Certificatul verde digital propus de CE, numit de Parlamentul European (PE) Certificatul UE COVID-19, intră în negocieri între instituțiile UE pentru un acord înaintea începerii sezonului estival.

Garanția că titularii nu vor intra în carantină

Membrii PE au votat pe 28 aprilie 2021 (rezultatul fiind anunțat astăzi) că documentul denumit “Certificatul UE COVID-19” care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 ar trebui să asigure titularilor garanția statelor UE că nu vor intra în carantină.

Este necesar un test accesibil și gratuit

De asemenea. membrii PE spun că este necesar un test universal, accesibil, în timp util și gratuit în toată UE și insistă că aceste Certificatele UE COVID-19 nu sunt documente de călătorie.

Propunerea PE a fost aprobată de 540 de europarlamentari, în timp ce 119 au votat împotriva și alți 31 s-au abținut.

Termen de valabilitate limitat

Potrivit unui comunicat de presă al PE, certificatul UE COVID-19 ar trebui să fie în vigoare pentru maximum 12 luni. Noul „certificat UE COVID-19” – “ar trebui să fie în vigoare timp de 12 luni și nu mai mult”, se arată în comunicatul PE.

Nu sunt documente de călătorie

Se reiterează, de asemenea, faptul că aceste certificate nu ar trebui să servească drept documente de călătorie sau să devină o condiție prealabilă pentru călătorie, lucru care a fost semnalat anterior de către Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului în timpul unei reuniuni la mijlocul lunii aprilie.

Mai târziu, Consiliul Uniunii Europene a atras atenția asupra acestei preocupări, avertizând că Comisia nu trebuie să permită certificatelor să devină o condiție prealabilă „de facto” pentru călătorie. Potrivit comunicatului PE, statele membre ar trebui să accepte certificatele de vaccinare emise în celelalte state membre pentru cetățenii care au fost complet vaccinați cu unul dintre vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), spun deputații europeni. Statele membre vor decide dacă acceptă și certificate de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Garanții de protecție a datelor

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, la fel și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele personale obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală stabilită la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii europeni să își poată exercita drepturile de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This