Călătorii activi curioși să descopere pădurile virgine ale României și ecoturismul ar trebui să-și îndrepte atenția către noua Via Transilvanica, un traseu de lungă distanță care traversează România în diagonală de la Mănăstirea Putna din Bucovina până la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării.

Inaugurat în octombrie 2022, traseul de drumeții, ciclism și călărie Via Transilvanica, lung de 1.400 km, a fost fondat de ONG-ul Tășuleasa Social pentru a revitaliza peste 400 de comunități seculare, afectate de depopulare și constrângeri economice, punctează TIMES.

Una dintre destinațiile extraordinare

Supranumit „calea care unește” pentru concentrarea sa pe comunitate, proiectul VIA Transilvanica conduce călătorii prin sate tradiționale care trăiesc din ce produc. Vizitatorii pot rezerva o cameră într-un hotel sau han sau pot căuta cazare în casele și parohiile localnicilor, unde mesele gătite în casă sunt servite cu produse din gospodăria proprie. Ghidurile amănunțite pentru călători și motocicliști detaliază opțiunile de cazare pentru fiecare traseu. Reperele unice sculptate de artiști marchează fiecare kilometru al traseului, făcând din aceasta una dintre cele mai mari exponate de sculptură în aer liber din lume.

Călătorii ajung în locuri iconice, precum Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia sau în sate pierdute în timp precum Biertan, unde abundă pensiuni tradiționale.

Cuprinzând șapte regiuni istorice diverse din punct de vedere etnic din 10 județe, ca să nu mai vorbim de 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, Via Transilvanica a fost salutată de Europa Nostra pentru rolul său revoluționar în dezvoltarea locală durabilă, primind chiar două premii pentru patrimoniul european: unul pentru implicarea cetățenilor și sensibilizare și celălalt un premiu pentru alegerea publică, arată autorii TIMES.

Destinații extraordinare de vizitat în 2024

Ce alte destinații și experiențe mai recomandă TIME pentru acest an? Sunt recomadate croaziere, călătorii cu trenuri retro și experiențe diverse, de la dormitul în corturi la cazarea în hoteluri de lux. Mi-au atras atenția câteva destinații mai ușor de „atins” în viitorul apropiat. 

Formenterra, Spania

Formentera, cea mai mică insulă din Baleare este tot ceea ce nu este fratele său sclipitor Ibiza: sălbatică și nealterată. Și nu are aeroport, așa că sosirea se face doar pe mare – simbolul călătoriei lente. Iar Dunas de Formentera, care s-a deschis în această vară în mijlocul dunelor de nisip din Migjorn, cea mai lungă plajă a insulei, dezvăluie peisajele uimitoare.

Cortina d’Ampezzo

 

Stațiunea italiană Cortina d’Ampezzo are renume mondial printre fanii schiului. Face parte din Dolomiti Superski, care are cea mai mare rețea de teleschiuri din lume și reunește 12 stațiuni de schi. Pentru a ajunge în zonă, un nou tren retro, Espresso Cadore, a fost readus în funcțiune anul acesta, pe ruta Roma -Dolomiți în weekend și în timpul sezonului de drumeții de vară.

Matterhorn Alpine Crossing

Plimbarea cu Matterhorn Alpine Crossing, cea mai înaltă telecabină din Alpi, care unește Zermatt și Cervinia, în doar 90 de minute, nu fără a ocoli ghețarul Theodul, este o altă experiență recomandată de TIMES pentru acest an.

Royal Caribbean’s Icon of the Seas

Ca de altfel și o vacanță la bordul celui mai mare vas de croazieră din lume, Royal Caribbean’s Icon of the Seas, mai lung decât trei terenuri de fotbal și cu o capacitate maximă de 5.610 de pasageri și 2.350 de membri ai echipajului. Nava cu înălțime de 20 de punți are șapte piscine, cel mai mare parc acvatic de pe mare (17.000 metri pătrați), un cartier doar pentru familii complet cu un carusel cu creaturi marine, cea mai mare arenă de gheață pe apă.

Trenuri retro de lux 

Călătoriile cu trenul au revenit în preferințele turiștilor, așa că autorii TIMES recomandă o vacanță de lux în Malaezia, la bordul Belmond’s Eastern & Oriental Express. Programul “Essence of Malaysia” duce 64 de pasageri dus-întors din Singapore la Kuala Lumpur și Penang cu excursii opționale, cum ar fi snorkeling într-o excursie privată de croazieră la Pulau Payar Marine…

Drumeții către sate alpine 

Lista este completată cu hoteluri de lux din Paris, Dubai, Ubud, Amalfi, Koh Samui, Londra, Buenos Aires, etc. Dar și cei care vor ceva simplu, aproape de natură au recomandări de la editprii TIME. Drumeția pe Văile Gail și Lesach, Tirol, Austria, pe traseul Höfe, invită familiile să meargă aprox. 50 de km de la fermă la fermă, prin sate alpine tradiționale. Poteca pornește de la Silian în Gailtal până la Liesing în Lesachtal și poate fi parcurs în cinci zile consecutiv…Oaspeții pot învăța să prepare caș, pâine și alte produse locale. 

Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #românia #turism #travelblogger 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This