Vine iar vremea să redescoperim bucuriile simple, să visăm, să dăruim și, de ce nu, să retrăim cele mai frumoase momente ale copilăriei! Se apropie sărbătorile de iarnă și pentru mulți dintre noi aceasta este cea mai frumoasă perioadă din an. Indiferent dacă sunt mai mari sau mai mici, mai bătrâne sau mai tinere, situate mai aproape de Moșul și de renii lui sau din contra, către însoritul sud, orașele Europei se îmbracă de sărbătoare și ne ademenesc la târgurile de Crăciun.
Pe măsură ce concurența devine din ce în ce mai mare, piețele de Crăciun sunt, de la an la an, tot mai frumoase și mai interesante.
Îți propun așadar o mică “excursie”, chiar dacă virtuală, în câteva dintre cele mai frumoase și cele mai vechi târguri de Crăciun din Europa.

verona craciun 2

Piețele de Crăciun în Roma, Bologna, Verona și Milano

Țara asta e atât de frumoasă și de atrăgătoare în orice anotimp încât nu mai are nevoie de laude. Și, chiar dacă nu sunt atât de mari și de numeroase precum în Germania, nici piețele de Crăciun din Italia- Mercatini di Natale-nu se lasă mai prejos în ultima vreme.
-Târgul de Crăciun în capitala Italiei. În Roma, cel mai mare târg de Crăciun, Mercatini de Natale di Roma, are loc în Piazza Navona, una dintre cele mai frumoase piețe din lume. Aici se vând mai ales dulciuri tradiționale, jucării și decorațiuni. La “umbra” celor trei fântâni celebre din Piazza Navona, Fontana dei Quattro Fiumi, Fontana del Moro și Fontana del Neptuno, au loc tot felul de spectacole de sezon, iar seara iluminatul este feeric.
-Târg de Crăciun în Bologna. Fiera Di Natale din Bologna se organizează la “picioarele” catedralei San Pietro, construită în secolul al XII-lea. Puteți cumpăra din acest târg de Crăciun diferite cadouri precum decorațiuni din sticlă și scena Nașterii Domnului, dar nici darurile comestibile nu sunt deloc nedorite de destinatari, mai ales de cei mici. Bologna este o destinație recunoscută printre gurmanzi și cele mai bune ispite pentru cei mai pofticioși sunt, în această perioadă, fructele modelate din marțipan sau înmuiate în ciocolată, ciocolata în diferite sortimente și tradiționala nuga festivă cu nuci și miere.
-Piețe de Crăciun la Milano. La Milano se organizează mai multe piețe de Crăciun, cea mai mare dintre ea fiind cea din fața celebrei sale catedrale, Domul din Milano. Totul este iluminat feeric, atmosfera este șic, că doar Milano este una dintre capitalele mondiale ale modei, la căsuțele din lemn sunt tot felul de produse de sezon cărora greu le poți rezista.
-Natale la Verona ( foto sus). Verona, orașul celor mai celebri îndrăgostiți ai lumii, Romeo și Julieta, inclus în patrimoniul UNESCO, devine și mai romantic în preajma Crăciunului, de Natale. Tradiția se își dă întâlnire cu lumina, îți iau ochii perdelele multicolore, te “îmbată” sunetul muzicii și te ademenesc arome de tot felul. O atmosferă feerică învăluie străzile părții istorice a Veronei. Punctul central al pieței de Crăciun din Verona este lângă impresionantul amfiteatru roman, în Piazza Bra, unde strălucește, de sus, steaua din bradul de Crăciun. Și în Piazza dei Signori sunt aproximativ 60 de expozanți care oferă obiecte de artizanat și decorațiuni tradiționale din sticlă, lemn și ceramică și delicioase prăjituri de Crăciun.

Der Aachener Weihnachtsmarkt mit seinen hell erleuchteten Buden auf dem Katschof. Im Hintergrund ist die Rückseite des Aachener Rathauses zu sehen.

