Arhipelagul La Maddalena, paradisul cu plaje exotice din Italia, se află în nord-estul insulei Sardinia, la nici 30 de minute de navigat din portul Palau.

Unii spun despre La Maddalena că e un secret bine păstrat al Sardiniei și al Italiei, dar nu (mai) este chiar așa. La Maddalena este doar un loc un pic mai greu accesibil, în special dacă nu ai o barcă sau un iaht la dispoziție.

Este adevărat că, cel puțin teoretic, accesul în unele zone din acest arhipelag situat vizavi de coasta Gallura este controlat de autorități. Aceasta pentru că La Maddalena, arhipelag cu șapte insule mai mari și 55 de insulițe, este în totalitate arie protejată, are statut de parc național. Plus că este un site sub protecția UNESCO (alături de rezervația naturală Bouches de Bonifacio, Franța) din anul 1984.

Parcul Național al Arhipelagului La Maddalena este situat în strâmtoarea Bonifacio, între Sardinia și Corsica.

Arhipelagul „La Maddalena”, paradisul cu plaje exotice al Italiei, cuprinde șapte insule principale, trei dintre ele fiind Maddalena, Caprera și Santo Stefano, în sud-est. La acestea se adaugă Spargi, Budelli, Razzoli și Santa Maria, în nord-vest. Acest grup de insule și insulițe ale Parcului Național La Maddalena (înființat în 1994) au împreună 180 km de zonă de țărm.

Impresii din La Maddalena

Și ce țărm! Plajele de vis au apă translucidă, muntele stâncos cade în marea cu reflexe turcoaz, nisipul e fin și alb. Sau roz. Albastrul cerului pare șters în comparație cu apa mării… Culorile tari și constrastele puternice îți fură privirea, mirosul mării, cel al pinaceelor și maquisului îți gâdilă nările, se insinuează peste tot. Briza mării aduce cu ea o răcoare ușor sărată și nisipul fin te mângăie mai ușor decât mâinile celei mai pricepute maseuze. Nu e nevoie să bați drumul până în Tahiti, Maldive sau Bora-Bora când ai asemenea peisaje atât de aproape, în Mediterana! La Maddalena chiar merită explorate, singurul secret e cel al frumuseții perfecte!

În afară de plajele de vis, multe dintre ele accesibile doar dinspre mare, natura este cea care domnește în La Maddalena. Cu excepția insulei La Maddalena, Caprera (zona Stagnali)  și o mică zonă din Santa Maria (unde sunt aprox. 20 de case, locuite doar pe timp de vară), arhipelagul este nepopulat. Turismul de masă nu e prea tolerat aici și bine ar fi să rămână așa pentru totdeauna. Multe specii de cetacee trăiesc încă în aceste ape, arhipelagul fiind un sit important pentru reproducerea delfinilor.

Cum ajungi în La Maddalena

Poți pune totuși piciorul în acest colț de rai cu plaje paradiziace în două moduri, chiar trei. Cu feribotul din Palau până în capitala La Maddalena, la bordul unei excursii cu vaporașul sau închiriind un iaht. După ieșirea din Palau, vei fi supravegheat de Capo D’Orso (foto sus). Cocoțată pe o stâncă, acestă operă e vântului este unul dintre simbolurile insulei, la care se poate ajunge printr-o drumeție. Să revenim la croaziera noastră.

Aici, orice activitate este legată de mare. Cu excepția celor două insule principale, Maddalena și Caprera, conectate cu feribotul la portul Palau, toate celelalte insule sunt accesibile doar cu bărci private. Deloc de neglijat, La Maddalena este legată de La Caprera de un pod. Acesta este motivul pentru care mulți aleg insulița pentru a se plimba cu bicicleta pe drumurile și cărările umbrite de pini și pentru a se răcori, apoi, pe o plajă de vis.

La Maddalena, un șirag de perle rare

Insula-mamă, ca să-i spun așa Sardiniei, are un giuvaier de preț: Costa Smeralda, în partea de nod-est. Este locul unde apa are nuanțe de piatră prețioasă și o claritate de diamant. Dar mai există ceva poate chiar mai frumos și mai prețios: subiectul articolului de față. Așa că arhipelagului La Maddalena i s-ar potrivi apelativul de șirag de perle rare, dat fiind că toate insulițele au ceva deosebit de arătat celor dornici să le viziteze. Să le luăm pe rând.

