Ce e de făcut, văzut și plăcut în Loutra Edipsou-Edipsos, insula Evia, una dintre cele mai mai vechi și mari stațiuni Spa din Grecia? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă cu sinceritate, acest articol. Așa cum știi probabil, redau realitatea așa cum este ea, bună sau rea.

Loutra Edipsou este una dintre cele mai mari și mai vechi stațiuni SPA din Grecia. Zeii Olimpului veneau la răsfăț în zonă iar Heracle (Hercule la romani) se refăcea aici după fiecare dintre cele 12 munci oficiale și neoficiale. 

Despre Loutra Edipsou

Două sunt atracțiile intrinseci ale Loutra Edipsou: marea și izvoarele termale care se varsă în golful Euboean. Loutra Edipsou -Edipsos e privită de sus de un munte împănat cu case, hoteluri și pensiuni.

Stațiunea este populară mai ales în rândul persoanelor în vârstă, majoritatea greci, care vin aici pentru a-și ameliora în principal bolile oaselor și articulațiilor. Izvoarele cu o temperatură între 30 și 80 grade Celsius sunt, de asemenea, indicate și pentru vindecarea problemelor ginecologice. Există zeci de pensiuni, studiouri și hoteluri de toate categoriile, pentru toate buzunarele. Unele dintre ele oferă proceduri SPA &Wellness. De unele dintre acestea se bucură și bunicii din România. 

Toată suflarea rezidentă și nerezidentă a orășelului se adună pe faleza de pe malul mării. Aici se înșiruie aproximativ 10 restaurante, cafenele și cofetării. Plus un “împinge-tava”, un supermarket și unul-două magazine de suveniruri. Mărginită de micul port care conectează Loutra Edipsou cu Arkitsa, pe continent, promenada continuă până la izvoarele termale. Această zonă pietonală este partea cea mai frumoasă, bine întreținută și interesantă a stațiunii.

Restul stațiunii este deopotrivă banal și destul de neîngrijit, din păcate. S-au închis magazine, centre de tratament, unele case sunt părăsite. Chiar și unele facilități SPA precum fostele vestiare ale izvoarelor publice, cele de pe malul mării, au fost lăsate în paragină…Oare de ce?

Izvoarele termale minerale de la Loutra Edipsou

Izvoarele termale minerale din Loutra Edipsou se găsesc în capătul sudic al promenadei, unde au format formațiuni sedimentare, unele imense. Izvoarele, cu temperaturi între 34 și 70 grade Celsius, se varsă direct în mare, a cărei apă o încălzesc. În unele locuri, apa termală a sculptat mici piscine naturale în stâncă, pe care oamenii le folosesc drept “căzi” de baie. Bineînțeles că nu ai loc să pui un ac, aceste băi sunt gratuite și, fiind în natură, sunt deschise non-stop. M-a amuzat zumzetul din aer și imaginea oamenilor înghesuiți în cădițele SPA.

Nici furtuna Daniel nu i-a oprit pe unii de la relaxare SPA din Loutra Edipsou.

La câțiva pași, sunt vestitul hotel de cinci stele considerat unul dintre cele mai bune din lume, frecventat odinioară de celebrități și barul său spectaculos de pe  malul mării. 

Depre plajele din Loutra Edipsou

Marea care spală malurile Loutra Edipsou este calmă precum un lac chiar și pe vreme de furtună. Doar că în Loutra Edipsou nu am găsit o plajă în adevăratul sens al cuvântului, ci o fâșie foarte îngustă de pietriș cu nisip la baza digului betonat. Există și câteva șezlonguri pe plajă în apropierea portului deosebit de liniștit. Dar nu are cum să te încânte nici starea șezlongurilor nici cea a plajei, strâmtă, neîngrijită, presărată cu PET-uri. Totuși, am găsit-o plină de turiști nepretențioși, preocupați doar să se bălăcească în mare.

Nu spun că Loutra Edipsou nu este frumoasă, are potențial, clar ar putea fi mult mai frumoasă și interesantă. De cum ieși de pe faleză, care nu are mai mult de 1.000 m lungime, dai de o stațiune cam ponosită și neîngrijită. Evia nu este o insulă turistică și această delăsare, poate lipsă de interes, poate fi unul dintre motive. 

Un moment de neuitat

Frumusețea apusului din Loutra Edipsou a șters toate neajunsurile primei zile în care am ajuns aici din Atena. Marea s-a îmbrăcat în nuanțe de roșu și argintiu, pescărușii și rândunelele exersau zborul deasupra noastră și a mării. O atmosferă deosebit de frumoasă și liniștită, momente lungi și pline în care am avut senzația că mă aflu pe o insulă pustie, nu pe malul mării, într-o stațiune destul de animată.

Deși liniștea aceasta nu a ținut îndeajus de mult, claxoanele șoferilor mult prea nervoși au spart magia momentului și armonia locului, acest apus mi-a adus Evia mai aproape de inimă.

Ce nu mi-a plăcut în Loutra Edipsou

Am remarcat apoi faptul că șoferii locali sunt foarte grăbiți, neatenți și nu dau prioritate pietonilor. Pietonii sunt aici la fel de bine tratați ca și la noi.  Printre alte bile negre din Loutra Edispou: trotuarele sparte și câinii vagabonzi. Nici pisicuțele nu par atât de bine tratate. Parcă eram într-o altă Grecie…Partea bună e că nu sunt bicicliști sau trotinetiști.

La taverne, puțini chelneri vorbeau o limbă străină, o situație de-a dreptul ciudată în Grecia cea frumos vorbitoare pe limba turiștilor. În plus, se practică peste tot un bacșiș obligatoriu, de 1 sau 2 euro/persoană, din care primești apă și păine ( la 2 euro). E drept că acest bacșis e inclus pe bon, dar prezența sa nu este anunțată în meniuri.

