Bucovina a primit cele mai frumoase daruri, se știe că este mereu la înălțime când vorbim de peisaje, tradiții și obiective turistice. Se înțelege că Bucovinei nu-i putea lipsi un drum alpin, spectaculosul “Drum al comorilor” alias Transrarău sau, ofcial DJ 175 B.

Transrarău este, alături de Transfăgărășan și Transalpina, unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine din România. Ajunge până la altitudinea maximă de 1.400 metri, are 26 de kilometri și leagă două localități respectiv Chiril, de pe Valea Bistriţei și Pojorâta, de Valea Moldovei. Transrărăul, ați ghicit, e denumit așa  pentru că traversează masivul Rarău – Giumalău, parte a munților Bucovinei.

Drumul Comorilor” sună și mai bine și leagă șoseaua de unul dintre punctele de atracţie de pe traseu, respectiv de Pietrele Doamnei. Legenda spune că domnitorul Petru Rareş ar fi găsit în Munţii Rarău un loc pentru a-şi adăposti, de hoardele de tătari, familia şi o parte din avere. Se întâmpla în 1541 când doamna Elena, soţia lui Petru Rareş şi fiul acestora s-au refugiat într-o peşteră. Atunci, stânci uriaşe s-au desprins şi au căzut peste locul în care se aflau bogățiile, îngropându-i şi pe hoţi.

Soșeaua alpină este interzisă autocarelor și mașinilor de mare tonaj și e frecvent închisă circulației iarna. Face mai accesibile pentru vizitatori o serie de obiective turistice importante din nordul Moldovei precum Pietrele Doamnei, cabana Rarău şi Mănăstirea Rarău. Datorită peisajelor unice, spectaculoase, Transrarău a devenit în ultimii ani o atracție de neocolit în Bucovina.

Transrarău are un regim de viteză limitat la 20-30 km/h, au prioritate maşinile care urcă și e încadrat în categoria a patra de viabilitate. Astfel, pe perioada sezonului rece, nu va fi deszăpezit cu prioritate, dar poate fi deschis în funcţie de solicitări.

Oficial, acesta este drumul județean DJ175B și are o lungime de 26 km. Este foarte îngust și, pe măsură ce urci, devine și mai palpitant, mai ales acolo unde este înclinat sau se lipește de stânci.

Merită cu siguranță o plimbare aici, nu doar pentru peisajele pitorești din inima munților, pentru natura sălbatică și aerul curat și ozonat. Drumul te duce prin kilometri de priveliști uimitoare, în curbe de ac de păr, aproape de cer și în vârf de munte. Tăcute și maiestuoase, vestitele Pietrele Doamnei, un monument al naturii și simbol al zonei, te urmăresc aproape de peste tot. Iar către apus, un auriu dumnezeiesc învăluie totul, este cumva o energie palpabilă care te „atinge”. 

Pe măsură ce urci, peisajele și panorama devin tot mai speciale, ceea ce e bine mai ales dacă nu ești șofer. Dacă ești la volan, mai bine acorzi atenție maximă șoselei, dat fiind că drumul e foarte strâmt pe o lungime de aprox. 10 km și nu-ți permite să vezi mașinile din sens opus decât în ultima clipă. Nu fără motiv, Transrarăul a fost inclus pe lista celor mai periculoase drumuri din lume.

Pe circa 7 km ai șoselei Transrarău (intre cabana si intrarea in satul Chiril), drumul este foarte îngust, are o singură bandă de circulație. Nu vreau să mă gândesc ce ar fi însemnat să mă întâlnesc cu o mașină din sens opus! Cum am fi dat înapoi sau cum ne-am fi făcut loc într-un loc atât de strâmt, mărginit de un hău adânc într-o parte și de stânci în alta.

Drumul până la cabana Rarău este foarte îngust, dar sus, după nici un kilometru de mers pe sub coroana unor brazi bătrâni, te așteaptă priveliști unice și multă liniște și pace.

Merită să nu ocolești acest loc uimitor de frumos, nu doar pentru plăcerea de a parcurge curbe și serpentine ci mai ales pentru că încă aparține naturii sălbatice.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #inspiratie #românia #travelblogger #bucovina #transrarău #vacanțecumașina #românia 

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

Fotografii cu Transrrarăul toamna, mai jos.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This