Ce merită vizitat și experimentat în Alba Iulia și vecinătăți?
Ce să nu ratez în Alba Iulia și apropiere? Iată o întrebare pe care tu, ca un bun român, îndrăznesc să o spun, ar trebui să ți-o adresezi măcar înainte de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Orașul acesta frumos și aerisit își scrie istoria milenară, de pe vremea dacilor și a romanilor. Și bine face că insistă să fie tot mai frumos și atrăgător, are cu ce să se laude. Și merităm și noi, cei care iubim și admirăm Alba Iulia, să ne bucurăm de frumusețea și istoria sa. Cu atât mai mult cu cât acestea nu au fost mereu nici liniștite și nici frumoase.
Cetatea Alba Carolina
Toate drumurile din Alba Iulia duc la inima sa în formă de stea, cetatea Alba Carolina. Rerervă-ți minim o jumătate de zi pentru a vizita, relaxat, Alba Carolina. Ai nevoie de timp pentru a te plimba pe cele trei trasee de fortificații, să urci pe metereze, să vizitezi muzeele și catedralele. Să stai la o cafea și să admiri trecătorii, turiști sau localnici. Să-ți imaginezi cum era aici acum 200 sau acum 2.000 de ani. Alba Iulia a avut un destin aparte, cu multe încercări și întâmplări.
Îmi place să cred că forma de stea a cetății Alba Carolina nu e întâmplătoare și că e una norocoasă.
Indiferent de anotimp, cetatea Alba Carolina are ceva deosebit de arătat. Plus ceva special mai ales către apus, în acele minute “de aur” când soarele învăluie totul într-o lumină aurie. Schimbarea gărzii și festivalurile precum Roman Apulum (din august) sunt alte atracții “must see” ale locului.
Ce să nu ratezi în Alba Carolina?
Atestat în epoca romană (sec II), orașul Alba Iulia îți oferă o mini-călătorie în istoria acestui “colț” al României numit Transilvania. Temple romane se învecinează cu zidurile medievale iar fortificația modernă în stil Vauban le păzește pe toate. De cum ai pășit de una dintre cele șapte porți monumentale ai multe de văzut și făcut. Muzee de istorie, palate, biblioteci, lăcașuri de cult, locuri cu o încărcătură istorică și emoțională mare ți se dezvăluie unul câte unul, la pas. Catedrala Catolică, cea mai veche din Transilvania se învecinează cu Catedrala Reuniunii care comemorează Unirea tuturor provinciilor românești. Nu departe, e templul dedicat Zeiței Nemesis.
Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu se învecinează cu Palatul Principilor transilvani și cu Muzeul Național al Unirii, dedicat Marii Uniri de la 1918.
Sala Unirii
Sala Unirii are și ea o istorie aparte. Clădirea, care a adăpostit şedinţa din 1 decembrie 1918 în care cei 1228 de delegaţi au hotărât unirea Transilvaniei cu România, a fost ridicată în anul 1900. A fost cazinou dedicat militarilor din armata austro-ungară și avea o sală de festivități somptuoasă. Clădirea a fost modificată pentru a i se oferi un aspect mai somptuos pe măsura evenimentului istoric pe care l-a găzduit în 1918.
Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan îți va atrage atenția ieșind de pe cea de-a treia poartă.
Traseul celor Trei fortificații este chintesența istoriei locului. Aici vei găsi locuințe romane, ziduri medievale, temnițe, tunuri de artilerie austro-ungare, locul supliciului lui Horea, Cloșca și Crișan.
Cea mai bună opțiune este să vizitezi cetatea Alba Carolina pe jos, dar poți închiria și biciclete și chiar lua lecții de călărie.
Ce mai e de vizitat în Alba Iulia?
În Alba Iulia poţi vizita Parcul Dendrologic din zona Dealul Mamut. O oază de liniște și verdeață în care te poți bucura de natură în compania a peste 1.000 specii de plante. O biserică unicat, „Arca lui Noe” din cartierul Mircești, este una dintre cele mai originale bisericii ortodoxe din România. Acoperișul bisericii înalte de 12 metri, este lipsit de turle iar arhitectura a fost concepută pentru a sublinia planul în cruce. Arhitectul, Dorin Ștefan, cel care a realizat Taiwan Tower, a dorit ca edificiul să fie, “înainte de toate, o cutie de rezonanță în interiorul căreia are loc misterul”.
