Bucovina a primit cele mai frumoase daruri, pornind de la istorie, legende şi cultură, la poziţia geografică şi peisaje care-ţi taie respiraţia şi până la oamenii inimoși și bucuroşi de oaspeţi.
De ce să vizitezi zona de nord a Moldovei. Motive pentru a vizita Bucovina ai dacă iubești istoria, cultura, îţi place mâncarea bună şi vrei să te relaxezi în natură, în mijlocul unor peisaje deosebite. Din fericire, sunt multe alte locuri din România cu aceste puncte forte, dar Bucovina are, “doar ale ei”, mănăstirile şi bisericile care au făcut-o celebră în toată lumea. Să nu uit de influenţa austriacă, destul de evidentă, care a pus “tuşa finală” asupra specificului local, moldovenesc. Chiar și numele Bucovina-“Țara fagilor” vine de la Buchenland în limba germană.
Impresii din Bucovina. Bucovina ţi se cuibăreşte în suflet, pentru că o vizită în acest colţ al României te linişteşte, îţi încarcă bateriile şi te apropie de divinitate. Pentru cine are ochi să vadă şi urechi să audă, fiecare frescă de pe bisericile vechi este precum o “filă de poveste”, sacră sau istorică. Picturile de pe bisericile moldave au fost făcute pe vremea când foarte puţini oameni ştiau să scrie şi să citească, aşa că biblia era ilustrată, pe înţelesul tuturor. Pereţii interiori şi, mai neobişnuit, cei exteriori ai mănăstirilor şi bisericilor din nordul Moldovei stau mărturie.
Ospitalitate şi calitate. Bucovina este probabil cel mai frumos ţinut al României şi cel mai bine pregătit pentru ceea ce ne dorim pentru România, un turism de calitate. Nu fără motiv, primul Măr de Aur, cea mai importantă distincţie din turism, a revenit Bucovinei, în 1975.
Voroneţ şi Pătrăuţi, mănăstiri din patrimoniul UNESCO
Iată principalele atracţii turistice din Bucovina:
Bisericile şi mănăstirile medievale unice cu fresce exterioare
Bucovina a intrat în atenţia turiştilor în primul rând datorită lăcaşurilor sale de cult vechi, ctitorite acum sute de ani de domnitori şi figuri istorice importante. Cu o arhitectură specifică, deschizătoare de drumuri pentru această regiune şi cu fresce unice, colorate cu pigmenţi ale căror compoziţii nu au fost nici până în prezent descoperite, bisericile şi mănăstirile din nordul Moldovei sunt de neratat, indiferent dacă sunt sau nu introduse în patrimoniul UNESCO. Sunt unele dintre cele
Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou” Suceava
* Biserici pictate de pe lista UNESCO. Pentru frescele lor minunate, care ilustrează foarte sugestiv scene din Biblie şi scene din istoria locului, şapte biserici din nordul Moldovei au fost introduse, în 1993, în patrimoniul UNESCO. Este vorba de biserica Arbore (construită în 1502 la dorinţa lui Luca Arbore), Humor (1530), Moldovița (1532 ), Pătrăuți (1487, Ştefan cel Mare), Probota (1530, Petru Rareş), Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou” Suceava ( 1514, Bogdan al III-lea cel Orb) și Voroneț ( 1488, Ştefan cel Mare). În anul 2010, în grupul bisericilor pictate incluse în patrimoniul UNESCO a fost inclusă și Mănăstrea Sucevița ( 1582)
* Cele mai frumoase biserici din Ţara de Nord. Pe lângă acestea, mai sunt alte câteva zeci de lăcaşuri de cult vechi, deosebit de frumoase. Amintesc doar de cele din Dragomirna, de Mănăstirea Putna-unde este mormântul lui Ştefan cel Mare-, Suceviţa, Mănăstirea Raşca şi Mănăstirea Bogdana.
–Mănăstirea Bogdana este cea mai veche construcție din piatră din Moldova, este cumva de o seamă cu statul feudal moldovean. Detalii aici.
* Bisericuţele de lemn din Bucovina. Există şi peste 30 de bisericuţe vechi din lemn în toată zona de nord a Moldovei, cea mai celebră fiind şi cea mai veche dintre ele. Este vorba de Biserica din lemn Dragoş Vodă ( foto sus), aflată la câteva sute de metri de Mănăstirea Putna. Biserica veche din Putna este una dintre cele mai vârstnice biserici de lemn din Europa şi cea mai vârstnică din România. Partea de răsărit a bisericii lui Dragoş Vodă este datată la începutul secolului al XV-lea, şi, prin tradiţie, se crede că a fost adusă, de la Volovăţ, de Ştefan cel Mare. Voievodul moldovean a mutat-o în apropiere de Putna după 122 de ani de la data când Dragoş Vodă a ctitorit-o.
