În vacanță în  Evia, călătorie în vremea furtunii Daniel

Am ales insula Evia în principal datorită promixității de Atena, accesabilității – nu depinzi de feribot – și nu în ultimul rând a peisajelor pitorești cu munte&mare. Au cântărit destul de mult și tarifele la cazare mai accesibile decât în alte detinații apropiate.

De ce Evia?

Recunosc că mi-a trezit interesul și faptul că Evia este destinația de weekend a atenienilor. Cei care și-au permis și-au făcut în Evia case de vacanță, sunt multe proprietăți frumoase cu terenuri generoase. În nord, am avut impresia că Evia a fost subiectul unui boom imobiliar, cel puțin până la catastrofalele incendii din 2021. Inundațiile cauzate de Furtuna Daniel au afectat și ele Evia, mai exact satul posesor al uneia din cele mai frumoase plaje, Rovies. Sat vechi amplasat între munte și mare, Rovies a fost atins și de incendiile din 2021, ca un an mai târziu să fie inundat. Prea puține știri despre acest subiect, mai ales că prin Rovies trece drumul care leagă nordul de capitală și de restul insulei și există nu doar unități de cazare clasic ci și un camping. 

Cum arată oferta SPA 

Evia este cunoscută pentru oferta sa SPA, aici fiind una dintre cele mai vechi și cea mai mari stațiuni de profil din Grecia, Loutra Edipsou. Aici sunt peste 80 de izvoare cu apă termală, aprox. 10% din totalul de care dispune Grecia. Apele au propretăți în ameliorarea reumatismului, artritei, nevralgiei, migrenelor, afecţiunilor ginecologice şi dermatologice. Există câteva hoteluri în Loutra Edipsou – am identificat vreo șapte – care au diverse faclități SPA și de tratament. Plus o baie publică unde trebuie să faci rezervare din timp: nu e mare și are un program destul de restrâns.

Situate pe malul mării, băile termale din Loutra Edipsou sunt promovate în clipurile oficiale – deși nu au nevoie de nicio publicitate – și sunt o atracție irezistibilă pentru (prea) mulți, mai ales că sunt gratuite.

Dar acestea SPA-uri sunt de fapt „cădițe” – sub 10 ca număr – alimentate de apa cu o temperatură de 30-70 de grade. Oamenii se înghesuie în ele chiar și noaptea și pe ploaie. Cei care nu au loc stau la “vărsarea” apei, pe malul mării, unde e mai cald de la apa termală. Pentru cineva familiarizat cât de cât cu oferta SPA și balneo din România, țara cu cele mai multe izvoare de apă termală din Europa, Loutra Edipsou este dezamăgitoare. Te poți lăsa probabil încântat  sau amuzat mai degrabă de pitorescul imaginii “sardinelor” din cădițele SPA.  

Merită să ajungi aici pentru turism balnear și/sau SPA ?

Aleg Evia pentru mare, munte, liniște și peisaje în general.  Oferta sa SPA nu m-a convins, din mai multe motive. Da, știu că aici este un hotel celebru de 5* frecventat de celebritățile anilor 1960-1970 dar nu m-a tentat nici oferta sa.

Deci, cum este Evia ?

Evia este cea de-a doua insulă ca mărime din Grecia, după Creta, și este legată de continent de două poduri. Evia este o insulă mare, muntoasă. Nu ai nicio șansă să o vizitezi pe toată nici într-o lună de vacanță. Așa că va trebui să-ți organizezi temeinic sejurul înainte. Sau să revii, dacă îți place atât de mult. 

Distanța de aprox. 40 m dintre continent și capitala Chalkis este “adjudecată” de un pod construit aici în 410 î.Hr.

Situat în cel mai îngust punct al strâmtorii Euripus, vechiul pod este unul dintre ultimele poduri glisante din lume. Se deschide noaptea, imediat după ora 23:00, pentru a permite navelor să treacă prin strâmtoarea Euripus.