Aachen.fotocredit : aachenweihnachtsmarkt.de

Piețele de Crăciun din Dresda, Aachen, Nuremberg, printre cele mai frumoase din Europa

Unele dintre cele mai vechi piețe de Crăciun din lume sunt în Germania, iar Striezelmarkt din Dresda, Christkindlesmarkt din Nürnberg și cea din Aachen au fost votate după Crăciunul din 2014 ca fiind în Top 10 cele mai frumoase din Europa.
-Hamburg se distrează la Spielzeuggasse. Hamburg se mândrește cu nu mai puțin de 15 piețe de Crăciun, cea mai atrăgătoare fiind cea din fața primăriei, mai ales că tarabele de aici vând dulciuri și produse ale meșteșugarilor locali-obiecte din piele, argint, ornamente pentru brad autentice. Copiii sunt încântați de Spielzeuggasse,”Strada jucăriilor “, iar cei romantici pot merge la piața dedicată lor, Jungfernstieg.

marienplatz
-La piețele de Crăciun, München uită de bere și o dă pe gluhwein. Piaţa de Crăciun din capitala Bavariei, München, datează din 1642, când s-a organizat pentru prima dată în apropiere de Frauenkirche (Catedrala Doamnei Noastre) și în piața principală a orașului, Marienplatz. În Munchen se organizează 20 de piețe de Crăciun, iar la tarabe se vând turtă dulce, vin fiert-gluhwein, migdale și nuci caramelizate, la mare concurență cu cârnații albi și chiftelele bavareze. Dar dacă îți dorești jucării din lemn și mai ales scene cu Nașterea Mântuitorului, atunci trebuie să ajungi la căsuțele de Kripperlmarkt, de pe Neuhauser Strasse.

Aufnahmen vom Nürnberger Christkinlesmarkt 2010

Christkindlesmarkt Nürnberg. foto credit: nuernberg.de

-Cel mai mare târg de Crăciun din Germania este cel de la Nürnberg. Datat în 1628, Târgul de Crăciun din orașul bavarez Nürnberg- Christkindlesmarkt-este unul dintre cele mai apreciate din Germania. Peste două milioane de persoane vizitează Nürnberg în perioada Christkindlesmarkt, atrase aici de produsele celor 180 de căsuțe decorate în alb și roșu și mai ales de atmosferă care te poartă înapoi în timp, festivitățile urmând același ritual de sute de ani. Târgul de Crăciun din Nürnberg este declarat deschis după ce Christkind, “Îngerul Crăciunului”, și-a rostit, de la balconul Bisericii Doamnei Noastre, povestea și a îndemnat lumea la voie bună și să încerce să redevină copii. La târgul din Nürnberg au loc diferite manifestări precum Parada Felinarelor, la care participă sute de copii, expoziții interesante-precum cea cu participarea Muzeului de Jucării din Nürnberg. Unele dintre cele mai apreciate suveniruri tradiționale ale pieței de Crăciun din Nürnberg sunt „Zwetschgenmännle”-„Omuleții de prune”, figurine meșteșugite din …prune. Sau poate că îți face cu ochiul cel mai vândut suvenir de la Nürnberg „Rauschgoldengel”- „Îngerul auriu” care simbolizează spiritul târgului de Crăciun! De la turta dulce condimentată, la cârnații și ciolanul de porc cu șorici crocant, la produsele de patiserie locale și până la îngerașii și nelipsitele jucării de lemn, mărfurile vândute sunt unele mai apetisante, sau mai interesante decât altele.
-La Aachen în fiecare an, în jurul Catedralei și a Primăriei, are loc Aachener Weihnachtsmarkt, vizitat anual de peste 1,5 milioane de persoane, mulți veniți din Olanda, Anglia și Franța. Aachener Weihnachtsmarkt este un mic paradis de lumini și culori, de sunete și mirosuri festive, pline de gust, deși târgul nu e chiar atât de vechi, fiind organizat pentru prima dată în anul 1970.

