Ce să nu ratez în prima vacanța în Zakynthos? Iată întrebarea la care încearcă să răspundă cât mai exhaustiv acest articol…subiectiv dedicat acestei insulițe deosebite din Marea Ionică, Grecia. 

De ce să vizitezi Zakynthos

Insula Zakynthos are câteva atuuri în mânecă, primele fiind plajele și mai ales peisajele spectaculoase. Marea Ionică este mândra posesoare a unor țărmuri dantelate, apa este extraordinar de curată și de clară, iar sezonul estival este ceva mai lung. Zakynthos se recomandă drept una dintre cele mai însorite insule din Mediterană și nu ne minte. 

Dar, mai ales începând din a doua jumătate a lunii septembrie și în mai, vântul bate un pic mai tare, cu peste 15-20 km/h, iar ploile scurte nu sunt excluse. Este o destinație accesibilă și la propriu și la figurat. Poți ajunge în Zakynthos cu o cursă charter din București și Cluj-Napoca în sezonul estival și cu mașina oricând ai chef. Vei avea nevoie de  feribot dacă vii cu mașina, spre deosebire de Lefkada. Sunt oferte de cazare variate, pentru toate buzunarele și aceasta face din Zakynthos o destinație populară. 

Ce mai trebuie să știi la prima vacanță în Zakynthos?

Emblemele Zakyntos sunt țestoasele Caretta-Caretta care depun ouăle pe plajele din zona Laganas în special și o epavă celebră, eșuată în cel mai fotogenic loc cu putință. Navagio, vestita plajă unde zace o epavă a unor contrabandiști italieni, a “spart” topurile de turism. Mai multe impresii despre insulă aici.

Distracția în Zakynthos-noaptea în Laganas

Mitologia greacă leagă Zakynthos de Artemis, zeița vânătorii, care obișnuia să se plimbe prin pădurile verzi din Zakynthos. Timp în care Apollo, fratele ei, cânta la liră frumusețea insulei. Cultul față de Artemis și Apollo a dus la organizarea de distracții și competiții între insulari. De aceea poate și apetitul pentru distracție. În zilele noastre, spiritul artistic al insulei se împletește cel mai bine cu cel mercantil în Laganas. Aici se înșiruie baruri și cluburi mari pe străzile principale și terase liniștite fix pe malul mării. 

Selfie perfect în Zakynthos

Există câteva locuri aproape perfecte pentru selfie în Zakynthos. Primul pe lista mea e în vârful dealului Bochali. Ai apa electrizantă a Mării Ionice, golful și capitala Zante la picioare și albastrul mai spălăcit al cerului care se pierde în zare. Și aici sus nici nu e aglomerat, în niciun caz precum la Navaggio unde la orele de vârf se stă la coadă pentru fotografii. Și nu e chiar plăcut să stai zeci de minute la 35 grade C!

Un capuccino la înălțime

Priveliștea panoramică de pe dealul Bochali ar putea fi urmat de o cireașă de pe tort sau de spuma unui cappuccino binemeritat. Nu de alta, dar dacă ajungi pe jos din centrul istoric al capitalei Zante, vei avea nevoie de un moment de respiro. Urcușul poate fi ceva mai solicitant câtă vreme afară sunt peste 30 grade, la umbră. Zakynthos e una dintre cele mai călduroase insule din Mediterană, te vei convinge de insistența soarelui dacă ajungi în perioada mai-august. Sus, vegheat de turla unei bisericuțe, vei găsi acea umbră și cafea energizante.

Hoinărește pe străduțele din Zante

Capitala insulei, pe care italienii au numit-o Zante, nu mai e așa cum era în trecutul nu prea îndepărtat. Se mândrea, până în anul 1953, cu arhitectura sa venețiană, moștenire pe care o mai poți admira intactă în alte destinații “ionice” precum Parga. Cutremurul din 1953 și incendiul care i-a urmat au modificat definitiv arhitectura insulei Zakynthos. Evident, insula și capitala Zante și-au revenit, deși lent.

Zante Town te cucerește cu aerul său provincial, liniștit, primitor, deși e toropit de soarele puternic. Nu trebuie decât “să evadezi” din zona portului și vei da de străduțele pietonale pline cu magazinașe, cafenele și baruri. Un popas liniștit, tulburat din când în când de sunetul răgușit al unui clopot vechi.

Prins între mare și munte, Zante își duce mai departe crucea, istoria, povestea…

Admiră arhitectura venețiană și nu numai

Zestrea pe care La Serenissima a lăsat-o acestui tărâm stâncos din Marea Ionică este scumpă la vedere.