Noul pod, supranumit „Marele” Pod Euripus a fost construit în 1992. Are o lungime totală de 395 m și o înălțime totală de 90 m.

“Apele nebune” din Chalkis, Evia

În zonă se pot observa fluxul și refluxul la intervale nepbișnuite, din șase în șase ore. Fenomenul celor patru faze flux-reflux în 24 de ore nu a fost elucidat în totalitate, Chalkis fiins astfel supranumit „orașul apelor nebune”. Legendele spun că aici s-a înecat Aristotel, disperat de neputința de a găsi cauza fenomenului din Evia.

Principalele orașe din Evia

*Chalkis. Oraș cu origini antice, Chalkis este în prezent un oraș destul de modern și aglomerat. Sunt magazine, baruri, restaurante și destule supermarketuri pe care le găsești destul de greu în alte localități din Evia. Nu recomand cazarea aici, bănuiesc că ai venit la plajă și Chalkis nu excelează la acest capitol.

*Eretria. Al doilea oraș ca mărime din Evia este anticul Eretria, la 21 km SV de Chalkis. Eretria este și „poarta” insulei Evia, sunt curse de feribotul către și din Oropos, Attica. Un fost glorios oraș-stat antic, Eretria a fost putere maritimă, comercială și agricolă care a avut propriile colonii. Muzeul de arhitectură și soclul templului lui Apollo sunt aracțiile pentru cei ce iubesc istoria. Plaja lungă, cu nisip sau pietricele din Eretria este destul de aglomerată, mai ales în weekend.

Istoria consemnează că navele trimise în Troia în timpul expediției grecești au plecat din Eretria.

*Loutra Edipsos (106 km NV de capitală) e cunoscută pentru băile sale termale din cele mai vechi timpuri. Legendele spun că și zeii Olimpului veneau în Edipsos la relaxare, iar Heracle  (Hercule la romani) se refăcea după grelele și interminabilele sale munci. Edipsos are un aer destul de ponosit și chiar neîngrijit, unele dntre clădirile emblematice sunt părăsite. Cea mai pitorească și îngirjită parte este faleza, pornind de la micul port către zona iavoarelor. Aici se află de altfel și izvoarele termale și centrul SPA de lux. 

*Karystos, situat la 124 km SE de Chalkida, este un vechi oraș-port pitoresc. Karystos este vestit pentru faimoasele sale plăci Karistos, roci de ardezie. Unele dintre cele mai frumoase plaje din Evia sunt în zonă: Potami, Agia Paraskeva, Bouros, Gallida, Livadaki, Marmara. În apropiere, muntele Ochi, site al NATURA 2000.

*Limni este un orășel de coastă situat la 80 km NV de Chalkida. Arhitectura și urbanismul său amintesc de o așezare insulară tipică. Cu străzile sale înguste, casele tradiționale și străduțele pietruite, Limni este considerat cel mai pitoresc sat din Evia de Nord. Limni este un oraș construit pe munte, care se deschide către mare, care se întâlnesc pe promenada stâncoasă mărginită de baruri și taverne. Plaje precum Cochilia sunt în apropiere.

De ce nu este dezvoltat turismul în Evia?

Iată o întrebare pe care și unii greci și-o pun. Poate fi faptul că e prea aproape de Atena, că nu e chiar o insulă. Poate că sunt deja valorificate alte resurse naturale: piatra, energia eoliană, mierea de albine. Poate că grecii vor să o păstreze așa cum e: naturală, rustică, cu sate și case izolate prin munți, doar pentru ei. 

Insula Evia are de toate de la natură dar îi lipsește ceva. Acel ceva precum grija pentru detalii, pentru oaspeți, pentru drumuri, străzi și trotuare. Știu că o să supăr pe unii din membrii înfocatelor comunități de români fani ai vacanțelor în Grecia. Dar în Loutra Aedipsou, de exemplu, nimic nu e cum trebuie, pare neterminat. Trotuarele din centru sunt sparte, trebuie să fii cu ochii în patru când mergi. Se circulă agresiv, nu se respectă regulile de circulație. Plaja și spațiile publice erau pline de gunoaie și PET-uri.  

