Ce state subvenționează vacanțele cetățenilor lor sau au diferite programe de susținere și de ce o fac în perioada de pandemie COVID-19? Un articol pe această temă apărut în The Economist își pune întrebarea dacă aceasta este cea mai bună metodă a promova turismul intern. Măsura capătă tot mai mulți susținători la nivel global.

S-a întors roata

Am scris acum ceva vreme că unele destinații turistice precum Cinque Terre, Santorini, Machu Pichu, Islanda au încercat să oprească afluxul prea mare de vizitatori. Venețienii se plângeau de multă vreme că un surplus de turiști și că orașul s-a transformat într-un Disneyland istoric. În 2018, consiliul municipal a ridicat turnicheți pentru a controla cei 40 milioane de vizitatori în fiecare an. În 2019, „La Serenissima” a făcut un pas mai departe și a anunțat planurile de taxare a vizitatorilor care trec prin aceste porți cu până la 10 € pe zi.

Turismul internațional, scădere de 60-80 la sută în 2020

În prezent, e evident că problema Veneției nu este că sunt prea mulți turiști, ci că sunt prea puțini. Pandemia COVID-19 a provocat o prăbușire a călătoriilor internaționale. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) prognozează că turismul internațional va scădea cu 60% la nivel global în 2020 dacă situația nu se înrăutățește. Dacă vine al doilea val al pandemiei și întârzie redresarea economică, turismul internațional se va diminua cu până la 80%. Așadar, mai multe guverne, inclusiv cel din Italia, încearcă noi metode radicale de “reînviere” a industriei turistice: prin plata unor subvenții directe. Însă, îndoielile cu privire la faptul că aceasta este o modalitate bună de a cheltui banii contribuabililor se înmulțesc.odată cu majorarea cazurilor de COVID-19 în zonele turistice europene, crescând riscul unor reguli de carantină impuse brusc, , punctează The Economist.

Bonus de vacanță în Italia

Guvernele au căutat mult timp să ajute industria în mod indirect, cu subvenții pentru aeroporturi și alte infrastructuri care ajută turismul, cu acordarea unui nivel de TVA mai mic pentru hoteluri și restaurante. Acordarea de sume de bani vizitatorilor sau de tichetelor de cheltuieli este o abordare nouă, măsură care prinde tot mai mulți susținători.

În iunie, Italia a prezentat o schemă de „bonus de vacanță” în valoare de 2,4 miliarde de euro, în cadrul căreia familiile italiene cu venituri mai mici de 40.000 euro anual primesc până la 500 de euro pentru a-și petrece vacanța în Peninsulă. Pentru a atrage atât străinii, cât și italienii, guvernul regional al Siciliei a aprobat recent cheltuirea a 75 de milioane de euro pe bonuri rambursabile pentru cazare, tururi ghidate, bilete de muzeu, etc. și multe altele. Programul de vouchere „See Sicily” e în curs de lansare și poate fi consultat aici

Ce state subvenționează vacanțele? Scheme de bonuri sunt de asemenea implementate în Islanda, Coreea de Sud, Taiwan și Thailanda.

Pentru a reduce temerile călătorilor obișnuiți, Cipru a promis că va face față costurilor de carantină, de îngrijire a sănătății și de vacanță a oricărui vizitator care contractează virusul pe teritoriul său.

Go to Travel în Japonia

Și poate cel mai ambițios și costisitor dintre toate este „Go To Travel” al Japoniei, lansat pe 22 iulie. Guvernul va plăti până la jumătate din costul călătoriilor în țară, programul având un buget de 12,6 miliarde yeni. Se oferă subvenții de până la 50 la sută pentru cheltuielile japonezilor.pentru transport, cazare în hoteluri, restaurante, atracții turistice și diverse cumpărături. Condiția este să fie toate în Japonia. Tokyo este exclus din campanie, din cauza numărului tot mai mare de cazuri de coronavirus. Aceasta înseamnă că rezidenții Tokyo și cei care călătoresc către și dinspre Tokyo nu vor fi eligibili să primească reduceri.

Unul din patru angajați lucrează în turism

Este ușor de văzut de ce politicienii doresc să susțină comerțul turistic: este un angajator mare. În ultimii cinci ani, potrivit Organizației Mondiale a Turismului (OMT), sectorul a creat unul din patru noi locuri de muncă la nivel global. Oficiali ai OMT au calculat că, dacă călătoriile internaționale vor scădea la jumătate în acest an, 121 milioane de locuri de muncă vor fi pierdute și venituri globale în valoare de 3,4 trilioane de dolari se vor pierde. Politicienii ‘ar putea crede”, de asemenea, că subvențiile pentru turismul intern vor fi populare la alegătorii înfocați de călătorii după luni de carantină și restricții.

Împotriva subvențiilor

Dar subvențiile nu se dovedesc universal populare. Unii le consideră nedrepte. Pentru a evita subvenționarea celor bogați, eligibilitatea schemelor e fi limitată. În Italia, se califică doar gospodăriile cu venituri sub 40.000 EUR pe an. În Coreea de Sud, guvernul plătește „bonusuri de vacanță” suplimentare angajaților companiilor mici care își iau timp liber pentru a călători. Unii beneficiari intenționați se opun, de asemenea, schemelor, temându-se că călătorii ar putea aduce COVID-19 în locuri turistice îndepărtate până acum puțin afectate de boală. „Go to travel” este nepopular în Japonia, majoritatea oamenilor considerând că nu era momentul său.

În plus, multe persoane își pot permite, fără îndoială, o călătorie, consideră The Economist. Economiile gospodăriilor au crescut rapid atât în America cât și în Europa, în pandemie, Și în România au crescut economiile rezidenților pe vreme de pandemie, la un nivel record. 

Voucherele de vacanță în România

Ce state subvenționează vacanțele? În România, se acordă deja de câțiva ani vouchere de vacanță personalului bugetar și nu numai. Valabilitatea voucherelor de vacanță emise în 2019 a fost prelungită, pe fondul pandemiei COVID-19, până pe 31 mai 2020. Trebuie amintit că, anii trecuți, voucherele au fost contestate pentru că au condus la creșterea prețurilor și tarifelor la serviciile pe piața turistică internă. În plus, cererea a fost puternic distorsionată mai ales în vârf de sezon.

Agențiile cer ajutor urgent

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a adresat o nouă scrisoare deschisă Guvernului prin care solicită Executivului să acționeze concret și rapid prin adoptarea în regim de urgență a unor acte normative care ar ajuta industria să treacă peste această perioadă. Proiectul privind garantarea de către Stat a voucherelor compensatorii pentru serviciile de călătorie anulate din cauza restricțiilor de circulație este vital pentru agențiile grav afectate de restricțiile de călătorie. “Acesta este un ajutor în formă, nu în fond. Obligațiile pe care le avem față de clienți rămân, conform legislației în vigoare. Garantarea voucherelor e menită să ofere încredere clienților noștri atunci când le este propusă alternativa la rambursarea sumelor încasate”, spune Dumitru Luca, președintele ANAT. În plus, acordarea de granturi industriei ar permite menținerea agențiilor de turism pe linia de plutire. Aceste granturi trebuie raportate la rulajul companiei și pot fi plafonate proportional cu volumul taxelor achitate de firma respectivă la bugetul de stat în anul 2019, punctează reprezentantul ANAT.

Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune! 

Articolul „Ce state subvenționează vacanțele cetățenilor și de ce o fac” a fost interesant sau nu?  Așteptăm părerea ta!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This