Sărbătorită în fiecare an pe 27 septembrie, Ziua mondială a turismului 2024 stă sub semnul păcii, sub tema ”Turism şi Pace”. Căutarea păcii este un efort continuu, iar progresul prin turism este mai relevant decât oricând, tamintește agenţia pentru turism a Organizației Națiunilor Unite.
O experiență educațională și sursă de creștere economică
La nivel global, această industrie, creată de oameni și pentru oameni, apare ca o forță convingătoare și dinamică pentru a sfida stereotipurile și a contesta prejudecățile. Turismul poate fi perceput ca simbolul dialogului intercultural și permite interacțiuni diverse, fiind, în esență, o experiență educațională și spirituală care lărgește mintea.
Turismul înseamnă mai mult decât călătorii – el facilitează descoperirea unor locuri unice, susținerea economiilor locale și crearea de experiențe memorabile, spune Alin Burcea, președintele ANAT. ANAT amintește de contribuția semnificativă a turismului la dezvoltarea economică a țării noastre. Turismul de incoming- sosirea turiștilor străini, joacă un rol esențial în exportul de servicii și în atragerea de valută străină.
Ziua Mondiala a Turismului este sărbătorită, în fiecare an, pe 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase teritorii, doi membri cu statut de observator şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO).
Turismul reunește oamenii
Cea mai mare forţă a turismului, pe lângă faptul că este o putere economică, stă în aducerea oamenilor împreună în circumstanţe necontractuale – evidenţiază un document publicat de oficialii georgieni care găzduiesc la Tblisi evenimentele legate de Ziua Mondială a Turismului 2024. Dar turismul este și un teren bun pentru inovare şi antreprenoriat, pentru că poate stimula creşterea economică şi poate oferi oportunităţi unice pentru tinerele talente.
În 2025, Ziua Mondială a Turismului va fi sărbătorită în Malaezia, la Kuala Lumpur.
”Turismul reuneşte oamenii”, a transmis secretarul general al ONU, Antonio Guterres cu ocazia acestei zile, în 2024. ”Turismul durabil poate transforma comunităţile – creând locuri de muncă, încurajând incluziunea şi întărind economiile locale. Evaluând şi păstrând moştenirea culturală şi naturală, poate contribui la reducerea tensiunilor şi la stimularea coexistenţei paşnice. Turismul poate promova, de asemenea, interdependenţa economică între vecini, încurajând cooperarea şi dezvoltarea paşnică. În acelaşi timp, turismul lărgeşte orizonturile.
Iată câteva dintre motivele pentru care este bine să călătorim.
Călătorește în siguranță: unitățile de cazare și de alimentație publică autorizate
Consumatorii ar trebui să se asigure că locația selectată pentru cazare respectă criteriile de clasificare conform legii și, de asemenea, să se asigure că aceasta este autorizată, iar clasificarea obținută corespunde. InfoCons vine în sprijinul consumatorilor din România punându-le la dispoziție lista unităților de cazare autorizate din România, agențiile de turism autorizate din România, cât și unitățile de alimentație publică autorizate din România prin intermediul Aplicației Europene InfoCons. Această opțiune este disponibilă doar pentru România și Aplicația Europeană InfoCons trebuie setată din secțiunea „Alege limba”, selectând limba Română.
Prin accesarea secțiunii „Verifică firmă turism” , disponibilă în Meniul Aplicației Europene InfoCons, consumatorul poate căuta după denumirea operatorului economic ( hotel , pensiune , agenție turism , etc ) informații cu privire la acesta . Cu ajutorul Aplicației Europene Gratuite InfoCons , consumatorii vor fi atenționați prin semnul „ ! ” , cât și prin culoarea roșie a textului, dacă operatorul economic căutat are licența retrasă sau radiată.
Lista agențiilor de turism autorizate și a agențiilor de turism a căror licență a fost retrasă în 2024 este disponibilă și pe site-ul oficial.
Lista structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare autorizate dar și a celor radiate sau cu autorizația restrasă este aici.
Oferte speciale
TAROM anunță astăzi oferte speciale pentru zboruri către/dinspre Roma, Belgrad sau Sofia, la tarife promoționale începând cu 199 de euro dus-întors la achiziționarea biletelor de avion în perioada 27 – 29 septembrie 2024. Perioada de călătorie este 15 octombrie – 15 noiembrie 2024 (data ultimului retur), în limita locurilor disponibile. Biletele au toate taxele incluse, un bagaj de mână de 8 kg, un bagaj de cală și check-in gratuit. Biletele sunt disponibile pentru vânzare pe site-ul www.tarom.ro, în agenţiile TAROM sau la agenţii acreditaţi, în limita locurilor disponibile.