Un studiu relevă ce sumă alocă românii în vacanțe și călătorii pentru o masă în oraș. Astfel, 73% dintre călătorii români sunt dispuși să plătească mai mult pe mesele în oraș în timpul unei vacanțe comparativ cu obiceiul de a ieși în oraș în localitatea de reședință..Procentajul este cu atât mai relevant cu cât devansează toate celelalte 21 de naționalități participante la sondajul efectuat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro

Călătorii consideră că mâncarea este un indicator important al calității vieții, prin urmare capătă și o pondere mai mare în bugetul alocat unei vacanțe. Tendința de a cheltui mai mult pe mâncare și băuturi nu se observă la fel de mult și la locuitorii altor țări care au răspuns la chestionar: doar 52% dintre danezi, finlandezi sau ruși ar fi dispuși să lase mai mulți bani în restaurantele din orașele în care călătoresc.

Cei care se apropie cel mai mult de obișnuințele noastre din acest punct de vedere sunt respondenții din Columbia și Mexic, fiecare cu un rezultat de 70 de procente.

Mâncarea locală te ajută să înțelegi mai bine cultura locului vizitat

89% dintre români consideră, pe bună dreptate, că mâncarea locală îi ajută să înțeleagă mai bine cultura locului vizitat. Călătorii își doresc de la vacanța lor mai mult decât să se relaxeze într-un singur loc, fără să facă nimic. Descoperirea obiceiurilor și particularităților culturale din țările pe care le vizitează sunt parte din obiectivul unei vacanțe de succes. Atingerea acestuia se realizează și prin experiențe gastronomice, după părerea celor mai mulți dintre participanții la sondaj. Totodată, alegerea restaurantelor care să facă aceste experiențe cât mai relevante este un pas important, iar românii sunt din nou conducători în topul celor care se inspiră citind bloguri (19%). La coada acestui clasament se află călătorii din Austria și Olanda, dintre care doar 4% au afirmat că aleg restaurantele pe care le vizitează în vacanțe citind un blog.

Cum aleg românii un restaurant

Cei mai mulți dintre respondenți își doresc să găsească restaurante bune în apropierea hotelului în care sunt cazați. Un procent semnificativ, de 41%, caută locuri atractive în care pot servi prânzul sau cina în aer liber, spre deosebire de 2% dintre participanții italieni la acest studiu.

Un alt factor important în alegerea restaurantului îl reprezintă recenziile altor clienți sau recomandările personalului hotelier. O parte a călătorilor români caută restaurante care acceptă animale de companie sau care au servicii sau diferite atracții pentru copii.

Cât alocă un român pentru o masă la restaurant

Prețul unui meniu este și el important în acest proces, chiar dacă va fi mai mare decât acasă. Un sfert dintre participanții la studiu spun că alocă între 81 și 120 de lei/ persoană pe un meniu în timpul vacanței, iar alți 15% au afirmat că de obicei plătesc între 161 și 320 de lei/ persoană pentru un meniu.

Prețurile studiate arată că în România costul mediu al unui meniu cu trei feluri de mâncare pentru o persoană, într-un restaurant de nivel mediu, este de 50 lei (locul 57 din 86 de țări analizate). Același top situează pe primele poziții Islanda (210.56 lei), Elveția (209.67 lei) și Norvegia (198.2 lei),.

Printre cele mai ieftine meniurui se regăsesc cele din Indonezia (22.43 lei), India (21.19 lei) și Nepal (18.94 lei). Pe o poziție interesantă în acest clasament se află Turcia (locul 80), o țară foarte vizitată de români, mai ales în sezonul estival, unde prețul mediu al meniului este de 28.99 lei.

Despre studiu

Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate în ianuarie 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de țări. Din aceștia au fost 1.006 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Statistica prețurilor medii din restaurante a fost preluată de pe numbeo.com pe 15.04.2019, iar valorile pot suferi modificări.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #top2019  #travelblogger #studiu #inspiratie 

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

 

Pin It on Pinterest

Share This