Casele de vacanță, cabanele, vilele și unitățile neconvenționale tip “glamping” de închiriat integral constuituie un segment cu mare potențial de dezvoltare și ăn România. Prea puțin promovat, segmentul de piață amintiti a avut mai puțin de suferit pe vreme de pandemie nu doar în Europa ci și în România. Iată câteva cifre concludente.

Acest articol poate fi interesant pentru tine dacă ești turist care preferă cazări deosebite în natură, confortabile, convenabile și sigure sau ai un teren pe care ți-ai putea construi propria ta casă de vacanță. Pe care, atunci când nu o folosești, să o introduci în circuitul turistic.

Pandemia a schimbat toate regulile și preferințele iar turismul a fost și este unul dintre cele mai afectate domenii. Am stat în carantină, am fost obligați să renunțăm la multe, inclusiv la vacanțe și călătorii. Și, atunci când s-a putut călători, ne-am schimbat preferințele. Am început să ne uităm mai atenți în jurul nostru, să căutăm destinațiile “aerisite”, mai aproape de natură și de casă. Mulți au descoperit sau redescoperit România, unitățile de cazare mai mici, de sine stătătoare.

Pierderi uriașe la nivel global

La nivel global, pierderile în sectorul turismului au fost masive în 2020. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), anul trecut, turismul internațional a avut un recul de 74% la sută, un miliard de turiști mai puțin față de 2019.  Pierderea estimată la PIB-ul global doar din turism a fost de 1,3 trilioane USD.

Turismul intern, pe val

În timp ce cererea pentru călătoriile internaționale a rămas redusă chiar și după relaxarea restricțiilor, turismul intern s-a redresat pe piețele mari. Primele au fost cele din China și Rusia. Și turiștii români au ales în primul rând România pentru vacanțe în 2020, deși evident că cererea a scăzut din cauza carantinei și a restricțiilor de după. Astfel, sosirile înregistrate ale turiștilor în unitățile de cazare din România anului 2020 au fost de 6,3 milioane, în scădere cu 52,3% faţă de anul 2019, potrivit Institutului de Statistică (INSSE). Aproape 93% dintre turiști au fost români și doar 7% străini. Numărul înnoptărilor anul trecut a ajuns la 14,4 milioane, în scădere cu 51,6% faţă de anul 2019.

Indici mai mari de utilizare a capacității de cazare

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din România, în anul 2020, a fost de 22,9% pe total structuri de cazare turistică, o scădere de 11,3 puncte procentuale faţă de anul 2019.

Indici mai mari de utilizare a capacității de cazare s-au înregistrat la nave (29,3%), bungalouri (28,9%), hoteluri (26,7%), campinguri (24,3%), căsuțe turistice (22,1%) și vile turistice (21,4%).

Iată un segment de piață de care se vorbește puțin deși a înregistrat rezultate (mai) bune în timpul pandemiei: cel al unităților de cazare de închiriat integral. La unele case de vacanță, cabane și bungalouri de închiriat integral, cererea a fost atât de mare încât ar fi fost nevoie de o capacitate de cazare de două-trei ori mai mare.

Casele de vacanță, avantaje multiple

Așadar, și românii au prins gustul cazărilor de sine stătătoare, situate în natură și dotate cu toate utilitățile. Vor să se bucure în siguranță împreună cu familia sau grupul de prieteni. Să aibă un spațiu generos și să-și facă propriul program.  Cazarea la un dintre casele de vacanță din circuitul turistic  mai are și avantajul financiar al împărțirii cheltuielilor și bucuria de a te gospodări singur. Dar această tendință nu e deloc nouă în Europa.

Premisele creșterii

Având în vedere pandemia COVID și preferințele către vacanțe cât mai aproape de natură, căutarea acelor experiențe unice, inedite, e evident că acest segment are un potențial imens. Mi-a atras atenția rentakub.com, primul booking românesc care oferă cazarea la case de vacanță, bungalouri și vile de închiriat integral. Platforma a avut o creștere accelerată și anunță dezvoltarea rețelei. Modelul de afacere evoluat și evoluția bună din 2020, posibilitățile flexibile de dezvoltare, în toate zonele, indică marele potențial al acestei afaceri. Și a sectorului, în general, e evident că este loc de creștere.

