Despre acele obiective turistice și experiențe unice de neratat în Alba Iulia, „Cealaltă capitală „, „Capitala Marii Uniri”. Undeva, în centrul Transilvaniei, există o construcție impozantă în formă de stea, amplasată pe un loc unde istoria se scrie de peste 2.000 de ani. Este Cetatea Alba Carolina din Alba-Iulia, inima unui oraș unde istoria e palpabilă și pe care trebuie să o cunoaștem, măcar pentru a putea învăța câte ceva din ea.
Trei ziduri puternice de apărare înconjoară Alba Carolina și, deși acestea par imposibil de trecut la prima vedere, cetatea se lasă ușor de cucerit. Dincolo de istoria deosebit de bogată a locului, vizita aici are toate premisele să fie una foarte plăcută și interesantă. Te vei convinge de asta!
Iată ce obiective și experiențe anume nu ar trebui să ratezi în Alba Iulia.
– Plimbările lungi și liniștite pe traseele „istoriei”. Cel mai simplu mod de a ajunge pe drumuri vechi de peste 1.900 de ani, relaxându-te și privind la clădiri vechi și impozante, la catedrale de-o vârstă cu Notre Dame din Paris, la locuri unde s-au petrecut lucruri îngrozitoare sau dimpotrivă, foarte fericite.
-Poți să închiriezi o bicicletă sau poți lua lecții de echitație, te poți plimba cu rolele pe traseele mai puțin aglomerate.
-Apoi, când vrei să te odihnești un pic, e vremea să te energizezi cu un cappuccino sau cu un ceai la una dintre cafenelele elegante de aici. Vei fi întâmpinat cu zâmbetul pe buze.
-Nu uita să mergi pe urmele istoriei, în fond despre aceasta este vorba în Alba Iulia! Sunt șapte trasee în cetatea Alba Carolina, care îți oferă, în afară de șansa de a vizita un loc deosebit, și posibilitatea de a cunoaște “pe viu” istoria locului și a noastră, a României.
Cele mai importante trasee din Alba Carolina sunt Traseul celor Trei Fortificatii, Traseul Eroilor Neamului Românesc și cel al Porților. Mai există și traseele dintre cele trei rânduri de fortificații și de la baza șanțurilor, cel mai lung fiind cel Nordic. Pe traseul Sudic se remarcă și o pistă pentru bicicliști.
-Trei epoci în câțiva pași, mergând pe Traseul celor Trei Fortificații. Este cel mai simplu de urmat, te conduce la vestigiile a trei cetăți care, deși despărțite de multe secole, împart același spațiu restrâns. Pătrunzi prin Castrul Roman (sec. I î.e.n,), prin cetatea medievală (sec. XVI-XVII) și în cetatea habsburgilor, cea în formă de stea cu șapte colțuri, de tip Vauban ( sec. XVIII). Straturi peste straturi de istorie.
Pe Traseul celor Trei Fortificații sunt și cele mai importante obiective din cetatea Alba Carolina, respectiv Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Sf. Mihail și Catedrala Încoronării.
-Nu rata parada și salvele de tun! Pe traseul celor Trei Fortificatii, zi de zi, soldați defilează mândri în uniformele lor specifice sec. al XVIII-lea. Caii, armele, perucile, ceremonia de schimbare a gărzii în sine te transpun înapoi în timp.
–Participă la un spectacol exploziv are loc în fiecare sâmbătă, la ora 12.00, când tunurile execută salve de onor, în cinstea drapelului Albei Iulia, urmând o tehnică folosită acum trei secole.
Salvele de tun se trag de pe platforma din fața porții a III-a, cea unde se află și un punct de observație asupra orașului, râului Mureș și împrejurimilor sale, lângă Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan.
–Amintește-ți de trecut! Traseul Eroilor Neamului Românesc are o istorie mult mai tristă și este centrat pe rememorarea supliciului capilor răscoalei țărănești din 1784-1785. Sus, în poarta a III-a, între statuile triumfale ale habsburgilor, se află micuța celulă unde tradiția populară spune că a fost încarcerat Horea înainte de execuția barbară, menită a fi un exemplu pentru cei nesupuși.
