Care sunt informațiile oficiale și modificările de ultimă oră privind condițiile de călătorie în Grecia după 1 iulie 2020. Pe scurt, toți cei care intră în Grecia pe cale terestră, aeriană sau maritimă, vor trebui să completeze un formular cu minim 48 de ore înainte de a intra în Grecia. Este vorba de formularul de localizare a pasagerilor (PLF), care, odată completat online (link aici), va genera un cod QR. Codul QR primit după completarea formularului trebuie prezentat la graniță, fie pe telefon, fie printat.

Verificări în punctele de intrare în Grecia

Formularul PLF este esențial în planificarea călătoriei în Grecia. Toți călătorii sunt obligați să-l completeze cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în Grecia. Vor trebui furnizate în chestionar date personale esențiale (data nașterii, numărul pașaportului, numărul autoturismului – dacă e cazul, etc) și informații detaliate despre punctul de plecare, durata sejururilor anterioare în alte țări și adresa șederii în Grecia. Aceasta din urmă e esențială pentru măsura izolării timp de 24 de ore, în caz că sunteți testat și va trebui să așteptați rezultatul.

Un program informatic decide cine va fi testat aleator

-PLF-urile sunt disponibile în aplicația Visit Greece și pe travel.gov.gr. Pentru a proteja sănătatea tuturor, medicii și inginerii greci au dezvoltat un program de analiză și evaluare a datelor epidemiologice, pe baza căruia vizitatorii vor fi supuși unui test de probă pentru Covid-19 la sosire, se arată pe site-ul oficial al ministerului elen de turism.
-Acești vizitatori vor trebui să urmeze instrucțiunile Secretariatului General pentru Protecția Cetățenilor.
-Astfel, pasagerii avioanelor, ai autoturismelor, trenurilor, autocarelor, feriboturilor și vaselor de croazieră vor avea obligația de a completa formularul PLF pentru intrările în Grecia care au loc până luni, 31 august 2020.
-PLF-ul e disponibil, deocamdată, doar în engleză. Informațiile furnizate de pasageri vor fi verificate încrucișat, pentru a determina dacă sunt reale sau nu.

Ce se întâmplă cu cei testați de COVID-19

Una dintre informațiile oficiale privind condițiile de călătorie în Grecia este ce se întâmplă cu cei testați. Astfel,
*Până când rezultatele screeningului sunt disponibile, persoanele testate pentru depistarea SARS-CoV-2 sunt obligate să se autoizoleze la adresa destinației declarate în formularul PLF. Datele PLF sunt introduse într-un sistem conectat la registrul COVID pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care cineva are rezultat pozitiv.
*Transportul pentru cazarea la punctul de autoizolare va fi asigurat de turist.
*Statul grec nu acoperă costurile hotelului în care un călător va sta până când apar rezultatele testelor de screening. Călătorii stau în izolare la hotelul ales de ei, până la ieșirea rezultatelor testelor lor și își acoperă propriile cheltuieli cu hotelul.
*Proprietarii unităților de cazare vor fi informați cu privire la autoizolarea călătorilor.

Statul grec va acoperi costul carantinei obligatorii de 14 zile

*În caz de diagnostic pozitiv, statul grec acoperă costul carantinei obligatorii de 14 zile (cazarea, mesele, transportul și îngrijirile medicale).
*Transportul la hotelul unde turistul va fi în carantină timp de 14 zile este organizat de către statul grec, urmând toate protocoalele de securitate igienice necesare. Hotelurile în care sunt carantinați cei depistați pozitiv sunt alese de statul grec. 
*Dacă un călător din UE are Covid-19 și necesită îngrijiri medicale, “toate cheltuielile relevante vor fi acoperite în conformitate cu reglementările și liniile directoare ale UE”.

Cei testați pozitiv se vor înțelege cu hotelul sau agenția

*În ceea ce privește zborul de întoarcere al unui călător pozitiv pentru Covid-19, Ministerul Turismului grec informează că turistul “va trebui să aranjeze acest lucru cu compania aeriană”.
*Dacă un călător e testat pozitiv pentru Covid-19, va trebui să se descurce singur cu hotelul său pentru a anula rezervarea sau pentru a obține un voucher.
*Dacă un călător se îmbolnăvește de COVID1-19 în timpul șederii sale în Grecia, există două proceduri:
A) dacă nu are nevoie de spitalizare (este asimptomatic sau are simptome ușoare) – în opinia medicului care îl vede (medicul hotelului, medicul privat, medic de la spital) – rămâne la hotelul de carantină timp de 14 zile.

