Auzisem cat de bine a fost reabilitata si ce minunata e Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia si totusi m-a lasat fara cuvinte. Mi-am petrecut ore bune in Alba Carolina bucurandu-ma ca aceasta cetate medievala se afla in Romania si nu prin cine stie ce colt al Europei.

De ce sa vizitezi Alba Carolina?

Nu spun ca merita vazuta: este obligatorie o vizita la Alba Carolina pentru orice roman, in primul rand pentru ca cetatea, intinsa pe 110 hectare, este „un concentrat” de istorie de peste 2.000 de ani.

Odata ce ai trecut de una dintre porti, ai pasit, vrei nu vrei, inapoi în timp. Nu se mai aud vocile dacilor care locuiau in vechea localitate Apoulon si nici pasii ritmici ai legiunilor romane care au ridicat castrul Apulum. Iar cladirile si strazile vechiului burg Balgrad-Cetatea Alba in slavona-mai exista doar in hrisoavele vechi din perioada medievala timpurie. Dar, cu putin efort, te poti crede contemporan cu regii habsburgi care au avut planuri mari cu cetatea. Alba Carolina este martor al marilor momente istorice care au marcat destinul Romaniei Mari, indiferent daca au fost sau nu momente fericite… Oricat de grabit ai fi, nu ai cum sa nu fii fermecat de Cetate.

Desi zidurile par de netrecut iar portile maiestuoase par ca vor sa te intimideze, cetatea Alba Carolina se lasa usor de cuceri. Totul e sa treci pe sub porti pentru a te convinge ca a meritat.

Catedrala Ortodoxa ( stanga) si Catedrala Romano-Catolica (dreapta) te asteapta imediat dupa portiPasi inapoi in timp …Statuia lui Mihai Viteazul si ..o intalnire rece, intre personaje „de fier”Si chiar daca istoria nu te incanta prea mult, in Alba Carolina ai ce sa faci ca sa te bucuri ca ai ajuns aici. Te poti relaxa privind la cladiri impozante, la catedrale vechi, unele de-o varsta cu celebra Notre Dame din Paris, te poti bucura de plimbari lungi si linistite pe aleile „istoriei” si, de ce nu, chiar te poti caza intr-o ambianta medievala. Poti sa inchiriezi o bicicleta si sa te plimbi pe traseele de sub ziduri. sau poti lua lectii de echitatie. Sau, daca stii ca ai intalnit acea persoana cu care vrei sa-ti petreci viata, la bine si la greu, poti sa te casatoresti aici. Cu greu poti gasi un loc mai deosebit pentru un inceput de drum in doi decat intr-o cetate cu zidurile atat de trainice… Intre zidurile Cetatii Alba Carolina exista cateva terase si cafenele precum si un „hotel medieval” (clasificat la cinci stele), amplasat intr-o cladire veche de aproximativ 300 de ani.

Poarta a treia a cetatii, considerata cea mai impunatoare

In soclul statuii lui Carol al VI-lea, pe vremea caruia s-a construit Cetatea, care troneaza pe poarta a treia, se afla o mica nisa in care a fost intemnitat, la 2 ianuarie 1785, Horea, principalul conducator al marii rascoale din 1785-1785. Soclul statuii este incadrat de imaginile unor prizonieri turci ce cad ingroziti sub copitele calului imparatului biruitor. Pe cornisa apare reprezentata stema Austriei, vulturul bicefal- avand pe piept stema Transilvaniei.Zidurile de aparare
Celula lui Horea ( foto sus si foto jos)Elementele baroce fac din Alba Carolina un loc unic in Europa

O scurta istorie a Cetatii Alba Carolina

Ridicata peste doua fortificatii mai vechi- castrul roman al Legiunii Gemina ( a XIII-a) si cetatea medievala Balgrad, Fehervar sau Weissenburg, asa cum i s-a spus in timp-,  Alba Carolina este cea mai mare cetate de tip Vauban din Romania, depasindu-le pe cele din Timisoara, Oradea, Arad și Fagaras. Ce sunt cetatile tip Vauban ? Pe scurt: numele provine de la un maresal francez care a inventat dispozitivele de supraveghere dispuse in bastioane care evita unghiurile moarte, ceva inovativ la acea data. Cetatea de la Alba Iulia a fost construita in perioada 1715-1738, de catre habsburgi, rolul ei principal fiind de aparare impotriva turcilor, mai ales ca imperiul abia se instala in zona. Habsburgii doreau ca aici sa fie cel mai puternic punct de apare din Transilvania, motiv pentru care au aplicat cele mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii militare- cele concepute de arhitectul militar Vauban. Mai mult, vechiul oras, situat pe vatra vechiului Apulum, fondat de romani in secolul II dupa Cristos, a fost daramat si „stramutat” pentru a face loc noii cetati. Lucrarile la Cetate au costat foarte mult, chiar daca au fost folosite materiale din zona si mana de lucru a fost asigurata de aproximativ 20.000 de iobagi romani obligati sa munceasca din greu dar gratis. Arhitecti, ingineri si mesteri italieni si au realizat sculpturile fine, iar lucrarile de tehnica militara din bastioane, ziduri de aparare si canale au fost puse in opera de experti de la Viena.

