Despre acele experiențele gastronomice unice pe care merită să le testezi în Viena pentru că sunt doar ale locului. Acestea îți creează legături mai strânse cu obiceiurile, istoria și cultura Vienei și a Austriei.

Viena s-a plasat, șapte ani la rând, pe primul loc la nivel global în ceea ce privește calitatea vieții rezidenților. Viena are multe de oferit și turiștilor, de la muzică și artă la istorie și distracție, chiar și în familie, încât nu poți să le vezi și testezi pe toate cele care contează de la prima vizită. Nu are importanță de câte ori vizitezi Viena, de fiecare dată te va surprinde cu ceva nou, care îți încântă simțurile și te îndeamnă să revii.

Iar gurmanzii au și ei de ce să fie atrași la Viena. Dacă sună apetisant un meniu original format dintr-o o bucată de apfelstrudel (ștrudel cu mere) sau o felie de sachertorte (tort cu ciocolată și gem de caise), după o porție de cârnați umpluți și cu carne și cu cașcaval luată, eventual, de la o tonetă situată direct pe stradă sau un șnițel “ca la mama lui” de la un restaurant cu pretenții, sau nu, atunci ar trebui să fii mulțumit de bucătăria din Viena  Sigur, aceste bucate nu sunt cele mai ușoare și după ele merge o cafea, se spune că e bună la digestie, iar vienezii adoră capucino (dar nu-l beau cu frișcă). Un păhărel de lichior Mozart sau un pahar de vin provenind de la podgoriile din regiune sunt și ele parte importantă a meniului cu specific vienez.

Iată experiențele și bucatele cu specific local și cele mai celebre locuri unde te poți bucura de ele

-Gustă adevăratul șnițel vienez-wiener schnitzel. Foarte subțire, bine bătut, cu carnea fragedă în interior și cu învelișul crocant, wiener schnitzel s-a impus mai întâi în Viena acum peste un secol. Nu mai contează că italienii au și ei șnițelul lor-cotoletta alla Milanese-, după o rețetă mai veche! Deși se spune că mâncăm mai întâi cu ochii, faima acestui fel care și-a împrumutat numele Vienei a depășit mult granițele orașului, cu toate că nu arată tocmai elegant. Drumul către farfuriile vienezilor și apoi către cele din întreaga lume a început “în acte” în 1905, într-un restaurant mic din apropierea Catedralei Sfântului Ștefan. Restaurantul Figlmüller este cel care își asumă rolul de a fi inventat șnițelul vienez, succesul a venit și s-a menținut, iar locația restaurantului a rămas aceeași. Porțiile sunt generoase, carnea e bine bătută, wiener schnitzel se servesc cu lămâie, salată și cartofi pai. Deși nu e un meniu de regim, e delicios!

Printre alte restaurante bine cotate pentru șnițelele vieneze sunt și Schnitzelwirt, Skopik & Lohn și Pfarrwirt.

-Mergi la cel mai vechi restaurant din Viena, Griechenbeisl. Bucate vechi, pline de savoare, într-o locație istorică, poți încerca la cel mai vechi han din capitala Austriei, Griechenbeisl. Bucate tipic vieneze și austriace, gătite după rețete vechi, care i-au bucurat și pe Beethoven, Schubert, Wagner, Strauss, Brahms, Mark Twain și pe membriii familiei imperiale.

Griechenbeisl este un pic mai costisitor, dar nu din cale afară, nu e din categoria restaurantelor de fițe de care Viena nu duce lipsă. Se află în centrul istoric al Vienei, pe o străduță pietruită, mărginită de clădiri pitorești.

Printre alte bucate tradiționale care merită testate în Viena este și tafelspitz ( carne de vită fiartă cu legume și condimente în bulion). Se pare că Franz Iosif I, împăratul Austriei, adora tafelspitz și că nu rata acest fel la nicio masă. 

Încearcă apfelstrudel–ștrudelul cu mere! Cine ar fi sus că un desert de casă atât de simplu precum apfelstrudel va avea atât de mult succes? Nu poți să dai greș cu el în Viena, indiferent dacă ai alături o cupă de înghețată sau câteva “moțuri” de frișcă.