* Chilia săpată în stâncă a lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ştefan cel Mare. Umila chilie a lui Daniil Sihastrul este situată la a aproximativ 1,2 kilometri de mănăstirea Putna.
Pentru iubitorii de istorie
* Un obiectiv de neocolit este Cetatea de Scan a Moldovei ( foto sus), atestată documentar la 11 februarie 1388, pe timpul domnitorului Petru Muşat. A fost refăcută şi acum îşi aşteaptă, mândră, vizitatorii.
* Muzeul Satului Bucovinean ( foto sus). Lângă Cetatea de Scaun a Sucevei este Muzeul Satului Bucovinean, ale cărei uliţe “te conduc” înapoi în timp, pe vremea când locuinţele erau din lemn sau chirpici, geamurile erau minuscule şi nimeni nu anticipa măcar apariţia termopanelor. Alături de gospodării, anexe şi ateliere, în “vatra satului” din Muzeul Satului Bucovinean se regăsesc biserica şi clopotniţa din satul Vama, datând din 1783.
Unde găseşti artă tradiţională în Bucovina?
* Satul Marginea, cu ceramica sa neagră sau gri este unul dintre locurile pe care nu ar trebui să le ocoleşti în Bucovina. Ceramica neagră din Marginea este produsă după metode din vremea dacilor, iar faima sa a depăşit graniţele României. Marginea este situată la 43 de kilometri nord de Gura Humorului.
* Muzeul Oului. De fapt, sunt două muzee dedicate acestui obiect delicat transformat de mâini dibace în adevărate opere de artă, oul încondeiat. Cel de la Vama aparţine prof. Letiţia Orşivschi, iar colecţia sa numără aprox. 7.000 de ouă încondeiate în Bucovina și aduse din 72 de țări. Vama este situată 15 km de Câmpulung Moldovenesc şi 16 km de Gura Humorului.
La Moldoviţa, artista Lucia Condrea expune la Muzeul Ouălor peste 11.000 de ouă încondeiate cu măiestrie și grijă ( foto sus). Cu o suprafață de peste 526 m.p., acesta este cel mai mare muzeu cu ouă decorate din lume. Este un muzeu de autor cu exponate originale, unicate, căruia merită săi treci pragul. Cele 14 tehnici de decorare a ouălor create au fost înregistrate la OSIM cu numele “Arta Condrea”.
* Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina (Gura Humorului) şi Muzeul Vânătorii din Câmpulung Moldovenesc sunt alte obiective din regiune.
Posibilităţi de agrement şi sport în Bucovina
Zona este ofertantă pentru plimbări liniştite şi drumeţii vara şi pentru schi în sezonul alb.
Pârtii de schi. Sunt două staţiuni cu pârtii de schi, Gura Humorului şi Vatra Dornei. La Gura Humorului, alături de Pârtiile Şoimul I şi II (cea mai lungă are 1.478 m lungime, 285 m diferenţă de nivel, e deservită de un telescaun pe o lungime de 1.332 m şi dotată cu cinci tunuri de zăpadă şi instalaţie nocturnă) există şi parc de agrement, Ariniş, cu piscină acoperită cu dimensiuni semiolimpice.
La Vatra Dornei sunt patru pârtii de schi, respectiv Dealu Negru ( 3,2 km, nivel mediu), Veveriţa (850 m, mediu), Parc I (900 m, nivel mediu) şi Parc II (550 m, uşoară).
Gura Humorului
În stațiune ai putea să-ți stabilești liniștit “cartierul general”. Gura Humorului este poziționată strategic la distanțe accesibile de toate obiectivele importante din Bucovina și îți oferă și multe posibilități de relaxare și agrement. Găsești aici un centru SPA modern, trasee montane și pârtii de schi. Mănăstirile Voroneț și Humor sunt la o aruncătură de băț, iar oferta de cazare este generoasă.
* Mocăniţa Huţulca. Trenul de agrement Moldoviţa – Argel, botezat de localnici “Mocăniţa Huţulca”, te conduce, pe o distanţă de 12 kilometri, într-o călătorie de neuitat prin frumoasele sate şi locuri ale Bucovinei. Trase de locomotivă cu abur, vagoanele încălzite iarna de sobe cu lemne ale Mocăniţei Huţulca circulă pe singura linie de cale ferată îngustă din nordul României.
* Salina Cacica. Este una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa. Prin galeriile săpate manual, fără utilaje, ale salinei Cacica se ajunge la adâncimea de 44 m, în Grota Piticilor şi în Sala de Bal, unde acum se poate juca fotbal. După ce cobori scările destul de abrupte care te întâmpină încă de la intrare, ajungi în capela Sfintei Varvara, protectoarea minerilor, unde oficiază slujbe preoţi care aparțin de trei confesiuni.
