Merită să vizitezi Zakynthos, „sora” mai mică a Kefaloniei și a Lefkadei? Iată întrebarea la care încearcă să răspundă, cu sinceritate, acest articol.
Primele impresii din Zakynthos
Prima impresie contează și întâlnirea cu Zakynthos nu a fost în favoarea celei mai sudice insule din Marea Ionică. Am plecat cu noaptea-n cap către aeroport, cu aproape trei ore înainte de decolare. Pe aeroport, o aglomerație de nedescris, un haos. Nici vorbă de distanțare socială, părea că pandemia COVID-19 e deja istorie. După verificările de rigoare, au urmat două ore de întârziere a cursei charter organizată de Karpaten Turism. După peste două ore, timp în care nimeni nu ne-a comunicat absolut nimic, avionul a decolat în scuzele repetate ale echipajului. Potrivit căpitanului, zborul a așteptat autorizație de la Bruxelles. În România, toate ni se trag de la UE, de la FMI și Banca Mondială… Ai noștri conducători nu au nicio vină, nimic de spus.
Am decolat într-un sfârșit și după o oră și patruzeci de minute de zbor impecabil, iată-ne pe aeroportul Dionysios Solomos. E numit așa în cinstea poetului care a scris textul imnului național al Greciei, născut în Zakynthos.
Ne așteptau alți cerberi de la securitatea aeroportului insular și un drum scurt către hotelul ales pe ultima sută de metri. Marea de autocare din parcarea aeroportului demonstra că turismul este o activitate serioasă aici. Însă drumurile din Zakynthos nu par să țină… pasul cu vremurile. Sunt foarte strâmte, nemarcate, pline de gropi sau prost peticite. Pare că autoritățile locale au făcut schimb de experiență cu omologii lor români. „Las‘ că merge și așa!”, e deviza după care conduc și unii, și alții.
Ce nu mi-a plăcut în Zakynthos
*Haosul din trafic. Este o mișcare browniană în trafic, generată de străzile strâmte sau extrem de strâmte și lipsa respectului pentru regulile de circulație. Autocare, turisme, taxiuri, scutere și ATV-uri își fac loc cu curaj nebunesc pe drumurile nemarcate. Viteza și agresivitatea sunt la ele acasă și aici.
*Lipsa trotuarelor. Marea parte a străzilor din localitățile/stațiuni din Zakynthos nu au trotuare. Poți ieși dintr-un hotel de patru-cinci stele direct pe stradă, lipindu-te de garduri ca să nu fii “șters” de mașini. Ca pieton, ești obligat să te strecori în vacarmul rutier. Ca șofer, trebuie să ai grijă la tinerii imberbi care conduc scutere sau ATV-uri, împărțind cu tine vacarmul străzilor. E ceva care pe care, care e mai tare!
*Curățenia deficitară. Și în orașe și pe marginea drumurilor, sunt aruncate gunoaie, PET-uri, hârtii și tot felul de resturi casnice și vegetale. Dacă tot se percepe o taxă de stațiune, obligatorie de altfel în toată Grecia, de ce în Zakynthos, nu se folosesc aceste fonduri pentru a dezvolta infrastructura și pentru curățenie? Imaginea e dezolantă chiar și pentru un români obișnuit cu multe.
*O altă bilă neagră merge către „valorificarea” broaștelor țestoase. În Zakynthos trăia odată cea mai mare populație de țestoase uriașe Caretta-Caretta din Mediterană. După dezvoltarea turismului în zona Laganas, habitatul țestoaselor care vin să depună ouăle pe plaja lungă de nouă kilometri a fost afectat. Grecia a fost condamnată de Uniunea Europeană și obligată, printre altele, să ia măsuri de protejare a țestoaselor și focilor. S-a înființat Parcul Național Marin Zakynthos, cu rol de protecție a florei și faunei.
Voluntari din toată lumea vin în Zakynthos să ajute la conservarea Caretta-Caretta, WWF chiar a cumpărat o plajă, Sekania, închisă definitiv publicului. Se spune că patrulează dimineața foarte devreme pe plaja unde sunt ouăle Caretta-Caretta, eu nu i-am văzut.
Dar se fac zilnic zeci de excursii “de observare” a țestoaselor. Vase mari și mici se înghesuie să le vadă ieșind să respire la suprafață în anumite locuri. Dacă la celebra plajă Navagio timpul e de staționare e limitat, la țestoase singura restricție pare plictiseala. Caretta-Caretta nu apare la comandă…iar excursia nu are o durată bătută în cuie. Și prețul pornește de la 15 euro/persoană.
Bucata de plajă parte a parcului marin pare insuficient protejată. Se delimitează locul cu sfori și țăruși, iar cuiburile sunt marcate și numerotate. Ceea ce nu e rău. Dar îți lasă impresia că se lasă la bunăvoința turiștilor soarta broscuțelor. Ele aici eclozează de mii de ani și se ghidează după lumina stelelor și a lunii pentru a ajunge în mare. Doar una din 1.000 ajunge la maturitate.
Ce mi-a plăcut în Zakynthos? În afară de claritatea apei și de albastrul său cameleonic, schimbător în toate nuanțele posibile, Zakynthos m-a delectat și cu:
-Plajele din Zakynthos
O epavă este ceea ce a scos din anonimat Zakynthos dar insula, cea mai sudică din Marea Ionică, are multe plaje minunate. De la cea mai lungă plajă, Laganas, cu ape liniștite și intrare foarte lină în mare, la cele mai greu accesibile precum Xigia –plaja Spa (foto sus), cu ape sulfuroase, până insula Maratonisi-insula țestoaselor, Zakynthos te uimește cu plajele sale.