Cetatea fortificată țărănească din Câlnic
Unul dintre principalele obiective din vecinătatea Alba Iulia este Cetatea țărănească fortificată din Câlnic. Monumentul aflat sub protecția Patrimoniului Mondial UNESCO merită vizitat nu doar pentru că e pitoresc ci și pentru istoria sa lungă, prin care a reușit cumva să treacă nevătămată. Cetatea datează din a doua parte a sec. al XIII-lea și a fost cumpărată ulterior de către săteni de la familia de nobili care a construit-o în scop personal. Țăranii “războinici” au transformat Câlnic într-o fortificație cu două rânduri de ziduri și turnuri de apărare. https://consilierturism.ro/destinatii/istoriecultura/un-monument-unesco-atipic-cetatea-taraneasca-calnic/
Rezervația Râpa Roșie
Râpa Roșie îți va semnaliza prezența cu faldurile ei interesante și mai ales cu nuanțele de roșu și roz încă de pe autostrada către Sebeș. Nu e un obiectiv care se lasă ușor cucerit, e ideal mai degrabă pentru expediții și mountain-biking. Un trofeu pentru aventuroșii care vor să-l cucerească, un loc frumos pentru pasionații de fotografie. Așa cum îi spune și pe nume, Râpa Roșie nu e altceva decât opera naturii, o râpă din gresie și argile. Cu ajutorul eroziunii și a surpărilor de teren, în timp s-au creat aceste riduri roșii, care reprezintă versanții rezervației.
Accesul începe din DJ 106 K, drumul din Sebeș către satul Daia Română. Trebuie să ajungi la podul autostrăzii, după care faci stânga, apoi mergi pe lângă râu. E un drum accidentat, accesibil însă pentru orice maşină. De la baza râpei pornesc mai multe trasee, fiecare traversând culoarul de pădure care înconjoară rezervaţia. Urcuşul e greu și ai nevie de echipament adecvat, condiţie fizică bună și rezerve de apă.
Lângă Râpa Roşie a fost descoperit scheletul unui dinozaur carnivore „Velociraptor” aka „Balaurul bondoc”, după trupul său ca al unui curcan. Tot lângă Sebeş, au fost găsite urmele unui alt dinozaur, lung de 10 metri, Maghiarosaurus.
Lancrăm-Casa memorială Lucian Blaga
Situat între Sebeș și Alba Iulia, Lancrăm este mai mult decât un sat căruia să-i admiri arhitectura tradițională în trecere. Pe o străduță îngustă, undeva pe dreapta pe drumul către Alba Iulia, se află Ulița Veche. Căsuța cu obloane din lemn, văruită într-un albastru pal, este casa părintească a poetului și filozofului Lucian Blaga. Moștenire de familie, aici și-a petrecut primii ani din viață. Afli istoria tristă a familiei și a casei și admiră colecția de obiecte provenite din donații de la rude si apropiați ai poetului. Sunt expuse manuscrise si volume semnate, portrete, fotografii, obiecte personale și mobilier.
Sebeș, unul din cele șapte burguri săsești
Un orășel cu o istorie veche care a cunoscut o efervescență economică în ultimii ani te lasă să-i parcurgi străzile strâmte fără a-ți atrage prea mult atenția. Poate ar fi ceva mai interesant dacă ai ști că Sebeș este unul din cele șapte burguri- Siebenbürgen șăsești. Dacă Siebenbürgen este numele săsesc al Transilvaniei, Sebeș se numea Mühlbach. Orășelului atestat în 1245 nu-i lipsesc străzile înguste, casele colorate, cu acoperișuri înalte și porți mari de lemn. Zidurile vechii cetăți medievale au cam dispărut din peisaj, le mai poți observa prin centru. Sebeș a fost primul burg fortificat din Siebenbürgen și a fost distrus de mai multe ori. Însă masiva biserică fortificată, cu peste opt secole de existență, se menține dârză pe poziții. Ți se dezvăluie ca o îmbinare de stiluri arhitecturale, consecința reconstrucțiilor de-a lungul timpului. Se remarcă altarul foarte înalt, vechi de peste 500 de ani și orga veche de sute de ani.
Câmpia Libertății din Blaj
Locul din apropierea Blajului, lângă Târnava Mare, a găzduit la Marea Adunare Națională din 1848, aprox. 40.000 de români transilvăneni. Aceștia au strigat la unison “Noi vrem să ne unim cu țara” și vreau să cred că acest spațiu a păstrat cumva energia unificatoare a acelor momente pline de speranță. Câmpia Libertăţii de la Blaj a trecut recent printr-un amplu proces de restaurare urbanistică, așadar locul e frumos și interesant, merită din plin un popas.