Alege o excursie gastronomică prin lume, în inima orașului. Dacă ești deschis noilor experiențe culinare, atunci mergi în Naschmarkt. Piața asta te ademenește cu restaurantele à la carte cu specific austriac, italian sau internațional. Nu lipsesc magazinele de delicatese de tot felul, inclusiv asiatice și orientale, și tarabele cu condimente, mirodenii, ceaiuri, fructe, legume și semipreparate. Frecventată mai ales de către vienezi, Naschmarkt se află în apropierea Clădirii Secesiunii Vieneze și e închisă duminica, ca multe alte magazine și piețe unde poți să faci shopping.

-Pe drumul către Valea Wachau, poți zări o părticică din podgoriile care înconjoară dealurile Vienei. Toamna, merită vizitate aceste podgorii și degustate vinurile lor, unele celebre, altele din ce în ce mai apreciate pe plan internațional.

-Dacă te-a prins foamea sau ți-e poftă de ceva consistent și cu specific local, încearcă un cârnat. Tonetele de pe marile bulevarde pietonale ale Vienei sunt un popas binemeritat în acest caz. Sunt deschise și dimineața devreme și noaptea târziu pe marile artere pietonale și nu e deloc neobișnuit să vezi oameni îmbrăcați în costume scumpe și turiști de cine știe din ce colt al globului mușcând cu poftă din cârnați. Sunt mai multe sortimente de cârnați, ai la alegere Bratwürst, Käsekrainer și Frankfurtert, poți să optezi pentru muștar dulce sau picant și primești în preț și o chiflă pufoasă. Dieta nu e inclusă în preț!

Käsekrainer este un sortiment de cârnat vienez umplut și cu carne și cu cașcaval, e delicios și te poate face să uiți de siluetă de la prima mușcătură. Tonetele cu cârnați au și acest sortiment, merită încercat, e cea mai ieftină “gustare”!

Cafeaua și cafenelele sunt o cultură în Viena, un mod mai plăcut și relaxant de a intra în spiritul locului e greu de găsit. În câteva dintre cafenele s-a scris istorie, altele au fost preferatele muzicienilor și scriitorilor. Una dintre aceste cafenele este Café Central (inaugurată în 1876), unde obișnuiau să se întâlnească scriitorii vienezi, Sigmund Freud venea și el aici. Cafeneaua continuă să profite de reputația trecutului său literar dar și să-și ademenească oaspeții cu mâncăruri tradiționale. Café Museum, din Karlplatz, era preferata pictorului Gustav Klimt.

-Frauenhuber ( sursa foto Frauenhuber) este cea mai veche cafenea din Viena, locul unde au interpretat Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven. De altfel, ultimul spectacol public al lui Mozart a avut loc aici, pe 4 martie 1791. Ca multe alte cafenele cu o poveste în spate, și la Frauenhuber ( Himmelpfortgasse), mobilierul este retroiar  bucatele și prăjiturile sunt tradiționale, chelnerii fiind și ei de modă veche. Așa, ca să te introducă în atmosfera locului.

-Testează un tort creat special pentru papilele gustative regale, în anul 1832. Are ciocolată și gem de caise și există o cafenea mereu aglomerată care se recomandă locul unde s-a creat primul sachertorte.

Tipsuri. Pentru că ai avut curiozitatea să citești până la sfârșit, iată și mai multe tipsuri despre Viena. Unele restaurante și cafenele, mai ales cele din centru și unele dintre cele celebre, au inclus obligatoriu în nota de plată un și de “coperto”, un bacșiș obligatoriu, cum s-ar spune. Acesta poate fi în sumă fixă sau procent din valoarea consumației. Alte restaurante sau berării includ bacșișul în nota de plată. Bacșișul pe chitanță devine astfel 10 la sută din valoarea notei de plată. Despre cele mai frumoase și interesante atracții turistice din Viena citește aici.

#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #austria #viena #vienna

Visează, iubește, călătoreșteDrum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This