Nu cred că sunt mulți care ar spune “nu” unei unități de cazare independente, în care te simți liber, în natură, altături de prieteni sau familie? Dacă ai toată siguranța și confortul plus un cost total mai avantajos, rețeta succesului e asigurată. La rentakub.com mai e ceva: poți avea propria ta casă de vacanță, dacă ai un teren. Alegi o casă standardizată și o poți introduce în circuitul turistic, câtă vreme nu o folosești pentru tine. Recuperezi mult mai repede investiția, preiei un model deja testat și devii vizibil pe piață imediat.

 Franța, ca model

Franța este dovada că în România acest segment are mult loc pentru creștere. Numit generic “hotellerie de plein air”-“hotelărie în aer liber”, sectorul caselor de vacanță, al vilelor, bungalourilor și unităților de cazare nonconformiste gen “Glamping” reprezintă 48% din toată capacitatea de cazare din Franța. Impresionant, nu? Aceste unități de cazare, potrivit Federației Patronatelor, au avut o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de euro în 2019.

129 milioane nopți cazare, +2,9 %

Au fost 129 milioane de înnoptări în 2019, plus 2,9 % față de 2018. Cele mai multe au fost la categoria 4* (48 mil. nopți cazare), 3*(39 mil. nopți) și 5* (21 mil. nopți). Durata medie a sejurului a fost de cinci nopți/sejur în acest tip de unități de cazare. Franța este la acest capitol cea mai dezvoltată din Europa, iar olandezii, britanicii și germanii s-au dovedit în timp a fi cei mai fideli oaspeți ai turismului aproape de natură din Hexagon.

Secretele succesului

Pentru că oferă cea mai flexibilă cazare în vile, cabane, bungalouri dar și în rulote, remorci sau cabane nonconformiste gen Glamping. Acestea din urmă sunt mai noi, se remarcă prin arhitectura deosebită, extravagantă pe alocuri și amplasarea acolo unde nu te-ai aștepta. Sectorul francez s-a reinventat permanent și toate inovațiile făcute pentru a menține clientela și atrage alta nouă au făcut din industria hotelieră în aer liber să crească de la o cifră de afaceri de 800 mil. euro în 2000 până la 2,7 miliarde în 2019. Vestea bună că sunt tot mai multe astfel de oferte de închiriat integral și în România

Evoluția sectorului în  pandemie

În 2020, sectorul amintit a înregistrat în Franța o scădere de 25% din cifra de afaceri la nivel național. Acest tip de turism a fost ales în pandemie de până la 18 milioane de oameni, față de 22 milioane în vremuri normale. Se remarcă totuși că în Franța anului pandemic 2020 a fost un adevărat boom al clienților care au spus da unităților de cazare amintite, inclusiv camping-ul, pentru prima dată. Au ales în special cazarea tip casă mobilă sau la cabane, potrivit unui studiu al lui Nicolas Dayot, președintele Federației Hotelăriei în Aer Liber. E adevărat că toate aceste unități de cazare s-au deschis mult mai devreme, datorită particularității de cazare în aer liber, cu spații mari de joacă, sport și piscine. Sunt amplasate și în zone geografice privilegiate, pe litoral sau la munte. Au satisfăcut nevoile oamenilor de aer proaspăt după carantină și a celei de siguranță sanitară și nu au suferit pierderi atât de usturătoare.

Statisticile din România

Cele mai recente date disponibile sunt pentru 31 iulie 2020. Se vor actualiza la 31 iulie 2021. Astfel, în România dintr-un total de 358.119 locuri de cazare, 41.784 sunt în vile turistice, cabane turistice, campinguri, sate de vacanță, bungalouri și unități tip căsuță. Astfel, sectorul vile, cabane, campinguri, sate de vacanță, etc însuma aprox. 12 la sută din capacitatea totală de cazare din țară.

Reinventare sau inovație

Industria hotelieră trebuie să se reinventeze, să investească permanent în infrastructură sau inovație. Și da, primele semnale sunt încurajatoare, dovadă sunt casele de vacanță KUB și glamping-urile. Pentru că toți vrem ceva neobișnuit, un sejur original și mai exotic, vrem să experimentăm ceva diferit. Loc de creștere este în România și, din această intensificare a concurenței pentru hoteluri, nu putem avea decât de câștigat.

Cifrele la nivel european

Conform Eurostat, existau 28.500 de locuri de campare în Europa în 2019, dintre care 70% s-au concentrat în cinci țări: Franța (27%), Regatul Unit

(16%), Germania (10%), Olanda (9%) și Italia (8%). Cele mai multe locuri de cazare din lume sunt în SUA, urmată de Franța.

Sper că ți-a plăcut această analiză despre potențialul mare de creștere pentru casele de vacanță, vilele și cabanele de închiriat. 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This