Satul Rimetea
Despre Rimetea se vorbește doar la superlativ și pot să spun că pe bună dreptate. “Cel mai frumos sat din România”, locul “unde soarele răsare de două ori” sunt expresii devenite șabloane care ar trebui totuși să te determine să-i treci pragul. O vizită la Rimetea este una dintre cele mai interesante experiențe din Alba Iulia și vecinătăți, din trei motive: casele tradiționale săsești, amplasarea pitorească și posibilitățile de a face drumeții mai mult sau mai puțin dificile, cum ar fi către Piatra Secuiului.
Peștera Ghețarul Scărișoara
La un pas de Rimetea sunt Munții Apuseni, cea mai bună destinație speologică din România. Despre acești munți se pot scrie cărți de istorie și ghiduri de turism, dar ceea te impresionează în primul rând este frumusețea peisajelor. Ajungi la peștera Ghețarul Scărișoara, vechi de 4.000 de ani, cel mai mare din Europa, pe jos din satul Garda de Sus sau cu mașina. Plecând din aceeași frumos sat o poți lua spre peștera Ionele.
Intri în Ghețarul de la Scărișoara coborând printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60 m, se deschide în pădurea din marginea platoului. Trebuie să o iei pe o potecă îngustă săpată în stâncă și să cobori scările metalice ancorate în pereți. Pe fundul avenului, un strat gros de zăpadă rezistă tot timpul anului. De aici pătrunzi în Sala Mare printr-un portal de 17 m înălțime.
Cetatea medievală de la Aiud
În drum spre Rimetea, opriți o oră în Aiud pentru a vizita cetatea medievală situată chiar în centrul orașului. Construită de coloniștii germani la începutul sec. al XIII-lea, cetatea are nouă turnuri, ziduri de închidere, parapeți, bastioane, o biserică reformată în stil gotic din secolul al XV-lea, o biserică evanghelică în stil romanic din secolul al XIV-lea plus un fost palat, acum Muzeul de Istorie.
Transalpina
Numele „Transalpina” vine din latină, „țara de dincolo de munți”, fiind supranumită “Drumul Regelui” după ce Regele Carol al II-lea l-a inaugurat în anul 1935 și l-a parcurs împreună cu familia.
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și străbate Masivul Parâng de la nord și sud unind Transilvania de Oltenia. Traseul de aprox. 160 km te conduce printre nori și peste nori, până la peste 2.500 de metri altitudine, traversând peisaje montane cu adevărat superbe, încă sălbatice. Traseul cel mai solicitant pentru șoferi este probabil cel dintre Obârșia Lotrului și Rânca (aprox. 30,5 km). Acesta este și cel mai frumos și cel mai înalt punct asfaltat din România, Pasul Urdele (situat la 2.145 de metri altitudine). Segmentul Dobra-Obârșia Lotrului-lacul Oașa este cel puțin la fel de spectaculos. Transalpina nu are un program fix de deschidere sau închidere a traficului, decizie luată ăn funcție de venirea zăpezii și de topirea ei.
Pentru pasionații de istorie
Cetatea dacică Căpâlna este parte a patrimoniului UNESCO alături de alte situri dacice. La cetate se ajunge din satul Căpâlna (com. Săsciori), care se află pe drumul naţional (DN) 67C (Transalpina), la 20 km de Sebeş. În apropiere de Podul Cetăţii peste Sebeş, aflat la 3 km sud de sat, din drumul asfaltat se desprinde o potecă spre Dealul Cetăţii. Traseul are aproximativ 2 km şi străbate o pădure.
Dacă ești pasionat de istorie, include în circuitul tău prin Alba Iulia și vecinătăți și ruinele Castelului Teleki din Vioara de Sus și Castelul Bethlen din Sanmiclauș.
Trasee de drumeții din apropiere de Alba-Iulia
Dacă nevoia de adrenalină te îndeamnă la vacanțe active, e bine să știi că Alba Iulia poate un punct de plecare excelent cu rucsacul în spate. Sunt mai multe opțiuni de drumeții în Munții Trascăului. Una e către Piatra Craivii, un masiv cu o altitudine maximă de 1.083 de metri, pentru care trebuie să-ți aloci jumătate de zi. Piatra Secuiului este traseul emblematic cu plecare din Rimetea. Traseele din Cheile Râmețului (marcate cu triunghi albastru sau cruce albastră) sunt dificile și presupun escalada pe stânci și traversarea apei până la brâu.
Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!
Transalpina
Acest loc de o frumusețe sălbatică nu mai are nevoie de nicio prezentare. Drumul regelui este la ănălțime
Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!
#consilierturism #România #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #albacarolina #muntiiapuseni #UNESCO #albaiulia