Cele două poduri amintite au un rol foarte important în economia Evia, atât de important că cea de-a doua insulă a Greciei nu are un aeroport. Mi-am amintit de aeroportul de la Brașov de care mulți spun că nu este nevoie dată fiind proximitatea de București, deși distanța e aproape triplă comparativ cu cea Atena-Chalkis.

Vânt și surfing în insula Evia

Există zone preferate de surferi pentru că bate mereu vântul și sunt valuri. Una dintre ele zona Marmari, în SV insulei. Pe coasta de est a Karystia, în Strâmtoarea Cavodoro, bate adesea și puternic vântul din nord, iar windsurfingul în golfurile mai închise poate fi foarte interesant, cu mare precauție. Tot în Karystia, în sudul Golfului Evoikos, în strâmtorile dintre Evia și insulele „Petalioi” sunt alte zone mai sigure pentru surfing și windsurfing. Dacă te deranjează vîntul, trebuie să fii atent la acest aspect când mergi în Evia.

Atracțiile turistice ale Eviei

Defileul Dimosari este situat în sudul insulei Evia, pe muntele Ochi, la 1.386 m altitudine. Lung de 10 km, este unul dintre cele mai frumoase trasee de drumeții din Grecia. Defileul, care merge paralel cu râul și are și pante abrupte, ajunge la plaja Kallianos, pe malul Mării Egee.

Casele Dragonilor- Drakospito. Cele aprox. 25 de structuri megalitice, cocoțate pe dealuri și munți sunt răspândite în jurul Styrei, în sudul Eviei. Aceste structuri datate în sec. VIII-lea î.Hr., au fost realizate din plăci uriașe de calcar cenușiu și sunt “legate” doar de propria greutate, fără mortar. Cea mai impresionantă dintre toate Drakospita din Evia este cea de pe Muntele Ochi, la o altitudine de 1389 de metri, deasupra orașului Karystos

Vulcanii Dirfy și Xtipas, situați la vest și nord-est de Lefkandi, au fost desemnați de către statul grec drept zone de o frumusețe naturală remarcabilă.

Din nou despre frumusețea insulei Evia

Insula, cu o suprafață de 3.580 km2, are 220.000 de rezidenți și un relief muntos. Evia are 900 de kilometri de țărm stâncos care se aruncă mai mult sau mai puțin dramatic în mare. În nord și nord-vest, marea este atât de aproape de drum încât poți să faci un pas și apoi să plonjezi în ea. Pini și măslini se aruncă îndrăzneț în marea calmă în această zonă. Ajungi repede pe cărări de munte sau pe dealuri molcome presărate cu stânci de granit. Muntele este mereu aproape de mare în Evia, insula seamănă cumva cu Madeira.

Printre nelipsitele plantații de măslini și păduri de pini, în Evia își fac loc foioasele și plantațiile de lămâi, portocale și rodii. 

Peisaje apocaliptice după incendiul din 2021

M-am înfiorat, la peste un an de la incendiile devastatoare din Evia, de nesfârșitele peisaje pârjolite de foc. Pe munți și dealuri care-ți blochează orizontul, copacii arși rezistă, incredibil, în picioare. Unii se apleacă amenințător peste drum, părând că nu mai au mult până la colaps. Peisajul din nordul Eviei este apocaliptic.

Sunt și case arse, ca și plantații de măslini, dar unele au rămas neatinse. Mănăstirea Sf. David este un astfel de exemplu de speranță, a rămas intactă chiar dacă a fost în mijlocul focului.

