Membrii parlamentului Uniunii Europene doresc ca țările blocului comunitar să impună măsuri uniforme de călătorie pentru vară, printre altele, și crearea unui certificat digital de vaccinare care să servească special pentru călătorii.

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa în pofida pandemiei de COVID-19 vor fi disponibile probabil înainte de vară, a declarat cancelarul german Angela Merkel după un summit virtual al UE, transmite Reuters.

Trei luni pentru a crea o bază tehnică

„Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat de vaccinare digitală”, a declarat A. Merkel într-o conferință de presă joi. Ea a adăugat că Comisia Europeană ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente.

De altfel, Comisia pentru transport și turism a Parlamentului UE a votat, pe 25 februarie 2021, un proiect de rezoluție pentru stabilirea unei strategii a UE pentru un turism durabil.

Reducerea temporară a TVA

Proiectul de rezoluție, care a fost adoptat cu 47 de voturi pentru și doar două împotrivă, îndeamnă statele membre ale UE să includă sectoarele turismului și călătoriilor în planurile lor de redresare. Se recomandă, de asemenea, reducerea temporară a TVA pentru întreprinderile din aceste sectoare, potrivit schengenvisainfo.com. Comentând rezoluția, raportoarea Parlamentului European (PE), Cláudia Monteiro de Aguiar, a declarat că Comitetul dorește ca UE să evite orice erori din trecut prin impunerea, înainte de vară, a unor măsuri uniforme de călătorie, cum ar fi un protocol UE pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare și o așa numită “ștampilă sanitară” europeană.

„Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de această pandemie. Trebuie să fie inclus în mod corespunzător în planurile de redresare ale statelor membre și să existe un mecanism care să arate clar că beneficiază de sprijinul UE ”, a spus raportorul PE.

Carantina, doar în ultima instanță

Proiectul de rezoluție prevede un protocol al UE privind siguranța sănătății pentru testare înainte de plecare și, printre altele, constată că cerința de carantină ar trebui aplicată doar în ultimă instanță.

Certificatul de vaccinare, alternativă la testele PCR

Acesta insistă asupra faptului că un certificat comun de vaccinare UE ar putea fi utilizat ca alternativă la testele PCR și cerințele de carantină, „odată ce există suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul”.

Comisia UE ar putea să introducă un sigiliu de certificare a igienei în UE pentru a certifica standardele minime de prevenire și control al virusului COVID-19. Acest sigiliu ar putea contribui la restabilirea încrederii consumatorilor în sectoarele turismului și călătoriilor.

Pentru ca rezoluția să fie adoptată,  plenul Parlamentului trebuie să voteze pentru aceasta până la sesiunea din a doua jumătate a lunii martie.

Ideea așa-numitelor „pașapoarte de vaccinare” sau „certificate de vaccinare” a câștigat mult teren în ultimele luni, după ce mai multe state membre UE au avertizat că vor stabili astfel de documente și le vor acorda cetățenilor lor complet vaccinați împotriva COVID-19. Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a solicitat, printr-o scrisoare, instituțiilor UE să lucreze la introducerea unui certificat de vaccinare împotriva coronavirusului pentru a facilita călătoriile intracomunitare. De atunci, ideea a câștigat sprijinul multora, inclusiv a președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen. Deja multe alte țări au instituit astfel de documente sau lucrează la introducerea acestora, printre care Danemarca, Cehia, Grecia, Ungaria, Cipru, Estonia, Portugalia, Italia, Islanda, Slovacia, Polonia, Spania și Suedia.

Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This