Praga are ce să-ți ofere pentru a te ține ocupat o săptămână, ai multe văzut, de făcut și plăcut aici, iar lista cu obiective și experiențe de top și de neratat este lungă. Iată topul obiectivelor și experiențelor de neratat în Praga. Capitala Cehiei este o destinație pe val tocmai pentru atmosfera sa primitoare, veselă, romantică și obiectivele sale unice. Praga este ușor acccesibilă cu avionul și, odată ajuns aici, descoperi mare parte dintre obiectivele sale explorând urbea luând-o“la picior”.

Praga este alegerea ideală pentru un sejur romantic, pentru pasionații de istorie, artă și de cultură. Gurmanzii și amatorii de bere vor avea și ei parte de tentații de nerefuzat, iar cinefilii se vor bucura să pășească pe urmele actorilor preferați.

Niciun “explorator urban” nu va avea timp să se plictisească la Praga, ai mereu ceva nou de descoperit. Poate fi o clădire cu un blazon ciudat, un gang misterios care dă într-un parc imens, un “canal venețian” cu lebede „vieneze” sau turnuri vechi, biserici impunătoare, poduri, castele și palate.

Am sintetizat cele mai importante atracții turistice și experiențe de neratat din Praga, haideți cu mine în acest frumos oraș!

-Pierde-te prin Orașul vechi- Staré Město! Aici, nu ai decât să uiți de orice mijloc de transport în comun și să-ți iei o pereche de încălțări bune- piatra cubică nu e prietenoasă cu tocurile- și aparatul foto! Pe străduțele medievale, în piațetele mai ascunse sau în piețele maiestuoase, așteaptă să fie descoperite și admirate tot felul de obiective și testate multe experiențe.

Sunt de toate pentru toți pe aici, iar o simplă plimbare chiar este ca și când ai face câțiva pași înapoi în timp. Odată, Praga a fost capitală imperială, un magnet pentru artiști, neguțători, bogătași și și chiar și alchimiști și magicieni. Iar arhitectura Orașului vechi păstrează urmele acestui trecut bogat.

În Orașul Vechi din Praga-Staré Město-sunt câteva obiective pe lângă care nu ar trebui să treci nepăsător și experiențe pe care să nu le ratezi, precum:

–Dă ora exactă la Ceasul Astronomic ! Dacă te nimerești prin Piața Orașului Vechi la oră fixă, vei asista la un mic spectacol pe care niciun turist nu vrea să-l rateze. Aici, la Ceasul Astronomic, vedeta este sceneta animată de figurinele celor 12 apostoli, “reprezentația” fiind  declanșată de un schelet. Și cele două cadrane ale Ceasului Astronomic atrag toate privirile trecătorilor care încearcă să le descrifreze semnificația. Ora locală, semnele zodiacului, poziția Soarelui și a Lunii pe cer, timpul sideral se îmbină într-un tot armonios pe cele două cadrane ale Ceasului Astronomic din inima Pragăi. Descrifrează și tu simbolurile!

– Supune-ți Praga, urcă în Turnul Primăriei! Lângă Ceasul Astronomic se află casa de bilete pentru accesul în Turnul Primăriei. Acest turn e vechi de peste 610 de ani, are aprox. 70 de metri înălțime, și de sus ai Praga și împrejurimile sale la picioare. Poți chema liftul până în vârful turnului, dar mai bine o iei pe jos, mai ales dacă te intereseză istoria Pragăi și a Turnului.

-În Piața Orașului Vechi –pe numele ei cehesc Staroměstské náměstí-mai poți admira frumusețea bisericii Sf Maria din Tyn, pe cea a Casei Dum u Minuty și a Bisericii baroce Sf. Nicolae.

Ce să nu faci în Piața Orașului Vechi: să iei masa, este foarte scump, și să nu ai grijă la buzunare!

-Pune-ți o dorință, chiar și mai multe, pe Podul Carol! Podul acesta este o emblemă a Pragăi. Este vechi, enigmatic și mai mereu aglomerat. Podul Carol fost construit între 1357 şi 1402 la dorinţa lui Carol al IV-lea, are 515,75 metri lungime şi o lăţime de aproximativ 10 metri. Este păzit de trei turnuri, pe el sunt 13 statui și grupuri statuare cu teme religioase care te veghează de pe margine. Iar cei avizați știu că acele dorințe puse în timp ce atingi crucea Lorraine ( foto sus) se împlinesc și îți asigură și întoarcerea la Praga.

-Arată-ți dragostea și leagă un lăcățel! La baza Podului Carol, lângă Turn, amorezii din toată lumea obișnuiesc să mai aducă încă o dovadă de dragoste ferecând de gardul de fier al un lăcățel. O fi de ajuns?

–Fii castelan pentru o zi! Vizitează Cetatea Praga cel mai mare dintre vechile castele din Europa, potrivit Guinness Book of Records. Cu o suprafață de18 acri, Castelul Praga a fost construit în secolul al IX-lea, și a fost modificat între secolele X și XIV. A găzduit regi și împărați, curți regale și oaspeți de seamă. A văzut bătălii și revolte, petreceri, baluri și (tentative de) execuții precum Defenestrarea. Între zidurile Cetății Praga sunt câteva dintre simbolurile orașului, cele mai importante fiind Catedrala Sf Vitus și capela Sf Gheorghe.

