Dacă pârtiile de schi din România nu mai au secrete pentru voi sau pur și simplu vreți să încercați altele noi, nu foarte departe de casă și la prețuri accesibile, atunci este bine să știți care sunt cele mai bune stațiuni de schi din Europa de Est.
Cele mai ieftine stațiuni pentru schi, snowboarding și săniuș din regiune
Potrivit studiului anual al TripAdvisor care compară costurile din 42 de stațiuni, cele mai ieftine stațini montane sunt Bansko, Bulgaria, Soci din Rusia și Kranjska Gora din Slovenia. Cercetarea citată de telegraph.co.uk a fost realizată de Ipsos MORI, care a luat în calcul cele mai accesibile stațiuni de schi pentru piața engleză, aflată la mii de kilometri depărtare de regiunea noastră.
Cele mai bune stațiuni de schi din estul Europei 
Atunci când vorbim de cele mai bune stațiuni de schi din Europa de Est, avem motive de măndrie, pentru că Poaiana Brașov este pe primul loc în top. Pare suprinzător pentru în statele fostului bloc communist sunt multe stațiuni cu pârtii de schi bine întreținute, cu trasee provocatoare, cu prețuri accesibile și cu monitori foarte buni.

ski Poiana brasov

1. În fruntea clasamentului se află Poiana Brașov, recomandată în special schiorilor începători, pentru viața sa de noapte și pentru excursiile care se pot face la obiective celebre precum Castelul Bran sau orașul medieval Brașov. Poiana Brașov, stațiune montană situată la 15 kilometri de Brașov, are cele mai lungi pârtii din România. Deși lungimea totală a pârtiilor din Poiana Brașov, de 25 km, poate părea mică, trebuie să avem în vedere faptul că aceasta s-a dublat în ultimii cinci ani. Hotelurile bune de la baza pârtiilor din Poaiana Brașov și restaurantele cu bucătărie de calitate, dar și cele trei școli de schi sunt apreciate de autorii topului.

http://

2. Pamporovo, Bulgaria. Această prietenoasă stațiune cu farmec rural din munții Rhodopi este potrivită pentru schiorii începători și cei intermediari. Aproape toate pârtiile din Pamporovo pornesc de la vârful Snejanka și mare parte din ele au instalație de iluminare nocturnă. În Pamporovo sunt 20 de pârtii de schi care însumează 37 km de pârtii clasice, la care se adaugă alți 18 km de pârtii pentru schi-fond, deservite de o gondolă și 18 telescaune. Și oferta de après-ski din Pamporovo este apreciată, mai ales o pereche de restaurante bune și o mulțime de baruri unde sunt unele dintre cele mai mici prețuri la alcool din Europa, ca de altfel și școlile de schi. Ca în alte stațiuni din Europa de Est, și în Pamporovo grosimea stratului de zăpadă poate fi incertă, mai ales înainte de Crăciun și în a doua jumătate a lunii martie. Cea mai bună perioadă (dar și cea mai aglomerată) pentru a vizita Pamporovo este în februarie. sursa foto bulgariaski.com
Dacă ajungeți în Pamporovo, este bine să știți că la șase km se află cătunul Gela, locul de naștere al personajului mitic Orpheus, iar Plovdiv ( situat la 100 km) este în patrimonul mondial al UNESCO. Cea mai scurtă rută București-Pamporovo trece prin Ruse și parcurge 441 km. Aeroportul din Plovidv este situat la 81 de kilometri de Pamporovo.

3. Rosa Khutor, Rusia. Este cea mai mare dintre cele patru stațiuni construite aproape de la zero în jurul orășelului de munte Krasnaya Polyana, special pentru Jocurile Olimpice de Iarnă Soci 2014. Cu 72 de kilometri de pârtii (30 km pentru începători, 21 km pentru intermediari și 21 km pentru avansați), Rosa Khutor este una dintre cele mai bine dezvoltate stațiuni și cu cele mai dificile pârtii de schi din Europa de Est. Este destul de greu de ajuns în această stațiune deloc ieftină din Munții Caucaz, cel mai apropiat aeroport fiind Soci, aflat la aproximativ 70 de kilometri. Pârtiile din Rosa Khutor, deservite de 20 de instalații de transport pin cablu, sunt potrivite amatorilor de sporturi de iarnă care caută noi experiențe.

