Aproape 900 de kilometri din cei 1.400 ai traseului de drumeții Via Transilvanica sunt disponibili virtual, din această toamnă, în imagini panoramice Street View, pe Google Maps.

Poți explora digital imagini reprezentative de pe parcursul Via Transilvanica din orice colț de lume, dacă ai o conexiune la internet.

Via Transilvanica-Drumul care unește, este proiectul Asociației Tășuleasa Social și reprezintă un traseu de mare distanță, un concept cunoscut și întâlnit în întreaga lume. Exemple celebre de astfel de trasee sunt drumul de pelerinaj El Camino și Appalachian Trail, axat pe natură.

Via Transilvanica, în cifre

Traseul are peste 1.400 km și pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie pe malul Dunării, la Drobeta Turnu Severin. Două treimi din acest traseu sunt fotografiate și accesibile în Google Street View. Astfel, poți poposi, virtual, pe la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista UNESCO World Heritage Sites, poți face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Natura este personajul principal al Viei Transilvanica: te poți plimba prin pădurile de fag ale Bucovinei sau pe pajiștile din zona Viscri. Treci pe lângă o turmă de oi sau să te oprești să admiri de sus Râpa Roșie de lângă Sebeș.  

Stimularea afacerilor locale de pe Via Transilvanica

Via Transilvanica este înainte de toate „drumul care unește”, nu doar regiuni istorice ale României ci și comunitățile locale. Cu un click poți să ajungi în satul Inlăceni, unde poți savura un moment de liniște în biserica unitariană, să treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiționale bucovinene precum Poiana Negri sau Obârșia Cloșani.

Te poți opri la una dintre afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica și care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu, precum această casă tradițională transilvăneană din comuna Axente Sever.   

Fiecare poate să-și construiască propria lui vizită 

Temelia pe care s-a construit traseul înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional al României, trecând prin 2.000 de ani de istorie, cultură și diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, spune Alin Ușeriu, fondator și președinte Tășuleasa Social, dat fiind că prezența pe Street View și Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica.

“Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista și va prospera atâta timp cât va fi vizitată și bătută de cât mai mulți drumeți, din cât mai multe colțuri ale lumii, mai spune Alin Ușeriu

Primul pas al viitoarei drumeții 

„De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. Cei de la Tășuleasa Social au creat ceva special, un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice. Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeț pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiștile din Terra Saxonum.” spune Elisabeta Moraru, country director Google Romania. 

Detalii tehnice inovative

Pentru preluarea imaginilor panoramice a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat în august – septembrie 2023.

Mai mult, în perioada următoare, ruta Via Transilvanica urmează să fie publicată pe Google Maps sub forma de „hiking trail”. Procesul de digitalizare a traseului Via Transilvanica și încărcare a lui pe Google Maps este realizat cu sprijinul companiei Globema, Partener Premier Google Cloud și Partener Premium Google Maps în România.

Via Transilvanica, Premiul Publicului la European Heritage Awards 2023

Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare. La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană.

Semnalizare din kilometru în kilometru

Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare kilometru există o bornă din andezit sculptată individual.

Traseul traversează zece judeţe (Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi) şi e împărţit în şapte ţinuturi cultural-istorice: Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unităţi administrativ-teritoriale din România, şi pune în valoare patrimoniul natural şi cultural al fiecărei regiuni.

Îți doresc ca dorința de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #romania #românia #travelblogger #viatransilvanica #UNESCO 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This