-Minunează-te de căsuțele liliputane de pe Cetatea Praga Ulița Aurarilor (Zlata Ulicka), din Cetatea Praga! Aceste căsuțe au fost ridicate la sfârșitul secolului al XV-lea, în timpul construcției fortificațiilor de nord la sfârșitul secolului al XV-lea. Căsuțele au fost dedicate “lunetiștilor” care apărau castelul de împăratul Rudolf al II-lea, în 1597. Existau 24 de trăgători și foarte puțin spațiu, așa că s-au ridicat case foarte mici pentru ei și familiile lor. Nu știu cum au reușit să trăiască acolo, însă în prezent casele sunt pitorești, vesele și complet mobilate.

Legendele spun că aici au locuit alchimiștii, în vremea lui Rudolf al II-lea și că în secolul XIX ar fi locuit aici Uhle, un doctor în filozofie. Acesta a făcut experimente pentru a transforma metalele în aur, dar  a murit într-un astfel de experiment, cu o piatră  galbenă în mână. Mai târziu piatra s-a dovedit a fi din aur. Una dintre căsuțele cele mai interesante este cea de la nr. 22, în care au locuit, o vreme, atât celebrul scriitor Franz Kafka cât și Madame de Thebes, prezicătoarea ucisă de Gestapo pentru că a văzut sfârșitul nazismului.

– Mergi într-o croazieră pe Vlatava. Cât e ziua de lungă (și o bună parte din noapte), râul se împarte între populația de lebede, gâște și rațe și flota de ambarcațiuni. Sunt croaziere de zi, de noapte, pentru petrecăreți, sunt experiențe care merită trăite în Praga!

– Plimbă-te la apus pe aleile umbrite ale Colinei Petrin. E o oază de verdeață la înălțime și un loc bun de observație al Cetății Praga și al orașului!

– Mergi la Operă, pe urmele lui Mozart! Mozart se simțea iubit și apreciat la Praga, chiar spunea că “praghezi mei mă înțeleg “. W.A. Mozart își găsea inspirația aici, dovadă că o parte din partiturile “Don Giovanni“ le-a compus la Praga. De altfel, Mozart a și lansat “Don Giovanni“, la teatrul Estate, pe 29 octombrie 1787. Mozart a și dirijat, iar succesul “Don Giovanni“ a venit instant. Teatrul Estate –Opera de Stat-Narodli Divadlo- este unul dintre cele mai vechi din Europa, detalii despre spectacole și prețuri aici.

-Ascultă poveștile trecutului și învață din ele! Memorialul Național al Eroilor Heydrich este “must see” pentru orice iubește istoria. Muzeul este găzduit de Catedrala ortodoxă St. Cyril și spune povestea rezistenței cehe în timpul celui de-al doilea război mondial. Poți intra în cripta în care parașutiștii din cadrul operațiunii „Anthropoid” s-au ascuns timp de peste o lună. Este un loc emoționant cu o istorie adevărată pe măsură, situat pe Resslova 307/9a, în apropiere de Clădirea Dansatoare.

– Relaxează-te pe dealul Všehrad, Iubitorii de istorie, amatorii de plimbări relaxate au rezervat un loc plin de semnificații, Všehrad. Amplasat pe un deal, deasupra râului Vlatava, Všehrad (în cehă = castelul de sus) este un ansamblu fortificat construit în secolul al X-lea. Všehrad a fost timp de aprox. două secole, cea de-a doua reședință a suveranilor cehi. Aici pot fi viztate Bazilica Sfinților Petru și Paul și Cimitirul Vyšehrad, unde sunt înmormântate personalități precum Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Karel Čapek și Alfons Mucha. Tot aici se află și cea mai veche clădire din Praga, Rotonda Sfântului Martin (din sec. al XI-lea).

Vyšehrad este cu adevărat o oază de liniște și un punct de observație pentru amatorii de fotografii.

– Plimbă-te pe aleile Colinei Petrin. E o oază de verdeață la înălțime și un loc bun de observație al Cetății Praga și al orașului, plus că aici sunt și câteva obiective de vizitat!

– Urcă în turnul Petrin! Turnul seamănă cu Turnul Eiffel, dar nu ai lift pentru a urca în vârf ci va trebui să urci pe scări. Sunt aprox. 150 de trepte, dar priveliștea din top of the top merită efortul!

– Viziează Loretto-Loreta. Mănăstirea Loretto este de o frumusețe aparte, are o arhitectură deosebită și câteva comori neprețuite și nu mă refer doar la diamantele din trezoreria sa. Mănăstirea Loretto a fost construită în stil baroc în perioada 1626 – 1750 și a fost concepută ca o replică a casei Fecioarei Maria- Santa Casa. Celebra piesă din argint masiv și aur și bătut cu diamante, Soarele Pragăi, aici poate fi admirată.