Monument inchinat ostasilor romani ucisi in luptele purtate de armata habsburghica              

Cifre impresionante

Nu trebuie uitat ca zidurile exterioare ale Cetatii Alba Carolina insumeaza 12 kilometri, fiind aparate de sapte bastioane  (Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta). Aceste ziduri dispuse in forma de stea cu sapte colturi in care erau dispuse bastioanele de 12 metri inaltime erau practic prima reduta de aparare. Portile de intrare in cetate, in numar de sase la vremea inaugurarii, mestesugit realizate cu tot felul de personaje antice sau eroi… habsburgi, indulcesc cumva, cu al lor stil baroc, atmosfera cazona a locului. Aceste porti ii confera astazi cetatii Alba Carolina stilul sau unic intre fortificatiile de gen din Europa, cetatea fiind ansamblul baroc cel mai important din Romania si de pe Batranul continent.

Schimbarea garzii, un moment de neratat la Alba Carolina.  In weekendurile de vara, incepand cu ora 12, se desfasoara ceremonialul schimbarii garzii la Alba Caroina, pe Traseul celor Trei Fortificatii. Soldatii, imbracati in uniforme de epoca, trec pe sub Poarta de Sud a Castrului Roman, prin poarta vechii Monetarii si pornesc pe strada Militari unde se opresc in fata Catedralei romano catolice pentru a prezenta onorul publicului prezent. In weekend si la sarbatori paradele sunt mai elaborate, punctul culminant al schimbarii garzii fiind salvele de tun.

Si din nou istorie

Sa nu uit: unul dintre momentele istorice de referinta ale istoriei oraşului si a neamului romanesc este anul 1600, cand Alba Iulia devenea, sub sceptrul lui Mihai Viteazul, prima capitală a celor trei tari romanesti: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. Acesta este si motivul pentru care, la 1 decembrie 1918 a fost proclamata, la Alba Iulia, Marea Unire. Printre alte file de istorie a locului si nu numai este rascoala din 1784 condusa de Horea, Closca si Crisan, martiriul lui Horea si Closca fiind ultima executie prin metoda „tragere pe roata” din Imperiul Habsburgic. Dupa ani, aici au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari, la 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand si Regina Maria.

Traseele turistice din Cetatea Alba Iulia. Astazi, dupa mii de ani de istorie si dupa „reabilitari ca la carte” poti sa petreci linistit o zi intreaga aici doar parcurgand traseele turistice. Cel mai important dintre acestea este probabil „Traseul celor trei fortificatii„. Pe acest traseu se afla vestigiile fortificatiilor din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeasi locatie, fiecare noua cetate incluzand-o pe cea veche: Castrul Roman ( din 106 d.Hr.), Cetatea Medievala (sec. XVI-XVII) si Cetatea Alba Carolina (sec.XVIII).  Muzeul National al Unirii, gazduit de cladirea Babilon ( construita intre 1851-1853) si Sala Unirii (unde a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania pe 1 Decembrie 1918) nu ar trebui ratate. Pe Traseul Eroilor Neamului sunt de interes Celula lui Horea ( e sus, in poarta a III-a, o camaruta unde Horea a stat o veme, inainte de executie), temnita din cetate (in care au stat Closca si Crisan, si locul supliciului unde sunt expuse instrumente de tortura. Aici sunt de interes Celula lui Horea ( e sus, in poarta a III-a, o camaruta unde Horea a stat o veme, inainte de executie), temnita din cetate (in care au stat Closca si Crisan, si locul supliciului unde sunt expuse instrumente de tortura.

Ce nu mi-a placut la Cetatea de la Alba Iulia: nu am vazut publicate nicaieri traseele, decat pe pliantele care costau 18 lei, la magazinul de suveniruri erau prea putine obiecte care sa aminteasca de istoria poporului roman, dar erau din abundenta tot felul de „suveniruri” din Anglia- de la regii sai, iar vestita schimbare a garzii nu a avut loc la ora anuntata. Sunt prea putini copaci plantati in interiorul Cetatii, si toata lumea cauta umbra in zilele calde de vara, cand crapau pietrele la soare. Dar trebuie sa recunosc ca sunt putine punctele slabe pentru a nu ma reintoarce aici, nu credeti? Update. Situatia s-a remediat intre timp, acum ( anul 2018) sunt destul  de multe informatii si harti astfel incat sa nu te simti derutat sau neinformat.

Statuia lui Mihai ViteazulCatedrala Reintregirii, unde in 1915 au fost incoronati suveranii Romaniei Mari
Locul de supliciu, un simbol al locului unde au fost trasi pe roata Horea si Closca ( foto sus)Sala de torturaAsa arata cetatea in anul 2012

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

Galerie foto cu Cetatea Alba Carolina, mai jos. 


error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This