Iată o selecție exhaustivă cu obiectivele turistice și experiențele de neratat în Slănic Moldova și împrejurimi. Zona e prea puțin promovată, ești surprins să afli că se întâmplă lucruri bune aici, pe plaiurile minunate de la poalele munților Nemira.

România, din nou în topul preferințelor

Pandemia ne-a obligat să redescoperim România, motiv pentru care lansez o serie de articole dedicate celei mai accesibile destinații din lume. Căci da, noi, pasionații de călătorii am fost puși nu doar în stand by și pe jar de pandemie și de restricțiile ei ci și în situația de a nu mai călători.

După cum se vede, nu am renunțat. Ne-am adaptat și ne-am îndreptat mai mult privirea către România, are de toate pentru toți și mai mult decât atât. Aici suntem acasă, și știm că nicăieri nu e mai bine decât aici. 

Impresii din Slănic Moldova

Stațiunea aceasta moldavă este una dintre cele mai vechi din țară, a acumulat deja aprox. 150 de ani experiență în ospitalitate. Nu ai spune că are așa o vârstă venerabilă, s-a adaptat și reinventat și bine a făcut. Slănic Moldova nu are acel aer ponosit, prăfuit și obosit de la atât de multă delăsare și diferite interese, din cauza cărora suferă prea multe stațiuni balneare, din păcate.

Vibe fresh

Slănic Moldova are o energie bună, un vibe tot mai tineresc, care te atinge și pe tine. E surprinzător, căci tindem să asociem o stațiune balneoclimaterică cu un anumit segment de vârstă. Această atmosferă fresh și energizantă nu se datorează doar apelor minerale, cadrului natural tonifiat de aerul curat de munte. E și spiritul acela moldav inconfundabil, energic și ospitalier care își pune amprenta asupra locului și devine molipsitor.

La pas prin Slănic Moldova

Pe străzile și străduțele din Slănic Moldova vei găsi și oaze de liniște dar și zumzetul turiștilor mari și mici. Oricum, poți să faci un pas și te afli deja în mijlocul naturii și dacă continui un pic, deja ești tot mai departe de lumea dezlănțuită. Sunt destule trasee marcate de drumeții ca să nu le dovedești de la prima vizită aici!

Plimbări relaxate, drumeții mai energice, relaxare la SPA, degustări de bucate și o arhitectură specifică deosebită individualizează “Perla Moldovei”.

Dar lista obiectivelor și experiențelor de neratat în Slănic Moldova și împrejurimi e consistent mai lungă.

Pentru fiecare, mic sau mare

Slănic Moldova este o destinație care pare că a descoperit rețeta redescoperirii permanente, e potrivită pentru toate vârstele. Fie mic, fie mare, fiecare e așteptat aici cu ceva pe placul lui.

Găsești în Slănic Moldova nu doar izvoare minerale cu proprietăți terapeutice bune în tratarea diverselor afecțiuni și facilități SPA ci și șansa unor experiențe de neratat. Drumețiile montane, aerul tare și curat și oferta SPA atrag aici din ce în ce mai mulți tineri.

Cazinoul din Slănic Moldova

Explorând Slănic Moldova, descoperi o stațiune cochetă, cu clădiri impozante, frumoase, cu o istorie care începe către finele sec. al XIX-lea. Slănic Moldova a polarizat atenția turiștilor după investițiile făcute în Cazinou (construit în stil Art Nouveau, între 1892 și 1894), Complexul balnear “Emil Racoviţă”(1891-1895) şi Inhalatorul (1912). O cale ferată a fost construită special pentru a facilita accesul vizitatorilor aici. Ți-l poți imagina pe I.L.Caragiale pierzându-se în mulțimea elegantă care se plimba odinioară prin parcul Central și pe malul râului Slănic. Căutând relaxarea, poate studia și tipologiile umane. A făcut-o genial, le regăsim la diferite personaje politice și în prezent! Marele dramaturg se pare că iubea acest loc și nu era singurul care avea gusturi bune!