dresda

-La Striezelmarkt din Dresda ( foto sus, sursa foto: dresden.de) tradiția Adventului se menține în Altmarkt, piața mare, cel puțin din anul 1434, de când este atestată documentar această piață. În cele 250 de căsuțe de lemn ale târgului de Crăciun din Dresda se vând doar produse tradiționale, de la jucării din lemn și țesături diverse până la globulețe și dulciuri. Vei găsi un cadou special de Crăciun pentru cei dragi la Târgul de Crăciun din Dresda, poate chiar Stollen. Numele Striezelmarkt provine de la Stollen, celebra prăjitură de Crăciun cunoscută sub numele de „Striezel” în alte landuri ale Germaniei.
-La Stuttgart căsuțele concurează pentru titlul de miss. O piață de Crăciun cu tradiție veche este Stuttgarter Weihnachtsmarkt care se organizează, începând din anul 1694, în centrul vechi al Stuttgart. De la Schlossplatz la Marktplatz aproximativ 300 tarabe, de la dulciuri de sezon la jucării și până la produse tradiționale din Munții Pădurea Neagră îi ademenesc pe rând pe trecători. Căsuțele sunt foarte dichisite, căci toate aspiră la titlul de “Cea mai frumoasă” din târg, se aud colindele tradiționale, concerte gratuite au loc în curtea Palatului Vechi și pe treptele Primăriei, miroase a brad, a vin fiert, a turtă dulce! Este feeric!
-Düsseldorf are șapte piețe tradiționale de Crăciun. După ce parada de St Martin s-a terminat, Düsseldorf începe pregătirile pentru Crăciun, așa cum se urmează tradiția de peste 300 de ani. Sunt șapte piețe tradiționale de Crăciun în Düsseldorf, dar cea din Marktplatz este impresionantă prin dimensiune și atmosferă. Timp de cinci săptămâni, cât durează de regulă piața de Crăciun din Düsseldorf, cele 200 de “cabane” decorate transformă orașul într-un paradis de iarnă pentru întreaga familie. Fiind una dintre cele mai frumoase piețe de Crăciun din Germania, cea din Düsseldorf oferă experiențe unice pentru vizitatori. La picioarele statuii lui Jan Wellem – reperul Düsseldorf – și la “umbra” clădirii de cărămidă în stil renascentist a Primăriei, în inima orașului vechi Düsseldorf, se creează un decor ca din filmele de Crăciun. Vinul fiert și ciocolata caldă te îndeamnă la distracție, meșteșugarii lucrează sub privirile trecătorilor, caruselul vechi de aproape 100 de ani “concurează” cu bradul pentru atenție…

chistmas lights

Madrid, Plaza Mayor. foto credit blog.esmadrid.com

Piețe de Crăciun în Spania

-Barcelona sărbătorește Fira De Santa Llucia. Însorita Barcelonă găzduiește, de sute de ani, Fira De Santa Llucia, târg care are loc din anul 1786 pe Avinguda de la Catedral. Şi aici te vei simți învăluit de spiritul Crăciunului, iar asta înseamnă și cadouri, pe care le poți selecta de la cele peste 280 de standuri cu articole de artizanat, bijuterii, decoraţiuni, dulciuri sau instrumente tradiţionale. Atelierele educative pentru cei mici, muzica şi dansurile catalane animă atmosfera și așa plină de viață și de veselie de pe străzile Barcelonei, de unde nu lipsesc nici paradele dedicate sărbătorii.
-Madridul se strânge iar în Plaza Mayor, la Mercado de Navidad de Plaza Mayor. Piața de Crăciun din Plaza Mayor din Madrid are deja o tradiție de 100 de ani și atrage tot mai mulți localnici și turiști. Cadouri lucrate manual, ornamente și dulciuri precum nuga festivă-turron, te introduc rapid în atmosferă de sărbătoare. Scenele cu Nașterea Domnului îți aduc aminte că totuși Crăciunul este o sărbătoare religoasă. Dacă tot ai ajuns la Madrid, dă o fugă și Plaza de Espana, unde expun artizanii la un alt târg de Crăciun.

