La concurență cu atât de multe insule și stațiuni celebre, Parga a reușit să se impună drept una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din Grecia. Au ajutat-o istoria, poziționarea, peisajele cu mare și munți, vegetația bogată și ospitalitatea localnicilor. Pitoreasca localitate la care au râvnit nomazii, venețienii, francezii, englezii și turcii pentru a beneficia de poziția sa strategică din Marea Ionică te încântă astăzi cu un aer de vacanță relaxată și veselă.

port parga grecia

Pentru mine, Parga e ca un sătuc de pe malul mării. În bătătura caselor cresc găini, în grădini sunt roșii, ardei și castraveți. Dacă ieși din zona veche, cea ridicată în formă de amfiteatru în jurul portului principal, ai să dai de ulițe colbuite, umbrite de lămâi, portocali, mandarini, smochini și chiar bananieri. Măslinii, leandrii și pinii din care cârâie toată ziua și noaptea “greierii” uriași sunt deja banali în Grecia și în Parga. Tot felul de flori la ferestre, la balcoane și în grădini îți încântă privirea, ce mai, e un mic rai mediteranean!

piso krioneri parga beach

Atmosferă deosebită. E o atmosferă aparte în Parga, locul acesta acesta simplu, fără pretenții, are ceva diferit. Poate e vorba de amestecul de nou și vechi, de munte și mare, de mixul de culturi, găsești părți din Grecia și un pic din Italia. M-a surprins când am fost salutată pe stradă, în engleză, de un localnic care ducea o mică turmă de capre la păscut. Apoi au urmat niște turiști germani care ne-au spus “bună seara” în greacă și tot așa. Nu mai știu locuri, în afară de satele noastre, în care străini să-ți dea binețe pe stradă.

parga port noaptea

Impresii despre Parga. La umbra vechiului castel venețian care domină plajele, portul și ulițele întortocheate ale Pargăi își petrec vacanțele oameni din toate colțurile pământului. Ziua, ce poate fi mai reconfortant decât să lenevești pe una dine cele trei plaje cu ape liniștite și clare din Parga. Aici, peștii mari și mici sunt obișnuiți cu oamenii și le “bat cu aripa” în ochelarii de snorkel. Iar unii peștișori vor să-ți facă și pedichiura, gratis. Iar noaptea e timpul să ei “la cucerit” cheiul, portul, aleile în pantă.

parga by night

Tot felul de arome ademenitoare „te trag” de nas, de la terasele și barurile de pe chei răzbate și muzica, iar în micuțul port sunt concerte… Chiar și vechiul castel venețian se lasă „cotropit” de vizitatori, porțile grele din lemn îi sunt deschise până târziu în noapte iar tunurile de pe metereze sunt mute. Noaptea, marea trimite săgeți argintii către lună – sau o fi invers?! –  muzica relaxată a terasei din cetate te încântă în surdină, de aici ai Parga la picioare…Ce mai, e romantic! Și ar fi și mai romantic dacă în plin sezon nu ar fi aglomerat și scuterele nu ar încerca să se strecoare peste tot. Ca în Italia, deși nu aș fi preferat să nu fie așa!

sunset parga

În pofida succesului său, Parga și-a păstrat autenticitatea. Arhitectura sa te duce cu gândul la casele venețiene cu ferestre înalte și la cele turcești, înghesuite unele în altele. Vopsite în culori blânde, cu ferestre largi, balcoane și acoperișuri de lemn, casele din Parga parcă prind viață la apus, când o lumină aurie îmbracă totul. Străduțele șerpuitoare pe care abia dacă încap doi trecători care se țin de mână te conduc către castelul venețian, de unde ai o panoramă amplă, ai totul la picioare.

Istoria Pargăi. În timpul regimului venețian, Parga a avut privilegii considerabile, bucurându-se de prosperitate. A fost o punte de legătură între Grecia ocupată de turci și Veneția. Parga există ca așezare încă din perioada bizantină, prima sa mențiune datând din 1387, când era unul dintre principalele orașe din provincia Epir. În jurul anului 1401, localnicii construiesc prima fortificație, sub cârmuirea nomazilor, mai ales că erau multe atacuri și raiduri ale piraților și bandiților. Până în 1797, orașul a fost sub conducerea venețiană. În această perioadă, se construiește castelul fortificat iar Parga devine un centru comercial important. Venețienii dispun plantarea de măslini, iar aceasta duce la apariția preselor de ulei și a fabricilor de săpun.  După stăpânirea venețiană vine cea franceză și apoi cea engleză, în 1814. La începutul secolului al XIX-ea, britanicii au vândut Parga lui Ali Pașa, iar localnicii își pierd din proprietăți, fiind amenințați cu sclavia, motiv pentru care mulți au fugit în Corfu.

parga de pe mare

De ce am ales Parga pentru o vacanță?