Croaziera în arhipelagul Lichadonisia

De plaje superbe nu duce lipsă Evia și același lucru se poate spune și despre nordul insulei. Sunt la câțiva kilometri de Loutra Edipsou, destul de răsfirate de altfel. Acesta este unul din motivele pentru care e bine să vii în Evia cu mașina.

Am ales o croazieră în arhipelagul Lichadonisia și am luat o decizie bună. Ne-am petrecut o zi întreagă la plaja din insulița Monosia, pe malul unei mări cu o apă căldă și clară precum cristalul, în care peștișori mari și mici ne observau sperioși. Nu am văzut focile de care auzisem că sunt rezidente prin zonă…

Cum ajungi în Lichadonisia?

Cu un vaporaș cu fund de sticlă luat din Cavos. Locul are și o parcare spațioasă, gratuită. Pentru 10 euro/persoană am primit bilet dus-întors, șezlong și cafea sau frappe la alegere la barul de pe plaja Monolia. În vârf de sezon, este bine să ai la tine umbreluță și prosop pe care să te așezi, s-ar putea ca toate șezlongurile să fie ocupate. Lichadonisia este un arhipelag vulcanic format din șapte insulițe, astăzi nelocuite.

Insulele sunt situate vizavi de capul Lichada în extremitatea nord-vestică a Eviei și vizavi de orășelul Kamena Vourla din Grecia Centrală.

Plaja din insulița Monolia

Singura insuliță care a avut rezidenți în trecut este și cea mare dintre insulițe este Monolia. Aici este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe o mică și frumoasă plajă, mărginită de pini. Pe drumul cu vaporașul, am observat Strongyli, a doua insulă ca mărime din arhipelag, care se face remarcată cu ajutorul unui far. Undeva, între insulițe, este epava unui cargobot german scufundat în al doilea război mondial. În Grecia, suntem pe tărâmul legendelor, care leagă Lichadonisia de Lichas, slujitorul lui Heracle, care i-a adus cămașa otrăvită de la Deianira. Înainte să moară, Heracle l-a aruncat în mare, și așa s-au format insulițele mitologice. Realitatea demonstrează că a fost opera unui cutremur.

Plaje care însoțesc șoseaua

Pe drumul înapoi câtre Loutra Edipsou, am observat plaje mici și mari, majoritatea cu pietriș, care însoțeau îndeaproape șoseaua. Puteam să scot mâna pe geamul mașinii și să ating apa. Am trecut prin vechi sate pescărești din golfuri liniștite, pustii ca și tavernele de pe mal, închise până la lăsarea serii. La tavernele din Agios Giorgios Lichados, spun localnicii, este cel mai bun pește.

Plaja Gregolimanos

Situată la un capăt al unui complex hotelier de lux cu capital francez, această micuță plajă cu nisip și pietricele a fost ultima de care m-am bucurat în Evia. Animată de un beach bar, plaja Gregolimanos este micuță dar drăguță. Umbrită și de umbreluțe și de pini care par că se grăbesc să facă o baie în marea cristalină, Gregolimanos e mărginită de stânci și vegheată discret de un munte înverzit. Apa are intrare destul de lină în mare, dar sunt pietricele pe fund și se pare că sunt și arici de mare.

Plajele din zona Agia Irini

Nu am mai apucat să ajung în zona Agia Irini, unde se află cele mai frumoase plaje din Evia de Nord. Am ratat astfel cu regret pitoreștile Vithouri și Damianos Beach, mai sălbatice, ape turcoaz, în golfulețe stâncoase, cu pietriș gri, dar și cu acces mai dificil. Aceeași soartă au avut-o și Chiliadou, tot cu pietricele și apă turcoaz ușor accesibilă și aglomerată. Lista plajelor unde urma să ajung continuă cu Thapsa Beach, cea mai apreciată dintre toate, dată fiind dimensiunea și dotările sale. Aceste plaje foarte frumoase au ca numitor comun pietricele mai mult sau mai puțin fin. Sejurul în Loutra Edipsou a fost scurtat din cauza furtunii din fața căreia am fugit pe ultima sută de metri.

Mănăstirea Cuviosului David

Am vizitat totuși mănăstirea Cuviosului David, situată în munții Kavalaris, la o altitudine de 927 metri. Drumul din Rovies până la vechiul lăcaș de cult ne-a trezit din nou la realitate. Insula acesta este foarte încercată de incendii, frecvente în zonă, cele mai recente fiind în 2021. Mănăstirea ctitorită în anul 1540 pe locul unei biserici distruse de turci a scăpat ca prin minune de foc. Te poți convinge cât de puternic a fost incendiul și cât de aproape a fost de Mănăstirea Cuviosului David privind acest filmuleț. Călugării ne-au oferit o specialitate locală, kukurmies și cafea, mulțumire că le-am trecut pragul.

Ce faci în Loutra Edipsou când plouă torențial

Și mai ales, când alertele autorităților locale te avertizează să stai la adăpost? Mergi la SPA, deși totul e ocupat sau închis? Stai pe net și citești știri? Urmărești aplicațiile tip Windy ca să afli ce mai pregătește vremea? Aștepți să stea ploaia ca să poți ieși repede pe malul mării? Citești romane, dezlegi rebusuri? Faci planuri, depeni amintiri? Aștepți masa cu nerăbdare? Toate la un loc!

Impresii și sfaturi de călătorie în Evia, aici

Atmosfera de la izvoarele termale și minerale din Loutra Edipsou, într-un scurt filmuleț aici. 

Sper ca dorința ta de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #evia #grecia #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #visitgreece 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This