Există atracții gratis în Berlin? Da, și nu sunt chiar puține. Iată o selecție a experiențelor și obiectivelor turistice de care te poți bucura gratis în Berlin.
Nu fără motiv, Berlinul este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa și din lume. În același timp, Berlinul are notorietatea că este o destinație mai costisitoare, cel puțin în ceea ce privește cazarea. Și nu e de mirare, e capitala uneia dintre celei mai bogate țări din lume!
Vestea bună e că unele dintre cele mai celebre obiective și cele mai interesante experiențe sunt gratis.
Iată care sunt acele experiențe și obiective turistice de top de care te poți bucura gratis la Berlin.
–Admiră Poarta Brandenburg
Nicio vizită la Berlin nu ar fi fi completă fără o vizită la Poarta Brandenburg. În prezent, poți merge liber pe sub poartă. Dar până acum 30 de ani era sub “asediul” armatei, restricționat berlinezilor de rând. Nu e de mirare că Poarta Brandenburg a fost pur și simplu invadată de mulțimea bucuroasă după căderea Zidului Berlinului. Brandenburg e singura dintre cele 18 porți ale zidului medieval care înconjura Berlinului care a rămas în picioare. Astăzi, este simbolul capitalei Germaniei și un obiectiv turistic de neratat. Și nu oricare, ci unul de care te poți bucura gratis în Berlin.
–Pierde-te la Memorialul Holocaustului
În apropiere de Poarta Brandenburg este un monument impresionant dedicat victimelor naziștilor. Memorialul evreilor asasinați în Europa – Memorialul Holocaustului – este un spațiu plin cu blocuri de beton cenușiu. Blocurile, 2117 la număr, au dimensiuni diferite și au fost amplasate pe un plan înclinat. Mergând prin acest labirint de piatră, zgomotele orașului se estompează și te trezești cumva că ești singur, înconjurat de beton gri. Ești urmărit de sus de albastrul cerului, unele blocuri de beton sunt foarte înalte. Te pot cuprinde sentimente contradictorii, e o experiență deosebită de testat gratis în Berlin.
–Fii la înălțime, pe cupola Reichstagului
Reichstagul găzduiește parlamentul Germaniei, Bundestagul, iar o plimbare gratuită pe terasa de pe acoperiș îți asigură panorama completă, spectaculoasă, asupra Berlinului. Alege un ghid audio gratuit într-o limbă de circulație internațională pe care o cunoști și admiră obiectivele turistice din jur. Aceasta în timp ce parcurgi traseul complet pe rampa în spirală a cupolei. Trebuie să rezervi biletul de acces cu mult timp în avans de pe site-ul parlamentului.
–Admiră un capăt de zid transformat în galerie de artă
Una din atracțiile celebre din Berlin e și cea mai colorată dintre toatel:East Side Gallery. Este o bucată supraviețuitoare din zidul Berlinului, lungă de aprox. 1,3 km. E cea mai mare care a rămas intactă, probabil că salvarea sa e de la tot felul de picturi artistice.
La scurt timp după căderea Zidului Berlinului, peste 100 de artiști din toată lumea au transformat această porțiune din zidul Berlinului într-o galerie în aer liber. Lucrările sunt adevărate de declarații de pace, liniște, armonie și iubire, dar și politice. Cea mai faimoasă lucrare murală este „Sărutul”, care îi arată pe liderul sovietic Leonid Brejnev sărutându-se cu președintele Germaniei de Est, Erich Honecker.
East Side Gallery se află de-a lungul râului Spree, în estul Berlinului, pe strada Mühlenstraße 3-100.
-Muzee din Berlin cu intrare gratuită în anumite zile
Unele muzee din Berlin oferă intrare gratuită o dată pe săptămână sau o dată pe lună. Este vorba de:
-Academia de Arte (Pariser Platz și Hanseatenweg): marți, în intervalul orar 15.00 și 19:00
-Muzeul Bröhan: prima miercuri a lunii, tur ghidat gratuit la ora 17:00;
-Muzeul ceramicii Berlin: ultima zi a lunii;
-Hamburger Bahnhof – Muzeul de Artă Contemporană: prima joi a lunii, între 16:00 și 20:00;
-KW Institute for Contemporary Art: în fiecare joi, între 18 și 21:00
-Muzeul Filmului și Televiziunii: în fiecare joi, între 16:00 și 20:00;
-Muzeul Nikolaikirche: prima zi de miercuri a lunii.
–Topografia terorii
În perioada 1933 și 1945, instituțiile centrale de opresiune și teroare naziste, Oficiul Secret al Poliției de Stat și conducerea SS, au fost amplasate pe locul unde se află în prezent „Topografia terorii”. Mai mult, în vara anului 1933, Gestapo a început să folosească Oficiul Secret al Poliției de Stat ca „închisoare de casă” pentru deținuții politici. Cei care au supraviețuit au fost duși în închisori și lagăre de concentrare. Aprox. 15.000 de adversari ai regimului național-socialist au fost închiși, interogați și torturați aici. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acestor monstruoase instituții de forță li s-au adăugat și Biroul principal de securitate al Reichului.
