Un mic ghid turistic, o listă scurtă a experiențelor și obiectivelor turistice de neratat în Lefkada, una dintre cele mai frumoase insule din Grecia.

În această insulă din Marea Ionică, atipică cel puțin dacă avem în vedere că nu ai nevoie de feribot să pui piciorul pe pământul ei, totul se învârte în jurul mării. Lefkada nu este din categoria „grea” a insulelor Creta și Rodos unde ești pur și simplu “obligat” să vizitezi obiective turistice de importanță istorică. Lefkada este mai mult un loc al relaxării pe malul mării cu apă de o claritate de cleștar și nuanțe care te fac să te simți ca în cele mai râvnite destinații exotice.

-Așa că primul lucru pe care nu ar trebui să-l ratezi în Lefkada este să te relaxezi la plajă! Cine a vizitat Lefkada îmi va da probabil dreptate că plajele sale sunt de-a dreptul fenomenale, iar unele au darul să te facă să te simți că ai ajuns, cumva, la capătul lumii, în Caraibe sau Boracay! Ca o regulă, plajele de pe coasta estică a Lefkadei sunt mai terne, dar au intrarea lină în mare, așa cum e în zona Nidri, foto sus. Pe coasta vestică sunt cele mai spectaculoase plaje, cele pe care nimeni nu vrea să le rateze.

Ar fi păcat să bați atât drum și să nu ajungi pe Egremni ( foto sus), Porto Katsiki, Katisma, Milos sau Agiofili, cele mai celebre plaje din Lefkada. Un ghid al cele mai frumoase plaje din Lefkada găsești aici.

Cei care se plictisesc repede să lenevească la soare au și alte activități de încercat în Lefkada, cea mai ofertantă fiind aceea de a face mișcare, la windsurf sau kitesurfing. Adrenalina e garantată!

-Mergi la surfing și kitesurfing. Beneficiind de vântul puternic care suflă în lunile de vară de la amiază până la apus, în Lefkada s-au impus câteva stațiuni frecventate de împătimiții sporturilor acvatice. Cea mai frecventată stațiune pentru windsurfing este Vassiliki, un fost sat de pescari. Vassiliki este situată într-un golf în sudul insulei, zona fiind propice și celor începători și celor avansați.

Principalul loc pentru kitesurfing în Lefkada este Agios Ioannis, o plajă imensă în apropierea capitalei insulei, orașul Lefkada. O fâșie lată de plajă cu nisip, câteva dune și mori de vânt completează peisajul pentru amatorii de fotografie care ajung la Agios Ioannis. Cu ochii după valuri și în bătaia vântului, interesații de kitesurfing par că nu au ochi pentru peisajul de aici, deși forțele naturii se arată destul de impresionante, nu ai cum să le ignori.

Atât în Vassiliki și Agios Ioannis cât și la Milos Beach există centre care oferă cursuri de inițiere sau perfecționare și închiriază echipamentele necesare pentru windsurfing și kitesurfing.

-Admiră apusurile pline de energie! Chiar dacă nu practici surfing sau kitesurfing, ai putea da o fugă, către apus, la Agios Ioannis, pentru un apus călduros, energic și învolburat! La fel de spectaculos e și apusul de la Katisma, nu-l rata!

-Distrează-te (până târziu în noapte) în Lefkada. Bine, orice tavernă din Nydri (sau de oriunde ) poate să te țină treaz dacă vrei o distracție mai statică cu mâncare, băutură și aminată de interpreți. Dar, dacă îți dorești ceva mai animat, mai tineresc, alege cluburile din capitala insulei, Lefkada.

Aici, lângă așa numitul Pod venețian modelat cumva după vestitul Rialto din Veneția, care trece peste canalul principal, sunt câteva cluburi care par că dau pe dinafară, de vreme ce s-au mutat pe trotuar. Nu mă înțelegeți greșit, nu e nimic trivial în această distracție nevinovată, cred că toată lumea vrea să fie văzută la aceste cluburi mai de fițe din centrul capitalei Lefkada și să socializeze, să se distreze,