Totuși, bisericuța Sfântul Nicolae –Agios Nikolaos Molos-(foto jsus) din piața Solomon, a rezistat forțelor telurice. E ceva destul de ironic cu această bisericuță cu o singură navă: inițial a fost construită pe o mică insulă legată de oraș cu un pod. Treptat, gropile de gunoi din port s-au umplut și au unit insulița cu orașul. Biserica a fost construită în 1561 de către breasla marinarilor din Zakynthos, care l-a invitat pe călugărul (mai târziu Sfântul) Dionisie să slujească ca preot aici. Turnul venețian al bisericii Agia Maria îți va atrage și el atenția, în timp ce te plimbi pe străduțele din Zante.

Nu departe de Zante, în micul golf Argassi, un pod pe jumătate scufundat suportă cu stoicism valurile. Aproape jumătate din podul care făcea parte din drumul principal se odihnește acum pe mal, restul fiind cufundat în mare, din cauza eroziunii.

Găsește și oferă iertarea la Mănăstirea Agios Dyonisos

Lângă portul din Zante, un turn care-ți pare cunoscut dacă ai vizitat Veneția își semnalizează prezența, râvnind la puțină atenie. E clopotnița principalului reper spiritual al insulei, Mănăstirea Agios Dyonisos, cea mai mare biserică din Zakynthos. Ziua Sfâtului Agios Dionysios, protectorul insulei, “Sfântul iertării”, se sărbătorește pe 17 decembrie. Biserica a fost construită în perioada 1925-1948 și este una dintre cele trei clădiri care nu au suferit deloc pagube la cutremurul din 1953. Nu fără motiv…

Fiul unei familii aristocratice, Agios Dionysios s-a născut la Zakynthos. Foarte erudit, vorbea italiană,  greaca veche și latina. La 20 de ani, după moartea ambilor părinți, și-a donat întreaga moșie fratelui său. Este considerat sfântul iertării pentru că l-a iertat pe ucigașul fratelui său.

Nu rata Navagio, o epavă cu mai multe povești

Un alt loc perfect pentru selfie este golful unde se află epava Navagio. Cel mai vestic punct al insulei ascunde nu doar epava care poate ți-a captivat atenția și încins imaginația înainte să pui piciorul pe insulă ci și poveștile controversate. A fost nava italiană MV Panayiotis victima unei furtuni crunte, a unei defecțiuni mecanice, sau poate a fost adusă special pe țărm? Nu în mod special pentru a fi salvată nava, ci pentru a fi lăsată să se încadreze artistic în peisajul dramatic. Se pare că ministrul grec al turismului din anul 1980, a avut această idee genială pentru a oferi un atu competitiv unei insule necunoscute, până atunci, turiștilor de pe glob. 

Acum, cine mai vrea adevărul de vreme ce Navaggio arată atât de bine?

Navagio, cea mai celebră epavă de uscat

Nu mă refer în mod special la epava MV Panayiotis, ci la golfulețul în care fosta navă a contrabandiștilor italieni zace într-o rână. Cum te apropii de plajă, pe mare, golful e tot mai frământat de curenții marini, iar apa de un albastru incredibil parcă fierbe. Mica plajă Navaggio e flancată de stânci de peste 300 metri, iar soarele o pune tacticos sub lumina reflectoarelor. plaja nu are nisip ci un amestec de pietricele sferice în care ți se afundă picioarele.

Cum ajungi la plaja Navagio?

Probabil că Navagio a fost motivul pentru care ai ales o vacanță în Zakynthos așa că nu ai cum să o ratezi. Plaja Navagio (Shipwreck) este situată NV insulei la aprox. 35 km de capitala Zante. Traseul cu mașina poate fi palpitant date fiind drumurile insulei. Ajungi la munte și ai astfel ocazia să vezi sate vechi precum Agios Leon, Maries și Anafonitria, urmând indicatorul Shipwreck. Lași mașina în parcare și mergi pe jos câțiva pași. Iar punctul de belvedere aștepți să îți vină rândul să realizezi acele senzaționale fotografii cu epava Panagiotis și plaja Navagio. Este aglomerat, mai ales în vârf de sezon, se stă la coadă. Nu te apropia de margine prea mult, au fost destule accidente! 

Insula a fost încercată de incendii de vegetație și e posibil ca la un nivel de 4-5 de alertă accesul la punctul de belvedere să fie interzis.

 Atenție, de la punctul de belvedere nu se poate ajunge la plajă nici pe jos nici cu mașina! Singura modalitate de a pune piciorul pe pietricelele plajei este pe mare, la bordul unei ambarcațiuni. Și ai nevoie și de puțin noroc: să nu fie vânt și valuri, să poată să acosteze navele. Chiar și așa, timpul petrecut efectiv pe plajă este limitat, la ordinul a 20-30 de minute. Enjoy!