B) dacă are nevoie de spitalizare – în opinia medicului care îl vede – i se oferă îngrijiri medicale complete la unul dintre spitalele din Grecia.
Guvernul grec solicită agenților de turism și hotelurilor să ofere flexibilitate maximă în această perioadă de incertitudine a clienților și a reglementărilor. Grecia va acoperi transferul la spital și costurile medicale, precum și șederea în hotelul de carantină, dacă este nevoie.
*Dacă există un focar pe o navă de croazieră sau un vas care leagă o insula greacă de continent, vom “izola pasagerii infectați și vom testa restul pasagerilor pentru a le asigura siguranța”.l

Grecia poate revizui condițiile de călătorie în funcție de evoluția epidemiei

În colaborare cu partenerii săi din Uniunea Europeană, Grecia își păstrează dreptul de a-și revizui politica asupra acestor chestiuni pe baza evoluțiilor și a datelor epidemiologice.
Site-ul Protecției Civile elene prezintă protocoale specifice celor care sosesc în Grecia, fie cu avionul, pe mare, fie prin granițele terestre sub legătura formularului PLF. De asemenea, turiștii primiți trebuie să poarte măști și mănuși în timp ce respectă aceste reglementări și să se distanțeze fizic.

Doar un punct de intrare terestră până pe 15 iulie 2020

În baza deciziei autorităților elene, în perioada 1-15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul Republicii Elene în scop turistic este permis doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elenă), informează Ministerul român al Afacerilor Externe. La alte treceri de frontieră, intrarea este permisă numai pentru călătorii esențiale, potrivit Ministerului grec al Turismului. E esențială “o călătorie din motive profesionale, de sănătate sau din alte motive speciale, în timp ce o călătorie neesențială este destinată recreerii”.

http:// Booking.com

Condițiile de intrare în Grecia se pot modifica fără niciun preaviz

MAE punctează că la intrarea în Republica Elenă, străinii sunt obligați să prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit. Testările se fac aleatoriu, persoana supusă testului fiind obligată să aștepte 24 de ore la adresa declarată în formular, rezultatul testului. De asemenea, MAE anunță că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, funcție de numărul de numărul de noi cazuri de Covid – 19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

De reținut aceste informații oficiale privind condițiile de călătorie în Grecia

Codul QR este obligatoriu la vamă. Se obține doar după completarea declarației PLF. 
După ce a fost testat, pasagerul este liber să se deplaseze la destinația finală, unde va aștepta rezultatul testului 24 ore.
În cazul unui rezultat pozitiv, acesta va fi contactat de către autoritățile elene și plasat în carantină pentru 14 zile, costurile fiind suportate de către statul grec.
Pentru semnalările/informațiile referitoare la COVID-19, este instituit un număr de urgență (1135), operațional 24/24 ore, precum și o hartă interactivă cu informații actualizate: https://coronavirus.pineza.eu/.

http:// Booking.com

UPDATE : Formularul PLF, cu 24 ore înainte

*Începând cu 9 iulie 2020, călătorii trebuie să completeze formularul PLF cu cel puțin 24 de ore înainte de a intra în Grecia, față de cele 48 de ore instituite la 1 iulie.

Turiștii vor primi un e-mail de confirmare a transmisiei PLF. Codul de răspuns rapid (QR) unic în ziua sosirii programate în Grecia va fi anunțat tot prin e-mail. 

*Dacă călătorii intenționează să aibă mai multe escale în Grecia, trebuie să declare în PLF acest lucru și să raporteze atât destinația inițială cât și itinerariul lor de călătorie pentru următoarele 7 zile

*De asemenea, toți cei care intră în Grecia prin singurul punct terestru de trecere a frontierei deschis, respectiv Kulata-Promachonas vor fi testați CODID-19. Aceeași situație e foarte probabilă și cu cei care vin cu avionul, având în vedere relatările turiștilor care au ajuns în Grecia cu curse charter.

UPDATE  Test PCR obligatoriu efectuat cu 72 de ore înainte pentru sosirile cu mașina

Începând cu marți, 14 iulie 2020, la ora 06.00 (GMT + 3), toți călătorii care intră în Grecia din motive neesențiale prin stația de frontieră Promachonas sunt obligați să prezinte la sosire un rezultat negativ al testului molecular (PCR) pentru COVID-19, efectuat. cu 72 de ore înainte de intrarea lor în Grecia.

UPDATE. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate de Ministerul Sănătăți,(link aici), iar certificatele care atest]ri rezultatul negativ COVID-19 trebuie să fie emise în limbile greacă sau  engleză. Certificatele trebuie să conţină numele şi prenumele persoanei testate, seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective, potrivit MAE. Testele sunt necesare începând cu 15 iulie, ora 06.00. 

