Cum ar putea arăta turismul după COVID-19? Ne vom mai simți în siguranță în vacanțe și călătorii? Se vor scumpi călătoriile de orice fel sau, din contră, vor fi mai accesibile dat fiind că cererea e la un nivel mic? Iată câteva întrebări pe care cei din industria ospitalității și pasionații de vacanțe și călătorii și le pun. Și la care încearcă să răspundă acest articol.

La ce măsuri de siguranță se gândesc hotelierii spanioli

Hotelierii din Spania, țară unde turismul asigură din 15 % din PIB, se gândesc la reorganizarea spațiilor comune din hotel pentru a minimiza contactul cu alte persoane. De asemenea, se dorește și folosirea de echipamente de protecție pentru personal și reducerea numărului de mese din restaurante, pentru a se obține o distanță mai mare între ele.

Certificate „Hotel Covid Free”

Potrivit El Pais, Asociația Hotelurilor de Business din Madrid lucrează, de asemenea, la o propunere pentru un certificat „Hotel Covid Free”, care să fie oferit unităților care îndeplinesc cerințele de securitate a sănătății. În timp ce unii hotelieri și proprietari de baruri și restaurante se tem că nu-și vor reveni după criză, unii își fac deja planuri de relansare, siguranța fiind elementul central.

Teste rapide pentru oaspeți

Când oaspeții ajung la Plaza España Design, un boutique hotel din Madrid, vor trebui să fie supuși unui test rapid COVID-19 pentru a verifica dacă au coronavirus, explică Pérez Jiménez, marketing manager al unei companii hoteliere.

Echipamente de protecție

Dacă un oaspete este sănătos, va merge la recepție și va primi un kit “de bun venit” cu echipamente de protecție personală: mănuși, mască de față și gel de dezinfectant pentru mâini. Iar camerele hotelului vor fi supuse celor mai stricte măsuri de igienă. “Până și telecomanda televizorului va fi acoperită din plastic și aproape fiecare colț al camerei va avea distribuitoare cu dezinfectant”, explică Pérez Jiménez. Instalarea de uși glisante automate și amplasarea de dozatoare cu dezinfectanți reprezintă alte măsuri pe care este de așteptat să le ia hotelierii și nu numai.

Bufetul suedez ar putea dispărea

Micul dejun de tip bufet suedez va dispărea și ar putea fi înlocuit cu un coș cu fructe și iaurt pe care oaspeții le vor colecta urmând un traseu marcat. Iar materialele textile nu vor mai fi folosite pentru a șterge mesele din restaurantele hotelului. În viitor, chelnerii vor trebui să folosească produse de curățat cu aburi.

Viitorul barurilor și restaurantelor

Acest tip de plan este ambițios și scump și doar câțiva giganți hotelieri din Spania au resurse pentru a se reinventa ca spații sigure pentru clienți, punctează El Pais. Proprietarii de baruri, restaurante și baruri pe plajă, cunoscuți în Spania sub numele de chiringuitos, sunt mai puțin optimiști în ceea ce privește viitorul lor. Deocamdată, majoritatea au exclus modificările radicale ale afacerilor lor, dar unii au investit în ecrane de protecție.

Reducerea capacității restaurantelor și barurilor și cumpărarea de ecrane pentru a separa o masă de alta reprezintă unele dintre măsurile de limitare a contaminării cu COVID-19 avute în vedere de proprietarii spanioli din domeniul HORECA.

Pașaportul de sănătate, obligatoriu?

Grecia se pregăteşte să-i întâmpine pe turiştii străini și își propune să-și deschidă frontierele în luna iulie, dar sosirile vor fi restricționate. Ministrul grec al Turismului, Charis Theocharis, a declarant pentru BBC că deschiderea frontierelor va fi una graduală și că turiștii străini „nu vor putea veni din orice destinaţie”, informează Greek Reporter. La începutul săptămânii trecute, Theocharis a anunţat că autoritățile din Grecia intenționează să solicite introducerea unui „pașaport de sănătate”, care va servi drept dovadă că o persoană nu este infectată cu COVID-19.

