Povestea Catedralei Notre-Dame din Paris va continua, în pofida incendiului devastator care a cuprins acest lăcaș de cult vechi de peste 800 de ani.

Notre- Dame de Paris nu este doar una dintre cele mai frumoase catedrale din lume, un reper cultural și un exemplu de viziune a elitelor, de dragoste pentru frumos, de solidaritate și dăruire a parizienilor. Este, de asemenea, o operă de artă care a inspirat multe altele care au apărut după ea și unul din simbolurile creștinismului 

Pentru a înțelege mai bine ce face din Notre-Dame din Paris un monument unic și atât de iubit trebuie să dezvălui esențialul din istoria sa. Haideți într-o călătorie de câteva secole înapoi.

Istoria Notre Dame de Paris, pe scurt

Inițiativa construirii acestei catedrale i-a aparținut unui om cu origini umile. Astfel, numit episcop de Paris în 1160, Maurice de Sully a hotărât să-i ofere capitalei o catedrală demnă de primul oraș din Franța (fostul oraș roman Lutece). Maurice de Sully a fost fiul unor țărani din serviciul abației Fleury, unde a primit educație solidă de la călugării benedictini. A fost un elev strălucit, așa că a fost trimis la Universitatea din Paris, în jurul anului 1140. Aici, a fost coleg cu viitorul rege Ludovic al VII-lea. A ajuns să predea teologia la universitate. A fost remarcat și numit, datorită erudiției și evlaviei sale, episcop al Parisului. Regele Ludovic al VII-lea, colegul său de universitate, îi susține și promovează proiectul de a ridica o catedrală în Paris.

Deja la acea dată în Franța existau aprox. 20 de catedrale, cele mai vechi dintre ele fiind Cathédrale Notre-Dame de Verdun (data începerii lucrărilor: 990), Notre-Dame de Strasbourg (1015), Cathédrale Saint-Maurice din Vienne (1030), Cathédrale Saint-Julien du Mans (1060) și Cathédrala Saint-Étienne de Toulouse (1071).

Catedrala Notre Dame: un efort general

Participă la ridicarea locașului de cult nu doar biserica și nobilii orașului ci și populația, fiecare cu ce poate. Unii oferă bani, alții timpul lor, muncind pe șantier, alții cunoștințele de arhitectură și construcții.

Construcția efectivă a catedralei a demarat în 1163. Dar Notre Dame e ridicată cu mai mult de un secol mai târziu, mai exact după 109 ani, în 1272. În această perioadă, toate breslele (cele ale zidarilor, croitorilor, sculptorilor, dulgherilor, geamgiilor, etc.) au lucrat necontenit, sub îndrumarea unor arhitecți experimentați.

Episcopul Maurice de Sully a dorit să dedice catedrala Maicii Domnului – Notre Dame. Există nu mai puțin de 37 de reprezentări ale Fecioarei (sculpturi, picturi, vitralii). 

Întregul edificiu a fost finalizat abia în 1345, după o lucrare titanică. Dar în acel moment, catedrala a fost revoluționară în multe feluri.

Notre Dame, în centrul unui proiect gigantic

Dar proiectul Notre Dame se afla în centrul unui proiect urban de dimensiuni gigantice. A fost nevoie de demolarea a două vechi biserici, Notre-Dame și Saint-Étienne, pentru construirea Notre-Dame și de amenajarea unui nou drum de acces. Rue Neuve apare pe axa viitoarei catedrale în mijlocul unui labirint de străzi înguste, case de lemn și 17 capele. Construirea unui drum de acces lat, care să permită accesul facil la catedrală pentru o mulțime mare de oameni a fost o parte din acest plan urbanistic zonal medieval.

Catedrala situată pe malul Senei, în inima Île de la Cité (formată de meandrele Senei), va urma liniile arhitectonice ale noii arte care se va numi gotică (sau artă ogivală). În perioada 1163-1182 se construiesc corul și coridoarele duble care separă capelele de nava centrală. Altarul înalt al corului este consacrat pe 19 mai 1182, în prezența episcopului Maurice de Sully. Între 1190 și 1225 se construiesc fundațiile fațadei și primele două golfuri ale navei. Modificări au avut loc și în secolele XVII-lea și XVIII-lea.