– Are și munte și mare, sunt trei plaje, două mai mici Piso Krioneri (într-un golf micuț înconjurat de stânci), Krioneri – plaja centrală, destul de aglomerată.

Cea mai frumoasă este Valtos, lungă, lată, cu nisip, dotată cu tot ce-i trebuie, inclusiv vedere la castelul venețian, nu fără motiv flutură Blue Flag deasupra apelor sale cristaline.

croaziera parga

– Parga este „poarta” de plecare pentru multe alte destinații “cu lipici” precum insulele Corfu, Paxos și Antipaxos. Se organizează croaziere de o zi către aceste destinații, merită să mergi!

cetate venetiana parga

– Are ce arăta amatorilor de istorie, aici sunt câteva castele medievale care pot fi vizitate. Castelul venețian (foto sus), situat pe vârful unui deal chiar în mijlocul orașului,  mica fortăreață franceză de pe insulița Parga, unde se află și bisericuța Sfânta Fecioară Maria, castelele Anthousa și Souli, ridicate pe coama dealurilor din apropiere de Ali Pașa, pentru a asedia Parga, sunt atracțiile pe care dacă ești amator de istorie nu le vei rata.

manastirea vlachena parga

– Mănăstirea Vlachena ( foto sus) și o serie de biserici vechi, unele construite pe insulițe în mijlocul mării completează tabloul pitoresc din Parga.

– La nici 80 de kilometri, pe drumul către Ioanina, se află vestitul amfiteatru de la Dodoni, unul dintre cele mai mari și mai bine conservate din lume.

Parga nu este o stațiune chiar așa de ieftină, dar are tarife la cazare și prețuri la mâncare pentru toate buzunarele. Prețurile o idee mai ridicate compensează cu atmosfera aparte a acestui loc gratulat cu peisaje deosebite, cu apa mării deosebit de clară. Dacă te hotărăști din timp, poți rezerva biletele mai convenabil, află cum.

– Mori de apă, cascade și vestitul râu Acheron se află în apropiere de Parga. Mitologia greacă localizează în câmpia Acheron „casa” sufletelor celor morți. Râul era drumul prin care Charon îi ducea pe decedații care își puteau plăti drumul cu un bănuț la lacul Acherousia, în ale căror adâncuri era împărăția lui Hades. Râul Acheron, strâmtoarea Acheron, munții, vegetația luxuriantă și cascadele sunt în mijlocul unor peisaje de o frumusețe deosebită.

– Parga are un sezon turistic mai lung, care ține din luna mai până în octombrie. În luna mai, într-un an normal din punct de vedere meteorologic, temperatura medie maximă diurnă este de 23 grade Celsius, pentru a urca la 27 grade Celsius în iunie, la 30 în iulie și august. În septembrie și octombrie, temperaturile medii pe timp de zi scad la 27, respectiv 21 grade Celsius. Cele mai multe șanse de ploaie sunt în septembrie (șase zile, cu 65 mm precipitații), octombrie (10 zile cu șanse de a ploua, cu 133 mm) și luna mai (șapte zile, 50 mm).

Se ajunge relativ ușor din România. Sunt aproximativ 1.000 de kilometri, pe care îi poți parcurge din două părți. Eu am înoptat în Salonic, am avut astfel un motiv să revăd acest oraș frumos.

http://

Galerie foto din Parga, mai jos.

agios Nkolaos Parga

faleza Parga apus

faleza parga

parga greece sea view

parga night

parga noaptea

parga street

parga

port parga grecia

taverna parga

venetian castle view parga

cafea parga

Ți-a fost de folos acest material? Fii alături de noi pe Facebook! Anunță-i pe prietenii tăi că ai citit ceva interesant, dă Like și Share!

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This