Se conturează o nouă strategie la nivelul UE pentru un turism durabil, mai sigur și mai ecologic care propune printre altele, instituirea unul sigiliu sanitar, a unui protocol de teste și crearea unei noi agenții comunitare de turism. Astfel, membrii Parlamentului European vor ca executivul UE să definitiveze o nouă strategie pentru a face călătoriile și turismul mai curate, mai sigure și mai ecologice. Strategia este menită să ajute la redresarea sectorului turismului după pandemie.

Deputații din Parlamentul European afirmă că pandemia a schimbat preferințele oamenilor și i-a apropiat de natură. Prin urmare, Parlamentul solicită o foaie de parcurs care să permită dezvoltarea turismului ecologic și care să contribuie la reducerea impactului asupra mediului, potrivit unui comunicat citat de schengenvisainfo.com.

Un sigiliu sanitar unic

Raportul pentru un turism mai sigur include și alte propuneri, astfel:

*Un sigiliu de certificare a igienei UE care ar certifica îndeplinirea standardelor de prevenire a coronavirusului . Măsura ar contribui la restabilirea încrederii consumatorilor în turism.

*O nouă agenție a UE pentru turism:

Anterior, într-o ședință care a avut loc în 25 februarie 2021, Comisia pentru transport și turism a Parlamentului UE a votat proiectul de rezoluție privind strategia UE pentru un turism durabil, cu 47 de voturi pentru și doar două împotrivă, îndemnând statele membre UE să includă sectorul în planurile de redresare a economiei. Un raport referitor pe această temă va fi supus votului Parlamentului pe 25 martie 2021, potrivit schengenvisainfo.com.

Raportul PE subliniază că restricțiile de călătorie impuse din cauza Coronavirusului au slăbit sectorul turismului. Aici activează aprox. 27 de milioane de oameni, contribuția sa fiind de aprox. 10 % din PIB-ul Uniunii Europene.

Protocol de teste înainte de plecare

„Cu vara chiar la colț, vrem să evităm erorile din trecut și să punem în aplicare măsuri coordonate și uniforme la nivelul UE, cum ar fi un protocol de teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare, un sigiliu sanitar, pentru a facilita călătoria, fără costuri pentru cetățeni„ a declarat Cláudia Monteiro de Aguiar, deputat în Parlamentul European.

Sprijinul financiar pe termen scurt, esențial

Raportul Parlamentului European afirmă că este esențial să se aloce sprijin financiar pe termen scurt pentru ca sectorul turismului să supraviețuiască. Se încurajează țările UE să includă turismul în planurile de redresare în legătură cu COVID-19. Raportul solicită, de asemenea, investiții în digitalizarea și modernizarea sectorului turismului și călătoriilor, precum și posibilitatea ca țările să ia în considerare reducerea cotelor de TVA apiicabile în domeniu în acest moment.

Certificatul comun de vaccinare

În plus, se solicită adoptarea de către statele membre a unui certificat comun de vaccinare, “care ar putea înlocui testele PCR și cerințele de autoizolare de îndată ce vaccinurile sunt accesibile tuturor și există suficiente dovezi că virusul nu poate fi transmis de cei deja vaccinați”, mai transmite schengenvisainfo.com.

Comisia Uniunii Europene și-a anunțat deja propunerea de a crea și utiliza un certificat verde digital de către statele membre pentru a face posibilă deplasarea persoanelor vaccinate fără restricții.

Aceste certificate vor include un cod QR și vor dovedi trei situații diferite ale COVID-19:

Diferite întreprinderi și lucrători din sectorul turismului din unele state membre UE beneficiază deja de măsuri adoptate ca răspuns la situația COVID-19. Este vorba de scutirea de impozite și taxe, acordarea de ajutoare de stat și sprijinul în asigurarea lichidității.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This