Mariborsko Pohorje foto www.mariborskopohorje.si

4. Mariborsko Pohorje, Slovenia. Este cea mai mare stațiune de schi din Slovenia, cu 43 km de pârtii situate la o altitudine cuprinsă între 325 și 1.327 metri. Pârtiile din Mariborsko Pohorje ( din care 23,5 km sunt pentru începători și 13 km pentru schiorii intermediari, restul fiind pentru avansați) sunt deservite de 21 de instalații de transport (din care cinci telescaune, 16 teleschiuri și o gondolă). Stațiunea Mariborsko Pohorje este situată în Munții Pohorje, la cinci kilometri distanță de Maribor, cel de-a doilea oraș ca mărime din Slovenia și se poate mândri și cu oferta sa de après-ski și cea de spa&wellness.
Mariborsko Pohorje este celebră printre fanii schiului pentru cupa anuală de schi alpin feminin, Golden Fox Trophy, care are loc în fiecare an la începutul lui ianuarie.

popova-shapka

5. Popova Sapka, Macedonia. Situată în nord-vestul Macedoniei, la 63 de kilometri de capitala Skopije, Popova Sapka este considerată cea mai bună și cea mai populară stațiune din regiune. Sunt 10 kilometri de pârtiile în această stațiune din Munții Sar, situată la o altitudine de 1.780 metri, potrivite mai degrabă schiorilor începători și avansați. La Popova Sapka sunt 11 instalații de transport prin cablu și 30 de km de trasee de schi fond. Stațiunea este situată la 707 km de București și la 610 km de Timișoara. (foto travel2macedonia.com.mk).

kranjska-gora (sursa foto http://www.kranjska-gora.si)

6. Kranjska Gora, Slovenia. Această stațiune montană slovenă, situată la 87 km de capitala Ljubljana, te duce cu gândul la Austria, țară care de altfel nici nu este prea departe. Nu doar ahitectura stațiunii Kranjska Gora ci și pârtiile și școlile de schi par că sunt variantele mai accesibile ca preț ale celor din Austria. În Kranjska Gora există un total de 20 km pârtii de schi de dificultate diferită, deservite de cinci telescaune și 13 teleschiuri.
Pârtiile din Kranjska Gora sunt potrivite mai ales începătorilor, care au la dispoziție 10 km de piste și celor intermediari ( opt km de pârtii). Stațiunea este apreciată și pentru oferta sa après-ski, fiind cunoscută pe plan internațional pentru poligonul Podkoren, unde au loc competiții ale World Ski Cup.
Kranjska Gora este situată la 850 km de Timișoara și la 1.207 km de București.
(sursa foto http://www.kranjska-gora.si)

http://

7. Jahorina, Bosnia și Herzegovina. Este cea mai cunoscută stațiune montană din Bosnia și Herzegovina, situată la nici 30 de kilometri de Sarajevo. Sunt aici în total 25 de kilometri de pârtii pentru toate gradele de pregătire, cele mai multe ( 16 km) fiind pentru schiorii avansați. Pârtiile din Jahorina sunt deservite de opt telescaune. Jahorina a găzduit Jocurile Olimpice din 1984, dar poartă și urmele războiului, când muntele a fost puternic minat. Pârtiile au fost deminate, dar bombele nedetectate adaugă un nivel nou pericolelor de pe pârtiile negre (grele) de aici. Jahorina se bucură de un sezon de schi foarte lung, de la mijlocul lui decembrie până în aprilie și de zăpadă din abundență. Sunt și 20 de km de pârtii schi alpin și o ofertă de après-ski interesantă în Jahorina.Distanța Jahorina – București este de 893 km și Jahorina-Timișoara 451 km.

Kapaonik                                             (Sursa foto http://www.tckopaonik.com)

8. Kopaonik, Serbia. Kopaonik, stațiune aflată la 280 de kilometri sud de Belgrad, are 55 km de pârtii pentru schi alpin, adecvate pentru toate categoriile de schiori. Cele mai multe sunt însă potrivite pentru cei cu experiență medie și pentru începători, și doar una, de 1,1 kilometri lungime, este pentru avansați.
Cea mai lungă pârtie din stațiunea sârbă Kopaonik are 3,5 km lungime, iar diferența de nivel cea mai mare este de 521 metri. Pârtiile din Kapaonik, stațiune aflată la 1.496 metri altitudine, sunt deservite de 12 telescaune și opt teleschiuri. Celor 55 km de pârtii “normale” li se adaugă 18 km pentru schi fond. Există și o pârtie în nocturnă, Malo Jezero, precum și facilități pentru snowboarding. Deloc de neglijat, Kopaonik are trei pârtii acreditate de Federația Internațională de Schi.
În Kopaonik sunt mai multe opțiuni de petrecere a timpului liber, de la patinoar, parc de snowboard, mountainbike pe zăpadă, hochei, săniuș, trasee off-road dar și școli de schi. Snowboardingul este popular în această stațiune preferată de tineri, ca urmare Kopaonik are o ofertă destul de consistentă și de après ski, fiind de altfel tot mai vizitată și de către schiorii români.
Kapaonik se află la 380 kilometri de Timișoara și la aproximativ 600 kilometri de București. (Sursa foto http://www.tckopaonik.com)

