Poveștile adevărate despre locuri minunate și oamenii inimoși care fac istoria sau o duc mai departe continuă astăzi cu pensiunea Steaua Dunării, din Parcul Natural Porțile de Fier.
Aici, mai întâi te atrage peisajul și nici nu ar putea fi altfel. Dunărea își creează implacabilă drum printre Carpați, care o îmbrățișează oarecum resemnați dar cu putere. Istoria se scrie și rescrie în sunetul valurilor, multe ar putea auzi dacă am putea „traduce” glasul lor. De pe terasă, valurile Dunării bat ritmic, liniștitor, cu puțină imaginație ai crede că în ritm de vals.
Steaua Dunării are o priveliște de vis, e poziționată strategic cumva la tot acest peisaj fabulos așa cum doar la Porțile de Fier poți vedea.
Dar mai e ceva; ospitalitatea oamenilor și dorința de a face lucrurile bine, cu drag, pentru că doar așa poate supraviețui și dezvolta o afacere de familie pornită de la zero. Suntem un business de familie și credem că ospitalitatea stă la baza satisfacției turiștilor care ne calcă pragul, spun proprietarii.
Prima pensiune din zonă
Steaua Dunării este prima pensiune din Parcul Natural Porțile de Fier care și-a deschis …porțile turiștilor români și străini, în 2001. Este o afacere de familie, născută și crescută cu și din pasiunea celor patru membri ai familiei Oniga.
Mai întâi a fost ridicată o casă de vacanță în această zonă aproape sălbatică, liniștită, un refugiu perfect de weekend în familie pe malul Dunării. Casa de vacanță, a cărei construcție a început în 1996, avea să devină, în 2001, prima pensiune din zona Cazanele Dunării.
Despre cum a început aventura în turism a familiei sale, proprietara Steaua Dunării, ne provestește Cătălin Oniga (foto jos), fiul celui care a văzut primul potențialul zonei.
Turiștii, interesați de cazare pe malul Dunării
“În perioada de vară, observam foarte mulți bicicliști și motocicliști străini, în special nemți și austrieci. care treceau prin zona Cazanelor și întrebau dacă există spații de cazare sau camping. Astfel am identificat nevoia, iar răspunsul a fost convertirea casei de vacanță în pensiune. În 2006, cu cofinanțare europeană prin programul SAPARD, am reușit să atragem primele fonduri de investiții pentru modernizarea pensiunii, mai spune Cătălin.
20 la sută din oaspeți sunt străini
De altfel, aprox. 20 la sută din oaspeții pensiunii Steaua Dunării sunt străini, Cei mai mulți vin din Ungaria, Germania Austria și Elveția. Care sunt diferențele între turișrii autohtoni și cei străini ?
“Turiștii străini vin să se bucure în mare parte de natura și priveliște, cei români sunt mai dificili și mult mai greu de mulțumit”, spune Cătălin.
O afacere de familie
De oriunde ar veni oaspeții, continuă acesta, încercăm să ne ocupăm personal de turiști atât cât ne permite timpul și desigur numărul turiștilor. Tata se ocupă de rezervări și primirea turiștilor, mama de gătit, iar eu de partea de agrement nautic și de zona piscinei.
Dar există și un “dar”. Lipsa personalului calificat, a investițiilor în infrastructură și a promovării externe sunt provocări pe care le resimt și proprietarii pensiunii Steaua Dunării. La acestea se adaugă păstrarea identității, a tradițiilor și obiceiurilor locale precum și promovarea acestora pe plan extern.
Provocările prezentului
Totuși, planurile de viitor prind contur. “Încă suntem în dezvoltare și construim, iar cea mai mare provocare o reprezintă lipsa forței de muncă și a personalului calificat pentru a oferi cu adevărat servicii de calitate. Este un aspect care nu o să se schimbe prea curând, va continua să ne pună piedici”, apreciază Cătălin Oniga.
Pensiunea are în prezent o capacitate de cazare de 60 locuri, un restaurant unde în meniu peștele de Dunăre e la loc de cinste.
Se organizează plimbări cu barca către obiectivele principale din zonă, iar cei pasionați de sporturi nautice pot să practice schiul nautic, wakeboarding, tubing. Vara, atracții sunt terasa și piscina de pe malul fluviului.
Ce poți vizita în împrejurimi
Zona Cazanele Dunării este bogată în obiective turistice. Aproape de pensiune sunt Tabula Traiana, un monument ridicat de împăratul roman Traian pentru a marca marșul de cucerire a Daciei, Peștera Ponicova și Mănăstirea Mraconia. Grota Veteranilor poate fi vizitată doar de pe barcă, ca de altfel și Statuia lui Decebal.
Rezervația Naturală Porțile de Fier este un loc unic, deosebit, de care merită să te bucuri în liniște. Fiecare anotimp are farmecul său aparte aici. Chiar și iarna…
Ospitalitate și pasiune
Suntem un business de familie și credem că ospitalitatea stă la baza satisfacției turiștilor care ne calcă pragul, crede Cătălin. Turiștii apreciază atenția gazdelor și se bucură de timpul petrecut împreună cu noi, mai spune el. Și, având în vedere concurența crescută din zonă, unde sunt în prezent peste 100 de pensiuni și vile cu o capacitate estimată la peste 3000 de locuri, e clar că ospitalitatea și serviciile de calitate sunt cheia succesului.
Planuri de viitor
În momentul de față investim într-o zonă SPA, iar pentru viitor ne gândim la un proiect cu cofinanțare pentru energie din surse regenerabile precum și la stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice.
În următorii cinci ani, ne dorim să facem tranziția de la business sezonier la full-time business. Să ne extindem gama de servicii și activități astfel încât turiștii să ne viziteze și în lunile din extrasezon. În ultimii ani, ne-am bucurat de vreme bună și astfel perioada de sezon s-a extins la șapte luni. Peste 10 ani, sperăm să ne bucurăm și de o nouă Stea în zona de munte, la zăpadă, ne-a mai dezvăluit Cătălin Oniga.
Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!
Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!
#consilierturism #romania #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #cazaneledunarii #portiledefier #steauadunarii