Dacă ai ajuns la Cacica, vizitează şi Catedrala romano-catolică Adormirea Maicii Domnului, este vis-a-vis de curtea salinei. Sfinţită în 1904, Catedrala ridicată în stil gotic se remarcă prin vitraliile lucrate cu praf de aur şi icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
-Un loc emoționant din Bucovina este satul care pentru marele compozitor Ciprian Porumbescu a fost acasă. În fostul sat Stupca, în prezent Ciprian Porumbescu, trebuie să vizitezi Casa Memorială și Muzeul Ciprian Porumbescu. Și, dacă nu te-au înduioșat destul muzica și povestea, mergi și la cimitirul unde sunt înmormântați Ciprian Porumbescu și membrii ai familiei sale.
Tărâm dedicat iubitorilor de natură
Oferta Bucovinei este foarte bogată, frumuseţea peisajelor de aici ”îţi sare în ochi”, te încântă şi te relaxează.
– Cea mai mare rezervaţie de mlaştină de turbă din România, Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare” de la Poiana Stampei este un prim exemplu. Situată în Depresiunea Dornelor, sub Pasul Tihuţa, rezervaţia „Tinovul Mare” este situată la 20 km de Vatra Dornei, pe raza localităţii Poiana Stampei. Mlaştina de la „Tinovul Mare” poate fi traversată cu ajutorul unui pod din lemn de 900 m lungime.
– Fâneţele seculare Ponoare de la Bosanci, unde cresc numeroase plante şi Codrii Seculari de la Slătioara, unde sunt cei mai înalţi şi groşi brazi şi molizi din România sunt alte atracţii turistice ale zonei pe gustul amatorilor de natură.
– Rezervaţia geologică “12 Apostoli” din Masivul Călimani şi Rezervaţia Pietrele Doamnei reprezintă una dintre „dedicaţiile speciale” pentru amatorii de drumeţii montane.
Delicii bucovinene pentru gurmanzi
Ce bucate tradiţionale să nu ratezi în Bucovina. Aici…masa este lungă, consistentă şi gustoasă că te lingi pe degete. Brânzeturile poartă în ele aroma ierbii fragede de pe dealurile şi munţii însoriţi, smântâna şi untul înnobilează bucatele locale de care o să-ţi aduci aminte.
– Încearcă astfel delicatul balmoş bucovinean (mămăligă fiartă în unt şi smântână, dreasă cu telemea şi caş) sau păstrăvul în smântână. Dar asta după ce ai început cu supa de hribi şi ciorba rădăuţeană, care ţin şi ele sus „stindardul” delicateselor locale, ca de altfel şi puiul haiducesc. Plăcintele “poale în brâu” şi cozonacul cu multă nucă nu au egal, iar afinata e dulce…
Tradiţii din Bucovina
Fără oamenii inimoşi din Bucovina nicio frumuseţe nu ar fi fost pusă în valoare pentru a ne bucura şi noi. Indiferent de vârstă, cei din regiune ţin la tradiţiile lor, de care sunt mândri şi pe care le promovează cu fiecare ocazie. De aceea petrecerea sărbătorilor în Bucovina, în special a celor de iarnă, este una dintre experienţele pe care nu trebuie să le ratezi într-o viaţă de român!
Drumuri alpine din Bucovina
Unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine din România este Transrarăul – Drumul Comorilor,- care leagă Valea Bistriței ( localitatea Chiril) de Valea Moldovei ( Pojorâta). Are aprox.26 km, urcă până la 1.400 metri altitudine, are multe serpentine și curbe în ac de păr palpitante, trece prin niște peisaje care îți taie respirația!
Cine a vizitat Bucovina ştie că această regiune istorică a României este un “colţ de rai”, metaforă atât de des folosită pentru Nordul Moldovei încât uşor poate fi încadrată la categoria “clişeu”. Dar aceasta este Bucovina!
Cazare in Bucovina
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune. #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #românia #travelblogger #bucovina
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Articolul „Cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina” poate fi completat cu ajutorul tău, așteptăm sugestiile.
Orasul Gura Humorului adaposteste si una dintre cele mai vizitate locasuri de cult din tara, si anume Manastirea Voronet, dar si Manastirea Humor.
Este adevarat! Mulțumesc.
O completare la muzeele dedicate oului pictat. Nu sunt două, ci trei. Al treilea muzeu este la Ciocănești și poate că are mai multe exponate decât celelalte două. Oricum, de Paște organizează un mare festival.
Mulțumesc mult pentru completare. Satul Ciocănești este oricum deosebit, iar Muzeul Național al Ouălor Încondeiate este de vizitat el!