http://

9. Bansko, Bulgaria. Situată la poalele Munților Pirin, la 160 de kilometri de Sofia, Bansko este cea mai mare și cel mai apreciată stațiune montană din Bulgaria. Aflată la o altitudine de 930 m, Bansko este în plină dezvoltare, după investițiile consistente efectuate în ultimii ani, astfel că domeniul său schiabil a ajuns la 75 km de pârtii de schi alpin, plus alți 65 km pentru schi fond. Cele 14 pârtii de schi din zona Bansko sunt deservite de două telecabine, opt telescaune și patru teleschi. O atracție printre schiori este pârtia lungă de șapte kilometri între Banderishka Polyana și Bansko.
Schiorii au la dispoziție în Bansko 35 km de pârtii pentru începători, 37 km de pârtii pentru intermediari și trei km de pârtii grele. Sunt școli de schi, unele dedicate celor mici, iar schiorii și snowboarderii se pot distra la fun park Platoto. Aveți ce face în Bansko și după ce vă lăsați clăparii din picioare, aici fiind multe baruri și restaurante, iar hotelurile au piscine și centre spa unde vă puteți relaxa. Pârtia Alberto Tomba, lungă de doi kilometri și jumătate, are cel mai dificil traseu din Bansko. Celebrul schior italian Alberto Tomba, fost campion mondial, a amenajat pârtia concesionată de la statul bulgar la cele mai înalte standarde și se spune că nu ratează niciun sezon de a veni să schieze aici.
Unele dintre pârtiile din Bansko au instalație de nocturnă, iar mare parte din ele au instalații pentru zăpadă artificială. Sezonul de schi în Bansko începe în decembrie și se încheie la jumătatea lunii aprilie.
Distanța București-Bansko este de 535 km, iar Timișoara-Bansko de 640 km.

jasna(sursa foto www.travelguide.sk) 

10. Jasná, Slovacia. Slovacia are unele dintre cele bune condiții din Europa de Est pentru practicarea sporturilor de iarnă, mai ales în regiunile montane Tatra Joasă și Tatra Înaltă.
Jasná, stațiune din MunțiiTatra Joasă care a găzduit mai multe competiții ale Cupei Mondiale de Schi, are unul dintre cele mai mari domenii de schi din Europa de Est. Aici există două domenii principale – Chopok Nord și de Sud, legate, începând din 2007, prin instalații moderne de transport prin cablu. Cele 41 de pârtii din Jasná însumează 49 km de pârtii. Fiecare schior, indiferent dacă este începător, mediu sau avansat, găsește o pârtie pe “măsura” sa.
În Jasná predomină însă pârtiile pentru începători ( lungime totală de 19 km) și cei intermediari ( 18 km de pârtii). Pârtiile de schi sunt deservite de 30 de instalații de transport prin cablu, din care 18 ascensoare, patru telecabine și opt telescaune. Există în Jasná un snowpark, facilități pentru snowboard și școli de schi, aici fiind disponibilă o ofertă destul de bogată și pentru amatorii de distracții.
Jasná este situată la 620 km de Timișoara și la 300 km de Bratislava.(sursa foto www.travelguide.sk).

11. Bukovel, Ucraina, Este o stațiune montană din Ucraina, preferată de tot mai mulți români din nordul țării. Bukovel se află la aproximativ 480 km de Iași, 260 km de Suceava și 162 km de Baia Mare. Complexul de schi Bukovel are 60 de km de pârtii, deservite de 16 ascensoare moderne de transport, centre Spa și facilități pentru copii. Bukovel se mândrește cu faptul că toți cei 60 de kilometri de pârtii sunt echipați cu cele mai noi sisteme pentru acoperirea cu zăpadă în iernile mai calde.Ski pass Bukovel are mai multe opțiuni, fiind disponibil nu doar pe zile ci și pe ore ( minim 3 ore). Detalii aici. Dacă vrei să ajungi în Bukovel este bune să știi de la început că drumul până în stațiune este destul de prost și chiar prost și să fii atent la cursul de schimb valutar, iar comunicarea cu localnicii poate fi un pic deficitară dacă nu cunoști limba locală.

Sper că ți-a plăcut acest material, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

Citește și despre cele mai bune stațiuni de schi din Europa pentru familii, pentru distracția après-ski sau pentru liniște.

Indiferent dacă ești schior începător, ai pregătire medie sau ești avansat în tainele acestui sport alb, află care sunt cele cele mai bune stațiuni din Europa cu pârtii adecvate experienței tale.

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This