Despre cine și ce te așteaptă în insula lui Ulise, în Ithaca-Itaca. Despre motivele pentru care ar merita să vizitezi una dintre cele mai mici, dar și mai celebre insule din Grecia. Unii spun că Ithaca e și cea mai frumoasă, rămâne să-ți faci propria părere.
Nu știu cum a rezistat Ulise în lungul drum către Penelopa lui, ce temeri l-au bântuit și ce speranțe și bucurii l-au încurajat să-și continue drumul către Itaca. Dar noi, niște călători obișnuiți fără nicio misiune legendară de dus la îndeplinire, am simțit o mare ușurare de cum am zărit Itaca în zare.


Era o zi atipică pentru luna august, cu o vreme furtunoasă. Poseidon (zeul Mărilor) își trimisese către noi valurile puternice, deși nu noi eram cei care am golit burduful în care erau închise vânturile mari și mici, ci, cum se știe, oamenii lui Odiseu. Nici Apolo nu părea prea vesel în acea zi, nu-și făcea văzută fața luminoasă de după norii destul de grei. Părea să nu fi uitat, nici după atâta amar de vreme, că oamenii lui Odiseu i-au mâncat vitele, cel puțin așa spune povestea. Parcă dorea și acest zeu să se răzbune tot pe noi…
Așadar, după o călătorie plină de adrenalină din Lefkada, via Kefalonia, iată și insula Ithaca profilându-se ca o pată pastelată de culoare la orizontul destul de tulbure. Oare ce mai urma?!

Era o excursie destul de palpitantă până la acea oră, parcă nu ne mai doream și alte surprize din partea vremii. Spune poetul grec Constantinos Cavafy, în poemul Ithaca. “Când ai pornit către Ithaca/ Speră la o călătorie lungă/Plină de aventură, plină de descoperiri”. De acord, frumos spus, dar noi nu pornisem într-o călătorie de (re)cunoaștere, de regăsire de sine, ci în una de o zi. Această poezie are un mesaj puternic motivațional, care are parte și de o interpretare simplistă gen “keep walking”: nu contează destinația, trebuie să continui drumul. E genul de mesaj la modă în era socializării pe internet. Pe de altă parte, poetul ne vorbește de frumusețea drumului, de fapt de frumusețea vieții, și a nevoii de a acumula cunoștințe și experiențe.

Drumul către Ithaca este mai mult decât drumul către insulița aceasta din Marea Ionică, este calea către aspirațiile noastre, către obiectivele care contează. Drumul către Ithaca e chiar viața noastră.


“Și nu te aștepta ca insula Ithaca să-ți ofere altceva decât ceea ce ai dobândit deja” (pe drumul până aici). Noi însă aveam o mare așteptare: să scăpăm de furtuna care îi speriase până și pe călătorii greci, obișnuiți cu marea. Și, pe măsură ce vasul de croazieră se apropia de insula Penelopei, valurile și vântul se diminuau și soarele începea să-și descopere discul. Am pus așadar piciorul pe pământul Ithacăi cu o mare bucurie, într-un micuț port uitat de lume. Aveam să ne petrecem aici câteva ore în sătucul Frikes, încercând să descifrăm cât mai multe din acest loc mitologic. Ne-am bucurat de mare, de peisaje, de străduțele strâmte din port, de câteva plaje izolate și de ceva liniște. În pofida vaselor care aduceau turiști, acest port din Ithaca îți lăsa impresia unui loc uitat de timp. Insula ne-a dat mai mult decât am fi putut cere de la ea.

Cea mai frumoasă insulă a Greciei?

Unii spun că Ithaca ar fi cea mai frumoasă insulă a Greciei, probabil că primul care a spus asta a fost chiar Ulise, a cărei poveste a devenit un simbol al perseverenței și obiectivelor atinse, în timp, cu mari sacrificii. Nu știu dacă Ithaca este cea mai frumoasă insulă sau nu, dar e cert că acest colțișor de pământ care iese verde și semeț din Marea Ionică s-a păstrat departe de lumea dezlănțuită a turismului modern. Nu are aeroport și nici prea multe curse de feribot nu poposesc aici. Nu sunt nici prea multe unități de cazare, majoritatea fiind în Kioni, Frikes și Vathy, motiv pentru care o vacanță aici este destul de scumpă.

