Cine spune că Peștera este unul dintre cele mai frumoase sate din România nu greșește, dacă l-ai vizitat îmi dai dreptate, te îndrăgostești pe loc de el. Hai cu mine pe acest picior de plai, o gură de rai pe nume Peștera.

Amplasat la poalele masivului Piatra Craiului, în rezervația Piatra Craiului, satul Peștera pare că se încăpățânează să se agațe de timp. Deși se află aproape de aglomerația specifică unui important obiectiv turistic așa cum e castelul Bran, satul Peștera e (încă) în alt film. Și de aceasta îți dai seama repede, de cum părăsești Moeciu de Jos.

Drumul plin de serpentine, strâmt și destul de abrupt din Moeciu, te conduce prin și către peisaje care îți taie respirația. La fiecare serpentină orizontul se schimbă și îți dezvăluie pajiști și mai ample, văi și mai adânci, fânețe și chiar stâne. Pe măsură ce urci, cerul parcă e și mai aproape, iar munții Piatra Craiului și Bucegi parcă vor să te îmbrățișeze. Un peisaj de vis ți se așterne la picioare.

Am ajuns la Peștera în ultima zi de toamnă a anului și am găsit satul prizonier al unei liniști ireale. Nici măcar cântecul unui cocoș răgușit sau lătratul unui ciobănesc zelos de flocos, de care zona nu duce lipsă, nu au tulburat văzduhul. Nici vântul nu se simțea și auzea, era ca și cum aș fi fost personaj dintr-un film mut. Am stat așa o vreme în tăcere adâncă privind la munți, la crestele dantelate ale masivului Piatra Craiului, la cer, la nori, la pâlcurile de pădure. Ne-am bucurat de moment, lăsându-ne mângâiați de fulgii zburdalnici, în timp ce aerul tare și rece ne fortifica plămânii.

Așteptam cumva o confirmare a faptului că nimic nu e în neregulă cu auzul nostru și am răspuns cu un zâmbet larg, la salutul unei localnice grăbite spre treburile ei. Apoi o oiță a ținut morțiș să ne spună ceva…

De bun venit, crestele munților și-au scos, într-un final, cușmele de nori, în timp ce un praf sclipitor de zăpadă pudra totul, acoperind cu un pic de sclipici tristețea lui noiembrie. Au fost cele mai plăcute surprize, parcă un personaj misterios și-a lăsat un pic din văluri jos. Nu pentru a arăta totul ci pentru a spori farmecul și misterul.

De ce ai vizita satul Peștera? În primul rând pentru a te bucura de liniște, de natură. de aer curat direct de la sursă, de la pădurile de la poalele munților. Peisajele nu sunt cu nimic mai prejos față de cele din Elveția, nu e nevoie să bați atât amar de drum până acolo. Pentru că aici poți să faci drumeții mari și mici, unele mai lungi și grele, sau să te plimbi pur și simplu pe ulițele care devin din ce în ce mai strâmte, printre pășuni și fânețe. Aerul tare de munte îți va face foame, așa că ar fi bine să încerci din laptele și brânzeturile produse aici. Ești atât de aproape de Brașov dar departe de lumea dezlănțuită!

Ce (mai) poți să faci în satul Peștera. Satul Peștera și-a împrumutat numele de la, o peșteră, ai ghicit! Peștera Liliecilor, despre ea este vorba, nu este amenajată, iar drumul până la ea nu e semnalizat. Micuța peșteră, cu o suprafață de aprox. 1,5 hectare, este căminul unei colonii de lilieci. Pentru că peștera este străbătută de un firicel de apă, ai nevoie de echipament adecvat pentru că mâzga nu este doar neplăcută cât și foarte alunecoasă. Accesul în peștera Liliecilor se face printr-un culoar relativ îngust, apoi ajungi într-o grotă care continuă cu scurt coridor, care se termină într-o peșteră ca un horn. Dar trebuie să recunosc că nu Peștera Liliecilor e cea care impresionează la Peștera, ci frumusețea unică a peisajului alpin. Pe care poți să-l admiri și de pe pe două roți. Pentru că poți să faci plimbări lungi cu bicicleta.

Amplasat la peste 1.100 de metri altitudine, satul Peștera îți va dovedi că este la înălțime și la propriu și la figurat. Peste deal, o să observi un alt sat și mai rustic, și mai izolat, pitorescul Măgura.

Drumul dintre Peștera și Măgura este într-o stare precară și accesul e aproape inaccesibil pentru cei care nu au mașini cu tracțiune integrală. Poți ajunge pe jos, într-o drumeție, oricum sunt multe trasee de drumeții aici. Ambele sate sunt deosebit de pitorești, merită să ajungi aici, departe de zgomotul lumii grăbite și aglomerate, nu pentru a-ți reproșa de ce nu le-ai vizitat până acum ci pentru a te întreba cât de repede poți reveni.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #romania #romania100 $brasov #piatracraiului

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

Fotografii din satul Peștera, între o toamnă târzie și iarnă grăbită, mai jos.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This