-Plimbă-te prin capitala Lefkada. Orășelul Lefkada e capitala administrativă a insulei și nu are mai mult de 13.000 de locuitori. Pe străduțele sale pietonale găsești taverne cu specific local, buticuri, baruri, gelaterii, cofetării și nelipsitele magazine de suveniruri. Multe dintre străduțe sunt mărginite de căsuțe tradiționale din lemn, acoperite cu foi de zinc. Proprietarii au fost nevoiți să-și reconstruiască locuințele afectate de cutremurele de la mijlocul secolului trecut cu materialele pe care le aveau la dispoziție. Sunt câteva biserici vechi în Lefkada, construite de venețieni, una închinată Fecioarei Maria, construită în 1720, și Christou Pandokratora (din 1684). Un mic muzeu de Arheologie și unul și mai mic, cel al gramofonului, completează oferta culturală a orașului Lefkada.

-Bucură-te de un apus „venețian”! Către lăsarea serii, îndreaptă-te către podul Venețian din Lefkada Town, acolo unde apusul este cu adevărat spectaculos. Lumina aurie a soarelui care cade peste Podul “Rialto”, peste canalul principal, cel construit de otomani acum sute de ani, și peste case îți dă impresia că ești la Veneția. Și nici nu ai greși prea mult, insula are un trecut comun cu venețienii care au dominat-o odată…

-Vizitează mănăstirea Faneromeni! Faneromeni, deși este un obiectiv de top, reușește să fie o oază de liniște la înălțime. Este situată la pe un deal cu vedere amplă la mare, la plaja Agios Ioannis, la morile de vânt ascunse printre dealuri. Mănăstirea este cel mai important centru religios din Lefkada, și conform tradiției, însuși apostolul Pavel a popsit pentru a învăța aici. Legendele spun că mănăstirea a fost construită pe locul unui adăpost al zeiței Artemis. Mănăstirea Faneromeni este la aproximativ 3 km de capitală, în apropierea satului Frynio.

-Alege o croazieră în jurul insulei! Este mai relaxant să plutești pe valuri și schimbi un pic perspectiva. Eu am ales două din croazierele „la ofertă”, una fiind cea care te conduce la cele mai frumoase plaje, la Egremni și la Porto Katsihi. La Egremni oricum nu se putea ajunge decât cu vaporașul, după cutremurul din 2015. Așa că aceasta a fost singura variantă de a mă bălăci în acest loc ale cărui culori și contraste îți amintesc de plajele din Caraibe. Ca orice paradis care se respectă, Egremni este mai greu de atins. Înainte de cutremur, trebuia să cobori (și apoi să urci) aprox. 300 de trepte ca să te bucuri de ea, iar acum trebuie să urci în vaporaș. Croaziera vine la pachet cu plaja Katsiki, considerată cea mai frumoasă plajă din Lefkada și, pentru a ajunge la ele, treci pe lângă un alt reper al insulei, Capul Lefkada.

Această creastă stâncoasă bătută de mare și de vânt dominat[ de un far ( foto sus) este locul de unde poetesa Sappho s-a aruncat în mare atunci când durerea iubirii neîmpărtășite a devenit de neîndurat. Pe drum, adică pe mare, vei admira și casa de vacanță a creatorului italian Armani (foto jos).

– Mergi într-o croazieră în insulele învecinate Lefkadei. O astfel de excursie îți ocupă o zi în care ai parte de bălăceală, vizitezi locuri noi și poate îți vin idei pentru vacanțele viitoare. Mie mi-a căzut cu tronc Kefalonia, deși nu am apucat să văd mai nimic din această insula verde din cauza unei furtuni de august care a scurtat traseul, după ce ne-a scuturat bine pe vasul cu două etaje.

Am poposit totuși puțin peste o oră în sătucul Fiskardo (Kefalonia, foto sus), care a devenit rapid foarte aglomerat, pe măsură ce vasele de croazieră acostau în portul ferit de vânt. Fiskardo e micuț, dar pitoresc. Apoi ne-am legănat bine încă o oră și ceva pe valuri de 3-4 metri. Așa că am salutat cu o bucurie aproape la fel de intensă precum cea a lui Ulise când a ajuns, într-un final, la Penelopa sa.

În Itaha ( foto sus) am zăbovit timp de aproximativ 60 de minute, dar acest mic rai verde și liniștit arată promițător. E un port micuț, cu două trei restaurante, o cafenea și câteva magazine de suveniruri. Insulița e stîncoasă, foarte verde și plajele cu pietricele.