Insula La Maddalena

Este cea mai mare insulă a arhipelagului și centrul său administrativ. După cum te întâmpină acum picotind în soare, nu ai spune că pe aici mărșăluiau soldați și gradați, iar în portul flancat de palmieri acostau nave de luptă. Și totuși, nu a trecut chiar așa mult timp de când La Maddalena a fost bază navală militară, mărturiile fiind la Muzeul Naval Nino Lamboglia. Poziția strategică în Mediterana i-a marcat istoria: în 1793, armata franceză condusă de un tânăr ofițer corsar, Napoleon Bonaparte, a încercat să invadeze insula. S-a izbit de flota comandată de Domenico Millelire, un ofițer al marinei sarde, născut aici. Printre alții, insula a atras atenția amiralului englez Nelson, fiind de dată mai recentă, și bază NATO. În prezent, în portul turistic Cala Carveta acostează nave pline cu turiști atrași aici de frumusețea naturii în general și de plaje în special.

Orașul La Maddalena

La Maddalena este singurul oraș din arhipelag și, deși insula este locuită de milenii, urbea a fost fondată abia în 1770. Străduțele pavate cu piatră din centru sunt flancate strâns de clădiri pastelate, cu maxim trei etaje, construite în secolul XVIII. La parter, sunt tot felul de magazinașe de suveniruri, bijuterii, restaurante și gelaterii. Se remarcă arhitectura primăriei și cea a bisericii Santa Maria Maddalena. Micul port din Cala Gavetta este păzit de o statuie a lui Giuseppe Garibaldi, care și-a trăit ultimii 26 de ani în insula La Caprera. Nu departe de acesta este vechiul port pescăresc. Aici, vasele gârbovite, muncite bine, aștepteaptă liniștite următoarea cursă și peștișorul de aur.

Plajele din insula Maddalena

Acest port și piesajele uimitoare de-a lungul drumului către Spalmatore, un golf încântător, mi-au plăcut cel mai mult în insulița La Maddalena. Și insula Maddalena are multe plaje frumoase, una dintre ele fiind la doar trei kilometri de centru, Cala French. La nord, dincolo de istmul Strangolato, se găsesc golfuri cu dune albe înconjurate de roci și plaje sculptate de vânt: nu rata, dacă ai mai mult timp. Bassa Trinità, Cala Lunga și Monti d’Arena. Împărțită în două de un pod lung din cărămidă, Cala Spalmatore e în nord-estul insulei. Are nisip auriu, și fin și grosier, o mare limpede și transparentă, de un albastru-verde îmbietor. Un skipper bun știe unde sunt aceste plaje, cu siguranță!

Despre insula Caprera

Caprera este legată de Maddalena prin podul Passodella Moneta, pe sub care pot trece și ambarcațiunile mai mici. Aici, dacă iubești istoria, vizitează Compendio Museale Garibaldino. Este fosta locuință a celui supranumit “Eroul celor două lumi”, Giuseppe Garibaldi. Acesta și-a petrecut aici ultimii 25 de ani muncind pământul și îngrijindu-și livada și podgoria.

În această pustietate, cu animalele alături și cu sapa mereu la îndemână, Garibaldi era probabil fericit. Și-a dorit să fie înmormântat în micul cimitir al familiei, chiar în inima fermei…Se bucura de o priveliște precum cea din fotografia de sus, probabil.

Dar Caprera nu este doar “casa” unuia dintre artizanii Italiei unite, ci și un mic paradis pe pământ. Insulița are un relief dantelat, cu mici golfuri, lagune și plaje de explorat. De sus, de pe înălțimile Monte Tejalone (212 m) ți se deschid la picioare priveliști uimitoare.

Relieful minunat e pus în valoare de o lumină specială, chiar și când afară nu e chiar senin. Nu am văzut nicio capră, simpaticele ovine după care a fost botezată insulița, dar ne-au survolat niște păsări mai masive. Poate erau șoimii călători care iubesc acest loc…

Dacă vrei să ajungi la Caprera cu mașina, vei avea de înfruntat drumurile strâmte pe care se încumetă, totuși, și autocarele. Unele drumuri sunt de-a dreptul cărări prăfuite care șerpuiesc urmând linia țărmului. Nu descurajează pe nimeni drumurile de țară, peste tot am găsit parcările pline-ochi, Așa că am tras concluzia că cea mai bună cale de a ajunge în La Caprera este totuși cu barca.