Sezon restrâns

Ministrul a spus că Grecia va avea un sezon turistic de doar trei luni în acest an, între iulie și septembrie. Cu toate acestea, cea mai mare provocare pentru Grecia, unde turismul reprezintă 20 % din PIB, va fi să stabilească exact cine şi cum va putea intra în ţară. Oficialul grec a adăugat că există o “discuție continuă la nivelul Uniunii Europene” pentru a stabili modalitățile prin care cetățenii UE vor avea voie să plece în vacanțele lor anuale în acest an

Reglementări la nivelul UE

“Dacă ne gândim la posibilitatea de a călători anul acesta, aceasta trebuie să fie în conformitate cu noi reguli specifice”, a mai declarat  Theoharis, pentru The Guardian. Chiar și cei care vor dori să plece în vacanță în această vară vor fi întâmpinați cu reguli noi, unele chiar surprinzătoare. „Trebuie să avem noi reguli pentru hoteluri, noi reguli pentru plaje, reguli noi pentru piscine, noi reguli la bufetul pentru micul dejun, noi reguli pentru autobuzele turistice,” a declarant Theoharis

Noile reglementări din Europa vor fi în centrul discuțiilor dintre miniștrii turismului din UE, potrivit The Guardian. Măsurile de securitate inclusiv certificatele de imunitate Covid-19, vor fi pe ordinea de zi.

Posibilitatea ca pasagerii avioanelor să fie supuși verificărilor de temperatură și testelor de sânge înainte de zbor este, de asemenea, destul de mare în acest an.

„Coridoare turistice” în Croația

În Croația, se are în vedere instituirea unor„coridoare turistice” pentru sezonul următor, transmite EuroNews. Sectorul turistic al Croației, care reprezintă 20% din PIB, a fost afectat în special de pandemie. Incoming-ul (sosirea vizitatorilor străini în țară) asigură 90 % din veniturile din turismul croat. De exemplu, turiștii cehi care vor să vină în Croația vor trebui să obțină un certificat de sănătate care să ateste că nu sunt infectați. Acestora li se va permite să călătorească în Croația pe cale aeriană sau rutieră.

Măsuri de atragere a turiștilor

Autoritățile locale din Sicilia, Italia, tentează călătorii curajoși cu diferite beneficii financiare pentru a spune „Ciao!” de pe insula dominată de vulcanul Etna. Guvernul regional este atât de dornic să reînvie turismul, odată ce carantina va fi ridicată, încât acordă stimulente financiare pentru turiști aventuroși. Acestora le va plăti o bucată generoasă din vizita lor: voucherele pot acoperi una din trei nopți petrecute la un hotel insular, se renunță la toate taxele de intrare la muzee și site-uri istorice., anunță The Times. În plus, se acoperă jumătate din biletul de avion al turiștilor dispoziție pe site-ul oficial turistic al Siciliei. Bugetul Siciliei pentru aceste stimulente este de 50 de milioane de euro.

Industria turistică din Sicilia și din toată Italia au mare nevoie nu doar de guri mari de oxigen ci și de tot ajutorul pe care îl pot obține, pentru că asigură 13 la sută din PIB.

Șezlonguri la distanță sigură

Pentru cei ce se gândesc la plajă, vor trebui să se adapteze unor reguli noi. Șezlonguri așezate la distanțe mari, de aprox. trei metri unul de altul, purtarea măștilor și numărul limitat al oamenilor care vor intra în apă vor fi câteva dintre noile realități ale verii care vine. Rămâne de văzut dacă și când se vor aplica aceste măsuri și câți vor mai pleca în vacanțe și călătorii în acest an. Pentru că mobilitatea noastră depinde în mare măsură de măsurile care vor fi luate de companiile aviatice, la fel de grav afectate și ele de pandemie. Cum va arăta turismul după COVID-19? Mai rămâne o  întrebare Când și (dacă) vom putea călători liberi? 

Sper să putem răspunde, cât mai repede, cu „da” la această ultimă întrebare. Până atunci, stai acasă, călătorește din fotoliu. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune !

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #noistămacasă #vafibine #dupăcovid #travelblooger #recomandări #stămacasă

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This