Expoziția în aer liber Topografia terorii se desfășoară pe o secțiune a Zidului Berlinului și spune povestea sediului central al Gestapo-ului prin fotografii, documente și grafică 3D.Topografia Terorii se află pe Niederkirchnerstraße 8,, în apropiere de Potsdamer Platz.
–“Aterizează” pe Tempelhofer Feld
Fost aerodrom situat chiar în mijlocul orașului, Tempelhof a devenit parc public în 2008. Este un loc minunat pentru a sta la soare, a organiza un picnic sau pentru a merge cu bicicleta. Umbra nu e încă prea deasă în acest parc, copacii au fost plantați acum 11 ani. Cu o suprafață de aproape 240 ha, Tempelhofer Feld are amenajat un traseu de ciclism, patinaj și jogging, o zonă întinsă pentru grătare și încă una de picnic. Cele trei intrări: Columbiadamm, Tempelhofer Damm și Oderstrasse – au porțile deschise de la răsărit până la apus.
–Insula Muzeelor și cele cinci muzee
Înconjurată de râul Spree, Insula Muzeelor este centrul istoric al Berlinului. Aici au fost primele clădiri și instituții din Berlin. Poți admira arhitectura clădirilor de aici, din care se remarcă Catedrala și Neues Museum.
Accesul la muzeele de pe Insula Muzeelor este gratis pentru cei cu vârsta sub 18 ani și pentru jurnaliștii care prezintă o legitimație de presă valabilă.
Sunt cinci muzee – Pergamonmuseum, Bodemuseum, Muzeul Neues, Alte Nationalgalerie și Muzeul Altes – care se bucură colectiv de statutul de patrimoniu mondial al UNESCO.
–Vizitează Muzeul German al Tehnologiei
Intrarea în Muzeul German al Tehnologiei interactive este gratuită pentru copiii cu vârsta sub 18 ani în fiecare zi începând cu ora 15:00. În luna septembrie, muzeul găzduiește duminica: Zilele deschise la Transport Depot, când vizitatorii văd o seamă de zeci de vehicule care acoperă 150 de ani de istorie, cum ar fi unul dintre primele trenuri electrice din Berlin, autobuzele cu dubla punte și mașini clasice. Transportul către depozit prin trenul muzeului este gratuit.
–Un concert gratis la Filarmonica din Berlin
Gratis în Berlin? O altă activitate gratuită în Berlin este participarea la un concert de prânz la Filarmonica din Berlin. În mod normal, un bilet la un concert costă peste 100 de euro, dar celebra instituţie a decis să organizeze gratuit, în fiecare săptămână, câte un concert de prânz. Spectacolele sunt organizate în fiecare marți, la ora 13.00, din septembrie până în iunie.
Atunci, cei mai buni muzicieni ai orașului realizează un program de 30-40 de minute în holul sălii de concerte. Locul se aglomerează rapid și locuri sunt doar în picioare. Așa că fă-ți timp și încearcă să ajungi mai devreme pentru a te lăsa cuprinși de această încântare muzicală.
–Admira arhitectura unică
Nu departe se află vestita Piață Gendarmenmarkt, un celebru ansamblu arhitectural din care fac parte sala de concerte din Berlin și Bisericile franceză și germană. O plimbare pe malul râului Spree și pe celebrul Bulevard Unter der Linen te vor convinge că arhitectura Berlinului este deosebită.
– Simte-te liber la Checkpoint Charlie!
Punctul de control “C” (Charlie) între Berlinul de Est și cel de Vest a fost singurul prin care oamenii puteau trece. Checkpoint Charlie iși datorează celebritatea unei neînțelegeri intre soldații aliați și cei ruși, în 1961. Atunci și aici, tancurile americane si cele sovietice s-au aflat față în față timp de câteva zile critice.
– Un selfie de pe Podul Oberbaum, cel mai frumos din 900
Un selfie de pe cel mai frumos pod din cele peste 900 câte există în Berlin, Berlinul se poate lăuda că are de două ori mai multe poduri decât Veneția. iar Podul Oberbaum, care leagă Friedrichshain și Kreuzberg din 1896, este fără îndoială cel mai deosebit. Plus că are și o poveste, a fost punct de colectare a taxelor și găzduiește cea mai veche linie de metrou din Berlin.
Dacă vizitezi capitala Germaniei și ai nevoie de inspirație, citește articolul „Topul atracțiilor turistice din Berlin„.
Articolul “Gratis în Berlin: experiențe și obiective turistice de top” poate fi completat cu ajutorul tău. Îți așteptăm sugestiile și îți mulțumim pentru Like și Share, că ne arăți că îți place ceea ce facem din pasiune!
Visează, iubește, călătorește!® Drum bun!
#consilierturism #sfaturidecălătorie #recomandări #berlin #top2020 #travelblogger #germania
Confirmări/Notificări