Cele mai frumoase plaje din Zakynthos

Vrei nu vrei, să stai la plajă este “activitatea” de bază în Zakynthos. Sunt multe, mari și mărunte plajele, unele dintre cele mai mari și nisipoase fiind înșiruite în Golful Laganas.

Golful Laganas are peste 9 km lungime, apa e mică la mal și crește treptat de te plictisești mergând. Nu sunt valuri și nici curenți marini puternici. Marea este foarte caldă, în sezonul estival. Nisipul plajei este optim de fin, sunt multe restaurante și baruri pe plajă, mai ales în zona stațiunii Laganas ( foto sus), mai zgomotoasă. Găsești aici chiar și dușuri, pe alocuri. Nu am văzut salvamari.

Golful Laganas este ales deopotrivă de familiile cu copii și de petrecăreți.

*să stai zeci de minute. beach

E o plajă situată tot în golful Laganas, la capătul dinspre Keri și cu vedere directă la Cameo Island (foto sus). Plaja este o fâșie mai îngustă de nisip, cu intrare lină în mare, dotată și ea cu șezlonguri și umbreluțe de închiriat. Mi s-a părut cam prea înghesuită, totuși.

*Cameo Island este o insulă privată legată de țărm cu un podeț. Este preferată pentru diverse evenimente, plajă și snorkel. Accesul se face pe un podeț de lemn și se percepe taxă de intrare,

*Plaja Kalamaki

Este parte a Parcului Național Marin, acolo unde țestoasele își depun ouăle. Este o fâșie destul de îngustă de nisip galben și fin. Kalamaki este mult mai liniștită decât vecina Laganas, deși este greu să le distingi. Kalamaki e capătul dinspre aeroport al plajei Laganas. Plaja este dotată cu șezlonguri și umbreluțe doar pe anumite porțiuni. Nici aici nu sunt curenți marini, intrarea e lină în mare, fiind bună pentru copii.

*Gerakas

Este situată tot în golful Laganas, în partea sudică a insulei Zakynthos. Este o fâșie întinsă de nisip fin, parte a Parcului Național Maritim Zakynthos, foarte aproape de aeroport. Apa e tot cristalină, caldă, cu intrare treptată, condiții ideale pentru familii. Este unul dintre locurile preferate de broaștele țestoase Caretta-Caretta pentru depunerea ouălor. 

*Banana Beach

Banana este una dintre cele mai mari plaje din Zakynthos, situată la 14 km sud de capitală și are tot ce-i trebuie pentru o zi perfectă la soare. Deși are o armată de sezlonguri, Banana Beach nu e deloc aglomerată. Plaja se distinge prin peisajul stâncos și nisipul moale și intrarea lină în mare. Accesul la plajă este ușor și există o mulțime de locuri de parcare.

*Porto Vromi

E într-un mic golf din nord-vestul insulei, în apropierea plajei Navagio. Este una dintre cele mai frumoase plaje din Zakynthos de fapt un port aglomerat din care se pleacă spre Navagio, pe mare. Poți ajunge pe munte, cu mașina pe un drum de munte, cu plantații de măslini și chiparoși bătrâni. Un drum de munte cu serpetine strânse și abrupte care vara e destul de aglomerat.

*Porto Roxa

Este considerată una dintre cele mai frumoase și romantice plaje din Zakynthos. Amplasată într-un mic golf stâncos din vestul insulei, cu ape limpezi, Porto Roxa (foto) e un loc minunat pentru snorkel și înot. Drumul este un pic mai complicat pe uscat dar odată parcată mașina, există scări, care duc jos în golf.

*Alykanas

Este plaja stațiunii cu același nume din nord-estul Zakynthos. Urmează același scenariu câștigător pentru turiști și operatori de turism, desigur: intrarea lină în apa curată, potrivită pentru înot și snorkel. Au șezlonguri și umbrele, câteva taverne și se ajunge și cu mașina.

*Alykes

O plajă lungă din nord-estul insulei Zakynthos. Intrarea în marea de cristal e lină, ceea ce o face ideală pentru familiile cu copii și pentru cei care nu se înțeleg foarte bine cu înotul! Are dotări și facilități și e aerisită, datorită dimensiunii sale.

*Marathonisi 

Plaja Marathonisi este situată pe insulița cu același nume, din golful Laganas. Datorită țestoaselor Caretta-Caretta, este numită și Insula țestoaselor. Are și pietricele și niisip fin.

*Porto Limnionas

Este găzduită de un golf stâncos cu apă de smarald din vestul insulei Zakynthos. Situată lângă satul Agios Leon, este destul de ușor accesibilă cu mașina. Există, de asemenea, un spațiu amplu pentru parcare. Nu are deloc nisip și este accesibilă dinspre mare, cu o barcă. 

