Pentru că dragostea se pare că trece și prin stomac, Bruxelles are cu ce să te ademenească ca să te facă să-i cazi cu tronc. Belgia este “acasă” pentru câteva feluri delicioase, așa că ar fi păcat să le ratezi dacă ajungi prin zonă. Nici urmă de varză. De Bruxelles 🙂

Gurmanzii știu faptul că în capitala Belgiei sunt câteva “atracții” cu gust irezistibil și pentru ei și pentru ceilalți. Așadar, ce e recomandat să testezi în Bruxelles (și în Belgia)?

cartofi

Mâncarea națională “cartofii-pai”. O simplă gustare sau fel mâncare de sine stătător, cartofii prăjiți sunt omniprezenți la Bruxelles, ca în toată Belgia de altfel. Prăjiți, crocanți la exterior și pufoși în interior, cartofii se servesc la colț de stradă, la cornet, așa cum odată se vindeau semințele de floarea-soarelui pe stadioanele noastre. Oferiți la pachet împreună cu sosuri nerecomandate (și ele) celor la dietă, cartofii prăjiți “pai” din Bruxelles sunt o garnitură obișnuită și în restaurantele de fițe. Sățioși și gustoși, merită încercați măcar o dată! Apoi probabil că o să mai dorești!

Cartofii belgieni se prăjesc de două ori, ca să știți de unde vine secretul gustului, pe lângă soiurile folosite la preparare! 

trufe

Ciocolata. Este “zeiță” la Bruxelles așa că are credincioși care nu-și imaginează viața fără ea. În Bruxelles sunt (două) muzee de ciocolată, se organizează tururi ghidate cu degustări și nenumărate magazine gen autoservire. Chiar și emblema orașului, celebra statuetă Manneken Pis, are nenumărate replici de ciocolată, la dimensiuni supradimensionate față de original. Indiferent dacă aparțin unor branduri renumite sau unor mici producători locali, magazinele de ciocolată sunt mereu pline cu pofticioși, și nimeni nu refuză tratația din partea casei. În special în zona Grand Place sau Place du Sablon găsești magazine de ciocolată și, dacă ai uitat să iei pentru cei de acasă sau ai terminat-o tu pe toată, în duty-free găsești zeci de sortimente, chiar un pic mai accesibile ca preț. Neuhaus, Godiva, Mary și Leonidas sunt ele mai apreciate mărci de ciocolată de către belgieni.

choco bruxelles

Belgia produce peste 220.000 de tone de ciocolată pe an, Jean Neuhaus a inventat pralinele de ciocolată la Bruxelles, în 1912, dar industria e mult mai veche și are o istorie interesantă, despre care am scris aici

Nu exagera cu ciocolata cu lapte sau cu pralinele, mai sunt și alte ispite dulci pe listă! Adică…

gaufre Belgium Gent

Gaufre. Sunt alte tentații de neocolit în Belgia, căci mirosul îmbietor, cu aromă de vanilie, “te trage“ de nas de peste tot. Ușoare ca un puf și aromate exact atât cât trebuie, gaufre reprezintă un desert ușor care ți se topește în gură.

gaufre bruxelles

Poți să savurezi gaufre simple, doar cu o adiere de zahăr pudră, sau cu diferite toppinguri consistente. Cel mai des întâlnit tandem este gaufre-frișcă, dar poți alege din multe sortimente de topping pornind de la fructe la înghețată, la caramel până la banala ciocolată. Totul e presărat cu bombonele de ciocolată. Sunt pur și simplu delicioase !

gaufre belgia

Există trei tipuri principale de gaufre: gaufre de Liège, gaufre de Bruxelles și galettes. Dacă aveți ocazia, încercați-le acasă la ele, cele din supermarket seamănă cu originalul mai mult cu numele decât cu gustul. 

bere

Bere. Sunt peste o sută sortimente de bere în Belgia, țară care produce cu mult mai multă bere decât poate să consume. Așadar, Belgia este unul dintre cei mai mari exportatori de bere din Europa, dacă nu cumva chiar primul. În fiecare an, 18 milioane de hectolitri de bere curge din butoaiele fabricilor de bere belgiană și 11 milioane de hectoritri ajung la vecinii europeni sau chiar mai departe, în SUA, Japonia sau China.

bere belgia

Poți experimenta o gamă largă de sortimente, pornind de la banala lager pănă la lambic-un sortiment produs exclusiv în regiunea Pajottenland și în Bruxelles-sau trapist. Berea lambic e produsă prin fermentație spontană și amestecată, în mod tradițional, cu o serie de sucuri de fructe, precum cel de cireșe, zmeură sau măr.

bere belgia trapisst

Una dintre cele mai apreciate beri este trapist, produsă în abațiile călugărilor trapiști. Sunt recunoscuți în Europa producătorii belgieni Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Achel, la care se adaugă și cei de la La Trappe (Olanda) și Stift Engelszell (Austria).

Ce să vă spun, există și un Muzeu ale Berii în Bruxelles, cu ( o mică) degustare și informații câte vreți, dar și tururi ghidate, excursii pe care vi le puteți organiza și singuri, o să vă convingeți de asta. Muzeul Național al Berii din Bruxelles este situat în Grand Place, la numărul 10, la subsolul unei clădiri impozante, Casa Berii. Ustensilele provin dintr-o fabrică de bere tradițională, din secolul al XVIII-lea, dar tehnicile de fabricare a berii sunt sunt explicate folosind tehnologia multimedia.

midii belgia

Midii. Sotate într-un vas nu prea arătos cu pereți mai groși, midiile sunt un alt fel tradițional foarte apreciat așadar în Belgia. Fierte, de regulă cu țelină și ceapă, în vin, bere sau în sos de roșii, midiile sunt foarte apreciate de către localnici, mai ales în compania cartofilor prăjiți. Sezonul midiilor durează de la jumătatea lunii aprilie până în iulie, se înțelege că atunci sunt și cele mai proaspete. Gustă din scoici, cartofi, ciocolată, bere și gaufre.

Grand Place Bruxelles

În loc de concluzie, alte recomandări

Atenție, gurmanzi!  Nu trebuie uitat că în Bruxelles sunt 18 restaurante “garnisite” cu una-două stele Michelin, cu bucate rafinate, servire impecabilă și prețuri pe măsură.  Cred că a lua masa la o astfel de unitate este o experiență care merită trăită, cel puțin dacă avem în vedere că în România nu există niciun astfel de restaurant sofisticat. Sau dacă sărbătoriți ceva!

iepure cu prune

Pe lista de mea de gurmand mai figurează și iepurele (foto sus). De obicei, la Bruxelles este preparat ca o caserolă similară cu carbonara flamandă, în rețeta specifică Flandrei făcându-și loc și prunele uscate adăugate în sos.  „Anghilă în sos verde”, adică țiparul cu sos gros de măcriș și hasmațuchi, dar mai ales carbonada flamandă-tocană de vită fiartă în bere tapist, sunt alte delicii locale. Să te lingi pe degete! Apetisante sunt toate, dar nu tocmai prietene cu silueta.

supa gentse waterzooi

Dar poți să încerci sparanghelul gătit în stil flamand sau „gentse waterzooi” , o supă din legume cu pește sau pui, dreasă cu ouă și puțină smântână. Sau poate e cazul să încerci o excursie la Anvers, oraș considerat de unii „Capitala raw vegan” a Europei.

Sper că ți-a plăcut acest material și că ți-a fost de folos. Dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să afli primul cele mai noi aventuri și noutăți pe Facebook !

rue de la biere

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

gaufre belgia

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This