Despre drumurile din Evia

Drumurile locale sunt destul de bune, (mă refer la faptul că nu sunt multe gropi ) cel puțin pe ruta Chalkis-Loutra Edipsou și în vecinătăți. Sunt multe porțiuni strâmte și cu multe restricții de viteză. Prin munți, există și segmente modernizate cu bani europeni, cu două benzi, protejate de căderile de pietre. Dar mare parte din drumurile Eviei de nord și nord-vest își așteapră rândul la reabilitare. Sunt porțiuni cu versanți neconsolidați și pe drum aterizează, firesc, stânci și pietre.

Înainte de furtuna Daniel, tronsonul dintre Edipsou și Rovies era blocat traficului, deși toți treceau. Un mic buldozer făcea curat pe drum, adunănd pietrele, misiunea imposibilă având în vedere că tot aterizau bolovani.

Mare grijă! Iar Waze a dat rateuri și nu a afisat hărțile decât în limba greacă sau m-a ghidat pe drumuri neasfaltate deși am specificat să le evite, or fi fost raportate ca asfaltate!

În concluzie, Evia este o insulă mare, nu ai nicio șansă să o vizitezi pe toată nici într-o lună de vacanță. Așa că va trebui să-ți organizezi temeinic sejurul înainte. Nu-ți recomand să vii în Evia fără mașină, nu am văzut niciun mijloc de transport în comun și centrele de închiriere sunt extrem de rare. 

Ce mi-a plăcut la Evia

În primul rând peisajele. Are și munți stâncoși și dealuri molcome ca în Bucovina, iar marea te urmărește peste tot. Mi-a plăcut combinația munte-mare, cu pini și măslini crescuți până în buza mării. Aerul curat și sărat, cu miros de pini parcă mă mângăie și acum.

Liniștea și sălbăticia plajelor întinse cu apă clară, liniștite.

Mergi în Evia dacă-ți plac locurile mai rustice, în care să te simți pierdut în timp și spațiu, dar alege cu grijă zona și hotelul/pensiunea unde te cazezi, ofertele care par incredibil de bune sunt prea bune să fie adevărate. 

Mi-am scurtat sejurul în Evia cu oarecare părere de rău pentru locurile și experiențele frumoase pe care le-aș fi putut avea aici. După cum vezi, mi-am făcut temele pentru vacanța în Evia, dar nu am reușit să ajung decât în prea puține locuri, din care îți recomand: insulițele vulcanice Lichadonissia. 

Ce nu mi-a plăcut în Evia și Loutra Edispou

Lipsa de interes pentru un turism de calitate, infrastructura lăsată neterminată, improvizațiile. La restaurantele și tavernele unde ne-am întors, prețurile au crescut după o zi pe alta, deși în meniu rămăseseră neschimbate. Te-ai întors la noi? Te-am taxat suplimentar! Plus că se practică un soi de „coperto” (taxă de scaun neanunțată), costă unu-doi euro de persoană în funcție de restaurant indiferent de ce mănânci. De acești bani primești apă la carafă și/sau câteva felii de pâine.

Comunicarea oficială a autorităților elene, în cazul situațiilor de urgentă, a fost foarte slabă, spre deloc oferindu-le hotelierilor oportunitatea să nu accepte anularea rezervării sau scurtarea sejurului. Practic, am primit avertizări prin SMS după ce porniseră ploile diluviene și deja făcuseră pagube în prefectura Magnesia. Urmărind evoluția vremii pe aplicații meteo, mulțumesc Windy!, am putut să părăsesc la timp insula Evia, care a fost inundată la câteva ore după. Puține știri au fost publicate, dar oamenii au fost salvați de pe acoperișuri. Mă întreb cum de autoritățile nu au știut de prăpădul apocaliptic care avea să vină de vreme ce eu, având la dispoziție doar câteva site-uri și aplicații, am fugit din calea furtunii la timp?  Apa se scurgea deja de pe versanți cărând pietre și bolovani, râurile erau învolburate, la nici 10 metri de drum. 

Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! Drum bun!

#consilierturism #travelblogger #grecia  #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #evia #spa

Un filmuleț cu vestitele băi termale din Loutra Edipsou, aici.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This