Parcul Central, inima stațiunii

Dominat de Cazinoul construit de arhitecți italieni, un lăcaș de cult ortodox cu hramul Sf. Ilie și un foișor, parcul Central e bine întreținut. Plin cu flori în sezonul cald și mereu animat, parcul e inima micuței stațiuni. Aici, admiră un pic arhitectura oarecum eclectică a Cazinoului, unul dintre cele mai vechi din Europa, care așteaptă răbdător perioade ceva mai bune. Nu departe, se află zona izvoarelor, cea de unde a pornit istoria balneo a locului.

Izvoare binefăcătoare

Inspiră aerul curat și ascultă clipocitul cristalin care se aude parcă de peste tot. Apa nu e deloc departe, stațiunea e chiar pe malul râului Slănic, de unde i se trage și numele. După o plimbare prin parc, pașii te vor conduce inevitabil către drumul izvoarelor. Acesta reunește toate cele 10 izvoare minerale din stațiune, a căror apă o poți testa, în timp ce te documentezi despre puterea lor asupra sănătății tale.

Trasee de drumeții în natura pură

Sunt peste 10 trasee marcate, de diferite grade de dificultate. Cel mai celebru e “300 de scări”, care ne sugerează, cu aproximație, numărul treptelor de urcat și coborât. Marcat cu triunghi roşu, traseul intră treptat în pădurea din apropierea stațiunii.

Traseul 300 de scări

Porneşte și se încheie în vecinătatea zonei izvoarelor, fix din dreapta izvorului denumit „300 de scări”. Scările te conduc prin pădure, urcând uneori ceva mai abrupt şi în serpentine, alteori mai domol. Unele porţiuni sunt ceva mai abrupte dar sunt practicabile şi pentru turiştii mai comozi. Din loc în loc, zărești staţiunea și cele două frumuseți locale: Cascada Slănicului și Cheile Slănicului. Traseul ajunge aproape de Cascada Slănicului şi continuă de-a lungul Cheilor Slănicului până în zona izvoarelor minerale. E accesibil în orice anotimp și nu ai nevoie de echipament special sau de cine știe ce condiție fizică. Pentru o excursie completă, relaxată. ai nevoie de maxim trei ore.

Au mai rămas nouă trasee, minim. S-ar putea să-ți dai seama că nu ai timp să le parcurgi pe toate, clar, este cazul să revii!

Experiențe de neratat în Slănic Moldova

Mulți tineri, mai mult sau mai puțin neliniștiți, vin în Slănic Moldova pentru SPA, pentru a se bucura de liniște și de natură. Oferta de SPA și Wellness este destul de consistentă în Slănic Moldova, e unul dintre punctele sale forte. Ca de altfel și bucatele tradiționale, meniuri în care-și fac loc ciorbele groase, drese cu smântână, sarmalele moldovenești și păstrăvul în crustă de mălai. Poți încheia o zi plină și bună de vacanță cu un festin din care papanașii cu brânză sau colțunașii țin în capul listei de deserturi foarte apreciate.

Schi pe pârtia Nemira

Slănic-Moldova este atrăgătoare în orice anotimp, dar iarna are ceva în plus de oferit. Pârtia de schi Nemira, lungă de aprox. 1,4 km, deservită de un telescaun care poate transporta 1.200 de persoane pe oră. Pârtia este potrivită celor începători. 

De vizitat în împrejurimile Slănic Moldova

Dar lista obiectivelor și experiențelor de neratat în Slănic Moldova și mai ales în împrejurimi e consistent mai lungă. Aventuri noi și experiențe relaxante și interesante te ademenesc și în împrejurimile Slănic Moldova.

*Salina Tg. Ocna este un areal imens, în care nu știi când trece ziua. Salina e ideală pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, pentru relaxare, distracție și ceva mișcare. Peisajul unic din adâncurile albe și sărate te uimește cu un lac subteran, o biserică dedicate Sf Varvara și o cascadă. Un muzeu al sării și un bazin exterior cu apă termală fac din Târgu Ocna un reper turistic de neocolit.

* Mănăstirea Măgura Ocnei. O atracție care îți bucură sufletul te așteaptă la nici 20 km distanță de Slănic. Atestată documentar în 1653 și ctitorită pe un pinten stâncos, Mănăstirea Măgura Ocnei se încadrează perfect într-un peisaj montan superb. O oază de liniște și frumusețe, căreia merită să-i treci pragul sau chiar te poi caza.