Condițiile de călătorie în #Grecia pe timp de pandemie se modifică imprevizibil. Astfel,

UPDATE Măsuri aplicabile începând cu data de 15 iulie 2020, ora 00.01

Începând cu 15 iulie, ora 00.01, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19. E obligatoriu ca testul COVID-19 să fie prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, potrivit site-ului oficial https://travel.gov.gr.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei se aplică în intervalul 15.07 (orele 00.01) – 29.07 (orele 00.01).

Atenție! Potrivit declarațiilor oficiale ale autorităților elene, toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, pot fi modificate sau completate în orice moment, fără preaviz, în funcție de condițiile epidemiologice.

Autoritățile subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Prezentarea testului COVID-19 nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testării aleatorii.

Cetățenii români pot solicita asistență de specialitate ori semnala disfuncționalități la numărul de telefon de urgență al Secretariatului de stat pentru protecția cetățeanului (Call center travel.gov.gr) :+30 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09,00-21,00).

 Nerespectarea carantinei, amendată cu până la 5.000 euro

În continuare, autoritățile elene pot efectuata teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19., aceasta fiind una dintre condițiile de călătorie în Grecia pe timp de COVID-19 După efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în termen de 24 de ore.

Persoana testată este contactată telefonic doar în situația în care rezultatul testului este pozitiv, fiind apoi plasată în carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elen. Refuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții este sancționată cu amendă de până la 5.000 de euro., atenționează MAE

 Accesul pe cale rutieră în Grecia

Accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face în continuare doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elenă). Pentru celelalte categorii de călătorii considerate ca esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esential se poate desfășura prin orice punct de trecere al frontierei (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni).

Ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră:

  • Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
  • Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
  • Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord).
  • O mențiune importantă este ultimele două puncte de frontieră menționate mai sus pot fi închise în orice moment fără preaviz.
 Intrarea în Grecia pe cale aeriană
  • La îmbarcare pasagerii sunt obligați să prezinte, pe lângă documentele de călătorie și bilete și codul QR sau mesajul de confirmare primit, în caza contrar fiindu-le refuzată îmbarcarea la bordul aeronavei.
  • Nu este necesar testul negativ COVID-19 pentru cei care călătoresc cu avionul. 

Măsura completării formularului PLF se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în vama  Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august 2020.

UPDATE Ghid de călătorie în Grecia, publicat de MAE pe 15 iulie 2020, link aici.
UPDATE! Test obligatoriu PCR pentru călătorii cu avionul, din 28 iulie 2020

Condițiile de călătorie în Grecia se schimbă des și imprevizibil. Începând de marți, 28 iulie 2020, și pasagerii zborurilor din România (și Bulgaria) către Grecia vor fi obligați să aibă un rezultat molecular negativ al testului (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea lor în Grecia.

Călătorii trebuie să fie testați de laborator cu RT-PCR de tampon orofaringian sau nazofaringian, anunță oficialitățile elene.

Doar călătorii care au un certificat de rezultat negativ al testului RT-PCR vor fi autorizați să intre în Grecia. Certificatele trebuie să fie scrise în limba engleză și să conțină numele și pașaportul / numărul național de identificare al călătorului.

Laboratoarele care efectuează testarea RT-PCR ar trebui să fie: laboratoare naționale de referință, laboratoarele naționale de sănătate publică sau private acreditate de autoritățile naționale de acreditare .Certificatele care nu îndeplinesc criteriile de mai sus nu vor fi acceptate. Falsificarea certificatelor este pedepsită de legea greacă.

Călătorii vor trebui să completeze și să trimită formularul PLF și pot fi supuse testării aleatorii la sosirea la granița greacă.

* În special marți, 28 iulie și miercuri 29 iulie, călătorii care nu au avut timp să fie testați înainte de plecare vor fi testați de autoritățile competente elene la sosirea în Grecia.

ACTUALIZARE. TESTUL negativ COVID-19 nu e necesar pentru copii sub 10 ani

Ambasada Greciei la București anunță, pe pagina sa oficială de Facebook, că NU este obligatoriu testul negativ COVID-19 pentru copii de până la 10 ani. Măsura ar putea intra în vigoare pe 17 august 2020 și se referă la familiile care sosesc în Grecia cu avionul sau cu mașina.

UPDATE  Testul negativ, obligatoriu până pe 31 august 2020

Testul negativ COVID -19 PCR cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie este necesar pentru pasagerii care sosesc cu avionul și cu autoturismul din România până pe 31 august 2020.

Sper că te-a informat  pe deplin articolul „Modificări de ultimă oră privind condițiile de călătorie în Grecia” și că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând.

Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This