lilleLille, credit foto: lilletourism.com

Cele mai apreciate piețe de Crăciun din Franța sunt Avignon, Lille și Mulhouse

În afară de piețele de Crăciun din Paris, Strasbourg și Colmar despre care am scris aici, în Franța mai sunt multe alte piețe, cele mai iubite fiind cele din Avignon, Lille și Mulhouse.
-În Provence, tradiția „temps de Noël” durează 40 de zile, și se termină cu Întâmpinarea Domnului, pe 24 decembrie, când toată familia se strânge la „Cina mare”, care invariabil se termină cu treisprezece deserturi (pe bază de fructe). Avignon își îmbracă străzile în ghirlande luminoase, scena nativității „Chemin des crèches” sunt peste tot, au loc parade, spectacole de dansuri populare și colinde, pentru a crea starea de spirit specifică acestei sărbători. Iluminat feeric, centru vechi al Avignon, mai ales Place de l’Horloge, place des Carmes, place Crillon arată ca un tărâm fermecat de lumini, plin cu arome delicioase.

lille noel
Village de Noël, Lille. O baghetă magică transformă Lille într-un tărâm al poveștilor, dar mai ales Place Rihour atrage atenția celor care caută daruri pentru cei dragi. În Village de Noël din Lille sunt peste 80 cabane cu tot felul de decorațiuni de Crăciun, figurine, jucării și alimente, mai mult sau mai puțin festive precum gaufres, ciocolată, foie gras, brânză de Savoie și tradiționalul vin fiert.
Alsacia a găzduit primele târguri de Crăciun, iar cel din Mulhouse este foarte apreciat și din ce în ce mai vizitat. Iluminatul festiv, spectacolele de stradă și decorațiunile excepționale confecționate dintr-un material textil unic în Alsacia, care au făcut orașul celebru pentru textilele sale, fac din târgul de Crăciun din Mulhouse locul ideal de a trăi magia Crăciunului.

craciun

Cele mai iubite piețe din Anglia

-Londra devine o poveste minunată de iarnă. Nici din Londra nu puteau lipsi târgurile de Crăciun, punctele de atracție din această perioadă fiind Trafalgar Square, unde se înalţă un brad gigantic, Oxford Street, unde luminițele de Crăciun se întrec în strălucire cu vitrinele magazinelor și Hyde Park, care se transformă în tărâmul Winter Wonderland. Aici poți să te bucuri de imaginile unice asupra Londrei în straie de sărbătoare din Roata Uriașă, poți să mergi la patinoar sau să admiri sculpturile de gheață expuse la Magical Ice Kingdom. Târgul de Crăciun din Hyde Park este uriaș, se organizează diferite spectacole și întâlniri cu speciale cu Moș Crăciun pentru cei mici, “momiți” și cu reprezentațiile a două circuri celebre. Târguri de Crăciun mai au loc și în Chelsea Physic, din Kensington Town Hall sau din Southbank Centre.
-Cel mai celebru și mai vizitat târg de Crăciun dn Anglia este cel din Manchester. Aproximativ 300 de tarabe artizanale oferă delicioase preparate locale și internaționale, băuturi și nelipsitele obiecte artizanale de oferit cadou. Sunt de fapt 10 piețe de Crăciun în Manchester (în Albert Square, Brazennose Street, King Street, St. Ann’s Square, Exchange Street, Market Street, New Cathedral Street, Exchange Square, Corn Exchange și Cathedral Gardens), fiecare având ceva diferit, distinct, de oferit vizitatorilor.

Topul celor mai frumoase piețe de Crăciun, ediția 2015 ( votate pentru 2014)

1. Strasbourg, Franța;
2. Aachen, Franța;
3. Viena Austria;
4. Nürnberg, Germania;
5. Lille, Franța;
6. Dresda, Germania;
7. Bruxelles, Belgia;
8. Koln, Germania;
9. Manchester, Anglia;
10. Praga, Cehia.

Sărbători fericite, drum bun!

Citește aici și despre târgurile de Crăciun din Salzburg, Innsbruck, Praga, Bruxelles, Bamberg. Despre târgurile de Crăciun din Köln, Amsterdam. Paris, Strasbourg, Colmar, Cracovia, Tallin, Dortmund și Sibiu găsești informații aici.  

Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This