Pitit între Munții Vosgi și Câmpia Alsaciei,  este un exemplu notabil al topului „Celor mai frumoase sate din Franța”. Și nu i-a fost de ajuns, este supranumit și “Perla podgoriilor alsaciene”.

E clar că este un star, dar Riquewihr are și propria stea norocoasă. Doar dacă avem în vedere că a rămas intact în ultimii 4-500 de ani, deși istoria locului nu a fost liniștită, și nu e puțin lucru. Dar nu e doar atât. Sunt și oamenii, care sfințesc locul. Riquewihr seamănă cu Sighișoara sau invers, nu contează.

Atât de îngrijită ar fi putut arăta Sighișoara, dacă ar fi avut cine să aibă grijă de ea cu adevărat.

Platou de filmare

Riquewihr e atât de bine întreținut încât poți să crezi că nu e locuit. Că e un decor de film ținut sub cheie pentru echipa de filmare. Dar nu e așa, se înțelege. Localitatea primește vreo două milioane de turiști anual. Se vede preocuparea pentru acest oraș de patrimoniu, atestat documentar în 1094.

Ce are de arătat Riquewihr?

 O arhitectură specifică, case înșiruite, toate cu etaj, cu bărne de lemn la vedere. Porți grele, „săsești”, după care se ascund curți interioare generoase. Casele sunt “inundate” de flori, pe pereți atârnă tot felul de simboluri. Un râu care apare și dispare pe sub case pentru a ieși apoi la iveală împrospătează atmosfera de vară. Totul e nebunesc de colorat, contrastul e deosebit! În comparație cu vopseaua caselor, florile de la ferestre par pasteluri timide…

Impresii din Riquewihr: un muzeu în aer liber

Știam că Riquewihr nu trebuie ratat când vizitezi Alsacia și că este un „muzeu în aer liber”. Și ambele informații sunt corecte, susbscriu. Adaug și atmosfera de Crăciun, magazinele pline de decorațiuni, patiseriile doldora de dulciuri și cramele cu vinuri celebre.

Poți degusta din dulciurile autohtone-macarons (nu e rețeta clasică), turtă dulce, bezele și nougat. Vinurile albe sunt emblema zonei, cele care de altfel i-au adus celebritatea încă din perioada medievală. Și bogăția, casele fiind construite în prima perioadă de aur a vinului alsacian. Urcau butoaiele pe Rhin și apoi își continuau drumul către Europa de nord și centrală, mai ales.

Caracterul autentic versus spiritual mercantil

Riquewihr și-a păstrat caracterul autentic chiar dacă spiritul mercantil este foarte prezent, deși nu este nimic deranjant. Am perceput Riquewihr ca fiind mai comercial decât Ribeauville, dar l-am iertat. Magazinele cu decorațiuni aveau reduceri mari…degustările de macarons gratuite, atmosfera veselă, energizantă, colorată…Nu am avut de ales, per ansamblu a primit o mare bilă albă de la mine și o mică salbă de la grup.

Ce să nu ratezi în Riquevihr?
Plimbarea pe străduțele pietonale

Construite foarte aproape una de alta, casele datează din secolele XV-XVIII-lea. Emblematică este strada principală, Rue Charles de Gaulle, care te conduce la Dolder. Rue Charles de Gaulle, strada principală din Riquewihr, este mărginită de case renascentiste, care dau în alei laterale și curți pitorești. Majoritatea celor mai frumoase case din Riquewhir se găsesc de-a lungul rue Charles de Gaulle.

Strada duce la Dolder, un turn de 25 de metri construit din gresie roz din Vosgi. Dolder înseamnă „cel mai înalt punct” în dialectul alsacian și a fost ridicat în același timp cu primele ziduri de fortificație în secolul al XIII-lea.

Turnul Dolder 

Observă Dolder-pitorescul turn colorat, porțile defensive (sec. XIII) care înconjurau burgul. Seamănă cu cele din Transilvania, ale caselor săsești.

Turnul-Dolderul, înalt de 25 m, este monumentul emblematic al Riquewihr. A fost ridicat în 1291, ca parte a primei serii de fortificații. Îți vor atrage atenția clopotnița și mai ales turnul de veghe. Construit din gresie roz adusă din Munții Vosgi, „dolder” nu înseamnă altceva decât „cel mai înalt punct” în dialectul alsacian.

Și Dolder și zidurile de apărare și-au păstrat aspectul medieval. La exteriorul zidurilor, Dolderul este mai auster, pentru a nu atrage atenția și pentru a descuraja invadatorii. Interiorul este frumos, vesel, decorat cu șipci de lemn, pentru a bucura ochii locuitorilor și a le da o stare de bine.

