O călătorie vintage cu mocănița pe Valea Vaserului a devenit, de ceva vreme, una dintre experiențele de neratat în Maramureș și nu fără motiv. Este ocazia perfectă de a face o micuță călătorie în timp, la bordul unui tren retro care nu e nici foarte comod, nici foarte rapid sau elegant, dar te conduce în mijlocul naturii, trecând prin niște peisaje unice, încă sălbatice.

Nu contează că vei mirosi a fum și vei fi zgâlțâit de garniturile vechi de tren, cu scaune din lemn prea puțin confortabile și vagoane încălzite de sobe, vei simți că ai fost într-un loc deosebit, de care îți vei aminti cu drag.

Mocănița de pe Valea Vaserului este ultima cale ferată forestieră, cu abur, care mai funcționează în Europa și care străbate un traseu rămas încă într-o sălbăticie pe care ți-ai dori-o aici pentru vecie.

Traseul Mocăniței, care urmează în mare parte valea râului Vaser, are aprox. 60 de kilometri. Cu viteza melcului, mocănița trece peste poduri și prin tunele, prin poienițe și păduri. Pe pe alocuri, șterge pereții stâncoși ai muntelui. Pătrunzi, încet-încet, în mijlocul codrului des, unde nu există nici drumuri și cu atât mai puțin sate. Singurii locuitori, cu excepția celor din exploatările forestiere, sunt lighioanele pădurii. Sper ca liniștea ancestrală să nu fie prea des tulburată de gatere, după cum se observă, au mult de lucru tăietorii de lemne și țapinarii!

Aproape imediat ce mocănița părăsește gara din Viseul de Sus, una dintre cele mai întinse orașe din România, intri în curțile oamenilor pe care i-am prins la culesul recoltei. Trebăluiau prin curți și fânețe de zor, de parcă era ultima zi de muncă. Când cu zguduituri și smucituri, când lin ca pe o cale ferată modernă, mocănița își vede bătrânește de drum. Și ne lasă pe noi, călătorii, să descoperim pe îndelete peisajele din ce în ce mai sălbatice. Să intrăm încet, dar sigur, în atmosfera de acum un secol. Viteza trenului abia dacă atinge 20 km/h iar fumul gros al locomotivei ne însoțește cu amprenta sa olfactivă și cu imagini pitorești.

Mecanicul locomotivei e mereu cu ochii în patru, când la tren când la alimentarea cu bușteni, când la indicatoarele de presiune. Asta nu l-a împiedicat să piardă toate cele patru vagoane pe drum, la o curbă mai strânsă. A durat 10 minute până să ne recupereze mocănița, timp de glume între călătorii mai mucaliți.

Fără semnal. Am făcut fotografii peste fotografii și am uitat de internet și de rețelele sociale, semnalul la telefonul mobil fiind inexistent pentru aproape șase ore, cât a durat călătoria în total. Acoperirea rețelelor de telefonie mobilă dispare aproape imediat ce ieși din Vișeul de Sus. Așa că ești nevoit, vrei nu vrei, pe parcursul traseului cu Mocănița, să revii la formele „clasice” de comunicare. Dar aceasta nu e chiar așa de rău, nu-i așa?

Ce trebuie să știi când mergi cu Mocănița pe Valea Vaserului

Mocăniţa de pe Valea Vaserului are o haltă pe traseu unde oprește pentru diverse probleme tehnice. Prima oprire a durat aprox. jumătate de oră, în care poți respira aerul curat și tare de munte. Aici există o toaletă de lemn, la care se formează nelipsita coadă, iar situația se repetă și la stația finală, Paltinul.

-Și la halta și la stația Paltinul există cabane de unde poți cumpăra diferite bucate gen cârnați, mici, carne pe grătar și sau gogoși și apă/bere. Cei care au optat pentru varianta de călătorie plus masă vor primi tichete pe baza cărora își vor primi masa.

-Chiar în stația finală, la Paltin, există și un mic muzeu al Mocăniței și, mergând în sens opus celui de venire, vei da de o altă haltă, mai pitorească și mai puțin aglomerată.

Drumul durează în total cinci ore și jumătate și poate deveni plictisitor. Este bine să ai în bagaje apă și ceva de-ale gurii, plus haine mai groase și chiar un termos cu ceai/cafea dacă e iarnă sau ești mai friguros de felul tău.

-Traseul Mocăniței este minunat, la un moment dat nu știi pe ce parte să te uiți mai repede și ce să admiri. Totuși, peisajele sunt mult mai spectaculoase pe partea stângă, la dus, așa că încearcă să te instalezi aici și nu-ți va părea rău.

-În vârf de sezon, vara și de sărbători, circulă mai multe garnituri de tren, care plecă la scurt timp una după alta. Există și o garnitură trasă de o locomotivă electrică, cea mai puțin atrăgătoare pentru turiști, deși merge pe același traseu spectaculos.

-Pentru a evita statul la coadă dimineața și mai ales situația neplăcută de a nu mai găsi bilet, rezervă-ți din timp călătoria on-line, aici. Nu ai venit până în Maramureș să ratezi plimbarea cu Mocănița, nu?

-Dimineața, încearcă să ajungi mai devreme cu (minim) jumătate de oră înaintea plecării. Nu vei avea rezervat un loc X într-un vagon anume, primul venit e primul care își adjudecă scaunul dorit!

-Mai există o mocăniță, supranumită Huțulca, în Moldovița, una dintre atracțiile de top din Bucovina.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #travel #travelblogger #romania #romania100

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

Mocănița și Valea Vaserului, în fotografii, mai jos.

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This