Sfaturi pentru vacanța în Phuket, un articol destinat celor care se află la prima vizită în această insulă Thailandeză.  Vei afla când e cea mai bună perioadă. ce reguli de conduită să urmezi, ce să nu faci, ce să faci ca să-ți fie bine.

Regatul Thailandei, vechiul Siam cum mai este cunoscut, este localizat în Peninsula Indochina, în sud-estul Asiei.

Provincia Phuket este situată în sudul Thailandei, pe malul Mării Andaman. Este cea mai mare insulă din Thailanda. La nord, cea mai apropiată provincie este Phang-Nga, iar la est sunt Phang-Nga și Krabi. Capitala insulei și a provinciei este Phuket, al doilea cel mai vizitat oraș din Thailanda, după Bangkok.

*“Thai” înseamnă liber in limba thailandeză. În Thailanda trăiesc peste 64 de milioane de locuitori, iar capitala este la Bangkok. 

Clima din Thailanda

Clima din Thailanda este tropical, verile sunt fierbinți și umede, cu ploi multe din iunie până în septembrie. Iarna aici e plăcută și caldă, cu puține precipitații.

Climă caldă și umedă e influențată de cei doi musoni (de S-Vși de N-E). Este un vânt umed și cald care bate dinspre S-V către N-E din iunie până în octombrie, aducând cu sine precipitații. Vârful ploilor e în august-septembrie.

Influențele musonice determină instalarea a trei sezoane:

*Sezonul rece (noiembrie – martie). Se manifestă influența musonului uscat si rece din N-E, cu temperaturi intre 17°C – 29°C.

*Sezonul cald (aprilie – mai), cu temperaturi între 27°C – 38°C. E sezonul intermediar, dinainte de venirea ploilor abundente.

* Noiembrie – martie (iarna) cu temperaturi de până la 30° C, ploi rare, cer senin și umiditate ceva mai redusă.

Viza pentru Thailanda

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru vacanțe în Phuket este să-ți iei viză. Românii care doresc să călătorească în Thailanda au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Viza se eliberează de către Ambasada Thailandei la București. Pentru o perioadă de şedere de până la 15 zile, autorităţile din Thailanda eliberează viză de intrare şi la frontieră. Pentru a obţine, pe aeroport, viza de intrare în Thailanda, va trebui să te deplasezi, după coborârea din avion, la biroul “Oficiul Emigrări şi Vize Speciale, Diplomaţi şi Visa-On-Arrival”. Va trebui să ai cu tine: paşaportul, valabil pentru minim 6 luni, o fotografie 4×6 cm pentru fiecare aplicant, inclusiv pentru copii, biletul de avion pentru retur. Va trebui să completezi un formular tip, iar durata sejurului să nu depăşească 15 zile. Persoana care călătoreşte individual trebuie să aibă asupra sa suma de minim 10.000 Baht cash (aprox. 350 $) sau echivalentul acestei sume în dolari SUA sau euro. Pentru o familie (soţ, soţie, copii), suma minimă necesară este de 20.000 Baht (cca 700 $) sau echivalentul acestei sume în dolari SUA sau euro. După predarea formularelor şi verificarea documentelor, cetăţenilor români li se va aplica pe paşaport viza necesară intrării în Thailanda.

*Începând cu 27 septembrie 2016, taxa de viză este de 2.000 THB (aprox. 50 euro).

*Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Thailandei pentru mai mult de 15 zile sunt obligaţi să obţină, în prealabil, o viză de intrare obținută de la Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti:

Depăşirea termenului de şedere în Thailanda acordat prin viză va fi sancţionată conform legislaţiei locale. Pentru turiştii care depăşesc durata de 15 zile de şedere, ca beneficiari ai “vizei la sosire”, se va percepe o taxă.

http:// Booking.com

Permisiunea de revenire în Thailanda

Dacă ești într-un circuit, vizitezi mai multe țări și trebuie să reîntorci în Thailanda, este obligatoriu să obţii „permisiunea de revenire” în cazul în care ești posesor al unei vize de şedere pentru Thailanda. Doar această permisiune îți dă dreptul să revii în Thailanda.

Reguli de comportament în Thailanda

MAE  ne oferă unul dintre cele mai importante sfaturi pentru vacanțe în Phuket. Ne atrage atenţia cu privire la legea “lèse majesté” în Thailanda. Aplicată cu multă stricteţe, legea prevede pedepse grele, privative de libertate, în cazul în care se apreciază că s-au adus insulte regelui sau membrilor familiei regale.

* Sunt pedepsite și infracţiunile de consum şi trafic de droguri, ca şi sustragerea şi falsificarea paşapoartelor. Jocurile de noroc sunt interzise pe teritoriul Thailandei.

*Legislația thailandeză interzice fumatul pe principalele plaje din Thailanda. Introducerea și deținerea țigărilor electronice în Thailanda este ilegală.

*Deţinerea şi traficul de droguri se pedepsesc, în anumite cazuri, cu moartea.

*Sumele care depăşesc 10.000 euro trebuie declarate la intrarea în Thailanda.

*Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. Sunt restricţii în ceea ce privește medicamentele psihotrope.

Sfaturi pentru vacanțe și călătorii în Phuket în siguranță 

*Atunci când, în urma unor evenimente, se apelează la organele de ordine, companiile de asigurări, etc., orice document semnat trebuie să fie tradus într-o limbă de circulaţie internaţională cunoscută de persoanele implicate. Aceasta cu scopul eliminării oricăror neclarităţi în interpretarea ulterioară a documentului.

*Numătul de telefon de urgență al poliției din Thailanda este 191.

*MAE recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă pentru vizita în Thailanda. Unităţile medicale acceptă asigurările încheiate în alte ţări, cu condiţia ca firma la care se încheie poliţa să aibă reprezentanţă în această ţară.

