața centrală, Mercado Central. Clădirea din sec. al XIX-lea nu e foarte spațioasă, dar are de toate. E un loc bun pentru a degusta produse locale de calitate, brânza dură și emblematicul jamon (o delicioasă șuncă de porc lăsată la maturat peste șase luni, până capătă o dulceață ca de parmezan) fiind la mare prețuire în această zonă a Spaniei. Această piață istorică a Salamancăi este locul în care localnicii se aprovizionează frecvent cu carne, pește și fructe de mare.

Mercado Central este situat în Plaza del Mercado, la nici 150 metri est de Plaza Mayor. Are un program mai ciudat și nu e singurul în oraș. Multe restaurante din afara zonei turistice își deschid bucătăriile după ora 19.00 sau chiar după 20.00.

Deschis: luni–joi de la 8:00 la 14:30, vineri–sâmbătă de la 7:30 până la 15:00. Diuminica e închis.

Casa del Conchas – Casa Scoicilor

Decorată cu sute de scoici, Casa da las Conchas (Casa Scoicilor) a fost construită de un cavaler al Ordinului Santiago de Compostela, dovadă fiind scoica – simbolul acestui ordin religios. Casa del Conchas a fost finalizată în 1517, în stil gotic, cu elemente renascentiste și mudejar. Potrivit legendei, sub una dintre scoicile de pe fațade se află o comoară ascunsă, poate de aceea are atât de mulți admiratori?

Folosită cândva ca palat, Casa de las Conchas e în prezent sediul bibliotecii publice. Iată un motiv frumos pentru a citi o carte!

Urcă în Turnul la Clerencia

Vizavi e La Clerencia, una dintre cele mai frumoase si spectaculoase exemple de arhitectură barocă, dar vestită mai ales pentru priveliștea panoramică din turnurile sale. Găzduind în prezent Universitatea Pontificală din Salamanca, Clerencía a aparținut inițial iezuiților, până când Carlos III a decretat expulzarea acestui ordin religios din Spania. Biserica cu turnul ei înalt, colegiul cu sălile sale vechi de curs și expoziția permanentă fac din Clerencia un obiectiv care merită vizitat în Salamanca dacă ai mai mult timp la dispoziție.

La Clerecía a fost construită în cel mai înalt loc din Salamanca și dacă adaugi turnul de 61 de metri înălțime, rezultatul este Scala Coeli-Scara către Rai. Urcușul sutelor de scări de lemn poate fi neliniștitor ca și jocul luminilor și umbrelor de pe drum. Un efort care-ți oferă ca răsplată lumina, o priveliște de sus și o plimbare printre turnuri, deasupra tuturor. Plus o expoziție centrată pe istoria La Clerencia, pentru cei interesați.

Undeva, foarte aproape, ascuns pe o străduță, este un alt obiectiv care merită puțină atenție: Palacio de la Salina sau Palatul Fonseca. Pe traseu, aruncă o privire și la statuia dedicată Maestrului Salinas.

Palacio de las Salinas

Construit în 1538, Palatul are o fațadă dantelată și o terasă cu arcade decorate cu figuri dantesce. Clădirea e cunoscută sub numele de „La Salina” deoarece a fost folosită și ca depozit de sare. Din 1884, Consiliul Provincial își are sediul aici. Galeria din lemn se sprijină pe console decorate pe frontispiciu figuri umane, personaje cu o expresie dramatică și angoasantă pe fețe.

Măiestrie în piatră și lemn, menită să dureze și să impresioneze.

Muzeul Art Nouveau y Deco Salamanca – Casa Lis

Museo Art Nouveau y Deco ( Casa Lys) este dedicat artelor decorative și măiestriei umane. Îți oferă un tur înapoi în timp, de la ultimele decenii ale sec. al XIX-lea până la al doilea Război Mondial. Cele 19 colecții impresionante de pictură, sculptură și ceramică sunt un manifest împotriva industrializării și a lucrurilor făcute de mașini, în producție de serie. Poți admira aici piese art deco miniaturale, făcute cu migală de mână pentru a fi admirate sau pentru a fi utilizate efectiv. Inițial, clădirea care-ți fură privirile cu formele sale de sticlă prin care se joacă lumina, a fost un palat privat, Casa Lis.

Acum, poți admira aici cea mai mare colecție de păpuși de porțelan din lume și multe alte lucrări delicate, genial meșteșugite de Gallé, Faberge, Lalique, Rosenthal…Există și expoziții interesante, eu am admirat colecții semnate de Salvador Dali și Picasso. 

Biletul pentru un adult este 5 euro, pentru un copil 3 euro, joi, între orele 11.00 și 14 este gratuită.

Catedrala Nouă

Frumusețea remarcabilă a acestui oraș care poate fi dat drept exemplu de arhitectură este exempificată mai ales de Catedrala Nouă și Catedrala Veche (sec. XII).

Construcția Catedralei Noi din Salamanca a început în 1513 și a fost inaugurată în august 1733. Unul dintre cele mai impresionante exemple de arhitectură gotică din Spania, “împănată” cu elemente baroce și renascentiste, Catedrala Nouă este considerabil mai mare decât predecesoarea sa. Catedrala Nouă a anexat practic cea veche, cea nouă fiind în față. Ușile sale plateresce sunt bogat decorate, cea de nord prezintă un basorelieful al intrării lui Hristos în Ierusalim.