Tahiti de Caprera

Una dintre cele mai frumoase plaje din La Caprera este Cala Coticcio. Este o mică plajă cu nisip fin, scăldată de o mare de un turcoaz ireal și păzită de stânci și vegetație deasă. Frumusețea unică a acestei plaje și aspectul său exotic i-au atras porecla de „Tahiti de Caprera” și au făcut-o unul dintre cele mai râvnite locuri. Se ajunge pe jos, printre stânci, unele porțiuni fiind mai greu de parcurs. mai ales dacă nu ești echipat pentru a face față bolovănișului și nu ai ceva condiție fizică. Așa că cea mai sigură și rapidă cale este tot cu barca.

Insula Spargi și Cala Corsara

Cala Corsara, de pe insula Spargi, e un loc absolut spectaculos unde am ajuns la bordul unei bărci închiriate. Se spune că aceasta a aparținut unui bătrân pirat, de unde și numele său. Și ce ascunzătoare avea! Un vis! Golful cu apă azurie, flancat de stânci albe de granit, m-a surprins în primul rând datorită contrastului cromatic. Verdele arbuștilor și toate nuanțele mării, de la turcoaz la smarald, la azur la albastru închis și un alb al nisipului și stâncilor îți creează o senzație unică. Acest mic paradis numit Cala Corsara poate fi atins doar cu barca.

Și, odată ajuns aici, este aproape imposibil să reziști dorinței de a înota. Mai sunt și alte plaje fenomenale pe aici, prin La Maddalena, dar aceasta și-a schimbat de atât de mule ori culorile și nuanțele că nu-ți vine să crezi. De “vină” e lumina, de-a dreptul suprarealistă!

Insulița Budelli și plaja sa roz

Insulița Budelli are și ea o perlă roz și o poveste intrinsecă. Spiaggia Rosa („plaja roz”). Este una dintre cele mai frumoase plaje din lume și își datorează numele culorii nisipului. Rozul e conferit de fragmentele minuscule de coral și de scoici. Mai exact, nuanța spectaculoasă provine de la microorganism roz care trăiește în interiorul scoicilor. După moarte, scoicile sunt spălate pe uscat și măcinate de apă și vânt. În secolul XX, ancorarea bărcilor și agitația neregulată a mării au încetinit creșterea microrganismului și au modificat compoziția nisipului. Acestea și furtul de nisip la care recurgeau turiștii au dus la măsuri de protecție a plajei. Plaja este închisă, nu se poate debarca aici, nu te poți scălda aproape de mal.

Nisipul în prezent este alb, semn că natura nu a regenerat nisipul roz. Vegetația mediteraneană, apele clare, culorile neprelucrate l-au fermecat pe Michelangelo Antonioni, care a filmat o parte din filmul său „Deșertul roșu”, în 1964.

Budelli este situată la sud de Razzoli și Santa Maria, are 25 de hectare de teritoriu necontaminat și 12 kilometri de coastă. Se pare că e locuită de o singură persoană, tutorele acesteia..

Razzoli, Santa Maria și Santo Stefano

Nordul îndepărtat al arhipelagului este revendicat de insulițele Razzoli și Santa Maria, unite printr-un istm natural. În Santa Maria există o singură  plajă amenajată, Spiaggia di Santa Maria ( foto sus). Este amplasată într-un golf liniștit, cu ape cristaline cum rar vezi. 

Spre sud, este Santo Stefano, fostă bază americană, unde se adăposteau submarinele US Navy. Santo Stefano ( foto sus) e populată acum de stânci de granit modelate de vânt în forme ciudate și vizitată de clienții unui resort turistic. Cum ieși din Palau și vei vedea un far alb agățat de un istm stâncos, vei ști că e Santo Stefano.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune !

#consilierturism #top2019 #inspiratie #travelblogger #sfaturidecălătorie #italia #sardinia #cagliari

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

Galerie de fotografii din Arhipelagul La Maddalena, mai jos. 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This