Turnul găzduiește și un muzeu de Artă și Tradiție Populară (de la jumătatea lunii mai până la sfârșitul lunii iunie și de la începutul lunii septembrie până la începutul lunii noiembrie: sâmbătă, duminică și sărbători legale de la 14:00 la 18:00; în iulie-august: zilnic de la 14:00 până la 18:00).

Explorează zidurile de apărare din Riquewhir

Riquewihr este înconjurat de un zid dublu de fortificație. Există ruinele meterezelor din secolul al XIII-lea care înconjoară o parte a orașului și există un al doilea zid de fortificație construit în secolul al XVI-lea.

Pitoreasca Rue des Ramparts trece între cele două ziduri de fortificație.

Turnul Hoților-fosta închisoare din Riquewihr

Tour des Voleurs are 18 m înălțime a fost ridicat în 1291. El este pentagonal la exterior și pătrat în interior. Riquewihr a fost sediul curții domnitoare până la finele sec. XVIII-lea și se înțelege că în turn acuzații erau încarcerați și interogați. Se poate vedea și camera de tortură, nu se umbla cu mănuși!

Casa Vinificatorului, care datează din secolul al XVI-lea, este un alt reper al Riquewuihr.

O scurtă istorie

Riquewihr este menționat pentru prima dată în 1094. Satul era atunci o proprietate a conților de Horbourg care au construit prima incintă fortificată în 1291. Riquewihr a obținut statutul de oraș în 1320. Prima epocă de aur a fost secolul al XVI-lea, datorită comerțului cu vin. A devenit parte din Franța în 1796. A suferit puține pagube în timpul celor două războaie mondiale, ceea ce explică starea sa excepțională de conservare.

Legenda “vrăjitoarei” din Riquewihr

În secolul al XVII-lea, o tânără din Riquewihr, Marie Wolf, trăia fericită cu logodnicul ei. Fericirea nu a durat, din cauză că a izbucnit războiul, logodnicul ei fiind ucis. Marie s-a izolat, trăind cu pisica ei neagră, așa că sătenii au poreclit-o „vrăjitoarea”. Într-o seară, când se plimba pe meterezele orașului asediat, soldații inamici au fugit, terorizați de suspinele ei prelungite. Recunoscători, Riquewihrienii au declarat-o binefăcătorul și gardianul orașului. Povestea s-a răspândit în regiune și de atunci, fiecare locuitor a atârnat o vrăjitoare la fereastra lui pentru a alunga răul.

Câteva sfaturi

În timpul timpul zilei, și Riquewihr poate fi prea aglomerat. Dar, ca și la Ribeauville, către apus poți avea orașul pentru tine. Este o atmosferă  de-a dreptul magică la apus, mergând pe străzile pietruite flancate de case colorate. Poate că nu ai face rău să-ți rezervi măcar o noapte aici sau la Ribeauville.

Am observat că mare parte din restaurante își închid porțile după prânz, pentru a relua programul după ora 18.00. Un obicei pe care l-am regăsit nu doar în Grecia ci și în Spania (Andaluzia, Madrid și vecinătăți).

Riquewihr este superb pe perioada târgului de Crăciun, ca de altfel mai toate orașele și orășelele alsaciene. Sunt câteva magazine dedicate Crâciunului, vara sunt reduceri la decorațiuni.

Podgoriile celebre din vecinătățile Riquewihr

Arhitectura și atmosfera sunt două din atuurile sale, dar mai întâi a fost vinul. Riquewihr este înconjurat de două podgorii renumite Grand Cru, Schoenenbourg și Sporen, menționate în documente undeva în sec. XV-lea. Degustările de vin sunt una dintre atracțiile naturale ale locului. Rieslingul este la el acasă aici, dacă îți place. Regiunea Ribeauvillé-Riquewihr produce unele dintre cele mai bune vinuri din Alsacia. Acest lucru se datorează microclimatului său (aici sunt cele mai scăzute precipitații din Franța), condițiilor excelente de sol-terroir- și tradiției vinului de un mileniu, aici se produc cele mai bune vinuri albe din Franța. Aici vei găsi nu doar Riesling, Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat d’Alsace, Pinot Gris și Gewurztraminer ci și rose.

Riquewihr este situat la aprox. 69 km de Strasbourg și la 14 Km de Colmar.

Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Riquewihr în fotografii

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #travelblogger #alsacia  #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #France #franța #Riquewihr 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This