Temnița, locul în care au stat Cloșca și Crișan, precum și locul execuției în chinuri, prin tragere pe roată, pe Dealul Furcilor, sunt parte a acestui traseu, sus, într-o cămăruță din Poarta a III-a a Cetății (foto sus). Pe Dealul Furcilor sunt expuse instrumentele de tortură cu ajutorul cărora autoritățile săvârșeau ororile asupra condamnaților.
–Savurează un moment de liniște și privește la acest oraș vechi și liniștit de sus, de pe turnuri sau metereze.
–Mergi în Catedrala Încoronării, construită într-un timp record, special pentru a-i încorona pe Regele Ferdinand și Regina Maria ca suverani ai României Mari, pe 15 octombrie 1922. Catedrala ortodoxă a avut ca model biserica domnească din Târgoviște și fost făcută după planurile arhitectului D.Gh Ștefănescu. Planul bisericii este bizantin, în formă de cruce greacă, pictura murală fiind realizata în tehnica frescă.
*-Vizitează o biserică la fel de veche ca Notre Dame din Paris. În apropierea sa se află Catedrala Romano-catolică Sfântul Mihail, cea mai veche din țară. Catedrala Sf. Mihail, o bazilică cu trei nave și trei abside semicirculare, a fost zidită cu blocuri de piatră de la castrul roman, lucrările durând peste jumătate de secol (1246-1300). Catadrala a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi (din sec XI), sediul Episcopiei Romano-catolice a Transilvaniei, care a fost distrusă de tătari în anul 1241. Catedrala Sf. Mihail este necropola lui Iancu de Hunedoara, a familiei sale și a principilor ardeleni.
-Pășește apăsat pe urmele romanilor, pe Via Principalis. E drept că acest drum roman este parte a Traseului celor trei fortificații, fiind cel care lega odinioară ele două porți principale ale castrului, de sud și de nord. Via Principalis trecea prin fața sediului comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina-„Principia”. În Muzeul Principia sunt mai multe exponate care te aduc și mai aproape de vremea romanilor.
-Dacă ești pasionat de cărți, nu rata Biblioteca Batthyaneum care conține unele dintre cele mai rare și mai vechi volume din Europa.
–Muzeul Național al Unirii este locul în care te poți întoarce, asistat, cu mii de ani în timp. Din preistorie, de unde afli că se făceau operații pe creier, ajungi în vremea dacilor, care aveau o fortăreață în apropiere, la Apoulon. Romanii au denumit Apulum castrul legiunii a XII-a Gemina, din care mai târziu au fost folosite pietre pentru diferite alte construcții. Ridici cortina peste Evul Mediu, ajungi la bătăliile cu Imperiul Otoman, te răscoli de partea lui Horea, pentru a ajunge și la cele două Războaie Mondiale și la momentul Marii Uniri. Muzeul Unirii funcționează în clădirea Babilon, ridicată între 1851-1853, cel mai mare edificiu în stil romantic din oraș.
–Sala Unirii este dedicată momentului 1 Decembrie 1918. Aici poți vedea textul Rezoluției Unirii, citită în plenul Adunării de către Vasile Goldiș. Documentul de căpătâi al al Unirii e gravat pe peretele interior.
–Admiră arhitectura diversă! Primele pe care le vei observa sunt porțile monumentale, foarte bogat ornamentate, care îi conferă Alba Carolina un stil unic între fortificațiile de gen din Europa. Dar și clădirile poartă amprenta timpului în care au fost ctitorite așa că aici stilul romantic se întrepătrunde cu goticul, renascentismul și barocul.
Alba Carolina este ansamblul baroc cel mai important din România și din Europa. Pe de altă parte, este și cea mai mare cetate din România.
-La nici 500 de metri distanță de Poarta a III-a a cetății Alba Carolina se află o bisericuță din lemn. Biserica memorialã „Mihai Viteazul” e ctitoria, din anul 1597, a voievodului Mihai Viteazul. Centru al Mitropoliei Ardealului din veacul al XVII, vechea catedrală avea ca hram Sfânta Treime, dar a fost dărâmată din temelii de regimul habsburgic. în anul 1714. Noul lăcaș de cult a fost reconstruit pe același loc și a primit tot hramul Sfânta Treime, sfințindu-se în anul 1992.
Pe larg despre istoria orașului Alba Iulia și a Cetății Alba Carolina, aici.
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #romania #romania100
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Galerie de fotografii din Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia