Grecia, noi taxe și reguli pentru turiști-UPDATE 2024
Taxa pentru criza climatică
Turiștii vor achita în Grecia o nouă taxă, justificată de guvern ca fiind necesară pentru a diminua impactul fenomenelor meteo asupra infrastructurii.
Grecia a introdus noi taxe pentru turiști în acest an-“climate crisis resilience fee” “taxa de rezistență la criza climatică”. Taxa va fi achitată de orice turist la hotel sau la platforma de închiriere gen airnbnb. Cuantumul pe noapte este în funcție de clasificarea unității de cazare.
Categoria hotetului | Perioada: Mai-Octombrie | Noiembrie-februarie |
5 stele | 10 euro/camera/noapte | 4 euro/camera/noapte |
4 stele | 7 euro/camera/noapte | 3 euro/camera/noapte |
3 stele | 3 euro/camera/noapte | 1,50 euro/camera/noapte |
1-2 stele, platforme de rezervări apartamente | 1,50 euro/ camera/noapte | 0,50 euro camera/noapte |
Sursa: Gazeta Guvernului Republicii Elene
Taxa pe climă va ajuta, a anunțat guvernul Greciei, la diminuarea impactului asupra infrastructurii țării a evenimentelor meteorologice extreme precum incendiile și inundațiile care au devastat regiuni anul trecut și în 2022.
Taxa pe climă se estimează să aducă la buget peste 310 de milioane de euro numai în acest an, sumă care ar urma să contribuie la refacerea infrastructurii deteriorate de climă.
Noi reguli pe plajele din Grecia
Un nou proiect de lege a fost adoptat în Grecia la începutul lui 2024, fiind introduse reguli mai stricte pentru plajele din Grecia. Astfel, 70 la sută din spațiul de pe orice plajă din Grecia trebuie să rămână liber de șezlonguri, în încercarea de a preveni supraaglomerarea. În zonele protejate, 85% din spațiul de plajă trebuie să liber de șezlonguri. De asemenea, există o distanță minimă de patru metri între șezlonguri și linia țărmului, pentru a asigura accesul facil la apă.
Există zone, clasificate drept bogate din punct de vedere ecologic, unde șezlongurile sunt interzise în totalitate.
Mașini electrice în Grecia
Pentru a le fi permis transportul pe feribot cu vehiculele electrice sau hibride, bateriile mașinilor electrice nu trebuie să fie încărcate la mai mult de 40% din capacitate.
În același timp, vehiculele alimentate cu GPL nu ar trebui să aibă mai mult de jumătate de rezervor plin. Pasagerii sunt obligați să informeze echipajul în cazul în care primesc un mesaj de alertă legat de starea vehiculului lor.
Amenzi de la 200 euro și sancțiuni drastice sunt prevăzute în noul Cod rutier din Grecia. Recent, legea elenă privind circulația pe drumurile publice a devenit și mai drastică cu acei conducători auto prinși că se află sub influența băuturilor alcoolice, că nu au parcat regulamentar sau că vorbesc la telefon în timp ce șofează.
Consultatul României la Atena informează români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă cu privire la modificările aduse de Noul Cod Rutier elen și sancțiunile în cazul nerespectării prevederilor legale.
Principalele modificări aduse Codului rutier din Grecia vizează
– Pentru neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se ridică pe loc permisul de conducere, plăcuțele şi certificatul de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
-Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru 60 de zile.
– Pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, se aplică amenzi de la 200 la 1.200 euro și imobilizarea vehiculului.
Astfel, conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:
– 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
– 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
– peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
– Depășirea limitei de viteză mexime admise cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
-Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
– Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.
– Efectuarea de manevre periculoase se amendează cu 700 euro și se ridică permisul de conducere timp de 30 de zile, precum şi plăcuțele şi certificatul de înmatriculare ale vehiculului pentru 10 zile.
– Staționarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și cu ridicarea permisului de conducere, a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
– Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru 60 zile.
– Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
– Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere pentru 60 de zile.
– Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.
Alte reguli privind circulația pe drumurile publice din Grecia
Dispozitivele anti-radar, insterzise
Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile). Chiar dacă nu e funcțional, un dispozitiv anti radar te poate lăsa fără mii de euro.
Parcarea în locuri nepersmise, minim 40 euro
Aveţi grijă unde parcaţi pe drumurile publice din Grecia! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
Când se reține permisul de conducere
Poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare și pentru:
Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
Depăşirea şi încălcarea linei continue;
Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
Condusul pe contrasens.
Limitele de vitezã admise în Grecia
Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h.
Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile) – articolul 20 din actul normativ menţionat.
Canistrele de benzină=contrabandă
Ministerul Afacerior Externe român ne mai recomandă să nu introducem în Grecia, produse petroliere/combustibili în canistre sau alte recipiente.
Pentru încălcarea acestei dispoziții legale se aplică amendă și se poate deschide un dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili, iar autovehiculul poate fi oprit de către autoritățile vamale elene.
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat pentru viitoarele vacanțe și călătoriii! Te invităm alături de noi pe Facebook și pe Instagram să descoperi și mai multe destinații și experiențe interesante.
Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #holiday #inspiratie #grecia
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!