*Este obligatorie vaccinarea cetăţenilor care, anterior depunerii cererii pentru viza de intrare în Thailanda, au vizitat Africa sau America de Sud.

Circulaţia rutieră în Thailanda.

Sistemul de conducere auto este asemănător celui britanic (volanul pe partea dreaptă), iar sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stângă a arterei de circulaţie. Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

*Permisul de conducere. Cetăţenii străini aflaţi in Thailanda pot conduce mijloace auto pe teritoriul ţării numai după susţinerea examenului auto şi a vizitei medicale.

Utilizarea cărţilor de credit în Thailanda

*Moneda națională este Baht Thai (BHT). Cursul de schimb (martie 2020) era de 34,9 Baht pentru un euro și de 31,3 Bahti pentru un euro. Ratele oficiale sunt aici https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=100&From=THB&To=USD

*Cursul de schimb este mai avantajos la casa de schimb valutar decât la hoteluri sau aeroporturi sau chiar bănci.

*Majoritatea cărţilor de credit sunt acceptate de băncile, restaurantele şi magazinele mari din Thailanda. De asemenea, pot fi folosite şi cecurile de călătorie la toate băncile şi casele de schimb valutar.

*Unii, mai pățiți, spun că ar trebui să anunți banca atunci când călătorești în Thailanda, pentru a nu-ți bloca cardul, de frica furtului.

Cum ajungi în Phuket

Aeroportul internațional Phuket (HKT) este principalul port de sosire pentru cei mai mulți dintre vizitatorii Phuket. Peste 16 milioane de pasageri trec prin cele 2 terminale ale aeroportului Phuket, în fiecare an.

*La sosirea pe terminalul internațional al aeroportului Phuket, va trebui mai întâi să treci pe la biroul “Imigrați”. Aeroportul are reputația de a fi aglomerat, iar cozile sunt lungi.

În aeroport sunt case de schimb, bancomate și automate de carduri SIM locale. Cel mai bine este să convertești suficient numerar pentru a ajunge la destinație. Apoi, poți face cea mai mare parte a schimbului de bani în altă parte, obținând un curs de schimb mai avantajos decât în aeroport.

*Rezervarea în avans a transferului aeroport îți va economisi timpul și energia. Dacă nu ai făcut asta, vei vedea o mulțime de birouri la Sosiri care oferă taxiuri. De de fapt, sunt servicii de limuzină, la un preț pe măsură. Sunt și taxiuri cu contor, în afara clădirii aeroportului. Trebuie să cauți contorul marcat „contorul de taxi”. Aceste vehicule își folosesc contoarele, iar tarifele sunt mai corecte. Va trebui să plătești un plus de aprox. 100 Baht peste suma indicată, ca taxă pentru un taxi, nu pentru un pasager.

Autobuzele din aeroport din Phuket

*Autobuzele portocalii merg către Phuket Town. Cele vopsite în crem călătoresc spre plajele Patong, Kata și Karon. Biletele se cumpără de la șofer. Există și microbuze, disponibile la ghișee în sala Sosiri.

*“Thai” înseamnă liber în limba thailandeză. În Thailanda trăiesc peste 64 de milioane de locuitori, iar capitala este la Bangkok

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Phuket

Cea mai bună perioadă de a vizita plajele Thailandei este, logic, cea din afara sezonului ploios. Între lunile aprilie și noiembrie ploile tot vin (și plecă) peste coasta Mării Andaman și Golfului Thailandei.Probabil că primul acele sfaturi pentru vacanțe în Phuket este cel privind perioada optimă pentru a-ți planifica vacanța. 

Când e bine să vizitezi Phuket?

Recomandat este să alegi intervalul noiembrie-martie. Este perioada de vârf, de altfel și cea mai răcoroasă. Musonul care bate din N-E atrage aer rece și uscat de pe continentul asiatic, ceea ce duce la o ușoară scădere a temperaturii. Noiembrie-martie este sezonul de vârf al turismului din Phuket. Briza e blândă, marea calmă și caldă și cerul e senin. Tarifele au și ele cote maxime.

În perioada aprilie – mai-iunie, e sezonul intermediar în Phuket. Este foarte cald, temperaturile depășesc frecvent 38-40° C. Sunt ploi de scurtă durată și umiditatea este la un nivel mare. Aprilie și mai sunt cele mai fierbinți luni din an. Poate fi multă ploaie sau deloc, vremea este imprevizibilă, mai ales în ultimii ani.

Sezonul cel mai ploios în Phuket este în iulie – octombrie. Atunci, ploile torențiale sunt frecvente, uneori sunt însoțite de vijelii și descărcări electrice. De obicei, ploile vin după amiaza, seara și mai ales noaptea. Vânturile puternice aduc aer cald și umed din Oceanul Indian și multă ploaie. Este cald, umed și vântul, mai bine zis musonul din sud-vest, este insistent. Ca urmare, marea poate fi destul de dură. Valurile de peste doi metri nu sunt deloc rare. Acest lucru afectează excursiile cu barca și cursele de feribot, de multe ori fiind interzise călătoriile cu barca între insule.

*Trebuie să ai grijă la înotul în mare, în perioada mai – octombrie, din cauza curenților puternici și a valurilor. Despre cele mai frumoase plaje din Phuket citește aici

Articolul “Sfaturi pentru vacanțe în Phuket (III): când să mergi, ce să nu faci, ce să vizitezi” poate fi mai complet ;i interesant cu ajutorul tău. Îți așteptăm cu drag sugestiile și îți mulțumim pentru Like și Share, că ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune! 

Visează, iubește, călătorește!® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #recomandări #phuket #top2020 #travelblogger #thailanda 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This