Ce conține certificatul verde pentru călătoriile în UE și cui i se va elibera acest document? Comisia Europeană a propus astăzi crearea unui certificat digital „Green Pass” pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19.

Certificatul verde digital va servi drept garanție că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului sau s-a vindecat de COVID-19. Certificatul verde va fi disponibil, gratuit, în format digital sau pe hârtie, potrivit euronews.com.

Acest certificat digital pentru călătoriile în UE va include un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea certificatului.

Ce este și cum funcționează certificatul verde Pașaportul UE pentru cei vaccinați- numit oficial Certificat verde digital- va fi gratuit, bilingv, interoperabil, sigur, nediscriminatoriu și disponibil în format digital și fizic prin cod QR.

Scopul său va fi să faciliteze „circulația liberă și sigură” în interiorul UE în timpul pandemiei.

Pașaportul verde digital va cuprinde trei certificate distincte:

*Certificatele de vaccinare, indicând marca vaccinului utilizat, datele și locul inoculării și numărul de doze administrate.

*Certificate de testare negative (test NAAT / RT-PCR sau test rapid antigen).

*Certificate medicale pentru persoanele care s-au recuperat recent după COVID-19.

Statele membre pot decide ce vaccinuri folosesc

Certificatele de vaccinare se vor baza pe serurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Dar, într-o clarificare foarte importantă, Comisia Europeană a spus că statele membre ar putea decide individual dacă acceptă sau nu vaccinuri pe care EMA nu le-a aprobat încă. Țări precum Ungaria desfășoară deja campanii cu serul Sputnik V din Rusia și Shinopharm din China.

„În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții de sănătate publică, cum ar fi testarea sau carantina, acestea ar fi obligate să accepte, în aceleași condiții, certificatele de vaccinare emise în cadrul sistemului certificatului digital verde”, a declarat Comisia într-un comunicat.

„Această obligație ar fi limitată la vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.”

Instrumentul va fi valabil în toate țările UE și va fi deschis și pentru Islanda, Liechtenstein, Norvegia, precum și Elveția. Acesta va fi emis cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora, indiferent de naționalitatea lor. În plus, cetățenii non-UE care locuiesc într-un stat UE și vizitatorii care au dreptul de a călători în alte state membre vor avea, de asemenea, voie să solicite certificatul.

Digital, fizic și cu cod QR

Un cod QR va fi cel mai vizibil element al certificatului verde pentru călătoriile în UE.  Codul va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar „informațiile esențiale”, cum ar fi data nașterii, data eliberării, certificatele relevante și un identificator unic.

Pentru a depăși decalajul digital, certificatul va fi disponibil atât în format digital și cât și fizic (pe hârtie) și va fi afișat în două limbi: limba oficială a statului membru emitent, precum și engleza. Comisia nu va crea o bază de date de la zero, ci va construi un așa-numit „gateway” și va sprijini statele membre să dezvolte software pe care autoritățile naționale îl pot utiliza pentru a verifica toate semnăturile certificatelor din Uniunea Europeană. Datele personale nu vor fi păstrate de țara de verificare.

Statele pot impune restricții deținătorilor de certificate de călătorie

Certificatul UE va facilita circulația transfrontalieră pentru muncă și turism, dar aceasta nu va scuti automat titularii de la respectarea restricțiilor de sănătate publică în vigoare. Prin această propunere, CE vrea să evite discriminarea persoanelor nevaccinate cărora le sunt eliberate certificatelor verzi de călătorie dacă și-au revenit de pe urma COVID-19 și au anticorpi și celor care au un test negativ.

Cu toate acestea, CE acordă statelor membre dreptul de a impune restricții chiar și celor care dețin astfel de certificate, cu condiția să informeze Comisia în prealabil.

O soluție temporară

Punerea în aplicare a certificatului la nivelul UE este anticipată cu nerăbdare de țările dependente de turism, cum ar fi Spania, Grecia și Croația, care au nevoie de o revenire a sectorului în această vară pentru a redresa economiile lor grav deteriorate.

Așadar, certificatul verde pentru călătoriile în UE va fi gratuit, digital sau pe hârtie, în două limbi și va conține un set de date esențiale recunoscut de toate statele membre.

Pentru a preveni discriminarea împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unui certificat de vaccinare interoperabil, ci și a certificatelor de testare COVID-19 și a certificatelor pentru persoanele care s-au recuperat de la COVID-19, punctează ec.europa.eu.

Pentru a fi operațional înainte de vară, această propunere de introducere a unui certificat verde pentru călătoriile în UE are nevoie de adoptarea rapidă de către Parlamentul European. 

UPDATE

Pașaportul verde de vaccinare, după 15 iunie 2021

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, coordonatorul noului grup de lucru pentru producerea vaccinului în UE, a dezvăluit prototipul pașapoartelor UE “de vaccinare”. În timpul unui interviu pentru canalul de radio și TV RTL LCI, Breton a spus că noile documente care vor dovedi faptul că un călător a fost vaccinat, recuperat de la COVID-19 sau are un rezultat al testului negativ (în situația în care niciuna dintre primele două situații nu a avut loc) va fi eliberat cetățenilor UE undeva la mijlocul lunii iunie, în varianta ideală.

„Din momentul în care putem fi siguri că fiecare european care dorește să fie vaccinat va avea acces echitabil la vaccin, așa cum se va întâmpla în următoarele două-trei luni, va fi bine să aveți un certificat de sănătate care să demonstreze starea dumneavoastră. ”, a spus comisarul, citat de schengenvisainfo.com.

Prin includerea tuturor celor trei situații posibile într-un singur document, Comisia Europeană intenționează să evite discriminarea persoanelor nevaccinate.

Cum arată și de date conține certificatul verde pentru călătoriile în UE

Certificatele vor conține informații precum numele, data nașterii, data eliberării, informații despre vaccin / test / recuperare și un identificator unic scanabil al certificatului.

sursa foto Pixabay.com

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This