De ce să ajungi în Itaca

Cu ape de o claritate neverosimilă, în nuanțe delicate de albastru și turcoaz, cu un țărm dantelat, văi luxuriante și munți umbriți de chiparoși, măslini și pini, Ithaca și se lipește de suflet. Nu te așteaptă Penelopa, iar Ulise a împietrit pe faleza din Vathy, capitala insulei. În Ithaca te îndrepți pentru golfurile liniștite, plajele stâncoase, peisajele sălbatice, drumețiile prin munți, excursiile cu barca. Pentru scufundări, mâncăruri tradiționale, oameni primitori și multă liniște. Poate că au și alte insule aceste condiții, dar aici chiar ai senzația că ai ajuns într-un loc deosebit, există un soi de energie aparte greu de explicat, e de testat.

Cum ajungi în Ithaca

Sunt curse zilnice de feribot către Ithaca din portul Patras și din Sami (Kefalonia). Cursa cu feribotul spre Ithaca din Patras durează aproximativ 4 ore și ajunge la porturile Vathy sau Pisaetos. Călătoria cu feribotul de la Sami (Kefalonia) până la Ithaca durează aproximativ 40 de minute. Porturile Vathy și Pisaetos servesc feriboturile către Sami ( Kefalonia), Patras și Astakos.
De asemenea, poți lua feribotul de la Nidri din Lefkada, cursă directă la Ithaca. În sezonul estival, se organizează excursii din Lefkada-Nidiri și Vassiliki, către Ithaca.

Despre Ithaca 

Ithaca este a doua cea mai mică din Insulele Ionice și una dintre cele mai micuțe din Grecia. Are o lungime de 29 km și o lățime de 6,5 km și o linie de coastă de aprox. 100 km. Se compune din 2 peninsule de dimensiuni aproape egale, legate de istmul Aetos (Golful Vulturului). Insula are un relief predominant muntos, cel mai înalt vârf fiind Neritos (800 m înălțime). Capitala Ithaca este Vathy, situată în sud-estul insulei în unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume. Se presupune că Ithaca a fost numită după fiul unui rege al Kefaloniei, Ithacis, care s-a stabilit aici și împreună cu fratele său și a construit o fântână care alimenta întreaga insulă cu apă. În perioada m iceniană, Ithaca era capitala Kefalonei. Unele descoperiri arheologice din Ithaca datează din anii 4000 – 3000 Î. Hr.

Istoria unei celebrități

Ithaca este celebră pentru că este considerată patria lui Odysseu, Homer scrie că insula a fost locul de naștere al eroului a cărei poveste plină de peripeții și simboluri a dăinuit peste timp. Există două situri legate de Ulise în Ithaca, izvoarele Arethousa, situate la sud de Vathy și Pestera Marmarospilia-Peștera lui Nymphus, locul unde Odysseu și-ar fi ascuns comorile. Muzeul arheologic, Mănăstirea Fecioarei Maria, construită în sec. al XVI-lea și capitala insulei, cu ale sale clădiri de influență venețiană sunt alte atracții ale insulei. Dar, înainte de toate, vii în Ithaca pentru liniște, mare, munte, natură. Prințul Charles și Prințesa Diana au poposit aici într-o zi din luna de miere.

Ithaca este una dintre cele mai mici insule grecești dar are atât de multe de oferit celor care vor călătorii lungi și fără grabă. Ithaca ar putea fi insula ta de vis, dacă nu ai deja una. Am plecat de aici cu o mare bucurie, știu că am primit mai mult decât aș fi putut cere de la o insulă și cu dorința de a mă reîntoarce cândva, poate după un drum lung. După o vizită aici vei vedea și tu de ce Ulise a petrecut 10 ani luptând să se întoarcă acasă, pe această insuliță minunată.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

#holydai #summer #triptips #inspiration #consilierturism #travel #travelblogger #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #grecia 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This