-Peisajele spectaculoase
Țărmul Zakynthos, mai ales cel de pe partea de vest, este stâncos, cu pereți dantelați, bătuți de mare și vânt, care plonjează cu efect în mare. Nu ai decât să cumperi o croazieră, sunt diverse vase și excursii mai lungi sau mai scurte ca să te bucuri de ce are mai frumos insula.
Îți recomand vasele mai mici, cele mari sunt aglomerate, se mișcă mai greu și nici nu au acces în toate punctele de interes. Pierzi timp la îmbarcare și la coborâre, stând la cozi.
-Poți explora natura sălbatică în diferite moduri
Poți cunoaște acest colț de lume numit Zakynthos pe cărări de munte, ajungând în sate mai izolate. Poți simți puterea mării mergând cu canoea sau pur și simplu la bordul unei ambarcațiuni. Zakynthos e despre natură și dorința de a sta cât mai aproape de ea. Îi simți puterea și te încarci de energie.
-Atmosfera sa romantică
Nu fără motiv, venețienii au numit insula “Floarea Levantului”. Sunt peste 7.000 de specii de flori și arbuști aici. Și palmieri dar și măslini vechi, cu trunchiurile contorsionate. Unul dintre acești măslini ar fi împlinit două milenii și e tratat ca o vedetă. Dar, pe măsură ce vara înaintează, soarele și lipsa ploilor pârjolesc vegetația. Rezistă bougainvillea de toate culorile, de ajuns să-ți ia ochii.
Zakynthos are ceva special, parcă ar fi o floare sălbatică care nu se lasă intimidată de soarele prea insistent, vântul de nestăvilit și aerul sărat al mării. Apusurile îmbracă insula în culori și nuanțe unice, roșul și albastru țărmul contopindu-se cu marea într-un orizont greu de definit.
– Zakynthos e perfectă pentru o vacanță relaxată
Mulți aleg Zakynthos pentru relaxare pe malul mării ziua și petreceri târzii în noapte. Zakynthos are o istorie veche în spate, încă din neolitic, dar vestigiile istorice clasice îi lipsesc. Chiar dacă au trecut pe aici trupele lui Alexandru cel Mare, cele romane, francezii, englezii, otomanii și italienii nu mai sunt urme vizibile. De la venețieni, de a căror moștenire localnicii sunt foarte mândri, nu a mai rămas decât ceea ce nu a reușit cutremurul din 1980 să dărâme.
Câteva case în centrul capitalei Zante, așa cum au numit-o venețienii, și un castel pe dealul Bochali sunt mărturii ale istoriei mai recente. Așadar, dacă ești interesat de istorie, nu te vei simți obligat să vizitezi “ruine” în Zakynthos..
Există totuși câteva muzee, precum cel de Istorie al Zakynthos din capitala Zante, cel al Războiului din Laganas și unul dedicat personalităților locale din Zante. Cetatea venețiană de pe dealul Bochali e cu lacătul pe ușă.
-O insulă rustică
Mai presus de orice, Zakynthos este o insulă rustică, autentică. Pare destul de săracă, probabil că locuitorii au simțit puternic efectele pandemiei asupra turismului.
Sunt sate vechi răsfirate prin munți, peisaje sălbatice, livezi de măslini și plantații de viță-de-vie. Drumurile către Lithakia, Maherado sau Koiliomeno sunt abrupte, alambicate și strâmte. Nu poți să nu-ți imaginezi cum circulau odinioară căruțele și măgărușii pe aici. Dar turismul a ajuns și în vârf de munte, nu fără motiv. Poți să te bucuri de un apus cu toate nuanțele de roz și albastru la Keri sau Kampi, sate cu case și străzi din piatră brută. La o tavernă pe malul mării, dacă ai noroc, asculți o kantare –muzică tradițională, în timp ce savurezi un pahar din vinul local.
O destinație accesibilă
Ajungi în Zakynthos cu avionul din București în 1,40 minute. Sunt posibilități de cazare accesibile, pentru toate buzunarele. Sezonul estival este mai lung, insula fiind una dintre cele mai însorite din Grecia. Zakynthos este o destinație potrivită deopotrivă pentru cei care vor doar să se relaxeze pe malul mării, să se distreze sau să exploreze natura. Și apropos de cazare în Zakynthos, hotelurile sunt ușor învechite.
Prima oară în Zakynhtos? Iată ce nu ar trebui să ratezi.
Dacă mi-a plăcut în Zakynthos? Cu bune și rele, deja mi-e dor!
Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!
Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!
#consilierturism #grecia #impresii #zakynthos #travelblogger
Foarte interesante si bine structurate informatii despre ‘Floarea Levantului”! Sunteti adevarati consilieri de turism, felicitari pentru descriere si stil!
As fi vrut niste recomandari actuale de cazare pentru un cuplu linistit si iubitor de natura in Zakyntos.
Va multumesc!
Multumesc pentru aprecieri. Am incercat sa fiu cat mai clara, concisa si sincera. Puteti opta pentru statiunile Kalamaki, Argassi sau Tsilvi. Desi nici Laganas nu e de lepadat, daca alegeti un hotel mai departe de zona de baruri si cluburi, langa plaja. Putem legatura pe e-mail daca doriti oferte personalizate de la agentiile partenere. Vacanta placuta!