*Barajul Uzului. Barajul natural, situat la patru km de Sălătruc, la altitudinea de 532 m, s-a format în anul 1883 printr-o alunecare de teren ce a blocat râurile Izvorul Negru şi Uz.

*Castelul Castelul prințesei Ştirbey. În drum către Barajul Uzului, te poți opri la Dărmănești, în vecinătatea căruia se află Castelul prințesei Ştirbey (sec. XIX). În Dărmăneşti poți vizita Muzeul Etnografic, unde poți admira tradițiile populare ale zonei.

*Cascada Buciaş este un binemeritat cadou dacă ești un pasionat al drumețiilor și abordezi cu entuziasm locuri mai puțin bătute. Situată la 25 km de Oneşti, Cascada Buciaș te va fermeca cu voalul diafan și strălucitor de apă care se aruncă de la 15 metri înălţime. Trebuie să faci o drumeție până la cascadă, dar răsplata va fi o imagine de care puțini sau bucurat, până acum!

* Biserica din Borzești ( sursa foto biserica), ctitorită de Ştefan cel Mare între anii 1493-1494, cu ocazia nașterii fiului său, Bogdan al II-lea în localitate. De acest lăcaș vechi de cult se leagă întâmplări adevărate, generate de tragediile vremii, invazii ale tătarilor. Vizitează acest loc aflat la patru km de Onești și faci un pas înapoi în istoria și misterele locului,

*Palatul Ghica din Comănești. Mai spre nord, la Comănești, poți admira arhitectura Palatului Ghika și exponatele Muzeului de Etnografie și Artă “Dimitrie Ghika”. Construit în 1890 într-un minunat stil electic, Palatul poartă amprenta arhitectului Albert Galleron, cel care a proiectat clădirile Ateneului Român și Băncii Naționale.

Zona abundă în rezervații naturale, Nemira fiind practic gazda stațiunii Slănic Moldova și a traseelor montane.

*Arboretul de tisă de la Izvorul Alb și Parcul Dendrologic Dofteana (sat Hăghiac) sunt două repere pentru iubitorii de natură. Parcul Dendrologic se mândrește cu numeroase specii de plante autohtone și exotice. Faci o plimbare interesantă pe aleile din pământ, către luminișuri ascunse de arbori seculari, unii provenind de pe meleaguri îndepărtate.

Dată fiind o asemenea abundență de atracții, obiective și posibilități de cazare la case de vacanță sau cabane la munte nu ne mai mirăm că mulți revin aici, în “Perla Moldovei”.

Unde te cazezi în Slănic Moldova

Oferta la acest capitol este foarte variată. De la hoteluri, pensiuni, case de vacanță, cabane de închiriat, până la cazarea la vile sau cabane de închiriat, vei găsi la Slănic Moldova ceva pe gustul, și mai ales adecvat bugetului tău! Îți pot recomanda cu drag ceva nou și deosebit: mini-complexul La Kuburi. Nu vei fi deranjat de nimeni dacă îți faci rezervare în aceste veritabile case de vacanță. Îi ai aproape pe cei dragi, vă bucurați împreună că ați avut inspirația să faceți rezervare la aceste intime cabane de lemn. Sunt dotate cu absolut totul, au geamuri mari de parcă invită natura să intre, dar îți asigură nu doar siguranță ci și confort. Au grătar, foișor și o curte proprie, sunt un mic univers de vacanță completă și plăcută!

Ce afecțiuni tratează ape minerale de la Slănic Moldova

Apa minerală marca Slănic Moldova a strâns, în timp, multe premii interne și internaționale, datorită calității și efectelor extraordinare asupra sănătății. Primele instalații balneare au apărut aici în1877. Apele minerale de la Slănic Moldova sunt benefice pentru tratamentul tulburărilor digestive, bolilor hepatobiliare, renale. metabolice și de nutriție. Cura externă cu apele minerale de la Slănic Moldova ajută la tratamentul bolilor reumatismale degenerative, cardiovasculare , respiratorii și ginecologice.

Hai să pornim la drum către Slănic Moldova. Cum ajungi aici?

http://

Sper că ți-a plăcut selecția noastră de obiective și experiențe de neratat în Slănic Moldova și împrejurimi. Vino alături de  oi pe Facebook și Instagram, arată-ne că-ți place ce facem noi aici, cu pasiune. 

Visează, iubește, călătorește! 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This