 

Apoi din nou la drum, către insulița Meganisi și celebra sa peșteră Papanikolis, folosită de forțele marine elene conduse de amiralul Papanikolis drept ascunzătoare pentru un submarin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Insula Scorpios, pe lângă care treci la  întoarcere, a devenit un brand local după ce a fost cumpărată cu 10.000 de lire sterline de miliardarul grec Aristotel Onassis și toate ghidurile o pomenesc în fruntea listei. Onassis s-a căsătorit pe insulă in 1968 cu Jackie Kennedy, prima sa soție, fiind îngropat aici împreună cu cei doi copii ai săi. Insula e intangibilă acum și pare nelocuită, dar localnicii sunt mândri de ea și de armatorul grec care a scos-o din anonimat. Înainte de a ajunge înapoi în Nydri, stațiunea de unde pleacă mai toate croazierele, vei trece pe lângă alte două insulițe care i-au aparținut lui Onassis (Sparti si Kastri) dar si pe lângă Madouri, unde s-a născut poetul grec Aristotelis Valaoritis. A fost o zi frumoasă, dar cu peripeții, vaporul a rămas în pană.

Și ziua în care am ales această croazieră a fost una a surprizelor. După furtuna care i-a speriat până și pe greci, a venit rândul căpitanului să aibă emoții. Când să răsufle ușurat că a ajuns cu bine în port, paza de coastă și garda financiară au luat la controlat biletele emise pentru fiecare călător. Și nu s-a terminat bine pentru căpitan…

-Vizitează vechea capitală a insulei, Castelul Agia Mavra, dacă ești pasionat de istorie. Această fortificație care te întâmpină pe stânga cum mergi către orașul Lefkada, înainte de pod, a fost construită în jurul anului 1300 pentru a proteja orașul și insula de atacul piraților. Agia Mavra nu a avut o istorie prea liniștită, dar este încă în picioare și continuă să fie un simbol al insulei și să găzduiască evenimente culturale importante.

-Mergi în satele de munte! Mi-a fost recomandat satul Poros pentru peisajele sale pitorești. Și da, drumul strâmt și șerpuitor de munte, umbrit de livezi și plantații de măslini care te conduce până la plaja sa micuță mărginită de stânci e pitoresc. Iar Poros e situat ca într-un amfiteatru înverzit.  La fel de apreciat este și Sivota, care se poate mândri cu una dintre cele mai pitorești plaje de pe insula și cu vecinătatea lui Giorgio Armani, care și-a construit o casă cu aspect minimalist pe o creastă pleșuvă, deasupra mării.

Un alt sătuc, considerat cel mai frumos din Lefkada, este Agios Nikitas, dar este atât de aglomerat în vârf de sezon că nu ai loc să arunci un ac! Bine că în apropiere se află frumoasa plajă Milos beach, mai salvează situația, că plaja din sat este foarte mică!

-Admiră lumea de sub ape, fă snorkeling sau scuba diving! Peștișori mai mult sau mai puțin colorați și steluțe de mare pot fi văzute și cu ochelarii de snorkel cam peste tot unde țărmul e stâncos. Sunt mai multe centre de scuba diving precum cele din Nikiana, Nydri și Vassiliki. Acestea oferă cursuri de inițiere pentru toate vârstele precum și excursii cu barca la locurile numai bune de scufundări, la peșteri subacvatice și epave vechi.

Eu m-am înscris pe lista destul de lungă a celor care își doresc să revină în Lefkada, insulița asta m-a convins că merită retrăite experiențele de aici. Despre motivele pentru care merită o vacanță în Lefkada am scris cu drag.

Sper că ți-a plăcut acest material sau că te-a inspirat să visezi. Te aștept să intri în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook ! Îți mulțumim că ne dai Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem :). 

http:// Booking.com

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun! Galerie foto Lefkada, mai jjos!

Scene de viață în orașul Lefkada

Muzeul Gramofonului Lefkada ( foto sus). Străduță din capitala Lefkada, dimineața nu foarte devreme (jos)

Nidri  

Vasilliki 

Sper că ți-a plăcut acest articol sau că te-a inspirat să visezi. Te aștept să intri în povestea noastră, vino pe Facebook ! Îți mulțumim că ne dai Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem :). 

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This