– Citește o carte ! De fapt, era mai corect să spun “admiră casa“ miilor de cărți vechi și valoroase, mergi la Biblioteca Mănăstirii Strahov! Biblioteca sa este una dintre cele mai frumoase și bogate din lume, merită  vizitată!

– Plimbă-te cu trăsura! Principala rută pornește din Piața Primăriei și ajunge în frumosul cartier Evreiesc, Josefov. Aici poți admira frumoasele clădiri, moschei, magazine și baruri, arunci un ochi, așa de recunoaștere, pentru că acest cartier merită vizitat la pas.

– Mergi în Josefov, Cartierul evreiesc. Aici sunt șase sinagogi, cele mai celebre find Sinagoga spaniolă și Sinagoga Veche-Nouă iar Cimitirul vechi este cel mai remarcabil exemplu de acest gen din Europa. Întemeiat în secolul al XIII-lea, Josefov a fost cruțat de Adolf Hitler care a decis să-l păstreze ca „Muzeu al cursei de extincție”, aducând artefacte evreiești din alte țări ocupate. Muzeul Evreiesc, Sinagoga Spaniolă, Sinagoga Veche-Nouă sunt atracțiile Cartierului Evreiesc. Josefov este locul de naștere al scriitorului Franz Kafka, a cărei statuie se află pe strada Dusni, al cărui monument se află pe strada Spálená nr 22,( Orașul Nou).

– Admiră arhitectura deosebită, nonconformistă. Pentru arhitecți, Praga este ca un manual de stiluri. Amatorii de frumos vor observa blazoanele de pe clădirile vechi, casele și străduțele perfect îngrijite și nenumăratele statui. Nu vorbesc doar de statuile de pe Podul Carol ci și de cele marca David Cerny precum cea a lui Kafka de lângă Sinagoga Spaniolă, “Oamenii ciopărțiți”,  “Bebelușii”…

– Fă ceva deosebit! Ai de unde alege, sunt multe de testat, numai să  vrei să experimentezi în Praga.

– Mergi la Zoo. Zoo din Praga este una dintre cele mai frumoase și mai bine organizate diin Europa și asta spune multe.

– Vizitează Piața Wenceslas. Bulevardul de 750 de metri lungime și 60 de metri lățime a fost, încă de acum peste 600 de ani, un iarmaroc. În secolul XIX a fost sistematizat și a primit numele Wenceslas, în cinsteea patronului spiritual al Cehiei, Sf Wenceslas. Piața a fost terenul demonstrațiilor, iar cehiii au sărbătorit aici căderea comunismului. La câțiva metri de statuia Sf. Wenceslas se află o placă în memoria celor care au fost uciși în perioada comunistă, inclusiv Jan Palach, un student de 20 de ani, care și-a dat foc în ianuarie 1969, în semn de protest împotriva invaziei sovietice.

-Gustă din bunătățile locale. Berea e la ea acasă, încearcă o berărie tradițională. Fiecare restaurant are propria sa bere artizanală, doar Praga este pe primul loc în topul băutorilor de bere din Europa! Dar există ceva cu specific local, mult mai strong decât berea, absintul. Băutura, foarte tare și cu o culoare electrizantă, poate fi degustatăă peste tot, dar există și baruri dedicate, deși nu știu cine ar putea bea mai mut decât un păhărel! Supa de usturoi este o specialitate locală cu un aspect nu tocmai apetisant, și sincer, prima impresie nu trădează niciodată. Mai bine încerci gulașul. Nu știu dacă cehii îi revendică paternitatea acestui fel pe care eu îl credeam unguresc, dar pot să vă spun că e un fel bun, nu e iute, sosul e dulce și are bucăți mari și moi de carne. Rața friptă este o altă specialitate a locului care ți se topește în gură. Porția vine împreună cu varza roșie fiartă “în stil bavarez” și cartofi. Ciolanul prăjit și copt cu șorici crocat, servit cu tradiționala varză și cu cartofi este un alt fel pe care marii carnivori l-ar putea găsi pe placul lor la Praga. La desert, ai de ales între ștrudelul cu mere sau kurtos kalacs umplut (sau nu 🙂 ) cu frișcă.

– Aminteștet-ți de filmele celebre care s-au turnat în Praga! “Amadeus” semnat Milos Forman (1984), “Misiune imposibilă” cu Tom Cruise, “Cronicile din Narnia”( 2007),  “Identitatea lui Bourne”( 2017) sunt câteva din filmele turnate pe străduțele, piețele și în clădirile din Praga.

-Vizitează un muzeu! Muzeul Național al Tehnicii, Muzeul Berii cehești, al mijloacelor de transport sunt pe lista amatorilor genului, ca și Ruddolfinium, Palatul Lobkowicz și secțiunile Galeriei Naționale și ale Muzeului Național.

Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a informat și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Dă Like şi Share, prietenii tăi se vor bucura că te gândești la ei ? !

Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

Galerie cu fotografii din Praga, mai jos.

Străduță în cartierul  Hradcany 

Pe Insula Kampa, în apropierea Podului Carol, mai există încă mori de apă 

Intrarea în Cetatea Praga 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This