Dimensiunile impresionante (104 metri lungime și 48 de metri lățime) generează un efect copleșitor de spațiu în care te pierzi mic și neînsemnat.  capelele sunt de asemenea opere de artă, remarcându-se Capilla del Cristo de las Batallas, unde se află un crucifix ( din sec. al XI-lea) care îl prezintă pe El Cid și tovarășului său de arme Jerónimo, devenit episcop de Salamanca.

Catedrala Veche- Catedral Vieja de Santa María de la Sede

Într-un contrast aproape dramatic cu simplitatea sobră a Catedralei Vechi, Noua Catedrală e grandioasă și nu mă refer doar la înălțimea stâlpilor ci și la impunătoarea cupolă barocă, care domină transeptul de la 80 de metri înălțime. Corul, unul dintre cele mai importante ale barocului spaniol, a fost construit de Alberto Churriguera. Capilla de Santa Bárbara (sec. XIV-lea) a fost locul în care studenții s-au prezentat în fața examinatorilor pentru examenele finale. Desigur, ne imaginăm că și membrii infamei Inchiziției făceau legea pe aici.

Dar modestia are frumusețea sa de necontestat. Austeră și simplă, Catedrala Vieja de Salamanca este unul dintre cele mai frumoase monumente romanice din Europa. Mici detalii de sculptură înfrumusețează compozițiile măiestrite, de o expresivitate impresionantă.

Cupola sa, Torre del Gallo (Turnul Cocoșului), de 110 metri înălțime, e renumită în întreaga lume pentru arhitectura sa de influență bizantină. Poți ajunge sus în turnul Catedralei Vechi după ce urci cele 200 de trepte și te poți plimba de-a lungul crenelurilor, pentru o (altă) panoramă WOW asupra Salamanca.

Detalii despre bilete și program, aici.

Universitatea Salamanca, cea mai veche din Spania

Universitatea din Salamanca a fost fondată, în anul 1218, de regele Alfonso al IX-lea de Leon. Este nu doar cea mai veche universitate spaniolă, printre cele mai vârstnice din lume ci si printre cele mai frumoase. Fațada sa meșteșugită e impresionantă datorită sculpturilor adăugate (în 1592) la ordinul regilor catolici. Unui exemplu de măiestrie a stilului plateresc (Renașterea spaniolă) îi stă bine cel puțin un mister: cel al Rana de Salamanca.

Încearcă să găsești și tu una dintre cele mai complicate sculpturi La Rana- „broasca pe un craniu”. Există diverse teorii cu privire la motivul pentru care se află acolo, cea mai plauzibilă fiind aceea că Inchiziția trebuia să dispară. Săli cu stucaturi elaborate, biblioteci imense te așteaptă după porțile grele ale Universității.

Dezbaterile privind oportunitatea expediției lui Columb către Indiile de Vest au avut loc la Universitatea din Salamanca. Regina Elisabeta dorea părerea unor oameni învățați, care de altfel nu păreau foarte convinși că expediția va avea succes.

El Cielo de Salamanca, planșă renascentistă de studiu al astronomiei

Nu departe, este prima bibliotecă a Universității din Salamanca. Aici, după o ușă deschisă tuturor celor curioși, e vestitul El Cielo de Salamanca. Este o boltă în formă de sfert de sferă cu diametrul de 8,70 metri, pictată de Fernando Gallego între 1480 și 1493. Considerată o lucrare științifică de pionierat, primul de acest fel din istorie care s-a păstrat, această “planșetă’ a fost folosită pentru predarea astronomiei la Universitatea din Salamanca. Firmamentul arată, alături de reprezentarea Soarelui și a lui Mercur, cinci constelații zodiacale, trei boreale și șase austral.

Nu este altceva decât un planetariu renascentist unic care a acoperit tavanul primei biblioteci a Universității din Salamanca. Catedra de Astrologie a Universității s-a înființat undeva în jurul anului 1460. După sute de ani, cercetătorii au descoperit că această configurație stelară e extrem de rară ( de 12 ori în 1.100 de ani) și chiar a putut fi observată în a doua jumătate a lui august 2022. O viziune actuală consideră că este un cer astrologic bazat pe Tetrabiblosul lui Ptolemeu.

Podul Roman

Construit în secolul I d.Hr. sub împăratul roman Marcus Ulpius Traianus, Podul Roman unește și acum cele două maluri ale râului Tormes. Are 176 de metri lungime și e susținut de 26 de arcade semicirculare, circa 1/3 fiind originale. Podul a rămas ca un element de legătură în timp și spațiu, între partea nouă și cea veche a orașului. Este mai impresionant noaptea, când este luminat, dar nici ziua nu e de ocolit. Mai ales că e la doi pași de zona de hoteluri și de Casa Lis.

Mănăstirea San Esteban

Convento de San Esteban este un alt exemplu reușit de arhitectură în stil plateresc din Salamanca, deși prezintă elemente baroce și renascentiste. A fost construită ca mănăstire a Ordinului Dominicanilor începând cu sec. al XVI-lea. Fațada cu sculpturile sale complicate este remarcabilă, dar impresionante sunt și caracteristicile arhitecturale din interior. Clădirea este formată de fapt din trei mănăstiri, cel mai demn de remarcat fiind Mănăstirea Regală. Este un ansamblu imens, unde poți afla multe informații despre istoria locului, pusă în contextul Peninsulei Iberice.

Cum ajungi la Salamanca

http://

http://

Este un oraș accesibil. Când spun accesibil mă refer atât de acces, fiind situat la 200 km nord-vest de Madrid, ci și la prețul cazării și mesei.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #spania #visitspain #salamanca

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This