*Xigia

Este una dintre cele mai relaxante plaje, în ciuda aglomerației și a faptului că are pietricele rotunde. Sunt de fapt două plaje cu apă sulfuroasă Xigia, una mai izolată. Apa sulfuroasă are asupra pieții proprietăți benefice și anticelulitice. Plaja Xigia este situată pe coasta de nord-est a insulei și este un popas de câteva zeci de minute bune în oferta unor croaziere dar se poate ajunge și cu mașina.

Croazieră în jurul insulei

O croazieră în jurul insulei nu este ceva de ratat în Zakynthos. Durează aprox. șase ore și te conduce la vedetele locului la care nu ai cum să ajungi altfel: Grotele Albastre, Navagio, Turtle Island, etc, pentru reprize de relaxare și înot. Mai bine optează pentru vase mai mici, la cele mari durează mult îmbarcarea și debarcarea și nici nu acostează la Navagio dacă  sunt valuri, curenți sau nu are chef căpitanul…

Grotele albastre (Keri) și Marathonisi

O croazieră cu un vas cu fund de sticlă îți oferă șanse în plus de a vedea țestoasele în mediul lor natural. Am ales nava Kamelia 2 și nu ne-a părut rău după timp și bani, mai ales că a bifat tot ceea ce promisese.

Șase ore pline de observat țestoasele din Laganas, admirat Grotele albastre, înotat în ape de cristal și la Marathonisi plus  curse de viteză pe mare.

Zakynthos pentru cei ce apreciază istoria

Dacă iubești istoria și vrei să vezi temple și muzee pline de artefacte care ți-au trezit interesul din cărțile de istorie, poate e mai bine să îți schimbi destinația. Vrei o insulă cu istorie antică? Alege Creta, are cea mai cuprinzătoare ofertă la acest capitol, dar nici Rodos nu se lasă mai prejos.

Zakynthos nu are prea multe obiective istorice palpabile pe care să ți le pună la picioare. Există locuri care amintesc de oameni și de istorie, dar, din păcate, sunt…vestigii. Asta ca să nu le spun pe șleau “în ruină”. Partea bună e că unele dintre acestea au o poziționare deosebită. Astfel, Castelul Venețian (închis publicului) e ridicat pe dealul Bochali, Crucea Eroilor- Crucea Kampi în satul Kampi. Ambele au o panoramă fermecătoare. Din micul turn venețian de la Tsilvi de unde se dădea alarma când veneau corăbile invadatoare se vede până hăt, departe, …în Kefalonia.

Vizitează o plantație de măslini

În Zakynths sunt des întâlnite plantațiile de măslini, dar sătucul Exo Chora, municipalitatea Elatia, are ceva special. Aici crește un măslin matusalemic, care a făcut umbră, dar mai ales fructe, vreme de peste două milenii. Contorsionat și cu o scoarță ridată, cel mai bătrân măslin al insulei păzește o intersecție de pe strada principal din Exo Chora. Ai putea vizita și o presă tradițională de ulei de măsline sunt mai multe prin zonă și prin insulă, deși prețurile produselor sunt cam picante.

Trăiește unele dintre cele mai frumoase apusuri din Mediterană

Sincer, pe orice plajă din Zakynthos apusurile sunt deosebite vara. Dar există două locuri special create pentru a admira salutul de noapte al soarelui, mai ales că sunt la înălțime: Capul Keri și Kampi (foto sus). Farul Keri a fost construit în 1925 pentru a ajuta navele care treceau să evite lovirea în stâncile ascuțite din această zonă.

Nuanțele electrizante îți oferă senzații unice asupra mării și a celor două stânci „Mizithres”, care par că au job-ul să păzească peșterile Keri. Situat în vestul Zakynthos, Kampi e un mic sătuc cu case din piatră, ascuns între măslini. Deasupra golfului Schiza, poți admira unul dintre cele mai frumoase și romantice apusuri din Mediterană. Și aici, cerul se amestecă cu marea într-un orizont nedefinit de culori și nuanțe.

A meritat  vacanța în Zakynthos?

Da, pentru mare, peisaje și atmosfera relaxată și relaxantă. O vacanță plină de soare, pe o insuliță în care natura s-a dat puțin în spectacol pentru a ne lăsa muți de atât de multă frumusețe. Aici, frumusețea se îmbracă în bleu și are gust de mare. Și e girată de mult soare. 

Tu ce părere ai? Ce merită făcut și văzut în Zakynthos? 

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #grecia #impresii #zakynthos

Zakynthos în instantanee

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This