Dar în perioada revoluției s-au produs multe distrugeri. Au fost vandalizate cele 28 de statui ale regilor din Galeria regilor și toate marile statui ale portalurilor, cu excepția Fecioarei turmelor din portalul Cloître.

Renașterea din secolul al XIX-lea

În secolul al XIX-lea, contextul se schimbă. Un nou concordat a fost semnat în iulie 1801, iar Notre-Dame fost returnată cultului romano-catolic, pe 18 aprilie 1802. În 1831, Victor Hugo a publicat romanul „Cocoșatul de la Notre-Dame”, un mare succes instantaneu. Misiunea acestui roman a fost, după cum spune autorul, de a-și inspira cititorii pentru „dragostea pentru arhitectura națională”. În 1844, guvernul regelui Louis-Philippe I a decretat restaurarea Catedralei din Paris și construirea unei sacristii. Începe o mare campanie de restaurare, însoțită și de modificări ale arhitecturii generale precum reconstrucția turnului, restaurarea a aprox. 15 sculptori, ridicarea unei noi sacristii, noi picturi murale și recondiționarea orgii mari.

Catedrala va fi complet renovată, și i va adăuga un element fundamental: turnul de lemn, La fleche, care stătea mândru în spatele celor două turnuri. A avut 93 de metri înălțime și a cântărit 750 de tone; din păcate, s-a prăbușit în flăcări pe 15 aprilie 2019. Era construit din lemn de fag.

Notre-Dame de Paris, un reper istoric

Încă de la construirea sa, catedrala Notre Dame de Paris a fost unul dintre marile simboluri ale Parisului și ale Franței. Aici au avut loc evenimente majore religioase și politice, ceea ce l-a făcut pe istoricul Michelet să spună că Notre-Dame este singura carte de istorie.

Catedrala Notre-Dame, evenimente importante

Catedrala Notre-Dame are o importanță istorică și culturală imensă pentru Franța și pentru lume. Pimește anual peste 12 milioane de turiști, find cel mai vizitat obiectiv turistic din Franța. Iată câteva dintre evenimentele majore pe care catedrala le-a trăit de-a lungul veacurilor:

-Construcția clădirii a început în 1163 și a supraviețuit războaielor, capriciilor vremii, Revoluției Franceze și celor două războaie mondiale. 

-Notre-Dame a fost locul de încoronare al lui Henry al VI-lea al Angliei, ca rege al Franței, în 1431, la doi ani după încoronarea sa la Westminster Abbey. Regele avea doar 10 ani…

-A fost, de asemenea, locul nunții regale ale lui James V de Scoția cu Madeleine de Valois în 1537.

-Maria Stuart, regina Scoției, s-a căsătorit cu delfinul Francis (moștenitoroul regelui Henric al II-lea) în 1558 în Catedrală. Nunta a fost un eveniment important al Parisului deoarece în 200 de ani era prima dată când Delfinul se căsătorea la Paris.

-În urma Revoluției Franceze, Catedrala Notre-Dame a fost scena ungerii și încoronării ca împărat a lui Napoleon I și ca împărătese a soției sale, Josephina. Pentru ceremonia din 2 decembrie 1804, chiar Papa Pius al VII-lea a venit la Paris și a ofciat slujba.

-După eliberarea Franței în cel de-al doilea război mondial, a avut loc o slujbă Te Deum la Catedrală pentru a mulțumi lui Dumnezeu.

Catedrala Notre Dame este parte a Patrimoniului Mondial al UNESCO și unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa. 

Pășind pe podeaua din piatră a Catedralei Notre Dame, erodată de tălpile a milioane și milioane de enoriași și vizitatori, te întorci în timp. Lumina vitraliilor care se joacă printre coloane și în firide cade nu pe o catedrală ci pe un volum din marea carte de istorie a umanității. O filă din acest volum a ars, dar povestea merge mai departe, pentru că Notre Dame mai are multe de spus.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #top2019  #travelblogger #notredame #paris

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This