Castle Break, o inițiativă interesantă de turism cultural, care mi-a adus aminte de Drumul romantic, al celor mai frumoase castele din Germania, are succes și a ajuns la a patra „ediție”.

Pentru al patrulea an consecutiv, Asociația ARCHÉ aduce castelele și conacele mai puțin cunoscute din România în atenția publicului larg, printr-un proiect inovator de turism cultural, adresat tuturor celor interesați să-și cunoască istoria și cultura. Proiectul Castle Break 2016 constă în serii de 12 tururi cu specific cultural la adevărate bijuterii de patrimoniu din toate regiunile istorice ale României.

Castel Daniel_Varghis

Itinerariile propuse includ peste 20 de reședințe-castele, palate, cule, curii sau conace-ale elitelor de altădată dar și vizite la producători și meșteșugari locali. Participanții vor avea parte de degustări de produse tradiționale, fiind programate și întâlniri cu artiști, arhitecți și alți actori implicați în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.

Cel mai de succes traseu de anul trecut a fost „Zestrea Transilvaniei”, urmat de tururile cu tematica viticolă, adică degustări de vin la castele și conace. Anul acesta, au fost introdus 18 obiective noi care se regăsesc în toate cele 12 tururi propuse. Chiar dacă unele denumiri se repetă, traseele de anul acesta au fiecare câte ceva schimbat.

Printre cele mai reprezentative obiective vizate de proiect se numără Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Bethlen din Criș, Castelul Sturdza din Miclăuşeni, conacul Apafi din Mălâncrav, Centrul Cultural Sâncrai, Castelul Daniel din Tălișoara, Castelul Teleki din Gorneşti. La acestea se adaugă bisericile fortificate din Viscri, Saschiz și Mălâncrav, precum şi culele din Măldăreşti şi Curtişoara.

Tururile culturale au o durată de 1-3 zile, se desfășoară la final de săptămână și au inclus: însoțitor de grup, vizite ghidate la obiectivele incluse în itinerariu, transport și cazare cu mic dejun.

Castel Banffy_Bontida

Participanții vor avea ocazia să interacționeze chiar cu proprietarii sau administratorii castelelor și conacelor vizitate, aflând povestea monumentelor direct de la cei care au trăit-o. Tururile au loc în perioada 23 aprilie – 5 noiembrie 2016, înscrierile realizându-se direct pe site-ul proiectului, www.castlebreak.ro. Costul participării la acest program variază între 125 lei pentru un tur de o zi şi 490 lei pentru un o excursie de trei zile. Activitatea echipei se bazează pe voluntariat, iar unul dintre obiectivele Castle Break este ca atracțiile incluse în proiect să fie vizitate de cât mai mulţi turişti.

„Proiectul Castle Break acordă participanților șansa de a deveni o parte integrantă a procesului de salvare și revitalizare a patrimoniului. În fiecare tur cultural propus, vizitatori de toate vârstele descoperă povestea din spatele zidurilor – rareori cunoscută publicului larg – devenind ei înșiși naratori, capabili să tragă un semnal de alarmă privind necesitatea valorificării unor monumente incluse parțial sau deloc în circuitul economic”, a declarat Carmen Popa, coordonator al proiectului Castle Break.

Asociaţia ARCHÉ are ca scop declarat cercetarea, protecţia, conservarea, punerea în valoare şi promovarea patrimoniului cultural. Organizaţia îşi propune să atragă atenţia, alături de alte organizaţii de profil, asupra faptului că patrimoniul este o resursă sensibilă şi sofisticată, în continuă nevoie de cunoaştere şi gestionare responsabilă.

Sper că ți-a plăcut postarea, că articolul te-a informat și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Arată-l și prietenilor tăi, dă Like şi Share! Vino cu noi pe Facebook!

Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This